Gospodarstvo

Grožnje ali dobronamerna opozorila?

Kranj, 16. 10. 2008 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mateja Klavs
Komentarji
32

Čeprav Elektro Gorenjska v dopisu svojim poslovnim odjemalcem večkrat poudari, kako so najugodnejši ponudnik, pa priznavajo, da cen konkurence sploh ne poznajo. Kako potem vedo, kdo je najbolj ugoden?

Dopis, ki ga je prejel bralec.
Dopis, ki ga je prejel bralec. FOTO:
Urad za varstvo konkurence je zaradi kartelnega zvišanja cen električne energije petim distributerjem, med njimi tudi Elektru Gorenjska, poslal odločbe z globami. Prav tako urad Janija Sorška že preučuje napovedi Elektra Gorenjska in Elektra Ljubljana, ki sta napovedala, da bosta 1. novembra zvišala ceno za svoje storitve.


Bralca je zmotil najnovejši dopis, ki ga je njegovo podjetje prejelo od ponudnika električne energije Elektro Gorenjska. V njem namreč na nenavaden način svoje 'poslovne partnerje' opozarja, naj ne sklepajo novih pogodb, saj “bo vaša cena električne energije praviloma višja”.

Prav tako odjemalce skorajda že grozeče opozarjajo, da bodo morali za odhod k drugemu ponudniku električne energije plačati. “V primeru enostranske prekinitve pogodbe bomo primorani v skladu s splošnimi dobavnimi pogoji obračunati nadomestilo za povzročeno škodo,” se glasi opozorilo, ki v nadaljevanju trdi, da so odjemalci odškodninsko odgovorni tudi novemu dobavitelju, če z njim podpišejo pogodbo v času, ko imajo še veljavno pogodbo s prvotnim dobaviteljem.

Električna napeljava
Električna napeljava FOTO: Reuters

V Elektru Gorenjska pojasnjujejo, da ne gre za nikakršno reklamo – četudi v pismu večkrat poudarijo, kako so njihove cene za dobavo električne energije nižje od cen drugih dobaviteljev –, kaj šele grožnje svojim odjemalcem. Zanimivo je, da v dopisu večkrat poudarijo, kako so njihove cene najbolj ugodne, hkrati pa priznavajo, da podatka o cenah drugih ponudnikov nimajo. Tako so trditev, da bodo njihovi odjemalci v primeru podpisa pogodbe z drugim odjemalcem plačali več "napisali kot domnevo in ne kot dejstvo", poudarjajo v službi za marketing podjetja. "Z odjemalci, katerim je bil poslan dopis, smo sklenili dogovor o pogojih nakupa in prodaje električne energije za prihodnja obdobja letos spomladi, ko je bila tržna cena električne energije na slovenskem veleprodajnem trgu nižja od trenutne," še pišejo v pojasnilu.

V podjetju še pravijo, da so podobni dopisi stalnica in da gre le za svetovanje poslovnim partnerjem. Pojasnjujejo še, da so dopis poslali vsem poslovnim odjemalcem elektrike, ki imajo z njimi sklenjeno pogodbo za nedoločen čas, v njem pa so jih "dobronamerno želeli spomniti, da imajo lahko za nakup električne energije sklenjeno le eno pogodbo z enim dobaviteljem naenkrat ter da bi ob kopici ponudb drugih dobaviteljev na to lahko pozabili in si s tem nakopali težave".

Elektro Gorenjska sicer že v splošnih pogojih določa, da podjetja, ki z njimi sklenejo pogodbo za nedoločen čas, nimajo pravice odstopiti od pogodbe v tekočem koledarskem letu za isto leto. Za prehod k drugemu ponudniku v naslednjem letu imajo odjemalci čas do 1. oktobra, ko morajo pisno odpovedati pogodbo. Če poslovni odjemalec, med njimi so tudi manjša podjetja in obrtniki, odstopi od pogodbe za prihodnje leto po 1. oktobru oziroma še v tekočem letu, mora plačati nadomestilo “za povzročeno škodo zaradi neprevzema električne energije”. To nadomestilo znaša pet odstotkov predvidene letne pogodbene vrednosti, ki jo ugotovijo na osnovi pogodbenih količin in pogodbene cene.

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 10. 2008 08.55
Jaz sem naročil elektriko iz tretje turbine na Soči pri Dobrarju, se mi zdi ekološko najbolj bio!
resslovenka
17. 10. 2008 08.46
Tale direktor MBA je pa še ena krona stvarstva. Dajte ga zamenjat. Saj korajžen pa je, ko grozi z odškodninami za povzročeno škodo (najbrž misli izpad dohodka). Da ne bo kdo njega tožil, ker grozi.
User300173
17. 10. 2008 05.05
tega direktorja bi bilo potrebno zamenjati in to takoj. Še v \"Tonguziji\" ne poznajo takih dopisov oz. jih ne pošiljajo.
Fash
16. 10. 2008 22.20
Tjasaha to drzi kar si ti napisala samo moras se ti zavedati, da tudi druga stran (v tem primeru EG) mora spostovati svoj del pogodbe. Torej, ce jast stabo podpisem po doloceni ceni pogodbo za doloceno obdobje v tem primeru hocem za doloceno obdobje tvoje storitve po pogodbeni ceni, ker, ce ti spreminjas ceno to ni vec ista pogodba katero sva midva podpisala. Samo v tem primeru gre za dokaj mocno podjetje in se je vrjetno zascitilo z drobnim tiskom, ki ga ljudje ponavadi ne preberejo. To bi bilo posteno, nove cene potem nove pogodbe.
Buena Vita
16. 10. 2008 19.55
vsak odjemalec je dobil dopis na dom,če nisi hotel nobenih sprememb nisi nič podpisal,in odposlal nazaj,v tem je ves uk
www.NaVrsti.si
16. 10. 2008 19.11
to se ne deva v javnost... ta bralec bo moral pred sodišče
goldy1234
16. 10. 2008 19.06
\"bla\" in \"bla\"
Aaron-Heydar
16. 10. 2008 19.04
elekto distributerji so sami lopovi LOPOVI LOPVI
goga123
16. 10. 2008 16.47
Vsi bi morali iti na cesto, pa naj bo to zaradi politikov ker so prava mafija in kradejo in nategujejo rajo, ali pa zaradi cen itd.Potem pa naj delajo samo direktorji, zdravniki in sodniki. Saj nas malih ne rabijo. To bi morali naredit, pa bi bili vsi tavelki do vtatu v dr.......
hinko.murovec@siol.net
16. 10. 2008 16.31
Tudi to je del \" pravne države \" ki jo je pod taktirko JJ ustvarila ta vlada , ki še vedno poskuša delati škodo. Gre za uzakonjeno načrtno ropanje, uničevanje in zasužnjevanje. Še malo, pa bi SDS - JJ uspelo povsem podjarmit vse in vsakogar. Sramota. In to je napredna , svobodna, pravna itd. država ?????????????:
hakihak
16. 10. 2008 14.58
Tetra16.10.2008, 14:20Kdaj bomo šli Slovenci na ulice??? takrat, ko nas bodo vrgli iz stanovanja!!!!!!!!!!!!!!
Elnorel
16. 10. 2008 14.57
Patetični direktor EG, ki nima pojma o poslovanju in se mora zatekati takim podlim udarcem pod pas. Neverjetno kaj so nekateri pripravljeni storiti, da bi njihovo podjetje plavalo na vodi. Use your brain god damn it. Youre paid for it.
killi-123@hotmail.com
16. 10. 2008 14.57
Zanima me,kje bodo našli pogodbe,s katerimi strašijo? Ne vem za ostala mesta,toda v Lj. nobenih pogodb nismo podpisovali.
porka.malorka
16. 10. 2008 14.47
Pa saj ne moreš verjet dokler ne vidiš Kaj še zmerjaj nočjo sprejet da smo v tržnem gospodarstvu. In to pomeni da bom sam določal komu bom plačeval To je isto kot da da ti ukažejo kje boš tankal bencin Revolucija
Tomaž Jerov?nik
16. 10. 2008 14.24
Vsi jim odpovejte pogodeb pa se prestavite!!! Naj se spufajo če so tako primitivni pa naj grejo jarke kopat ti ko take klanfe serjejo!!
113113
16. 10. 2008 14.20
Kdaj bomo šli Slovenci na ulice??? Živimo v taki pokvarjeni državi, da to ni res! Sama banda na položajih...,(ki si jih ne zaslužijo)
bobrock46
16. 10. 2008 14.17
Žal je tako, da vsi najraje podražujejo, pol je pa čuden da gredo ljudje k drugemu ponudniku. Ne vem kako lahko kaznujejo ljudi, ki pač porabijo več elektrike (Gorenjska, Ljubljana) z dražjo elektriko. Imamo za več gospodinjstev pač en števec, če pa bi prišli gospodje priklopiti števce za vsako gospodinjstvo posebej, bi to fino zaračunali (1500 evrov za en števec). Tako bodo pač vsi, ki kaj dajo na končen račun šli k cenejšemu ponudniku. Na koncu jim bodo ostali samo taki z nizko porabo, bodo pa po žepu udarili njih. Upam, da bodo kaj naredili pri Uradu za varstvo potrošnikov, ker se ti na koncu lahko zgodi, da ti bodo v trgovini zaračunali 3. štruce kruha po redni ceni, 4. štruco pa po dražji (ker si presegel normativ - kot v komunizmu)
tjasaha
16. 10. 2008 14.15
- če nekdo podpiše več letno pogodbo, se mora pogodbe držati, a je tako? Če se je ne drži, potem je logično da sledijo penali - logično in tudi pravilno!!! Glede teh pogodb, ki so jih dobili veliki porabniki: za več letno sodelovanje so dobili ustrezne popuste!!!
tinie100@email.si
16. 10. 2008 14.11
To je nov način komunikacije z stranko. MBA-Priština.
littleSister
16. 10. 2008 14.05
Ali ne razumete, da izkoriščajo svoj položaj, saj distribuirajo najbolj osnovno dobrino poleg vode - ELEKTRIKO. Vedo, da nič ne deluje brez njih in zato si lahko privoščijo raznovrstne \"manipulacije\". Voda, elektrika, smeti ... to bi moralo biti DRŽAVNO in ne privatizirano, tako da lahko vsak kurčev manager manipulira z ljudstvom.