Gospodarstvo

Vegrad gre v stečaj

Ljubljana, 30. 09. 2010 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stečaj Vegrada za delavce pomeni, da bodo lahko dobili pomoč države in odpravnino. Vendar pa to velja le za dobrih 600 zaposlenih v matični družbi, ne pa tudi za delavce v hčerinskih. Stavka se nadaljuje.

Boris Medved
Boris Medved FOTO: POP TV

Direktor Vegrada Boris Medved in prokurist Sandi Knez sta na sodišče vložila predlog za umik prisilne poravnave Vegrada. Predlog za stečaj mora sedaj potrditi še sodišče, ki bo o tem odločalo v osmih dneh. "Sodišče tukaj nima posebnega manevrskega prostora, kar pomeni, da gre Vegrad v stečaj," je potrdil predsednik nadzornega sveta družbe Klemen Boštjančič.

"Prejšnja uprava je vložila predlog prisilne poravnave mimo nadzornega sveta in pravzaprav v neki tajnosti. Na ta predlog sem imel jaz en kup pripomb – uprava je zagotavljala, da bo to izpeljala, a očitno je bilo vse skupaj bolj ko ne blefiranje. Nova uprava je potrebovala približno en mesec, da je ugotovila, da to vendarle ne bo šlo in danes se je zgodilo, kar se je," je Boštjančič povedal za oddajo 24UR.

Vegradove hčerinske družbe za zdaj poslujejo normalno, potem gredo v stečajno maso. Kaj bo z njimi naprej, bo odvisno od stečajnih postopkov. Kako poslujejo, ni nikomur jasno – lahko se le ugiba, da so nekatere med njimi tudi že zrele za stečaj, nekaj pa naj bi bilo tudi takšnih, ki bi lahko preživele. Predvsem so to tiste večje družbe, ki so že zdaj bolj samostojne in v katerih bi lahko ohranili delovna mesta.

Medved, ki je po telefonu nedosegljiv za pojasnila, naj bi se za to potezo odločil, ker niso mogli zagotoviti sredstev za poplačilo tekočih terjatev, med njimi so tudi plače. Denarja za plačilo ne bi mogel zagotoviti vsaj še 15 dni, zato se je odločil za umik prisilne poravnave.

Delavcem, ki stavkajo že od prejšnjega ponedeljka, je sicer že v začetku tedna obljubil, da bo umaknil predlog za prisilno poravnavo, če do danes ne bo uspel zbrati denarja za plače.

Delavci bodo lahko dobili vsaj odpravnine

Čeprav stečaj za delavce pomeni, da na plače ne morejo več računati, so se ga razveselili. Po pol leta brez plačila za svoje delo bodo zdaj dobili vsaj podporo države, iz jamstvenega sklada pa do konca oktobra odpravnine v višini treh plač. Vendar pa to velja le za 633 delavcev matičnega podjetja, saj gre le to v stečaj, medtem ko hčerinske družbe – v njih je okoli 400 zaposlenih – ostajajo v prisilni poravnavi.

S tem pa v sindikatu niso zadovoljni, saj zahtevajo enako obravnavo vseh. Stavka se bo tako nadaljevala, vendar po dvodnevnem premoru. Delavci imajo namreč v petek in ponedeljek odobreno plačano odsotnost z dela, nato pa se bo stavka nadaljevala do izpolnitve zahtev. To pomeni do poplačila plač vsem zaposlenim v Vegradu in njegovih podjetij, je dejal sindikalist Srečko Čater.

O nadaljnjih postopkih bodo po Čatrovih besedah zaradi številnih odprtih vprašanj v ponedeljek odločali pravniki in ekonomisti sindikata.

Delavci stavkajo od prejšnjega ponedeljka.
Delavci stavkajo od prejšnjega ponedeljka. FOTO: POP TV

Pahor: Vegradu bomo pomagali, ko bo v stečaju

Nekaj podobnega je po seji vlade dejal tudi premier Borut Pahor. Povedal je, da bo obiskal Vegrad, ko bo v stečaju, saj mu prej država ne more pomagati. Zatrdil je tudi, da je v stikih s sindikalnimi predstavniki v podjetju, delavce v Vegradu pa da bo obiskal, ko bo podjetje v stečaju. Takrat naj bi jim tudi predstavil svoje zamisli za vsaj delno rešitev podjetja. Njegov odziv še čakamo.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je zadovoljna z odločitvijo uprave. "Čeprav gre za konec nekega podjetja in stečaj ne more imeti pozitivne konotacije, sem v tem konkretnem primeru vesela oz. zadovoljna, da je končno prišlo do stečaja. Na ta način se bo namreč končala agonija delavcev. Obžalujem le, da je prejšnja in tudi ta uprava potrebovala toliko časa, da je ugotovila, da je podjetje zrelo za stečaj," je povedala za 24ur.com.

Podizvajalca stečaj ni presenetil

Podizvajalca Zekrijo Habibovića predlog za stečaj ni presenetil. Vegrad naj bi mu dolgoval 165.000 evrov, zato bo zahtevo za povračilo dolga zdaj vložil stečajnemu upravitelju. Za kompenzacijo dolga so mu ponujali stanovanje, za katero je dobil tudi pogodbo, ''ki pa nič ne pomeni, če ima banka hipoteko na stanovanju''.

Spomnimo …

Zaradi agonije Vegrada se je zavlekla tudi gradnja Celovških dvorov.
Zaradi agonije Vegrada se je zavlekla tudi gradnja Celovških dvorov. FOTO: Aljoša Kravanja

Težave nekdaj enega največjih slovenskih gradbenikov se vlečejo že dalj časa, zaostrovale pa so se od začetka letošnjega leta. Februarja so banke blokirale račune podjetja, začele so se zamude pri izplačevanju plač, zamaknilo pa se je tudi dokončanje številnih projektov, med njimi gradnja 822 stanovanj v ljubljanskih Celovških dvorih. Že konec junija, ko je bil Vegrad upnikom dolžan 240,7 milijona evrov, je prišla prva zahteva po stečaju, uprava, ki jo je takrat vodila Hilda Tovšak, pa je 12. avgusta razglasila plačilno nesposobnost podjetja. Nato je Tovšakova mimo nadzornega sveta podala predlog za prisilno poravnavo družbe, hkrati pa je skladno z zakonom morala vložiti tudi podrejeni predlog za stečajni postopek, kar pomeni, da se prisilna poravnava lahko zaključi ali s pravnomočno izglasovano prisilno poravnavo ali pa s stečajem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
01. 10. 2010 13.33
Pa je konec, za delavce. Ampak država jim bo pomagala. Prijavili se bodo na Zavod za zaposlovanje, dobili malenkost iz jamstvenega sklada, dobivali nadomestila za čas brezposelnosti, največ 24 mesecev, odvisno od delovne dobe tisti se ve, ki imajo slovensko držvljanstvo, ostali nič. Garali so v nemogočih razmerah, tu puščali svoje zdravje, zastonj. Gopspa Vegradova se je preskrbela, za celo življenje, na njihov račun. Ampak palica ima dva konca. In če ji bodo prizanesli naši zakoni, usoda ji nebo. Ne da bi ji kdo kaj privoščil, tak je zakon življenja. Garantirano!
Darko32
01. 10. 2010 12.53
Če se bo izvedel stečaj se mora sodišče postaviti na stran zaščite pravne države in preveriti koliko in kateri kanali so se uporabljali za prenos in manipuliranje z premoženjem in koliko je izpohtelo denarja v meglo. Ter kdo je bil organiziran v megli da usmerja.
bnam 2707
01. 10. 2010 10.18
Stečaj bi moral biti že pred meseci.vprašanje je kaj bo ostalo v stečajni masi,saj je z zavlačevanjem stara galoša dosegla svoje,Večino kaj vrednega je kanalizirala drtugam.
Slovencek1
01. 10. 2010 10.13
Slepilni manever krave Hilde je uspel! bRAVO VSI POGUMNEŽI, KI IMATE JAJCA ZAxebavati folk in se ob vsem tem še neizmerno zabavete medtem ko nekdaj vaš kapital (tisti, ki so crkavali na mrazu in delali za vas in vaše zaslužke) danes nimajo kaj vtakniti v usta. Praxica Hilda pa se v BMW-jih vozi tisto svojo debelo rit, privošči si lahko vse, celo predpise in zakone lahko mirno krši pa ji nihče ne naredi NIČ. BRUH in sramota (admin ti pa oceni tale post kot neprimeren, da ja ne bo objavljen, ker se res pritožujem čisto po nepotrebnem)
zulj001
01. 10. 2010 10.03
Če bi Vegrad in še veliko drugih firm ,pravočasno "obiskali" organi pregona,bi bilo danes v sloveniji 50% manj brezposelnih in državna blagajna nebi bila tako prazna....Za NEDELO državnih organov je odgovorna vlada in s tem, v velikem delu, tudi za prazno državno blagajno.Ni za vse kriva kriza,vladi služi le za izgovore in prekrivanje nesposobnosti in umazanih poslov.....
Alexxsaso@yahoo.ca
01. 10. 2010 09.29
SEBASTI01.10.2010, 08:383 "Nova uprava je potrebovala približno en mesec, da je ugotovila, da to vendarle ne bo šlo in danes se je zgodilo, kar se je - stečaj," Bravo, en mesec so ugotavljali, da nimajo denarja. A ni bilo to jasno že takrat, ko delavci prvič niso dobili plače? Kaj so vse pokradli v teh mesecih pa vejo samo oni, mi ne bomo nikoli, ker obtožen za te kraje ne bo nihče. Slovenija pač.... Ja pa saj so vsi scenariji po istem principu pri nas. Od Preventa, zdaj Vegrad-a.... Vsi skupaj nas imajo za norce. Pa samo si za to cisto sami krivi. ker se vedno klonemo in dopuscamo....
SEBASTI
01. 10. 2010 08.38
"Nova uprava je potrebovala približno en mesec, da je ugotovila, da to vendarle ne bo šlo in danes se je zgodilo, kar se je - stečaj," Bravo, en mesec so ugotavljali, da nimajo denarja. A ni bilo to jasno že takrat, ko delavci prvič niso dobili plače? Kaj so vse pokradli v teh mesecih pa vejo samo oni, mi ne bomo nikoli, ker obtožen za te kraje ne bo nihče. Slovenija pač....
hotchilipoper
01. 10. 2010 06.46
KAR CELA DRŽAVA BO ŠLA V STEČAJ
yeyo.white
01. 10. 2010 05.42
vegrad je postala ze precej prepoznavna blagovna znamka
Jezna Pti?ka
30. 09. 2010 21.41
Kaj pa je z revizijo?
slosap@yahoo.de
30. 09. 2010 21.35
Hilda je že vedela zakaj prisilna poravnava...cajt si je kupovala, da je pokradla in zmahinirala še par stvari. Točno ve, da vse kar gre v stečaj se lahko spodbija za eno leto nazaj. kriminalisti naj pregledajo vse posle izpred enega leta, pa bodo našli dovolj....
Ugl
30. 09. 2010 20.56
24ur - v Sloveniji menda uporabljamo dvojino, torej dva DNEVA in ne dva dni.
vetrolov
30. 09. 2010 20.23
zalar osebno bi moral priti po hildo. nima časa. raje zapravlja naš denar za drage večerje ob morju, z nepomembnimi sodnicami iz amerike.
zulj001
30. 09. 2010 19.13
Za velik del svinarij ,ki se dogajajo v slovenskem gospodarstvu ,je kriva vlada.Namesto,da bi ukrepala v okviru obstoječe zakonodaje, se "obrača" v nasprotno stran.Zanimivo je to, kako se je Pahor zavzemal za pospešeno urejanje zadev v primeru Storžice, v primeru svinarij ki se dogajajo v posameznih podjetjih se pa obnaša kot da se to dogaja nekje v Tunguziji.......
titovka
30. 09. 2010 19.12
IN TO JE SLOVENIJA!!!!
senci
30. 09. 2010 19.10
pa ne morš verjet kaj se v sloveniji dogaja, če ne bi bil tle bi mislil da sanjam. Hilda in njeni kompanjoni pa veselo naprej po drugih firmah in odgovarjal nebo nihče.Nič novega. vse bližje smo grškemu scenariju..
Asmony
30. 09. 2010 19.08
vegrad pa ja ima denar ... pa ja veste ko so dobli Hildo ko so ji presluškovali ... ko je rekla ... plač ne izplačaj ... denar raje nakaži na avstrijsko banko .. in potem čakajmo da se bodo zadeve umirile .. bo že država poskrbela za delavce ... slovenski NPU še pa kr čaka .. ka je zj do ... a bo kj al ne .. zaprite use ............................. bar.... be
Bosta1
30. 09. 2010 18.54
Saj to se je vedelo že prej, so pač probali kako dolgo bodo delali for free. Za vodilne ni straha si bodo že izplačali..... In vse to dovoljuje naš BORUT PAHOR ????
Mancyy
30. 09. 2010 18.45
Zmagali so in sedaj na Burek.
zuj
30. 09. 2010 18.41
ČE NE BI TOVŠAKOVA ZAVLAČEVALA,BI BILI DELAVCI ŽE PRED REŠITVIJO,VSAJ ODPRAVNINE BODO DOBILI