Gospodarstvo

Telekom Slovenije napovedal združitev z Mobitelom

Ljubljana, 07. 07. 2010 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Telekomu Slovenije, ki sta ga obiskala premier Pahor in minister za gospodarstvo Lahovnik, so napovedali združitev s Telekomovo hčerinsko družbo Mobitel.

Borut Pahor in Matej Lahovnik na Telekomu - 6
Borut Pahor in Matej Lahovnik na Telekomu - 6 FOTO: Aljoša Kravanja

Premier Borut Pahor in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik sta danes obiskala Telekom Slovenije, kamor so ju povabili, da ju seznanijo z aktualnimi temami v skupini Telekom.

Vodstvo Telekoma Slovenije je gosta seznanilo z načrtovanimi organizacijskimi spremembami, poslovnimi in trženjskimi izzivi, operativnimi težavami in naložbami v Jugovzhodni Evropi. Telekom Slovenije se nahaja pred pomembnimi strukturnimi spremembami celotne skupine, ki jo narekujejo razmere na trgu, konkurenca in regulativa, je poudaril predsednik uprave družbe Ivica Kranjčević.

Vsebinsko in organizacijsko bo proces potekal predvsem kot združitev Telekoma Slovenije in Mobitela, Telekomove hčerinske družbe, vendar se bo pri tem dotaknil tudi drugih hčerinskih družb, ki delujejo v Sloveniji. "Pravnoformalno, računovodsko bo pa ta proces izpeljan kot pripojitev Mobitela k Telekomu, ker nam to v pravnoformalnem smislu marsikaj poenostavi in tudi pohitri. Nam gre pri tem procesu tudi za hitrost, spremembe v okolju ne čakajo," je dejal.

Načrt za prenovo, ki so ga v Telekomu poimenovali Orion, sicer ne predvideva privatizacije podjetja. Nanaša se zgolj na organizacijsko, tehnično, prodajno in tehnološko prenovo skupine, "predvsem družb, ki delujejo na območju Slovenije", je povedal Kranjčević in dodal, da so v torek že imeli "zagonski" sestanek, ki se ga je udeležilo približno 50 ljudi, sicer članov projektnega sveta in vseh projektnih skupin.

Elaborat, ki bo vseboval vsebinske spremembe v organizaciji in vse, kar je potrebno storiti, naj bi bil po besedah Kranjčevića pripravljen do konca leta, "z ambicijo, da bi ga nadzorni svet Telekoma Slovenije na zadnji seji v letošnjem letu sprejel". "Naslednji mejnik bo 30. junij prihodnje leto, ko naj bi vse tisto, kar bo zapisano v elaboratu, uresničili in pripravili za to, da 1. julija startamo kot združena firma," je dejal Kranjčević.

Pahor zadovoljen

Borut Pahor in Matej Lahovnik na Telekomu - 10
Borut Pahor in Matej Lahovnik na Telekomu - 10 FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor je z načrti Telekoma Slovenije zadovoljen, saj se bo slovenski telekomunikacijski operater tako odzval na spremembe na trgu. "Skupina Telekom Slovenije ocenjuje, da lahko sama brez dokapitalizacije izpelje vse strukturne reforme in postane pomemben igralec, ne le na domačem, ampak tudi nekaterih drugih za Slovenijo pomembnih trgih," je dejal predsednik vlade in dodal, da je to "pomembna informacija in dobra informacija".

Državo kot pomembnega lastnika Telekoma po besedah Pahorja skrbi, kakšni bodo prihodnji načrti in obeti za poslovanje, danes pa je dobila zagotovilo, da uprava in nadzorni svet snujeta načrt, "ki bo zagotavljal, da bo Telekom Slovenije kljub hudi konkurenci prinašal dobiček in bo omogočal novo investiranje v tehnološke spremembe, ki so na tem področju najbolj zahtevne in najbolj hitre".

"Skratka, imeli bomo skupino, ki bo odzivna na spremembe na domačem in zlasti na tujih okoljih. To je za državo zelo pomembno," je prepričan predsednik vlade. Ob tem je zagotovil, da bo vlada Telekomu pri tem pomagala v največji možni meri, "zlasti, ker gre za področje, ki je področje prihodnosti in brez katerega si ni mogoče zamisliti našega življenja v naslednjih desetletjih".

Pahor je ob tem pojasnil, da se vlada zaradi tega sicer ne bo vtikala v odločitve neodvisnih regulatorjev, bo pa storila vse za to, da bodo ti svoje odločitve sprejemali pravočasno. Država lahko Telekomu pomaga tudi pri delovanju na tujih trgih, predvsem s krepitvijo konstruktivnih odnosov s tujimi državami in njihovimi voditelji, je še dodal predsednik vlade.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ioda
08. 07. 2010 21.54
To je lahko samo vmesno stanje do organiziranosti, kot jo zahteva trg in po drugi strani regulatorji, ki so postavili določene regulative, ki predvsem ščitijo trg in uporabnike. No, ena od lastnosti Telekoma je in se bojim, da bo tudi ostala, da se organizirajo na podlagi idej kakšnih pametnjakovičev in ne na podlagi zahtev trga oz. trgov. Če bi imeli tako organizacijo, bi se morali razdeliti na infrastrukturno podjetje in na podjetja, ki izvajajo storitve.... Škoda, da še država ne vidi tu velikih potencialov in da prepušča vse samo Telekomu. Če bi sedaj usmerili samo del tistih 1,2 miljarde v telekomunikacije namesto v TEŠ bi sprožili večji potencial, kot pa v energetiki.
breznican
07. 07. 2010 23.04
čez 2 leti bojo pa spet šli narazen
Drty
07. 07. 2010 18.25
Bogi revčki na mobitelu, kaj pa če zdaj ne dobijo 13. plače, pa božičnice, pa za polovico večji regres za prehrano, kot ostala državna uprava... nekako jim bo treba pomagati,
erikferfoljo2
07. 07. 2010 17.05
Ajmo na simobil
FCL
07. 07. 2010 14.13
Samo res, te voluharje v upravah je treba odstraniti ne...pa to bojo vse zafural....
b77
07. 07. 2010 14.00
vse kar je slovensko gre v PM to pač znamo
Mitja_L
07. 07. 2010 13.52
Telekom je finančno na psu, zato je edina varianta, če hočejo preživet, da se združijo s firmami, ki nosijo dobiček - Telekom kot Telekom že leta dela minus, kar glede na tehnološko zaostalost pač ne more bit presenečenje ...
AndrejPaTo
07. 07. 2010 13.51
Fino, še lažje bo zavirat konkurenco. Če pa politiki mislijo, da tako pomagajo navadnemu Slovencu, da večajo državna podjetja so pa bolani. Ena vlada reže druga lepi skupaj - ko bi se vsaj nehal it ekonomijo pa prepustit to gospodarstvu. Pod politiki v končni fazi vsaka firma zgnije.
damekk
07. 07. 2010 13.37
Uwish: glede kvalitete pa 10 let zadaj
JozaFric
07. 07. 2010 13.32
Barabe. Zdaj vem, zakaj so podražili vse naročniške pakete. Nikoli več pogodb z državnimi firmami - Siol - Telekom - Mobitel
Uwish
07. 07. 2010 13.27
glede poslovanje je simobil svetlobna leta pred obema
Fukofakic
07. 07. 2010 13.16
hahaha... Prej ko slej bote šli vsi na simobil :D Če seveda le ta ne bo tudi podražil storitev kot je to storil mobitel...
beton
07. 07. 2010 13.09
spet neko mešetarjenje,popušili bomo pa uporabniki,kot vedno....
selector
07. 07. 2010 13.09
A že nista bli podjetji združeni pa so se razdružl, zdej se pa spet združujejo. Sej mamo državo čist zafurano že, ekonomisti, ki so botri tega pa so eni in isti že skos. Nimam besed.
24kur1
07. 07. 2010 12.52
A zato so pri Mobitelu podražili storitve????
Toni Juršek
07. 07. 2010 12.52
to še bo sranje
geneza
07. 07. 2010 12.41
Kaj ni Lahovnik odstopil..še Pahor ko bi odstopil in slovenija je rešena največjega zla odkar obstaja.
Akira20
07. 07. 2010 12.04
No NAJDRAŽJA operaterja se bosta združlaa.... BV
cansy
07. 07. 2010 11.19
Kako lahko gre kar preko vrste in tako hitro skozi? Na ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE se prijavi, pocakaj v vrsti in ko bos poklican bodo naredili se selekcijo med vami. Verjetno ne bi bil izbran. Sicer pa: sam veze, drugace tak ne gre. Revez pa naj crkne.
nibo
07. 07. 2010 10.44
> Skupina Telekom se je namreč v zadnjih letih močno razširila predvsem v države na območju nekdanje Jugoslavije < Važno da bo vsak šiptar imel telefon, do nas pa še kabla nočejo potegnit 100m od centrale. Ko se bo pa iskazala izguba, bo pa našj davkoplačevalski denraček za dokapitalizacijo dober.