Gospodarstvo

Okoljevarstveniki konstruktivno na sestanku o Magni

Maribor, 28. 08. 2017 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekatere okoljevarstvene organizacije so se odločile, da ne bodo vložile pritožbe glede gradnje Magninega podjetja, spet druge pa so odločene o vložitvi pritožbe. Nekatere je pomirilo, da bo podjetje zgradilo industrijski železniški tir.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Iskanje rešitev med Magno in okoljevarstvenikov
    01:13
    Iz SVETA: Iskanje rešitev med Magno in okoljevarstvenikov
  • Iz SVETA: Bo Magna umaknila načrtovano lakirnico iz Slovenije?
    02:30
    Iz SVETA: Bo Magna umaknila načrtovano lakirnico iz Slovenije?
  • Iz 24UR: Tuje naložbe v Sloveniji
    02:07
    Iz 24UR: Tuje naložbe v Sloveniji

V postopek izdelave in usklajevanja idejnih zasnov za izvedbo železniške povezave do mariborskega letališča z možnostjo odcepa industrijskega tira na načrtovano industrijsko območje Magne v občini Hoče Slivnica, ki so ga začeli januarja, je bila kot potencialni investitor vključena tudi Magna, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Kot pojasnjujejo na infrastrukturnem ministrstvu, načrt direkcije za infrastrukturo vključuje odcepitev železniškega tira z obstoječe proge Zidani Most-Šentilj na odseku med postajama Rače in Hoče, okoli 30 metrov od viadukta preko štajerske avtoceste.

Novi tir bo po njihovem omogočal povezavo do letališča Edvarda Rusjana in hkrati navezal bodočo industrijsko cono na obstoječo progo Zidani Most-Šentilj. Gradnjo načrtujejo v dveh fazah, prva pa bo del javne železniške infrastrukture, po kateri bo omogočeno neodvisno nadaljevanje gradnje tirne povezave do letališča in industrijskega območja Magne. Na ministrstvu vrednost prve faze železniške povezave ocenjujejo na 4,3 milijona evrov.

Okoljevarstvenike prepričal ravno ta tir 

Okoljevarstveniki imajo deljena mnenja.
Okoljevarstveniki imajo deljena mnenja. FOTO: POP TV

Nekdanja mariborska župana Boris Sovič in Alojz Križman, ki sta se nedavno s svojo pobudo o dodatnem monitoringu neformalno vključila v postopek Magninega pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja in s tem podprla načrtovano naložbo v občini Hoče-Slivnica, sta se danes sestala z okoljevarstvenimi organizacijami. Na sestanek jih je prišlo šest.

Neformalnega sestanka so se udeležili predstavniki Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije TRS, Zveza ekoloških gibanj, Umanotere, Inštituta za politike prostora, Ekologov brez meja ter Slovenskega E-Foruma.

Kot je povedal Sovič, je srečanje potekalo v zelo konstruktivnem vzdušju, dogovorili pa so se, da z izraženimi predlogi z današnjega sestanka informirata pristojne institucije ter nato z odgovori seznanita tudi v postopek vključene nevladne organizacije.

"Prizadevala si bova za komunikacijo tudi s preostalimi, ki jih danes ni bilo. Verjamem, da si nihče ne želi, da bi zaradi njega ne prišlo do realizacije pomembne investicije ob upoštevanju relevantnih okoljevarstvenih zahtev," je še dodal Sovič.

Križman je bil s sestankom sicer prav tako zadovoljen, saj je bila večina prisotnih razumevajoča, čeprav je razumljivo, da imajo svoje poglede. "Konkretnih zahtev z izjemo E-Foruma oziroma Gorazda Marinčka ni podal nihče. Nekateri so celo jasno povedali, da pritožbe ne nameravajo vložiti," je dejal nekdanji mariborski župan.

Po njegovih besedah je Marinček tudi danes zatrdil, da bodo pritožbo vložili, rok za to, ki je odvisen od dneva prevzema pošte, pa se za njih izteče predvidoma konec naslednjega tedna.

Med tistimi, ki se ne bodo pritožili na podelitev okoljevarstvenega soglasja Magni, je od nedelje tudi Umanotera. Tako so se odločili potem, ko se je avstrijsko-kanadska avtomobilska multinacionalka pisno zavezala, da bo že v prvi fazi projekta zgradila tudi industrijski tir znotraj načrtovanega obrat, kar naj bi pripomoglo k zmanjšanju škodljivih izpustov iz prometa.

Čeprav kritični do vlade zaradi izbire lokacije in obljubljanju nerealnih časovnih rokov so se danes podobno odločili tudi v Gibanju TRS. Kljub temu, da obsojajo "izsiljevanje" Magne z rezervno lokacijo na Madžarskem ter "hlapčevsko reakcijo naše vlade", pa hkrati razumejo socialno stisko številnih prebivalcev regije ter izraženo zelo prevladujočo pripravljenost lokalnega prebivalstva, da sprejme na svoja pleča potencialna okoljska tveganja.

Vse to pa za zdaj ni zadovoljilo Slovenskega E-Foruma, kjer sicer pozdravljajo zavezo Magne glede gradnje industrijskega tira. A kot je razvidno iz Marinčkovih besed v nedeljskem odzivu na odločitev Umanotere, ki jih je objavil na svojem Facebook profilu, želijo od investitorja doseči še preostali dve svoji zahtevi, glede vode in požarnega varstva.

Na današnjem sestanku pa je Marinček po besedah Križmana presenetil tudi s trditvijo, da naj bi bila vloga za okoljevarstveno soglasje nezakonito vložena, in sicer s strani nepooblaščene osebe, kar bi lahko pripeljalo do dodatnih pravnih zapletov.

Za zdaj pa tudi še ni jasno, kako se bo glede morebitne pritožbe odločila organizacija Alpe Adria Green, saj se bo upravni odbor po besedah predsednika Vojka Bernarda na to temo sestal ta teden. V organizaciji, ki je eden od 12 stranskih udeležencev v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja, sicer odločbe niso prevzeli, zato so jo danes, kot je povedal Bernard, dobili v poštni nabiralnik, to pa pomeni, da imajo še 15 dni časa za morebitno pritožbo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lilyallen
30. 08. 2017 13.58
-1
Tuje investicije v nekaterih članicah, ki so se pridružile EU po letu 2004 dosegajo in presegajo 50% njihovega državnega BDP. V sloveniji ta številka stoji na okoli 25%, z tega vidika lahko rečemo, da smo se na tem področju zelo zanemarili. Sicer pa nevem zakaj mora tale martinček čakat prav do zadnega dne da odda svojo pritožbo.
macro
30. 08. 2017 14.04
Ker imamo butasto birokracijo. Temu se reče po uradni poti, da poštar po 3 dneh prinese odrezek s katerim moram na pošto jo dvignit nato mora pretečt 12 delovnih dni. Brez vikenda. Oddat odgovor. Poštar nese na občino, Kurir jo dvigne na pošti nese nazaj.Nato pa še 2-3 dni da roma iz ene pisarne v drugo, da vknižijo. Pa je mesec okol.
macro
30. 08. 2017 14.10
Še huje je ker je občina v sosedni ulici.
RealniOptimist
30. 08. 2017 09.57
-1
Kar nekaj tele organizacije. Če je ministrstvo nekaj odobrilo, je to končna odločitev. Če pa ne, pa potem ministra ne potrebujemo.
macro
30. 08. 2017 13.38
+2
Tak razmišljajo taki, ki mislijo da pride Lego pa postavi tovarno in vsi so srečni.
ONniON
29. 08. 2017 18.07
nagnat vse izzzz slovenije da bo mir mi tak ne rabimo investiicj ne nč
Simoni?
29. 08. 2017 16.32
-1
Blazno žalostno je brati komentarje na tem portalu, ko gre za Magno in lobiranja, takšne in drugačne sorte, ki so z njo povezana. Živimo v demokratični državi in prav je da vsakdo pove svoje mnenje. Brez žalitev in ostalih pošiljanj nekam na račun sogovornikov. Nekateri se imate za zelo razgledane in tistim ki ne delijo vaša mnenja in predloge privoščite da jim "najbližji pocrkajo od gladi", drugi pošiljate svoje sogovornike na "strokovno obdelavo" na psihiatriji. Ljudje božji. 26 je minilo od konca, ali kot kaže vsaj navideznega konca enoumja. Počasi bi se že morali navaditi da ni nujno da tudi drugi delijo vaša mnenja, postopke, ali kaj podobnega. Povejte kaj mislite in zakaj tako mislite. Brez žalitev, etiketiranja in zaničevanja. Je to tako zelo težko?
srebrnibreg
29. 08. 2017 19.20
+5
Kaj pa se repenčiš? Tisto o gladi je bilo samo vrnjeno to kar vi svečkarji in uničevalci naše države in gospodarstva želite drugim. Ne jemljite kruh in preživetje drugim pa vam nihče ne bo pisal nazaj to kar vi drugim. Ne delajte se žrtve, ker so edine žrtve tu potencialni bodoči delavci katerim jemljete delovna mesta.
Simoni?
30. 08. 2017 10.42
-2
Star slovenski pregovor pravi: Bolj ga žajfaš, bolj je črn! Se le pozval k strpnemu inkulturnemu dialogu, ti me pa etiketiraš za svečkarja, uničevalca gospodarstva in tistega, ki nekomu jemlje kruh in se "dela žrtve". Človek božji! Si ti normalen?
drejciur
29. 08. 2017 12.10
+0
Zakaj mamo razna ministerstva in ostale, ki jih volimo in bi naj odločali o pomembnih zadevah (Magna), ki pa na koncu nimajo nobene besede! Če država dala dovoljenje kaj se majo neke nevladne organizacije za pritoževat. Aja pa sploh na tak način, da zanalašč zavlačujejo s prevzemom pošte pa to! Pokvarjeni!
Janez Nasrase
29. 08. 2017 11.09
+0
Malo sem pogledal, koliko nas stanejo razne nevladne organizacije, kakor spadajo tudi razni okoljevarstveniki. Leta 2015 so nas stali 288,44 milijonov evrov! Kaj smo res vsi totalni idioti??? Od njih ni popolnoma nobene koristi, razen seveda, da ima tam mastno plačane službe kup parazitov, ki ne delajo drugega, kot da mešajo drek oz. zganjajo škodljive bedarije, kot so te okrog Magne. To je nujno treba prevetriti in razgnati.
drejciur
29. 08. 2017 12.05
+2
Nobene samo okol nas prenašajo, pobirajo denar in delajo težave kje ni treba!
adidasler
29. 08. 2017 10.56
+0
Kdor nima štajerskega naglasa se NIMA PRAVICE vmešavat v tako investicijo na štajerskem. Če štajerci želijo Magno (kar razumem in 100% podpiram) potem se nimajo okoljevarstveniki iz Ljubljane kaj vmešavat, sploh pa naj si ne drznejo uničit ta projekt. Vsak posameznik, ki slučajno to stori pa bi moral odgovarjati s strani ljudstva. Ljubljana je polna štajercev, ki se na delo vozijo v LJ, čas je da se zagotovi, da se bo v prihodnje povečalo število delovnih mest v štajerski regiji, kar bo imelo pozitiven vpliv tako na MB ko LJ. Ajde štajerci, borba. Od uspeha Magne so odvisne tudi investicije v prihodnosti. Pozdrav iz prestolnice!
macro
30. 08. 2017 13.41
Jaz sem Mariborčan. Sem proti trenutno, dokler se ne natoči čistega vina. Nisem proti Magmi. Sem pa prori temu glede na naše politike in inšpekcije da bo Mb novi Kemis.
Janez Nasrase
29. 08. 2017 10.29
+0
Kriva je naša zakonodaja, ki je pisana na kožo vsem, ki so šolani, da je kapital največji sovražnik ljudstva. Takega metanja polen pod noge investicijam, kot je možno pri nas, ni nikjer na svetu (dobro, ne vem za Severno Korejo).
ROMELS
29. 08. 2017 10.10
-1
Kje bodo ta rdeči levaki odpirali delovna mesta na štajerskem, če bodo pokopali Magno? V javni upravi?
srebrnibreg
29. 08. 2017 16.04
+1
Se ti norčuješ samo iz sebe ali si po naravi takšen ali se hočeš iz nas norčevati? Marinček in nevladne organizacije so rdeči levaki? Ali pa preprosto spet hočeš svoje sektaške svinjarije prestaviti na levico in njo kriviti.
Ana Premuž
29. 08. 2017 09.03
-1
SLOVENSKI-E FORUM JE V FAZI ZAPIRANJA ,ZARADI SLABEGA FINANČNEGA STANJA ,PREBERITE V VEČERU , NEKATERI SO REKLI DA JE MOZNO TUDI PREBRATI ,NA AJPESU ,ŠE RABIMO KAKŠNE ODGOVORE PO MOJEM NE
Kollerik
28. 08. 2017 22.45
+0
Sramotna strategija SDS-a, da bi sabotirala Magno na Štajerskem in jo tako speljala k svojim novim prijateljem na Madžarsko... se sesipa v prah... Tisti Štajerci pa...ki ste kdajkoli prej volili SDS... si sedaj dobro zapomnite, kdo vas je hotel spraviti ob novi kruh....
Aijn Prenn
29. 08. 2017 08.17
+1
Tisti, ki volijo SDS, so prepričani, da SDS opravlja zveličavno delo, pa čeprav naredijo največjo lumparijo.
mpk2
29. 08. 2017 16.47
+1
Koji k. ima zdaj SDS tukaj veze, pa da nebi kdo mislil da jih zagovarjam... no razen tega da sta vedno za vse kriva SDS in Janša zadnjih 25let???
Kollerik
28. 08. 2017 22.43
-3
Marinček ima nekje obljubljeno nakazilo...verjetno v forintih....
Aijn Prenn
29. 08. 2017 08.20
+0
Ta bo dobil prej kakšne štajerske forinte po grbi... ;-))
Ka pa mislis
28. 08. 2017 22.35
+3
Nic cudnega da nobena firma noce kaj vlagati v sloveniji. Vsak ki nima kaj delat lahko blokira izvedbo.
Helix Nebula
28. 08. 2017 21.45
-1
koliko zaposlitev bo nudila magma?
dajno
28. 08. 2017 21.39
-1
Mene samo zanima... Zakaj magna ne gradi ob letališču pri grazu? Prostora več kot dovolj, letališče blizu, zraven ac... Kje je problem? Njihova polja tam? Njihova zakonodaja?
Ka pa mislis
28. 08. 2017 22.36
+4
Ana Premuž
29. 08. 2017 08.29
+0
Zto ker je tam planirana širitev logističnega centra ,vsak ki se vozi avtom ali z vlakom vidi , to širitev pa tudi v cargo Graz govorijo o tem .
TolstojV
28. 08. 2017 21.06
+5
Bojim se za pohcanega Marinčka kaj če mu kdo kaj hudega store kaj pa potem bo z njegovo okoljevarstveno organizacijo ki se preživlja z infuzijo davkoplačevalcev.
jonbonslon
28. 08. 2017 20.59
-4
srebrni,pazi karma....vsem,ki želiš slabo v življenju,dobiš dvojno porcijo nazaj,to veš ne....jaz ne želim nobenemu slabo,samo v tej državi,če hoče nekdo uspet jih dobi po buči in tako bo z magno....zato sem prepričan,da ne bodo uspeli...pišem ti iz lastnih izkušenj,ne neumnosti v tri dni kot ti in vse povprek ponižuješ....
srebrnibreg
28. 08. 2017 21.08
+8
Nič ne bom pazil. Samo to sem ti vrnil kar ti drugim želiš zato to preizkusi na svojem hrbtu ne na drugem pa boš najbolje vedel kako nekomu škoduješ. Sram te je lahko, da ljudem hočeš vzeti delo in s tem denar s katerim bi se lahko preživljali. Zato ne krivi mene za tisti post ampak sebe in svojo hinavsko pokvarjenost.
Kollerik
28. 08. 2017 22.42
+0
v naši bližini imajo tudi neko slavno ustanovo...cel ožji vrh SDS-a lahko spraviš noter, pa še zate couta bi se brž našel prostor. Banda pokvarjena, same zdrahe so vas.
jonbonslon
29. 08. 2017 09.05
-1
kolerika,razburjaš se ti ne jaz....idrija vabi tudi tebe....
srebrnibreg
28. 08. 2017 20.42
+8
Te združbe lenuhov kot so združenja Umanotera ali kaj že je in podobne naj Cerar vse razgoni, da ne bodo za naš davkoplačevalski denar nas državljane imeli za bedake in nam ter državi delali škodo.
srebrnibreg
28. 08. 2017 19.23
+15
Ne morem si predstavljati kako pokvarjeno dušo ima oseba katera nasprotuje tej Magni in ljudem jemlje sredstvo za preživetje s katerinm bi lahko preživljal svoje otroke in ostalo družino.
valjhunsinkajtimara
28. 08. 2017 19.28
+12
Glej... Tip je malo bolan... En večjih argumentov,ki jih navaja, je skrb, da nam bo Magna kradla vodo. Gre za narcisoidnost in paranojo ob enem... Moral bi ga dat na zdravljenje.
srebrnibreg
28. 08. 2017 20.01
+6
Saj ni samo ta Marinček potreben tega ampak jih je še nekaj kot vidiš na komentarjih.
walter2
28. 08. 2017 20.19
+3
A Krčmarka med vodenjem prispevka za morebiten fijasko krivi vlado,ki je pripeljala morebitna delovna mesta,a razne iniciative jih odganjajo!
valjhunsinkajtimara
28. 08. 2017 19.20
+9
Namen teh društev jemle pridobivanje davkoplačevalskim denarja na razpisih... Ta ogaba živi od dela drugih.Ze tako jemlje kruh iz ust drugim zdaj pa še tole... Mi smo banana republika.