Gospodarstvo

'Okrevanje je še vedno krhko'

Bruselj/Ljubljana, 13. 09. 2010 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako opozarja Evropska komisija, ki je objavila napoved, v kateri ocenjuje, da bo območje evra letos beležilo 1,7-odstotno rast, celotna EU pa 1,8-odstotno.

V majski gospodarski napovedi je Evropska komisija ocenila, da bo območje evra letos beležilo 0,9-odstotno rast, celotna Evropska unija pa 1-odstotno rast.

Evropska komisija je danes v Bruslju predstavila vmesno gospodarsko napoved, v kateri ocenjuje, da bo območje evra letos beležilo 1,7-odstotno rast, celotna Evropska unija pa 1,8-odstotno. To je bistveno izboljšanje v primerjavi z majsko napovedjo, a komisija kljub temu opozarja, da je okrevanje še vedno krhko in negotovost velika.

Rehn previdno optimističen

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je "previdno optimističen", saj je "evropsko gospodarstvo še bolj očitno na poti okrevanja, kot je kazala spomladanska napoved". "Spet imamo trdna tla pod nogami, spet smo začeli zadevati gole," je ponazoril Rehn, sicer znan kot velik nogometni navdušenec, z zanj značilno prispodobo iz tega športa. "Toda kljub temu ni razloga, da bi glasno razglašali zmago," je opozoril. Negotovost namreč ostaja, zato sta zagotavljanje finančne stabilnosti in fiskalna konsolidacija še vedno ključni.

Obenem je ponovil, da je treba pospešiti strukturne reforme. "Prej in odločneje bomo ukrepali na tej fronti, bolj gotovi sta vzdržna rast in ustvarjanje delovnih mest," je opozoril.

Obeta se upočasnitev okrevanja

Komisija ugotavlja, da je bila rast v drugem četrtletju še posebej izrazita, a da se v drugi polovici leta obeta upočasnitev okrevanja, ki je bilo v prvi polovici boljše od pričakovanj. Poleg tega ugotavlja, da je okrepitev domačega povpraševanja dober znak za trg dela, a da rast kreditne dejavnosti, namenjene gospodinjstvom, ostaja zmerna.

Precejšnje razlike med državami članicami EU

Evro
Evro FOTO: Reuters
Komisar Rehn je opozoril tudi na "precej ostre razlike med državami članicami", med katerimi pozitivno izstopa Nemčija. Te potrjujejo, da bo evropsko okrevanje potekalo v "več hitrostih".

Nemčija bo po napovedih komisije letos beležila 3,4-odstotno rast, enako se obeta Poljski, ki sicer še nima evra. Dobri so tudi obeti za Nizozemsko, ki naj bi beležila 1,9-odstotno rast.

Španija še v recesiji

Španija je edina med sedmimi državami, vključenimi v vmesno gospodarsko napoved, ki naj se ne bi izkopala iz recesije. Beležila naj bi 0,3-odstotni padec bruto domačega proizvoda.

Kaj pa inflacija?

Napoved glede inflacije ostaja podobna kot maja: območje evra naj bi letos beležilo 1,4-odstotno inflacijo, celotna Evropska unija pa 1,8-odstotno. Komisija gospodarsko napoved objavi štirikrat na leto. Spomladanska in jesenska, običajno objavljeni maja in novembra, vključujeta podatke za EU in območje evra ter vse države članice.

Te napovedi sicer poleg podatkov o rasti in inflaciji vključujeta tudi druge podatke, na primer o javnofinančnem primanjkljaju in javnem dolgu. Vmesni napovedi, običajno objavljeni februarja in septembra, zajemata le sedem držav članic unije: Nemčijo, Francijo, Veliko Britanijo, Italijo, Španijo, Nizozemsko in Poljsko.

Te predstavljajo z vidika nominalnega bruto domačega proizvoda 79 odstotkov EU in skoraj 83 odstotkov območja evra, zato je na podlagi njihovih podatkov objavljena tudi napoved za območje evra in EU.

Umar: Zvišanje napovedi pričakovano

Motor okrevanja evropskega gospodarstva sicer ostaja Nemčija, za katero je komisija napovedi tudi najbolj popravila navzgor. Nova napoved Evropske komisije za Nemčijo (3,4 odstotka) je po ugotovitvah Umarja tudi podobna ostalim napovedim, ki so bile objavljene po objavi podatka za drugo četrtletje (nemška centralna banka ter nekateri drugi zasebni inštituti in banke).

Zvišanje napovedi Evropske komisije je bilo za Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pričakovano. Rast v drugem četrtletju je bila namreč precej višja od pomladanskih napovedi, so sporočili iz Umarja.

Tudi prvi razpoložljivi podatki za tretje četrtletje kažejo nadaljevanje hitrejšega okrevanja od spomladi pričakovanega, dodajajo na uradu, a hkrati opozarjajo, da bo gospodarska rast v letošnjem tretjem in zadnjem četrtletju nižja kot v drugem.

Ob tem je komisija opozorila, da je okrevanje še vedno krhko in negotovost velika. "Kljub popravku navzgor, torej vmesna napoved Evropske komisije potrjuje pričakovanja, da se tako visoka rast ne bo nadaljevala v letošnjem drugem polletju, ter da predvsem za leto 2011 še naprej ostaja precejšnja negotovost," so sporočili iz Umarja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nelie
14. 09. 2010 08.12
Medtem, ko EVROPSKA KOMISIJA pravi, da je okrevanje še zelo krhko in negotovost velika, naš BORUT pravi, da že okrevamo!!!!!!! Bravo Borut, ne damo te!!!!!!!! ...........nimaš besed
tron3
13. 09. 2010 18.01
Kaj tem birokratom ni jasno da so sami zakuhali krizo, ki se še prav sploh ni začela, to blebetanje spominja na željo izraženo mi bi pa še radi naprej greli svoje stolčke
Adiiiii
13. 09. 2010 16.26
Kako smešni so tele intelektualci na vodilnih položajih, saj nevem ali se delajo ali jim res ni jasno, da je ta kriza zgolj uvod v totalno krizo, vojne, revolucije aja saj to se ne more zgodit, saj smo vendarle že v 21. stoletju!? jao
Dragon_13
13. 09. 2010 13.34
Ja pa kaj potem, tudi ko bo jekleno trdno okrevanje in strma gospodarska rast in bodo vsi optimistični in bodo borze cvetele, bo spet sledila pogubna kriza, ker tako pač deluje gospodarsko-bančno-finačni sistem, ker je to njegovo gonilo, vsaki krizi sledi rast in rasti sledi kriza. Banke v razcvetu sejejo, ko zasipajo z krediti in v krizi žanjejo, ko pobirajo premoženje tistim ki se jim zalomi, potem pa morajo spet slediti optimistični časi, da banka zaplenjeno premoženje ponovno proda po napihnjenih cenah, večina seveda spet kupuje z krediti, ki jih vsi spet ne morejo vrniti.... BIG BROTHER vas gleda...