Gospodarstvo

Osem evrov za delnico NKBM

Ljubljana, 14. 04. 2011 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ponudbena cena delnice Nove KBM v postopku dokapitalizacije je osem evrov. Delnice se bodo najprej dodelile obstoječim delničarjem, ostale bo NKBM dodelila institucionalnim in malim vlagateljem.

NKBM
NKBM FOTO: Kanal A

Nova KBM, druga največja bančna skupina v Sloveniji, je danes določila ponudbeno ceno za delnice v javni ponudbi delnic. Ta znaša osem evrov za delnico. Končna emisijska vrednost tako znaša do največ 104,3 milijona evrov, so sporočili iz banke.

Pravijo, da bodo sredstva uporabljena za nadaljnjo podporo poslovnim načrtom in projektom slovenskih podjetij. Namenili jih bodo tudi za še intenzivnejše izvajanje strategije rasti Skupine in s tem utrjevanja njenega tržnega položaja v Sloveniji in tujini. Del prihodkov pa bo po navedbah banke namenjen tudi za izpolnjevanje novih kapitalskih zahtev za banke. "Mali vlagatelji delnice lahko vpišejo še do 18. aprila, institucionalni pa od 20. do 26. aprila. Vzporedna kotacija delnic Nove KBM se bo na varšavski borzi začela predvidoma 6. maja," navajajo.

"Zadovoljni smo z odzivom, ki so ga vlagatelji izkazali na predstavitvah po vsej Evropi," je dejal predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič. Delnice se bodo najprej dodelile obstoječim delničarjem (oziroma osebam, na katere je bila prednostna pravica veljavno prenesena) v višini njihovih vpisanih in vplačanih ponujenih delnic. Ponujene delnice, ki ne bodo dodeljene obstoječim delničarjem, bo NKBM po strokovnih kriterijih in ob upoštevanju priporočila vodij posla dodelila institucionalnim vlagateljem ter tudi malim vlagateljem v višini njihovih vpisanih in vplačanih ponujenih delnic, pravijo v banki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
15. 04. 2011 13.43
50 centov je vredna, nič več pa še to je veliko, za propadlo banko, spet so jih okol prinesli, tipično za jugo razmišljanje
ZgagaXXL
14. 04. 2011 13.54
Kupovali po 27€, prodali pa po 43€ že naslednji teden. Ostali, pa so brezplačno dobili ENO dodatno delnico. LOL
Kajetan
14. 04. 2011 13.03
Mislim da je bila delnica nekje sedaj že oddaljenega leta 2008 30 eur, pa še neke omejitve so postavljali za to koliko jih lahko kdo kupi. Žalostno je da so nekateri najemali kredite za nakup češ saj je to izjemna in donosna naložba. Danes se izkaže da je naložba nična praktično izgubljena. Da se ti zgodi da v manjk kot 3 letih izgubiš več kakor 2/3 vrednosti je samo pri nakupu novega avtomobila. Če jim bo to ratalo bomo pri naslednji dokapitalizaciji kupovali delnico po vsega 2 eur. 104 miljoni bodo ravno dovolj do konca leta za plače in nagrade ob uspešnem poslovanju, nikjer pa niso navedli ob nakupu kaj ponujajo torej kje so številke npr. o kapitalskem donosu in podobno, nikjer ni bilanc, realnih podatkov o dolgovih, realnih podatkov o odpisih, oslabitvah, rezervacijah. Je pa ena zelo zelo zanimiva situacija pri dokapitalizacijah, hkrati ko kupiš in dodaš v svojo zbirko eno delnico več zmanjšuješ realno svoj prejšnji vložek, glede na prejšnji procent. Torej okradejo te 2 x to je prvič ko so ti delnico uničli in sedaj drugič ko ti uničijo vrednost predhodnega vložka z novim vložkom. Kr tak naprej nesite penizije v banke in kupite delnice, davek na dobiček je 30 % provizije pri prodaji. Pozabili pa so še povedati nekaj, informacije glede na položaj NKB govorijo o tem da se bo vrednost delnic po zaključku dokapitalizacije in objavi poročila znižale med 3-4 % v roku 60 dni. Naložba je torej slabša kakor vezana vloga..... Še nekaj NKBM je v koncorciju bank ki je odobrila črpanje kredita Merkurju, ki pa je tam kjer ni muh - torej glede na slabe učinke kreditiranja Merkura znajo pasti še za nekje 3 %. Pol so še tukaj bančne garancije od SCT, če jih država vnovči, pol padejo delnice za dodatne 3 %. Torej lahko pričakujete kratkoročno 10% izgubo vrednosti. In kaj se bi zgodilo če dokapitalizacija ne uspe, čisto preprosto izguba vrednosti že obstoječih delnic. Tako so obstoječi delničarji prisiljeni v nakup dokapitalizacijskih delnic v vrednosti ki dosega njihov procntualni učinek predhodnih delnic, hkrati pa mižijo na eno oko in si porečejo bodo pa vsaj moji otroci imeli nekaj od tega - oni sigurno ne. Druga stvar je z večjimi delničarji ki sedijo v uipravnih odborih, ti ne bodo na zgubi, bodo že iznašli način da si povrnejo investicijo...
Dragon_13
14. 04. 2011 12.36
p.s. Novica spada pod rubriko igre na srečo in ne gospodarstvo ...
kleopatra-1
14. 04. 2011 11.37
po koliko že so jih kupovali leta 2008?
tinetone
14. 04. 2011 10.53
"...Delnice se bodo najprej dodelile obstoječim delničarjem..." delnice se bodo same od sebe inu brezplačno dodelile obstoječim delničarjem?
Dragon_13
14. 04. 2011 10.46
Navali narod na državno srebrnino, ki se bo kmalu spremenila v zlatnino ... (Da ne bo kdo res nasedel )