Gospodarstvo

Omejitev astronomskih nagrad

Ljubljana, 03. 07. 2009 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.Š./STA
Komentarji
7

Minister za pravosodje Zalar je zaradi izplačila zneska v višini skoraj 200 tisoč evrov stečajnemu upravitelju v Industiji jekla Vrhnika omejil višino nagrade. Ta bo sedaj 50 tisoč evrov.

Vlada je v četrtek sprejela predlog novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Minister za pravosodje Aleš Zalar  je zaradi visokih nagrad stečajnih upraviteljev napovedal tudi spremembo podzakonskega akta, ki ureja to področje. "Zakon doslej ni določal nobenih omejitev za nekatera izplačila stečajnim upraviteljem, konkretno je problematičen zlasti tisti del izplačila, ki se nanaša na izdelavo t. i. otvoritvenega poročila. Praksa je namreč pokazala, da so nekatera izplačila nesorazmerno visoka in dosegajo astronomske zneske, tudi do 200.000 evrov," je povedal.

"Praksa je namreč pokazala, da so nekatera izplačila nesorazmerno visoka in dosegajo astronomske zneske, tudi do 200.000 evrov," poudarja Zalar.
"Praksa je namreč pokazala, da so nekatera izplačila nesorazmerno visoka in dosegajo astronomske zneske, tudi do 200.000 evrov," poudarja Zalar. FOTO: Dare Čekeliš

Nagrade bodo znižali na način, da bodo naprej splošno znižane za 1,3 odstotka zaradi padca cen življenjskih stroškov in potem za nadaljnje štiri odstotke zaradi predvidenega padca gospodarske rasti. Nazadnje pa bodo možna izplačila občutno znižana s tem, ko bo določena maksimalna vsota, za katero je vlada ocenila, da je primerna, in sicer največ 50.000 evrov, pa še to samo v tistih primerih, ko gre za veliko vrednost premoženja. "Na ta način bomo poskušali doseči, da se zavaruje primeren obseg stečajne mase in da ne pride do nesorazmernih izplačil stečajnim upraviteljem," je povedal minister za pravosodje, ki je po zakonu tisti, ki določa s pravilnikom izplačila in tarifo za ta izplačila.

Predsednik društva stečajnih upraviteljev  Tomaž Kos je za Dnevnik dejal, da se strinjajo s spremembami zakona  in omejitvami nagrad. Dodal je še, da bi nagrada za zelo zahtevne stečajne postopke morala biti višja od prejšnje zakonsko določene, ki je znašala 87 tisoč evrov. "Če pa presojamo trajanje postopkov, ki so zahtevni in dolgi (tudi 10 let in več), za kar niso vedno krivi upravitelji, potem te nagrade niso več tako velike," je še dejal.

Visoko izplačilo nagrade v IVZ

Minister ob vsem tem pričakuje, da se bo tudi v Sloveniji, tako kot v ostalih članicah EU, verjetno povečalo število stečajev, in novela naj bi po njegovem "omilila posledice tega trenda".

Zalar je še pojasnil, da so po starem stečajnem zakonu stečajni upravitelji prejemali akontacije in potem seveda še končna izplačila. Zato je prišlo do spremembe zakona, ki je akontacijo odpravil. Ta ukrep odprave akontacij je smiseln, ker pomeni, da stečajni oz. likvidacijski upravitelj dejansko dobi izplačilo samo v primeru, ko neko delo tudi konkretno opravi. Znano pa je, da so ta izplačila najvišja v fazi, ko se izdela t. i. otvoritveno poročilo, in na ministrstvu za pravosodje so postali pozorni na anomalijo, ko je Ajpes objavil primer izplačila v stečaju IUV, kjer je šlo za 190.000 evrov tega izplačila. Ta pravilnik, ki še vedno določa izplačila, je bil sprejet s strani prejšnjega ministra tik pred iztekom mandata prejšnje vlade in ni določal teh zgornjih omejitev.

"Ministrstvo za pravosodje na žalost ni bilo opozorjeno niti s strani stečajnih upraviteljev niti s strani sodišč, ki odločajo o teh izplačilih v konkretnih primerih, da gre tu tudi za primere nesporazmerno visokih zneskov," je dodal. Glede odziva stečajnih upraviteljev Zalar pričakuje, da tej odločitvi "ne bodo ravno zaploskali", ji bo pa po njegovem javnost.

IUV
IUV FOTO: POP TV

Glede nagrade v primeru IUV je Zalar izrazil upanje, "da bodo vsi tisti, ki imajo pravni interes, vložili pritožbo zoper sklep sodišča o odmeri nagrade in bo tako morda odprta možnost presoje, ali je možno tudi glede na veljavno zakonodajo šteti, da gre za odločitev, ki je v skladu z obligacijskim zakonikom. Vedeti je treba, da se vsa ta izplačila izvršujejo na podlagi podzakonskega akta, sodišča pa po naši ustavi niso vezana na podzakonske akte, ampak samo na zakon."

Olajšanje postopkov

Premier Borut Pahor pa je dodal, da je bila novela tega zakona predlagana zaradi več podobnih primerov, ne samo zaradi primera IUV. "To je zelo zahteven zakon, ko bo dopolnjen skupaj s pravilnikom, potem bomo rešili enega od velikih problemov, ki je pravzaprav bremena za stečaje v podjetjih nepravično in neupravičeno prenašal na ramena zaposlenih," je dejal.

Semolič poudarja, da so banke upnice mnogokrat pobrale edino vredno premoženje v obliki nepremičnin, ostali upniki, vključno z delavci, pa so ostali brez vsega.
Semolič poudarja, da so banke upnice mnogokrat pobrale edino vredno premoženje v obliki nepremičnin, ostali upniki, vključno z delavci, pa so ostali brez vsega. FOTO: Damjan Žibert

Vlada sicer želi s spremembo omenjenega zakona olajšati dokazno breme upnika pri dokazovanju pogojev za začetek stečaja, zlasti delavcem oziroma Jamstvenega in preživninskega sklada RS, ki predlaga začetek stečajnega postopka. Z novelo želi vlada tudi zagotoviti ustrezen nadzor nad dolžnikom pred začetkom postopka zaradi insolventnosti, če ta predlaga odložitev odločitve o upnikovem predlogu za začetek stečajnega postopka.

Zaradi tega se kot dodatni pogoj za odložitev odločanja določa pravočasno plačevanje minimalnih plač in s tem povezanih davkov in prispevkov. Dokler nad delodajalcem ni začeti stečajni postopek, delavci namreč ne morejo uveljavljati pravic po zakonu o javnem jamstvenem in preživninskem skladu (plačilo neizplačanih minimalnih plač iz sredstev sklada). 

V ZSSS zgroženi nad visoko nagrado

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so poudarili, da so jih delavci seznanili z nagrado v višini 190 tisoč evrov stečajnemu upravitelju za pripravo otvoritvenega poročila. V sindikatu podpirajo spremembe zakona, vendar hkrati poudarjajo sledeče: "Samo maksimiziranje nagrade za upravitelje ne zadošča, temveč je potrebno preizkusiti in seveda ustrezno korigirati tudi razpone v osnovah za izračun posamezne nagrade, kakor tudi predvideno višino nagrade kot to določata sedaj 5. in 6. člen Pravilnika o tarifi za odmero nagrade upravitelja v postopkih, zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije ter stroških do povrnitve katerih je upravitelj v teh postopkih upravičen."

Poudarjajo še, da se v okviru stečajnih postopkov pojavljajo privilegirani upniki, predvsem banke. "Ne malo stečajev se je zaključilo tako, da so banke, ki so svoje kredite zavarovale s stvarnimi jamstvi, ob uvedbi stečaja enostavno pobrale edino vredno premoženje v obliki nepremičnin, ostali upniki, vključno z delavci pa so ostali brez vsega," so še poudarili. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohem
06. 07. 2009 12.23
Prvi predlog vladi (preko portala "predlagaj vladi") bo omejitev, če ne celo ukinitev astronomskih nagrad, za katere nihče ne ve s čim za vraga so si jih sploh zaslužili! Da ne bo kdo slučajno rekel "tako je v pogodbi in z zakonom določeno". Podpisnike takih pogodb pa takoj na prisilno delo v kak rudnik ipd.
Leandra
05. 07. 2009 09.46
To je čloek, ki je v praksi izvedel že drugo podkupnino pardon kupnino pravosodnega sistema.. Res pa je da je ta Garjava Slovenska LDS - ovsla sramota brez cene. . Še gajba krompirja ima večjo vrednost..
Buena Vita
04. 07. 2009 21.14
JA,JA,JA KR VERJEMITE ZALARJU TAKO KOT JE GROZIL PAHOR,TOŽILI BOMO ,A MORA VRNIT MILIJON IN KAJ VSE NI ZBLEBETAL KRAMAR SE PA LEPO SMEJE,IN NAREDILI SO Z BOŽJO IN VZAMOVIČ-VLADO POMOČJO DA KRAMAR LEPO GROŠE OBDRŽI LAŽLJIVCI NA KUBIK
Ptuj_007
04. 07. 2009 07.59
Kakšna nagrada stečajnemu upravitelju ??? To je skregano z logiko in pametjo ! Podjetje gre v stečaj, ker nima za plače delavcev (o.p. mizerne plače delavcev 500, 600 EUR ali celo manj kar je kriminal), stečajni opravitelj pa nagrado !!!!! Tudi omejitev na 50.000 je kriminal !! Da pa postopek teče po 10 let ali več pa je smešno !!! Seveda imajo stečaji upravitelji interes, da ti postopki potekajo tako dolgo. Za takšne nagrade, kot si delijo! Sem zelo razočaran...jezen.... Upam, da se bo kmalu pokazala politična opcija, ki bo pripravljena popraviti, reševati takšne krivice. Zaenkrat še nobena ni pokazala ta interes !! Žalostno.
Marija Krebs
03. 07. 2009 19.43
Nagrade, kjer grozi pogrom, pač niso upravičene. Dodeljene naj bi bile le po tem, ko je preverjeno, da je družba poslovala v dobro vseh
Roxy79
03. 07. 2009 14.43
he he he he... sam ste pa kekci.... IUV = Industrija Jekla Vrnika he he nism še slišal da bi imel na Vrhniki karkoli veze z jeklom. POPRAVEK PROSIM.
qwiiky
03. 07. 2009 11.29
če bi mi nekdo ki je tako nagrado dobil podaril 2000€ bi bil vrjetno Sam dobr volje, jz bi se pa znebil finančnih težav ki so posledica neustrezne porabe državnega in delavskega denarja...DESETINO---PA SO BLE VSE CESTE TLAKOVANE ŠESTDESETINO PA POGLEJTE CESTE!!!!