Gospodarstvo

Skupščina Mercatorja potrdila dokapitalizacijo

Ljubljana, 21. 10. 2014 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupščina Mercatorja je z veliko večino potrdila dokapitalizacijo v višini 200 milijonov evrov. Z dokapitalizacijo Agrokor sicer še ni dosegel 90-odstotnega praga lastništva, ki je potreben, da bi lahko iztisnil male delničarje.

Mercator
Mercator FOTO: Reuters

Delničarji Mercatorja so na današnji izredni skupščini potrdili predlog hrvaškega Agrokorja, da se njegovo podrejeno posojilo v višini 200 milijonov evrov, ki ga je slovenski družbi zagotovil v okviru dogovora z bankami o prestrukturiranju njenega dolga, spremeni v kapital. S tem je Agrokor delež v Mercatorju povečal na 88,10 odstotka.

Skupščina je danes z veliko večino potrdila dokapitalizacijo v višini 200 milijonov evrov, je v izjavi za medije pojasnil predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič. "To ni bila običajna dokapitalizacija, ampak je šlo za dokapitalizacijo s stvarnim vložkom, kjer je bil vnaprej znan predmet, čas in oseba, ki jo bo izvedla," je poudaril.

Ta dogodek je bil predviden že v samem procesu prestrukturiranja dolga, je poudaril Balažič. S to potezo se je dolg Mercatorja znižal, okrepil pa se je njegov kapital. Vzvod zadolženosti Mercatorja se je iz devetkratnika znižal na približno sedemkratnik EBITDA. "Sedaj smo finančno bolj stabilno podjetje," pravi Balažič.

Z dokapitalizacijo Agrokor sicer še ni dosegel 90-odstotnega praga lastništva, ki je potreben, da bi lahko iztisnil male delničarje. Balažič v zvezi s položajem malih delničarjev sicer poudarja, da so ti imeli en mesec časa, da se odločijo o morebitnem sprejemu Agrokorjeve prevzemne ponudbe.

"Prospekt, ki je bil takrat objavljen, je zelo natančno opisal, kaj se bo dogajalo v naslednjih mesecih in letih," poudarja prvi mož Mercatorja in dodaja, da so se delničarji, ki so ostali, očitno odločili, da podpirajo predvideno strategijo in da želijo ostati dolgoročni lastniki družbe. Trenutno pa imajo opcijo kadar koli prodati delnice v okviru običajnega borznega trgovanja.

Kaj pa zaposleni?

Mercator
Mercator FOTO: Damjan Žibert

Na vprašanje o zmanjševanju števila zaposlenih Balažič odgovarja, da bo Slovenija integracijske procese še najmanj čutila. Viški zaposlenih se namreč pojavljajo tam, kjer sta bila Konzum in Mercator konkurenta, in še to skoraj izključno v administraciji. Število trgovin se namreč ne zmanjšuje.

"Je pa jasno, da bomo morali v Sloveniji nadaljevati optimizacijo na vseh ravneh, ker moramo biti konkurenčen trgovec," poudarja Balažič. V slabih dveh letih je tako Mercator zmanjšal število zaposlenih za okoli 350, optimizacijo pa bo še nadaljeval. "A to ni rezultat prevzema, ampak tega, da mora biti Mercator konkurenčno podjetje v okviru skupine Agrokor," je izpostavil prvi mož trgovca.

Po prevzemu Mercatorja s strani Agrokorja se ni poslabšal niti položaj slovenskih dobaviteljev, ki imajo, kot zagotavlja Balažič, v Mercatorju še naprej ugodno pozicijo. V tretjem četrtletju v nekaterih kategorijah beležijo celo pozitivne številke - tako so na primer v tem obdobju na letni ravni odkupili za 50 odstotkov več slovenskega sadja in zelenjave, podobni so trendi pri mesu.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

POŠTENO JEBENO
23. 10. 2014 13.57
a so mel videolink iz Švice z šefom.
ferencz 1
21. 10. 2014 18.21
+4
V merkator grem samo še po sekret papir!
POŠTENO JEBENO
23. 10. 2014 13.56
+1
jz se grem pa kr tja olajšat k majo skret papir
ferencz 1
21. 10. 2014 18.20
+4
E to vam je zakonodaja za male deličarje, kako jih čimprej izstiniti in minmalno plačati, katero je pisal Rop, uzakonil pa Janez!
gordo
21. 10. 2014 15.58
-1
Ni res tudi mercator ima konkurenčne cene
alkimistos
21. 10. 2014 08.36
+5
V Merkatorju pa nisem kupoval že uhhh kaki dve leti in tud ne mislim NIKOLI VEČ!
dedi009
21. 10. 2014 10.17
-5
Ranunculus
21. 10. 2014 13.01
+3
Zaradi pakiranih izdelkov znanih blagovnih znamk, ki se dobijo v vseh trgovinah, a v Mercatorju po najvisji ceni.
mackon08
21. 10. 2014 17.43
+0
Ranunculus Ne bluzi, prepričaj se pa potem trosi neumnosti.
linj
27. 10. 2014 13.57
Merkatorjevo pivo je najbolješe od piv, blagovnih znamk pa še cena je OK