Gospodarstvo

Pahor dal zagotovila

Krško, 09. 04. 2010 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Pahor je v Nuklearni elektrarni Krško dejal, da je interes države, da se čim prej dokonča s projektom izgradnje objektov na spodnji Savi in drugega bloka NEK, ki imajo politično podporo.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Jani Dolinšek

Premier Borut Pahor, posavski župani in odgovorni za izgradnjo verige spodnjesavskih hidroelektrarn (HE) so se dogovorili, da gresta projekt hidroelektrarn na spodnji Savi in gradnja HE Krško po načrtu naprej. Državni prostorski načrt za HE Brežice bo sprejet najkasneje do decembra, ob zapletih s Hrvaško pa do januarja 2011.

Ob zaključku današnjega obiska v Posavju oziroma občine Krško je premier Pahor v Nuklearni elektrarni (Nek) Krško pojasnil, da je interes države, da v najkrajšem času dokonča s projektom objektov na spodnji Savi in tako prispeva k energetski oskrbi Slovenije.

Po njegovi oceni je Nek Krško s skoraj 24-odstotnim deležem pomemben dobavitelj električne energije, ker se bo poraba električne energije povečala, pa je treba razmisliti, kje jo bo Slovenija dobila, je opozoril. Vlada zato pripravlja nacionalni energetski načrt, ki ga bo državni zbor obravnaval jeseni. V načrtu bo tudi predlog odločitve o začetku izgradnje drugega slovenskega nuklearnega bloka, če ga bodo poslanci podprli, pa bi lahko kasneje o njem odločali tudi na referendumu, je dodal.

Brez drugega nuklearnega bloka si ta hip Pahor ne zna v prihodnosti predstavljati zadostne ali suverene oskrbe z energijo. Zanimanje zanj vlada tudi med tujimi vlagatelji, kar dodatno kaže, da projekt ni samo potreben, temveč da je lahko tudi ekonomsko učinkovit, ugotavlja Pahor.

Nek
Nek FOTO: Reuters

Glede njega si vlada želi dialoga z lokalno skupnostjo in sosednjimi državami, če bo državni zbor o njem sprejel pritrdilno odločitev, pa bo potrebno sprejeti vse korake, da se projekt čim prej uresniči, je napovedal.

Program se odvija po načrtu

Kot je po današnjem sestanku s premierjem Pahorjem, posavskimi župani in poslanci ter odgovornimi za izgradnjo spodnjesavske verige HE povedal direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič, je premier Pahor zatrdil, da gre celotni projekt verige po terminskem načrtu naprej.

Na sestanku je premier zagotovil, da gre pri spodnjesavskih elektrarnah za nacionalni projekt, ki ima polno politično podporo. Predsednik posavskega odbora za hidroelektrarne na spodnji Savi Niko Galeša je bil s Pahorjevim zagotovilom zadovoljen, manj pa z nekonkretnimi odgovori, saj meni, da jih bo ministrstvo za okolje in prostor znova izkoriščalo za manevrski prostor, je poudaril.

Premierja Pahorja sta v Posavju spremljala minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in minister za promet Roko Žarnić. Lahovnik je ob tem poudaril, da je bil namen današnjega obiska pospešiti projekt hidroelektrarn na spodnji Savi. V času recesije je ključno, da se tiste infrastrukturne naložbe, ki so pripravljene in dobre, čim bolj pospešijo, je dejal.

Po besedah Žarnića je treba poskrbeti, da ti veliki objekti ne bodo obremenjevali okolja, da bo prišlo do sožitja med njimi, prebivalstvom in okoljem, kar je ključno tudi za projekt Nature 2000, je še povedal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
10. 04. 2010 19.03
JE DAL ZAGOTOVILA ,DA SE ŠE NEKAJ ČASA NEBOMO SKOPALI IZ DREKA POD TO VLADO.
DarthRevan
10. 04. 2010 18.03
alterego 09.04.2010, 20:26 1 a ne, posavski jež, tolk prijazni so, da so gotovo predčasne volitve na obzorju! ------------ Te so na obzorju menda že od prvega dneva Pahorjeve vlade, pa se niso od takrat nič premaknile.
sevalnik
10. 04. 2010 16.51
Kaki neizobraženi ljudje :S A vedno dražjo elektriko bi pa plačevali, ne. Rabimo še 2 nuklearki ne pa termoelektrarne.
sudja
10. 04. 2010 14.58
Referendum o NUK 2
korosec_SLO
09. 04. 2010 23.44
bolje II blok Krško kot Šoštanjsko sranje,gradili bodo 10 let pol bo premoga za 15 let,pa ogromno onesnazevanje in placilo okoljske takse,kazni,in konec z temovko,ostal bo velik spomenik na plecih davkoplacevalcev,,Krško bi pa vsaj 50 let po izgradnji dajolo el. energijo,,,ker urana nebo zmanjkalo,pa tehnologija je vedno boljsa,,
jezni_jezek
09. 04. 2010 21.03
alterego 09.04.2010, 20:26 točno tako !
alterego
09. 04. 2010 20.26
a ne, posavski jež, tolk prijazni so, da so gotovo predčasne volitve na obzorju!
zigc06
09. 04. 2010 19.45
Roko je minister za okolje in prostor. Toliko o "strokovnosti" naših novinarjev. Že vsak s končanim 6 razredom osnovne šole lahko piše članke.
posavski.jezek
09. 04. 2010 19.33
danes sem videl te nase politike od blizu !zelo prijazni so
alterego
09. 04. 2010 18.41
zdaj naj gre pa Pahor še v Renče in razloži civilni iniciativi, da je postavitev manjkajočih dveh štang vsaj v interesu prebivalcev Nove Gorice in okolice, če ne bojo kmal ostal brez elektrike! če si upa...