Gospodarstvo

Bush dosegel svoje

Washington, 16. 11. 2008 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovni voditelji držav skupine G20 so se dogovorili za akcijski načrt, s katerim bodo obnovili globalno gospodarsko rast. Obljubljajo vrsto reform.

Naslednji vrh G20 bodo pripravili do 30. aprila prihodnje leto, ko bo ZDA že vodil demokrat Barack Obama, ki na tokratnem vrhu ni sodeloval.

Voditelji držav skupine G20 so v Washingtonu dosegli številne načelne dogovore o ukrepanju proti sedanji svetovni finančni krizi in preprečevanju njene ponovitve, ki jih bodo vzeli v roke finančni ministri držav in poskušali uveljaviti do naslednjega vrha.

Ameriški predsednik George Bush je dosegel, da so v dolgo skupno izjavo po vrhu dodali zavezanost svobodnemu tržnemu gospodarstvu. Izjava pravi, da bodo reforme uspešne le, če bodo temeljile na načelih svobodnega tržnega gospodarstva, to je spoštovanju prava, zasebne lastnine, odprte trgovine in investicij, konkurenčnosti ter učinkovitem regulacijskem sistemu.

Bush je dosegel, da so v skupno izjavo dodali tudi zavezanost svobodnemu tržnemu gospodarstvu.
Bush je dosegel, da so v skupno izjavo dodali tudi zavezanost svobodnemu tržnemu gospodarstvu. FOTO: Reuters
Mednarodni denarni sklad (IMF) je pozdravil doseženo na prvem vrhu skupine G20 o svetovni finančni krizi, na katerem so voditelji držav v soboto dosegli načelne dogovore o ukrepanju, ne pa tudi dogovora o konkretnih ukrepih. Generalni direktor IMF Dominique Strauss-Kahn je vrh kljub temu označil kot korak k rešitvi svetovne finančne krize. "Vrh je pomemben zaradi ljudi, ki so se ga udeležili. Nastaja nov gospodarski red, ki je bolj dinamičen in bolj vključujoč kot kateri koli doslej," je po vrhu na novinarski konferenci v Washingtonu dejal Strauss-Kahn.

Sicer pa vrh G20 ni postregel s korenitejšimi predlogi reform, ki so jih želele evropske države, prav tako pa zaradi ameriškega nasprotovanja ni bil sprejet predlog o usklajenem sprejetju fiskalnih stimulacij za pomoč svetovnemu gospodarstvu, ki ga je finančna kriza, ustvarjena v ZDA, potisnila na rob recesije ali tudi čez. Voditelji G20 so se dogovorili, da so fiskalni ukrepi za pospeševanje nacionalne gospodarske rasti ustrezni, prav tako pa so priznali pomen nižanja obrestnih mer za zmanjšanje posledic finančne krize.

Britanski premier Gordon Brown je po zasedanju dejal, da so sprejeli pomembne sklepe glede trgovine, finančne stabilnosti in gospodarske rasti. Bush pa je poudaril, da so sprejeli dober kažipot, čeprav je še veliko dela, ker sam vrh ne bo rešil vseh svetovnih problemov. Mednarodni denarni sklad (IMF) in Forum za finančno stabilnost sta že v petek napovedala oblikovanje sistema za zgodnje opozarjanje na krize, kar je nato vrh G20 v svoji izjavi v soboto sprejel.

Izjava G20 pravi, da so voditelji odločeni utrditi sodelovanje za obnovo globalne gospodarske rasti ter za sprejetje potrebnih reform v svetovnem finančnem sistemu. Izjava določa šest področij, ki jim je namenjena posebna pozornost. To so regulacije tistih delov finančnih trgov, ki so vplivali na poslabšanje finančne krize, ki se je začela v ZDA lani s propadanjem hipotekarnih posojil, poglobila pa letos jeseni, ko so začele propadati finančne ustanove, ki so posojila, predelana v vrednostne papirje, kupovale in prodajale.

Ameriški predsednik Bush pred zbrano množico
Ameriški predsednik Bush pred zbrano množico FOTO: Reuters
Predsednik komisije Afriške unije Jean Ping je izpostavil, da bi pri prihodnjih odločitvah o mednarodni finančni arhitekturi morali poslušati tudi afriške države. "Imamo problem, saj je postala navada, da se odločitve sprejema namesto nas, da nas ne poslušajo in da so nam vsiljene," je dejal. Izpostavil je tudi neuspeh gospodarskih modelov, ki so jih Afriki vsilile mednarodne institucije. "Vsilili so nam modele, ki jih je Azija zavrnila. Rezultat je tu: v Aziji izjemen razvoj, v Afriki propad," je poudaril.

Voditelji so se strinjali, da je treba povečati preglednost različnih finančnih derivativov ter reformirati načine kompenzacij vodilnim v finančnih podjetjih, ker je sedanji sistem vzpodbujal nepremišljena tveganja. Strinjali so se tudi o reviziji svetovnih računovodskih pravil in finančnih potreb mednarodnih finančnih ustanov, kot je IMF. Voditelji G20 so se prav tako zavzeli za oblikovanje seznama posebej pomembnih finančnih ustanov, katerih propad bi lahko ogrozil svetovni finančni sistem.

Na ameriško pobudo so v izjavi odpravili vsak dvom, da bi lahko kakšno mednarodno telo prevzelo nalogo reguliranja finančnih ustanov po državah. Izjava pravi, da so regulacije odgovornost nacionalnih vlad kot prvih na obrambni črti pred finančno nestabilnostjo. Ker pa so trgi danes vse bolj globalni, je potrebno večje sodelovanje med nacionalnimi regulatorji in utrjevanje mednarodnih standardov, "kjer je to potrebno".

Svetovni vrh G20
Svetovni vrh G20 FOTO: Reuters

EU in ZN pozdravljata dogovor

Na vrhu so sodelovali voditelji ZDA, Argentine, Avstralije, Brazilije, Velike Britanije, Kanade, Kitajske, Francije, Nemčije, Indije, Indonezije, Italije, Japonske, Mehike, Rusije, Savdske Arabije, Južnoafriške republike, Južne Koreje, Španije, Turčije in EU, pa tudi predstavniki mednarodnih organizacij, kot so IMF, Svetovna banka in Združeni narodi ter Forum za finančno stabilnost.

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Poettering in generalni sekretar ZN Ban Ki Moon sta dogovor pozdravila. Poettering ga je označil kot dober signal za boljšo transparentnost finančnih trgov, opozoril pa, da je treba opraviti še veliko dela. Izrazil je še pripravljenost Evropskega parlamenta za sodelovanje pri uresničevanju prihodnjih dogovorov na podlagi načel "socialnega tržnega gospodarstva".

Ban je pozdravil "dogovor o mednarodnem usklajevanju paketov za oživitev gospodarstva, dogovor o novih regulativah trga v izogib prihodnjim krizam, bolj vključujoče gospodarske politike ter dogovor o potrebi po izogibanju trgovinskega in investicijskega protekcionizma". V izjavi je tudi pozdravil zavezanost k "nadaljevanju partnerstva, sodelovanja in multilaterizma".

Švica, ki ni sodelovala na vrhu G20, pa je danes pozvala Washington, da jo vključi v delovne skupine, ki so predvidene v okviru uresničevanja sklepov z vrha, saj si želi, da bi v tem procesu sodelovali glavni finančni akterji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

norisvet37
17. 11. 2008 12.35
No pa bojo kradli na malo lepši način kakor do danes!!!
Myhajlo Todurov
17. 11. 2008 12.33
res pa je, da če ga ne bodo dali za predsednika, je 95 šansa, da se bo začela državljanska vojna. :P
Myhajlo Todurov
17. 11. 2008 12.32
za urednike: Obama še ni predsednik in še ni sigurno če bo. Volitve v US so bolj neke vrste "raziskava, ki pokaže mnenje večine", glavno besedo imajo pa še zmeri elektorji, ki boo pa dokončno izvolili 20.decembra. Spomnmo se kako je Bush postal predsednik leta 2000, ko so nekateri elektorji zadnji trenutek metali svoje glasove iz ene na drugo stran. :D
Exodus
16. 11. 2008 15.51
MojcaCoh...hvala ker si nam povedala kar že vemo....old news is so exciting!!!!!!!!!!!
persing
16. 11. 2008 12.49
Bush je nesmrten
bnam 2707
16. 11. 2008 12.13
graditi na starih temeljih je že vnaprej obsojeno na propad.To je samo adaptacija nečesa,kar bi moralo iiti na smetišče zgodovine.To bo potrdila bližnja prihodnost.Škoda je izgubljati besede na takih projektih.
Smrekar1
16. 11. 2008 10.58
Em, Mojca ... Bush je protestant. Amerika v zadnjih 40 letih ni imela nobenega katoliškege predsednika (edini sploh je bil Kennedy). Binden bo prvi katoliški podpredsednik sploh. Tako da tole z Vatikanom je bil ... Bushizem =)
MojcaCoh
16. 11. 2008 10.15
Buš je uničil vse kar je bilo na svetu lepega ob obilni pomoči Vatikana in perverznih Cerkvenih Lopovov..sedaj je svet približno popolnoma Cerkven, Rimokatoliški ali Kavbojski..?? Na državo se vsi posirjejo davki in prispevki niso za njih..sirjejo vsem po glavi in hočejo vse imeti brez dela..in še Bušev dodatek če nimaš kradi ubijaj ropaj saj cilj opravičuje sredstva..?? Mojlah
ratetimestime
16. 11. 2008 09.54
Je ne&039;s pas suis Alec. Nous Savons, iimbecile kardinale.
459261
16. 11. 2008 09.35
prvi in mišakk pojma nima.
due
16. 11. 2008 09.32
naslednji sestanek aprila prihodnje leto. BRAVO! do takrat bo že vse v razsulu in se ne bo dalo več rešiti zadeve.