Gospodarstvo

Padec bonitetne ocene tudi za Zavarovalnico Triglav in Pozavarovalnico Sava

Ljubljana, 08. 08. 2012 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi znižanja bonitetne ocene Sloveniji je agencija Standard&Poor's znižala bonitetno oceno tudi skupini Triglav in Pozavarovalnici Sava. Po ocenjevalnem modelu agencije je namreč boniteta zaradi lastniške strukture neposredno odvisna od ocene države.

Agencija Standard and Poor's
Agencija Standard and Poor's FOTO: Reuters

Standard&Poor's (S&P) je dolgoročno bonitetno oceno skupine Triglav, ki se nanaša na Zavarovalnico Triglav in pozavarovalnico Triglav Re, kot družbi v večinski lasti države znižala za eno stopnjo na A–.

Razlog za znižanje je nedavni padec bonitetne ocene Slovenije in je posledica splošnega javnofinančnega stanja in gospodarstva v državi, so danes sporočili iz Triglava.

Agencija je bonitetno oceno za eno stopnjo na BBB+ iz enakih razlogov znižala tudi Pozavarovalnici Sava. Kot so navedli v tej družbi, znižanje bonitetne ocene ni povezano s poslovanjem in rezultati družbe.

"Sava Re ostaja stabilna družba, ki tako na pozavarovanju kot v neposrednem poslu ohranja močan konkurenčen položaj v Sloveniji in zahodnobalkanski regiji in izkazuje visoko kapitalsko ustreznost," so poudarili.

Bonitetna agencija je pri vseh popravljenih ocenah ohranila negativno srednjeročno napoved.

Bonitetne ocene niža tudi Moody's

S&P je bonitetno oceno Slovenije znižal za eno stopnjo, z A+ na A, minuli petek, pred njo pa je to storila tudi agencija Moody's. S&P je med razlogi za znižanje ocene navedel naraščajočo politično polarizacijo in pomanjkanje konsenza med koalicijskimi političnimi strankami, kar da predstavlja tveganje za načrtovane strukturne reforme v državi.

V torek je Moody's zaradi padca bonitetne ocene Slovenije znižal bonitetno oceno Telekomu Slovenije in SID banki, ki sta v večinski državni lasti oz. v državni lasti. Moody's je znižal tudi bonitetno oceno obveznice SID banke, Abanke Vipa in Factor banke.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
10. 08. 2012 15.45
stran od njih manj boste izgubili pa če vam vse pogori
Tone 12345
08. 08. 2012 18.54
+0
Triglav!Državna družinska firma!!
Tone 12345
08. 08. 2012 18.59
+6
A ste opazili da te firme Triglav Krka bivši lek in še mnoge druge nimajo javnih povpraševanj po delovni sili!Seveda ker zaposljujejo svoje sorodstvo!!In si prilaščajo to kar so ljudje prigarali z poštenim garanjem v letih 1945 do 1990!!!
ikoz
08. 08. 2012 17.43
+3
pravilno itak sami koristoljubneži tam zaposleni