Gospodarstvo

'Cinven je zbegan zaradi kontradiktornih odzivov političnih vladnih strank'

Ljubljana, 09. 07. 2015 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski premier Miro Cerar po razpletu v Makedoniji verjame v možnost prodaje Telekoma Slovenije. Ovir namreč več ni, kljub temu pa je prodaja Telekoma negotova. Neuradno naj bi Cinven poskušal znižati ceno za delnico iz 110 na okoli 90 evrov.

Po oceni predsednika vlade Mira Cerarja se po najnovejšem razvoju dogodkov v Makedoniji spet širše odpirajo vrata prodaji Telekoma Slovenije britanskemu skladu Cinven. "Verjamem, da obstaja možnost za prodajo Telekoma," je dejal v izjavi za medije ob robu današnjih zasedanj parlamentarnih delovnih teles in državnega zbora.

Premier Cerar verjame, da obstaja možnost za prodajo Telekoma.
Premier Cerar verjame, da obstaja možnost za prodajo Telekoma. FOTO: Reuters

Cerar je spomnil, da prodaja Telekoma Slovenije ni v pristojnosti vlade, in napovedal, da bo Slovenski državni holding (SDH) sprožil nadaljnji proces pogovorov s Cinvenom. "Verjamem, da obstaja možnost za prodajo Telekoma, seveda pa mora o tem v skladu s svojimi pristojnostmi odločiti SDH," je dodal.

Makedonska komisija za varstvo konkurence je namreč v sredo odobrila združitev Telekomove makedonske družbe One z operaterjem Vip v lasti Telekoma Austria. Komisija je soglasje k združitvi podala pod pogojem, da bosta družbi izpolnili zaveze, ki sta jih sami podali tekom postopka pred regulatorjem.

S tem je odpravljena glavna ovira, zaradi katere je prejšnji mesec prišlo do zamrznitve pogajanj za prodajo Telekoma Slovenije britanskemu zasebnemu naložbenemu skladu Cinven, ki je bil edini ponudnik za nakup. Svojo maja podano zavezujočo ponudbo za večinski delež v Telekomu Slovenije je naknadno dopolnil z dodatnimi pogoji zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo One v Makedoniji. Te naj bi vnašale dodatno negotovost.

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: POP TV

V Cinvenu so tedaj pojasnili, da so že od začetka jasno povedali, da je njihova ponudba za Telekom Slovenije temeljila na zagotovljeni 100 milijonov evrov vredni prodaji Telekomove makedonske hčerinske družbe One.

Slovenski državni holding (SDH) je sredi junija sporočil, da ne sprejema dodatnih pogojev, saj bi ti za konzorcij prodajalcev predstavljali preveliko tveganje in bi lahko neutemeljeno pripeljali do znižanja kupnine.

Hkrati pa je SDH tedaj sporočil, da je transakcijo še vedno pripravljen zaključiti pod pogoji, ki jih je potrdil nadzorni svet 10. junija. Nadzorniki so takrat potrdili osnovno ponudbo Cinvena ob upoštevanju pogojev, ki jih je naknadno določila vlada - ohranitev sedeža Telekoma v Sloveniji in opcijska pogodba o odkupu družbe Soline.

V Cinvenu so bili razočarani, ker se s SDH niso uspeli dogovoriti o odprtih vprašanjih, povezanih s prodajo Telekoma Slovenije, vendar so obenem dejali, da ostajajo zainteresirani za nakup večinskega deleža največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

Cinven naj bi v osnovni ponudbi z dne 20. maja neuradno ponudil 130 evrov na delnico - 110 evrov naj bi izplačal takoj, 15 evrov naj bi bilo odvisnih od razpleta sodnih postopkov, še pet evrov na delnico pa od uspešnosti poslovanja družbe v prihodnosti.

Vlada si sicer očitno želi uspešno skleniti privatizacijo Telekoma, tako nakazuje neuradna informacija, da se je pretekli teden s predstavniki Cinvena sestal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Cinvenu naj bi pojasnil, da je vlada načeloma naklonjena prodaji, a pod prvotnimi pogoji.

Koprivnikar se je sestal s predstavnikom Cinvena

Koalicijski partnerji so po današnji seji vlade glede na poročanja medijev o srečanju Koprivnikarja s predstavnikom Cinvena terjali pojasnila ministra za javno upravo, zakaj se vlada vmešava v postopke prodaje Telekoma Slovenije.

Kot je njim in novinarjem po seji vlade pojasnil Koprivnikar, je na sestanek s predstavnikom sklada Cinven minuli teden pristal pod pogojem, da se ne pogovarjata o postopkih in vrednosti prodaje. Koalicijska partnerja prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan pravita, da pojasnilom verjameta in zaupata.

Koprivnikar pa je pojasnil, da je "tuji kupec milo rečeno zbegan, ko spremlja odzive v javnosti različnih političnih vladnih strank, ki so zelo kontradiktorni". Po njegovem razumevanju gre za sporočila koalicijske SD, ki prodaji Telekoma nasprotuje.

Kupec je tako želel po Koprivnikarjevih besedah le preveriti, ali vlada nasprotuje postopkom prodaje oz. ali so kakšni zadržki, da do zaključka prodaje ne pride. Pojasnil mu je uradno stališče vlade, da postopkom prodaje ne nasprotuje in nima zadržkov ter se zanaša na oceno tistega, ki je za prodajo pristojen, to je Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Na SDH pa ga ni že takoj napotil zato, ker je kupca zanimalo stališče vlade, je pojasnil Koprivnikar. Če tuji partner želi dodatna pojasnila, ki ne posegajo v postopek prodaje, tudi ne vidi razloga, da mu jih ne bi dali. Koalicijskih partnerjev pa o tem ni obvestil zato, ker po Koprivnikarjevih ocenah to ni bil sestanek, ki bi zahteval spremembo stališča vlade oz. tudi ni dajal stališč vlade, ki ne bi bila že znana.

A tudi glede na sestanek Koprivnikar težko reče, kot je dejal, kako se bo prodaja Telekoma razpletla, saj se s potencialnim kupcem nista pogovarjala o vsebinskih odločitvah. Glede dogovora je še vedno optimističen, a se morata o tem dogovorili kupec in prodajalec.

Židan nima razloga, kot je dejal po seji vlade, da ne bi verjel Koprivnikarjevim trditvam. Torej, da ni bilo nikakršnih aktivnosti, ki bi negirale nalogo SDH.

Sicer pa zavrača navedbe, da bi v SD begali kupca s svojimi sporočili. Znano je namreč stališče SD, naj o največjih prodajah odloča vlada kot skupščina. Židan si še vedno želi, da bi o prodaji Telekoma odločala vlada.

Tudi Erjavec je glede na Koprivnikarjeva pojasnila ocenil, da s pogovorom s kupcem ni prekoračil pooblastil. Sicer pa tudi sam, kot pravi, težko napoveduje, kako se bo postopek prodaje Telekoma razpletel. To je namreč odločitev SDH.

Cinven naj bi skušal znižati ceno

Cinven po neuradnih informacijah TV Slovenija sicer naj ne bi imel zaprte finančne konstrukcije za financiranje nakupa Telekoma in zato naj bi skušal znižati ceno za delnico s sedanjih 110 na okoli 90 evrov. Cena Telekomove delnice na Ljubljanski borzi se danes giba prav okrog 90 evrov.

Obenem so se v javnosti začele pojavljati neuradne informacije, da naj bi se za nakup Telekoma začel zanimati tudi Telekom Austria, ki je v Sloveniji prisoten z mobilnim operaterjem Simobil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
15. 07. 2015 21.40
Upam , da jim je jasno, da tu nimajo kaj početi.
Frane Šajn
15. 07. 2015 21.47
Sicer pa kaj si hočemo imajo vso podpora stranke Milega Cmere!
Frane Šajn
15. 07. 2015 21.50
Največja žalost je ta , da pridejo pri nas na vrh samo taki SPREDAJ NIČ ZADEJ NIČ, ki bi prodali tudi lastno mamo za dobro provizijo.
tron3
14. 07. 2015 11.49
+1
Bravo Cinven, tako se dela, saj delnica ni več vredna kot 90 evrčkov, tako je na Borzi, naši pogajalci so pa največji butli ne samo v Sloveniji ampak na celem svetu, res se postavi vprašanje kdo je dal tem modelim višjo izobrazbo kot je otroški vrtec pa še tam so vsi otroci proti vsem zaposlenim na SDH pravi intelektualci!!!
wheelie1
13. 07. 2015 13.43
+2
Dajte no mir! To že presega vse meje. Hedge sklad pa zbegan zaradi različnih stališč političnih strank. Če bi imeli denar, bi ga že zdavnaj nakazali, saj je cena več kot ugodna. Mogoče res poskušajo še kaj zbiti ceno, ampak na to ni treba pristajati. Pare na mizo - ali pa brca v r... Tako se dela povsod, razen v Šentflorjanski dolini. Smo že doslej preveč mencali, vlaki vozijo, mi pa čakamo kot Oto Pestner (že 30 let)
Silvester Ali? 1
12. 07. 2015 17.23
+3
mogoče je cinven zbegan zato ker kupuje za d telekom.
ferencz 1
11. 07. 2015 08.39
-1
Za delnico 250 EUR, ajim pa ne prodat.
Bojan-F
10. 07. 2015 13.59
+3
Joj, kaj nam delajo ... od kdaj pa je "zbeganost" ekonomska ali komercialna kategorija.
deathbite
10. 07. 2015 12.57
+3
Najbolje, da dobre firme šenkamo tujcem. Ker je nekdo to obljubil Merklovi!
finec
10. 07. 2015 09.02
+1
Zakaj ni določena izklicna cena?
Banion
10. 07. 2015 08.46
+4
Mirče vedno govori da je prodaja stvar hokldinga in ne vlade a se kar naprej vmešava, tipično za njega govori eno dela drugo torej je tudi pred volitvami lagal in sedaj varal, naivni Slovenci pa verjeli
PatriaCrknila
10. 07. 2015 07.42
+1
Veber se je potrudil, da se Telekom proda čim ceneje :))
Bolfenk2
10. 07. 2015 08.06
+11
Veber je bil edini obrambni minister, ki je razumel, da se Slovenija ne brani v Afganistanu temveč v Sloveniji. In da naši sovražniki niso Talibani ampak tuj kapital.
askralj
10. 07. 2015 06.29
+10
1 ponudnik in to bi naj bilo neko uspešno podjetje. Vidi se kako vlada dela.
bus303
10. 07. 2015 05.55
+8
CMERAR ne seri!
ferencz 1
09. 07. 2015 23.44
+15
TA CINVEN ima očitno toliko denarja kot naši tajkuni, ki so kupli fabrki z bančnimi posjili, ki so jih dobili na lepe oči!
kiboko
10. 07. 2015 00.26
+13
Doslej z milijardnimi nakupi Cinven ni imel težav. Ampak, če lahko ceno zbijejo za 10% procentov, bodo zagotovo poskusili. Problem je da naši strani, odgnali smo vse druge investitorje in se pogajamo z enim. Tako smo naredili pri prodaji Mercatorja in si ceno zbili iz 230 na 80, kar je zagotovo unikum v Evropski zgodovini.
Danny Veliki
09. 07. 2015 23.30
+16
Ne vem,zakaj enostavno ne razkrijejo,kdo v resnici iz ozadja diktira nakup Telekoma? Ko bo zgodba končana se bo Deutche telekom pojavil kot glavni kupec.
Bolfenk2
10. 07. 2015 08.09
+8
Ga Merkel. Ženska bo poskrbela za nemške upokojence, da jim bomo plačevali penzije slovenski uporabniki TK storitev. Med tem pa bodo naši upokojenci zaradi Cmerarja iskali hrano v smeteh.
ferencz 1
09. 07. 2015 23.28
+2
CINVEN pejt domov v Britanijo! Tukaj te ne maramo! Takoj bom prešaltal na Simobil ali Tuš!
kiboko
10. 07. 2015 00.28
+4
Jaz pa ne maram državnouradniške korupcije v Telekom in sem že zdavnaj presedlal na Simobil in T2.
mogerad
09. 07. 2015 23.22
+1
'Cinven je zbegan zaradi kontradiktornih odzivov političnih vladnih strank' pa kaj si misli pr nam je to tradicija. enotnosti nočemo in to bi moral opazit takoj saj se vidi do antartike
le.professionnel
09. 07. 2015 22.58
+8
Tako je,če daš psihopatom mandat.
Super1337
09. 07. 2015 22.51
+9
Svoboda govora po 24ur... vse naslovne novice imajo blokirano komentiranje.... sploh tista o falconu...
helvecijaner
09. 07. 2015 22.21
-2
Smo na dobri poti Tsiprasa in lukodolskega mesečarja. Ko nebo več nič vredno bomo imeli SLO exit in Tolar. Kako bojo levaki srečni ko bojo vsaj tiskarne denarja imele visoko konjunkturo in JU 250000 lenuhov, 680000 penzičev, 150000 socijalnih,450000 šolarjev in študentov in 470000 delovno sposobnih brez ustreznega plačila.Levi exit imamo še dovolj hudih jam,ki jih vaši predniki niso utegnili napolnit, bo čas, da ovce same not skačejo.
Skopušnik Janez
09. 07. 2015 23.11
+3
Bolfenk2
10. 07. 2015 08.12
+1
Dokler smo imeli Tolar smo bolje živeli, še bolje pa, ko smo imeli dinarje.
Aijn Prenn
09. 07. 2015 22.12
+4
Tole prepucavanje je povsem brezvezno. Očitno je, da tile angleži samo palamudijo. Postaviti skrajni datum.. recimo en teden, da se odločijo, po tem datumu se postopek prodaje prekliče in začne znova ali pa povsem opusti..