Gospodarstvo

Pahor: Moja vlada ni niti začela niti končala s Tešem 6

Ljubljana, 30. 03. 2017 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada, ki sem jo vodil, ni projekta niti začela niti končala, tudi ni sprejela odločitve o državnem poroštvu, je preiskovalni komisiji DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 danes dejal premier v obdobju 2008-2011 Borut Pahor. Spomnil je, da je njegova vlada sprejela vrsto ukrepov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pahor na zagovoru o Tešu
    02:24
    Iz SVETA: Pahor na zagovoru o Tešu
  • Iz 24UR: Pahor odločitev ne bi spreminjal
    02:19
    Iz 24UR: Pahor odločitev ne bi spreminjal
Preiskovalna komisija je zaslišala nekdanjega premierja Boruta Pahorja.
Preiskovalna komisija je zaslišala nekdanjega premierja Boruta Pahorja. FOTO: Kanal A

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je danes zaslišala nekdanjega predsednika vlade Boruta Pahorja, zdaj predsednika države. Pahor je pred komisijo poudaril, da njegova vlada projekta ni niti začela niti končala, prav tako ni sprejela odločitve o državnem poroštvu.

Kot je dodal Pahor, je vlada marca 2010 po preučitvi vseh informacij sprejela odločitev, da se strinja z investicijo. Do takrat so namreč po njegovih mnenju sprejeli vse potrebne odločitve, ki so pripomogle k večji transparentnosti, čim nižji ceni investicije ...

'Ni bilo podlage za ustavitev investicije'

Nobeno poročilo in študije, ki so bile zahtevane, po Pahorjevih besedah niso bile zadostna podlaga za ustavitev investicije, čeprav je bilo vidno, da z njo ni vse prav. Ob vsem pa niso upoštevali samo stroške, ampak so imeli v obziru, da bi s prekinitvijo nastali novi stroški, pa tudi problemi dolgoročne oskrbe z električno energijo.

Tudi kasneje je vlada spremljala projekt, med drugim je junija HSE naložila, da preveri, ali je bil projekt voden s skrbnostjo dobrega gospodarja in po potrebi ukrepa. Vlada je tako potem, ko je sprejela vrsto ukrepov, v pismu Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) in Evropski investicijski banki (EIB), ki sta Tešu posodila sredstva, izrazila podporo projektu.

Vlada je sicer projektu pozornost začela posvečati šele proti koncu 2009, saj je pred tem Pahor sile usmeril v reševanje problemov s Hrvaško in soočenje z globoko, surovo, finančno gospodarsko krizo.

Pahor je pojasnil, da nobeno poročilo in študije niso bile zadostna podlaga za ustavitev investicije.
Pahor je pojasnil, da nobeno poročilo in študije niso bile zadostna podlaga za ustavitev investicije. FOTO: Damjan Žibert

Pozornost Tešu 6 je začel posvečati ob pripravah na podnebno konferenco v Koebenhavnu, in sicer v luči vprašanja smiselnosti nadaljnjega koriščenja fosilnih energentov. Tako so najprej pozornost pri projektu usmerili v okoljski vidik in energetsko varnost, vprašanje finančne smotrnosti se je pojavilo kasneje, v začetku 2010.

Spomnil je, da je sklical tudi strateški svet za energetiko, občutek je imel, da je prevladovalo mnenje, da je poraba fosilnih energentov kljub vsemu smiselna. Po posvetovanju s strokovnjaki ni bilo dvoma, da gre svet v brezogljično družbo, a se ta obrat ne zgodi čez noč, Teš pa kljub vsemu zagotavlja tretjino za državo potrebne energije. "Zdelo se je, da je temu naklonjena večina strokovne javnosti," je dejal.

"Če sem sprejel neko stališče, mnenje, sem ga v prepričanju, da je bilo tako prav," je poudaril Pahor, ki je, kot je dejal, skušal svoje delo opraviti vestno, skrbno z vso dolžno odgovornostjo.

Zaupal Lahovniku

Zanj je bila relevantna ocena takratnega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika, ki je opozoril, da bi stroški, povezani tudi z ukinitvijo ali zadržanje, lahko znašali med 450 milijoni do čez milijardo evrov. "Zaupal sem Lahovniku, ki je bil glavni minister za to vprašanje, da je investicija dobra, upravičena, hkrati pa tudi skrbno vzel njegove napotke glede dolžnih ukrepanj, da bi bila investicija stroškovna optimalna," je dodal.

Lahovnik je bil zagovornik naložbe, o njegovi avtoriteti in tudi človeški integriteti Pahor nikoli ni dvomil. V strokovnem smislu ga je prepričal, da je naložba smiselna, da pa je treba nadzorovati ceno in poskrbeti, da se z naložbo nihče ne okorišča.

Tudi ministrica Radićeva ni predlagala ustavitve projekta

Darja Radić, ki je na položaju nadomestila Lahovnika, potem ko je ta odstopil, je imela bolj rezervirano stališče do Teša 6. "A nikoli do te točke, da bi mi rekla, da se prekine ali ustavi projekt," je dejal in dodal, da takšnega predloga na vladi, kolikor se spomni, ni bilo.

"Ali bi ob vsem, kar vem danes, ukrepal drugače? Glede odločitve za investicijo verjetno ne," je poudaril Pahor, zdaj predsednik države, in spomnil, da s Tešem ohranjamo energetsko suverenost in varnost, bi pa, če bi imel še enkrat to možnost, veliko več pozornosti usmeril v nadzor te naložbe.

Spomnil je, da je bila pogodba z Alstomom (šlo je za pogodbo z odložnimi pogoji, ki je v veljavo stopila s podpisom starševske garancije), ko je njegova vlada nastopila mandat, že podpisana. "Zdelo se je, da ni nobenih težav, ne strokovna ne politična javnost ni zelo dvigala obrvi," je dejal in dodal, da so se vprašanja o smotrnosti naložbe začela pojavljati kasneje.

Kot je še zagotovil Pahor, bi naložbo ustavil, če bi v enem trenutku pri sebi človeško in politično to ocenil, ne glede na to, ali bi bilo to komu všeč ali ne, pa naj gre za poslance ali člane vlade.

Teš 6 se je s prva ocenjenih 650 milijonov evrov podražil na 1,428 milijarde evrov, država pa jamči za 440-milijonsko posojilo EIB. Poroštvo ni bilo sprejeto v času Pahorjeve vlade, takrat je namreč poskus v DZ spodletel, dano je bilo 2012 v času vlade Janeza Janš, ki je sicer Tešu v zameno za poroštvo postavila vrsto pogojev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
02. 04. 2017 16.28
+2
Borči sploh ni bil takrat predsednik Vlade, kako ga sploh lahko pokličete na zaslišanje o njegovi odgovornosti, on sploh ni vedel, da je predsednik Vlade, njegovo delovanje je bilo usmerjeno v potovanja, kosila, oblekce, nakladanje tja v tri dni, itd. morate se zavedati Borči je neodgovorna oseba, sedaj ga je pa to zaslišanje doletelo, to je nezaslišano si je mislil, se pogledal v ogledalo če je dovolj lep ter odšel.
ROMELS
31. 03. 2017 16.59
+5
Njegova vlada je bila prelena, da bi naredila kaj pametnega, razen izgube.
vicente
31. 03. 2017 13.43
+1
eni so nasprotovali,drugi so bili za vsi so si pod mizo delili provizije,prav bi bilo da se razišče kdo je kriv za povečanje naložbe ali za slabo narejen projekt in se ga obsodi za malomarnost,škode itak nikoli ne bo poplačal.
Castrum
31. 03. 2017 09.35
+2
Zaradi zagotavljanja socialnega miru v Šaleški dolini, predvsem pa zaradi prilizovanja tamkajšnji volivni bazi, smo sprejeli beddast načrt katerega talci smo danes vsi državljani ....
Bojan-F
31. 03. 2017 10.00
+0
... "Saleski lobi" bi bil zadovoljen ze s kakrsnimkoli programom, ki bi obdrzal rudnik in termoelektrarno ... "Saleski lobi" ni povecal cene ... ceno je povecala pogodba, ki jo je podpisal Rotnik dr. Uros (SLS) ob vseh dogodkih predhodnjih 24 mesecev, s katerimi so povezani izkljucno ljudje iz vrha SDS ...
Bojan-F
31. 03. 2017 10.05
+1
... tako kot ima Saleska dolina "svoj" lobi tako Goriska ni nikoli imela svojega lobija ... ne pod vlado Sinogoj Dusana, ne pod vlado Pahor Boruta ... "goriski lobi" ni znal zadrzati ne Fructala in ne Hita od furestov ... imamo pa Hvalico Ivota, Podobnik Marjana, Pahor Boruta ipd.
Castrum
31. 03. 2017 09.32
+3
Bojan...strateški načrt za TEŠ 6 je bil sprejet junija 2004, torej pod Ropovo vlado. Sploh pa Šaleška dolina je utrdba SD in LDS ....
Bojan-F
31. 03. 2017 09.53
+0
Povrsno, povrsno, dragi moj rojak ... TES6 se leta 2004 omenja samo v Razvojnem programu podjetja TES6 d.o.o. in niti v programu HSE ... in ima verjetno manjso tezo kot Resolucija o nacionalnih razvojnih programih Vlade RS iz leta 2006 ... vlada Rop Toneta ni sprejela nic obvezujocega ne glede Patrij in ne glede TES6 ...
ochi
31. 03. 2017 09.28
+1
Da ni naredil nič ni treba posebno poudarjat.
Bojan-F
31. 03. 2017 08.15
+1
Se nekaj me zanima ... vodenje projekta je bilo v nasprotju z eticnimi kodeksi vseh mogocih profesionalnih zdruzenj ... me zanima, ce je kdo iz vrha projektnega teama TES6 clan katerega od dveh slovenskih stanovskih zdruzenj za projektno vodenje? Samo to.
Kollerik
30. 03. 2017 22.58
+1
že vidim, da bo treba čvrsto LDS nazaj, takrat je vse cvetelo...
Bojan-F
30. 03. 2017 22.08
-1
Za enega od ta dolanih konkretna imena ...
Bojan-F
30. 03. 2017 22.10
-2
...... Resolucija o razvojnih nacionalnih projektih Vlade RS ... prvi minister g. Jansa dr. Janez (SDS) ...
Bojan-F
30. 03. 2017 22.13
-2
... energetsko dovoljenje za 600 MW termoelektrarno izdalo Ministrstvo gospodarstva ... resorni minister g. Vizjak Andrej (SDS) ...
Bojan-F
30. 03. 2017 22.25
-1
... predsednik uprave HSE v obdobju 2005-2009 ... g. Zagozen pok. dr. Joze (SDS) ...
Bojan-F
30. 03. 2017 22.26
-1
... predsednik NS HSE v obdobju 2005-2007 ... g. Vizjak Andrej (SDS) ...
Bojan-F
30. 03. 2017 22.28
-1
... podpisnik skodljive pogodbe z Alstomom ... g. Rotnik dr. Uros (SLS) ...
ginger 1
30. 03. 2017 22.57
+2
Napisi se koliko krat so tvoji levaki spremenili ceno in povisali investicijo.
Bojan-F
31. 03. 2017 08.10
+0
Mati vseh povisanj je pogodba z Alstomom podpisana 27.06.2008 ... podpisnik g. Rotnik dr. Uroš (SLS) ... direktor lastnika g. Zagozen pok. dr. Joze (SDS) ... resorni minister g. Vizjak Andrej (SDS) ... prvi minister g. Jansa dr. Janez (SDS) ... se kaj?
Castrum
31. 03. 2017 09.34
+1
Bojan, saj vlada 2004 08 je samo podedovala to, kar jim je naprtila Ropova vlada. V čem je problem? Bi lahko ustavila projekt? Verjetno bi, a potem bi šele bil halo v Šaleški dolini! Projekt je bil potrjen in vlada ga je morala nadaljevati!
komarec
30. 03. 2017 22.00
+5
Borči saj ti nisi nič dojel kaj dogaja no?
piu
30. 03. 2017 21.59
+2
Borat ja ni nič kriv....... Kar so mu povedali to je naredil.....
ONniON
30. 03. 2017 21.55
+4
vaša vlada je prva ki je kriva da je pod pragom revščine že 290.000 slovencev !
srebrnibreg
30. 03. 2017 22.01
+3
Tolarček Pahor pa ni bil v demos-u kateri je spisal uničujoče zakone za naše gospodarstvo. Oni o krivi za revščino ne Pahor.
ginger 1
30. 03. 2017 22.58
+3
vicente
30. 03. 2017 21.11
+4
niso imeli nič zraven so samo žakelj držali,in niso gledali kaj so metali noter,vsi botri so iz njegove bivše stranke,saj ni toliko star da se izgovarja na demenco
kolbek460
30. 03. 2017 19.49
+5
Problem je ker je nastala razlika med plačo in odgovornjostjo velika plača odgovornosti pa sploh ni zaznat ,,
srebrnibreg
30. 03. 2017 19.45
+2
Zakaj so eni ljudje tako pokvarjeni, da sedaj pljuvajo po Pahorju saj so ga ravno oni oziroma njihovi izvolili za predsednika države. Eh ta pokvarjena dvoličnost.
johanca123
30. 03. 2017 21.00
-1
srebrnibreg
30. 03. 2017 21.24
+5
Kot, da je Pahor komaj trenutek pred volitvami prišel na politični parket.
01xxy
30. 03. 2017 19.39
+5
Kot koloradski hrošč je ta veliki škodljivec Pahor v slovenskem audi-ju 8. Tudi hrošč ima ličinke skrite na spodnji strani listov in so one strici iz ozadja. Še enkrat-za bruhat. In tak škodljivec naj bo še en mandat slovenski predsednik?
LLLEPI
30. 03. 2017 19.44
+2
Seveda so se Slo politiki nekaj naucili iz tega so ze odprli nove racune v davcnih oazah kamor bojo prejemali provizije od tega tira
johanca123
30. 03. 2017 19.23
+4
Mater se je ta Pahor izčrpal ko je plačeval kofetke, si je moral špegle v EUROSPINU kupit!
ne rabimo predsednika
30. 03. 2017 19.15
+5
100 milijonov evrov nas stane letno ta nepomembna funkcija predsednika.
LLLEPI
30. 03. 2017 19.45
+1
flisd
30. 03. 2017 18.53
+2
Tvoja vlada ničesar ni končala.
johanca123
30. 03. 2017 19.30
+2
kaslc 1
30. 03. 2017 16.50
+6
svecke brz prizigat
johanca123
30. 03. 2017 19.33
+1