Gospodarstvo

OZS: Obvezno članstvo ni protiustavno

Ljubljana, 02. 11. 2009 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obrtno-podjetniška zbornica ni gospodarska zbornica, zato obvezno članstvo v njen ni protiustavno, kar je odločilo tudi ustavno sodišče, so sporočili iz OZS.

Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je zanikalo očitke Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) o neustavnosti obveznega članstva. V zvezi s tem je GZS pretekli teden napovedala presojo ustavnosti, po mnenju OZS pa to ni potrebno. Ustavno sodišče je namreč pred časom odločilo, da OZS ni gospodarska zbornica in zato z obveznim članstvom ne krši ustave.

Obrtna zbornica Slovenije
Obrtna zbornica Slovenije FOTO: POP TV
V Gospodarski zbornici Slovenije so konec oktobra napovedali, da bodo sprožili oceno ustavnosti obrtnega zakona v delu, ki je po njihovem mnenju v nasprotju z ustavo. S tem so se odzvali na odprto pismo skupine podjetij, v katerem so podjetniki gospodarsko ministrstvo in GZS opozorili na nepravilnosti glede obveznega članstva v OZS.

Po mnenju predsednika OZS Štefana Pavlinjeka je gonja proti njim neutemeljena, njena zahteva za ustavno presojo neenakosti gospodarskih subjektov pred zakonom pa nepotrebna. Pojasnil je, da je ustavno sodišče 17. septembra letos na podlagi zakona o gospodarskih zbornicah že presodilo, da OZS ni gospodarska zbornica. Prav zaradi slednjega zbornic po njegovem mnenju ni mogoče obravnavati enako.

V OZS so še prepričani, da razlog za očitke s strani GZS ni status, pač pa uspehi, ki jih je OZS glede zastopanja obrti in najmanjših gospodarskih subjektov ter zahtev za ureditev plačilne nediscipline dosegla v zadnjem času. Ob tem je Pavlinjek posebej izpostavil prizadevanja OZS za zmanjšanje finančne nediscipline, ki se je kot pereč problem še posebej zaostrila v času gospodarske krize. Kot je dejal, je vlada prisluhnila predlogom OZS in pripravila posebno uredbo, ki pa jo je GZS blokirala.

Generalni sekretar OZS Vilijem Pšeničny je v nadaljevanju demantiral tudi navedbe o trendu naraščanja članov OZS, ki jih je javnosti pretekli teden posredovala GZS. Kot je poudaril, gre za manipulacijo, saj izhaja iz podatkov, ki niso resnični. Ob tem je še pojasnil, da je število članov že vsa leta približno enako in se giblje okoli 50.000.

Na očitke GZS o nedopustnosti dejstva, da so člani obrtne zbornice tudi velika podjetja (SCT, Gorenje, Primorje in drugi) se v OZS sklicujejo predvsem na obrtni zakon iz leta 1994, ki je namreč od vseh podjetij, ki so opravljala obrtno ali obrti podobno dejavnost, zahteval, da pridobijo obrtno dovoljenje. Leta 2004 je bila nato sprejeta novela zakona, ki je za definicijo obrtne dejavnosti vpeljala nove kriterije. Po začetku veljavnosti omenjene novele mora tako vsako podjetje, ki meni, da njegova dejavnost kriterijem obrti ali obrti podobne dejavnosti ne ustreza več, vrniti obrtno dovoljenje in podati vlogo za izpis iz obrtnega registra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mismotu
06. 04. 2010 14.05
+1
To smo pravna država! Obrtniki smo tlačani. Svoj težko zaslužen kruh nam kradejo. Pa čeprav samo 30,00€/ mesec. Pa izračunajte, koliko nas je takšnih v Sloveniji, kateri moramo to članarino obvezno plačevati. Kaj nam pa nudi obrtna zbornica???? 5% popusta za bazen, 5% popusta pri udeležbi raznih seminarjev ( katere je potrebno še kako plačati), smučanje zastonj ( tako nekako, čeprav ga sam plačam),......... Včasih sem vsaj prejemal najdražjo revijo v Sloveniji " revija obrtnik ". Sami trači noter. Pa dajmo se obrtniki po vsej Sloveniji že enkrat zbuditi in zahtevajmo NEOBVEZNO plačevanje članarine. Kdor ve, da mu zbornica pomaga, naj se včlani in plačuje. Meni vem, da v petnajstih letih ni nikoli nič pomagala. Zelo me zanima koliko obrtnikov se strinja z obveznim članstvom ????? Gospod Pšeničny, zamisli se, kdo ti vsak mesec daje še kako veliko plačo ( pa vsem ostalim, kateri so zaposleni pri OZS Žalostno!!!!!!!!!!!
maghelix
05. 11. 2009 20.51
a bo ukinjeno obvezno članstvo al ne?
51b3
20. 04. 2012 11.54
Hamzibeg
03. 11. 2009 22.49
+1
Ustanavljam ZLS (Zbornica Lačnih Slovencev). Članstvo v tej zbornici je obvezno za vse državljane ne glede na spol in starost. Članarina je simbolična in sicer 1 € na mesec. Z zbranim denarjem (okoli 2 mio € na mesec) bi lahko nahranili veliko družin v Sloveniji. Kaj pravite?
maghelix
03. 11. 2009 17.52
a je že kdo vrnil obrtno dovoljenje tko kot je navedeno zgoraj. po izkušnjah kolegov ne gre, ker ti takoj pošljejo ciklostilno pismo, da si član!! če še težiš, ti pa pošljejo tržnega inšpektorja...taka je naša obrtna zbornica!! hvala zanjo
pirahna
03. 11. 2009 15.57
PODJETNIKI,DAJMO SE ORGANIZIRAT IN PODPIŠIMO PETICIJO,PRIPRAVIT PROTEST PRED OZS IN VLADO TER ZRUŠIMO TA GNILI SISTEM,KI DELUJE PROTI NAM PODJETNIKOM
krnekdoo
03. 11. 2009 14.49
Meni še najbolj smrdi njihovo neprestano hvaljenje glede tega kaj vse so oni storili za nas, kaj bi šele bilo, če bi njih ne bilo, itd. Pa vendar nič ne kaže na to, da je po vseh teh letih njihovega delovanja Slovenija postala država kjer je obrtništvo-podjetništvo ugodno. Glavni krivec za to situacijo mislim, da smo kar sami, saj položnico vsak mesec pošteno plačamo (ali kasneje kar DURS trže), pri tem malo zabentimo, in to je to.
Nowotny
03. 11. 2009 12.29
Saj res! kot je en prej napisal, bi blo treba tožit državo, kot zaporniki. Samo tukaj bi g. Matoz res dost zaslužu, raje njemu plačam enkratni znesek, da mi zagotovi da mi morjo vrnt denar in se odkrižam te nadloge OZS.
Nowotny
03. 11. 2009 12.23
OZS naj ne govori kaj preveč. Do sedaj je njen edini uspeh ta, da pobirajo članarino. Kar kratko pomeni da vzdržujemo parazite, ki ne delajo nič. Govorijo da so naredili kaj za zmanjšanje finančne discipline. Nevem no, to ni res! Znajo prirejat neke brezvezne seminarje, za katere moraš gadno plačat. Tko ni interesa zanje. V Avstriji npr. se wirtschaftskammer ne plačuje, saj ne v taki obliki. Samo tam obstaja interes, dobiš podatke in imaš podatke da delajo za gospodarstvo. Tu pa podpiramo nekoga da lepo živi. Naj naredijo tako kot pri GZS.. Naj plačuje zanje tisti ki jih potrebuje. Če pa jih nobeden, pa naj zaprejo štacuno. Naj se trudijo za svoje člane, tako kot mi za svoje stranke.
milimix
03. 11. 2009 11.58
PA TO SO PRAVI PARAZITI IN UNIČEVALCI DELOVNIH LJUDI. SEM IMEL PRIMER KO SEM BIL SP.DOBIL SENJIM NISEM MOGEL ZAKURITI. V NJEM NISEM ZASLEDIL NIM POLOŽNICO ZA TRI MESECE IN VSAK MESEC CAJTNG KI TUDI ŠPORGETA Z TI ENEGA ČLANKA KI BI MI KAJ KORISTIL KVEČJEMU PRIVILIGIRANCE KI SO HODILI PO SEJMIH IN ŽRLI NA NAŠ RAČUN.KOLIKO SE JIH PASE NA NAŠ RAČUN.ČLANARINA JE BILA PA OBVEZNA.
blegas
03. 11. 2009 11.31
Slovenija je država povzpetnežev in parazitov, kot je OZS. OZS s pomočjo države preko DURS-a pleni denar z izvršbami od obveznih članov OZS. OZS zastopa sebe in svoj plenilski nagon.
blegas
03. 11. 2009 11.12
Lumpi so skupaj z ministrom Vizjakom uprizorili kvazi anketo o mnenju za obvezno članstvo v OZS. Rezultatov niso nikoli objavili. Dokler bo država podpirala parazitske združbe kot je OZS ni pričakovati zaupanja v podjetništvo in pravičnost. OZS naj objavi število izvršilnih odločb, ki jih izvršuje DURS. Povsod sama lumparija.
tech
03. 11. 2009 11.12
Me prav zanima, če je tud kakšen ustavni sodnik dobil svoj delež, ker se je tak neumno odločil...če bi bila OZS tako koristna bi se itak obrtnik brez razmisleka včlanil, sam jih je strah da ne bo tako...
Mr.Somebody
03. 11. 2009 11.03
Itak da je obvezno članstvo protiustavno, tega ne poznajo nikjer po Evropi, samo v naši banana republiki imamo to neumnost
bosoturk
03. 11. 2009 10.24
hamzibeg, če poznaš koga iz davkarije al pa nekoga k mal pozna zakonodajo...naj ti pomaga on...moj oče se je tako rešil članarine za 2 leti in je ne plačuje več...glede obiska vlade se pa strinjam, grem takoj zraven
bosoturk
03. 11. 2009 10.22
barabe bi samo jemale...kaj pa nudijo obrtnikom? čez nekej cajta bomo delal samo zato da bomo plačval članarine, da bodo riti na teh zbornicah lepo trošl naš denar...vam povem, ko bo enkrat počlo bo narod ponorel in pol bodo vidl iz koga se delajo norca!!!!
comment123
03. 11. 2009 07.42
PA PRAVIJO, DA JE DEMOKRACIJA!!! KAJ PA NAREDIJO ONI ZA OBRTNIKA???SAMO FUTRAJO SE !!!
slonpodgrmom@gmail.com
03. 11. 2009 07.32
Hamzibeg: Prvo boš poravnal obveznosti do države oz zaprl odprte konte, šele potem boš zaprl SP. ŽAL tako je.
Hamzibeg
03. 11. 2009 01.16
Pozdravljeni, no ravno danes sem dobil od DURS-a modro koverto, v kateri piše (ko jo po navodilih razdreš), da me bodo rubili, ker v letu 2008 nisem plačal članarine OZS. Razmišljam ali naj fotokopiram nek del svojega telesa in jim pošljem kopijo v podobni kuverti zraven jim pa napišem, da jim pošiljam tisto kar sem dobil v preteklem letu od njih. Za kateri del telesa gre, prepuščam domišljiji vsakega posameznika. Definitivno tukaj ne gre za vzpodbujanje malega gospodarstva. Svoj "popoldanski" s.p. bom šel jutri spravit v postopek zapiranja, potem bom pa delal le še v dobro samega sebe. Siva ekonomija je zakon! Lp P.S. vsi obrtniki, zakaj ne gremo pred vlado malce ropotat?????
LujXV
02. 11. 2009 22.23
vse te organizacije in združenja pobirajo težko zasluženi denar obrtnikov.. Ko pa potem rabiš kako pomoč ali svetovanje pa drago zaračunavajo.. Vsa ta združenja,zbornice razpustiti in naj se vsak po svoje presodi a bo član kake zbornica ali združenja na lastno željo in ne zakonom.. Vsa ta združenja me spominjajo na KPJ...KPS
maghelix
02. 11. 2009 22.06
tista sodba ustavnega sodišča je navadno skrpucalo. sodniki se na isti način izmotavajo kot se tu obrtna, kr neki...za poboljšanje plačilne discipline pa predlagam: - v gospodarstvu bo odpuščenih 20% delavcev, predlagama da se odpusti iz poslovnih razlog 20% poslancev, proporcialno po strankah - odpravi se obvezno članstvo v vseh obveznih zbornicah - ukine rtv prispevek