Gospodarstvo

Odvetniki: Možnosti za uspeh so še vedno dobre

Murska Sobota, 23. 12. 2011 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stečajni upravitelj Mure v stečaju Branko Đorđević namerava od delavcev, ki izgubljajo tožbe zaradi neizplačanih odpravnin, zahtevati povrnitev stroškov Murinega odvetnika. Njihovi odvetniki pa trdijo, da nima pravne podlage.

Po očiščeni začetni stečajni bilanci se je vrednost Murinega premoženja zmanjšala z 52,6 milijona na 44,7 milijona evrov. Jamstveni sklad je iz različnih naslovov zaposlenim v Muri v stečaju izplačal okoli 5,3 milijona evrov, če bo ostalo pri sedanjem stanju in delavcem ne bo treba plačati dodatnih odpravnin, bodo jamstvenemu skladu vrnili 1,7 milijona evrov, kolikor je dobilo okoli 950 zaposlenih v krovni družba Mura v stečaju.

Murini delavci izgubljajo tožbe.
Murini delavci izgubljajo tožbe. FOTO: POP TV
Naša družba je zoper štiri sodbe, s katerimi je sodišče tožbene zahtevke na prvi stopnji zavrnilo, vložila pritožbe na Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani, ki pa o pritožbah še ni odločilo in zato sodbe nikakor niso pravnomočne. Ocenjujemo, da bomo zaradi številnih procesnih napak in napačne uporabe materialnega prava s pritožbami uspeli ter bodo zadeve vrnjene v razsojo prvostopenjskemu sodišču. / ... / Možnosti za uspeh v postopkih so še vedno dobre, vnovič pa poudarjamo, da bo za pravilno odločitev verjetno potrebno uporabiti številna pravna sredstva, vključno s postopkom revizije pred Vrhovnim sodiščem, morda pa tudi pred Ustavnim sodiščem. Odvetniška pisarna Borut Soklič in odvetniki

Za delavce se namreč slabo razpletajo tožbe, ki so jih na začetku stečajnega postopka vložili zaradi neizplačanih odpravnin, plač ter dopustov. Gre za okoli 2300 delavcev, ki so jih iz nekdanje Mure premestili v hčerinske družbe Moška oblačila, Ženska oblačila in Muralist, stečajni upravitelj Branko Đorđević pa jim je prerekal terjatve. Po odločitvi sodišča ni šlo za prenos delavcev, pač pa za novo zaposlitev v novo družbo, zato matična Mura ni dolžna poplačati njihovih odpravnin.

Delavce v tožbah zastopajo tri odvetniške družbe, poleg družbe Hari, ki jih zastopa prek sindikata, sta jim, kot sta obljubljali, brezplačno zastopanje ponudili odvetniški družbi Soklič in Matoz. Vendar pa je Đorđević že dobil 20 sodb z delovnega sodišča v Murski Soboti, ki so v korist Mure, pritrjuje pa jim tudi sedem potrditev sodb z višjega sodišča. Zato bo od delavcev zahteval vrnitev sodnih stroškov Murinega odvetnika, ki znašajo od 400 do 1000 evrov. Pri tem ne navaja, katere odvetniške hiše so zastopale delavce. Đorđević pravi, da se zaveda, da bo to za marsikoga zelo težko, "vendar pa gre bolj za zakonsko kot moralno dolžnost stečajnega dolžnika", zato bo januarja vsem poslal račune.

Iz odvetniške družbe Soklič so sporočili, da "Mura v stečaju oziroma stečajni upravitelj nimata nobene pravne podlage, da bi delavce, ki jih zastopa naša družba, pozivala k plačilu kakršnih koli stroškov," češ da zadeve še niso pravnomočne in da je bil sklenjen dogovor z Đorđevićem, "da v primeru neuspeha ne bo zahteval vračila stroškov od delavcev", ker da so si bili enotni, da je zakonodaja nejasna. Đorđević pa odgovarja, da se zaveda, da je to za delavce kruto, vendar dela po zakonu, dopušča pa možnost kompromisa, če bodo tožbe umaknjene.

Prodana polovica Mure v stečaju

Glede na likvidacijsko vrednost družbe Mura v stečaju je prodanih 53 odstotkov premoženja, do marca 2012 pa naj bi ločitveni upniki dobili 7,3 milijona evrov poplačil, pravi Đorđević. Ločitveno upnico NKBM so poplačali v višini 882.000 evrov, na okrožno sodišče v Murski Soboti pa so oddali predloge za poplačilo ločitvenih upnic NKBM v višini 1,9 milijona evrov, NLB v višini 4,6 milijona evrov in banke SIB v višini 44.000 evrov in zdaj čakajo na pravnomočne sklepe.

"S prodajo delujoče Mure in partnerjev, Evropske hiše mode (EHM) in Mure Zagreb, blagovnih znamk Mura in e-mura ter družbe Energetika Skupini Aha, kar je bil največji zalogaj, smo uresničili željo, da 'mala Mura' živi naprej," o poteku stečajnega postopka Mure v letošnjem letu pravi Đorđević in dodaja, da so storili, "kar bi lahko prejšnji lastniki že v preteklih letih".

Pod okriljem nove družbe Mura in partnerji je dobilo delo več kot 1100 delavcev, Aha Moda, ki je kupila Muro v stečajnem paketu, pa je oktobra za nedoločen čas zaposlila 720 delavcev, januarja jih bo še 200. V Ljutomeru je stečajni upravitelj prodal Murin proizvodni obrat tamkajšnji uspešni družbi Cleangrad.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kajetan
26. 12. 2011 22.20
+4
Kaj dela urad za boj proti korupciji. Tale pogodba in višina stroškov ter potrditev Stečajnega upravitelja je dejansko koruptivno dejanje. Ne more nikdar noben za en spis dobiti 400 eur v stečajnem postopku. Pa še nekaj večinoma so stečajni upravitelji pravniki, ki niso sposobni narediti praktično ničesar, še enega spisa ne. Tukaj v tem kontekstu je izvisela delovna inšpekcija, ki bi morala na to prezaposlovanje dati negativno mnenje. Prezaposlitev v drugo podjetje ima težo da v predhodnem podjetju dobiš odpravnino. "Po odločitvi sodišča ni šlo za prenos delavcev, pač pa za novo zaposlitev v novo družbo, zato matična Mura ni dolžna poplačati njihovih odpravnin." - tole je potrebno podati kazensko ovadbo za sodnika ali sodnico ki je to izrekla. Delavce so v Muri odpustili torej jim pripada odpravnina, ne se hecat tukaj je še regres, neizplačane plače. Samo neuki in nesposobni sodnik lahko izreče takšno sodbo, kajti to bi moral ukrepati takoj pravosodni minister. Odpusti pa so najverjetneje bili narejeni pod prisilo češ tukaj podpiši za sporazumno odpoved pa tam dobiš službo, pol pa ti tu nič ne pripada, če pa ne boš pa adijo in na borzo. Delavci imajo še možnost za vložitev kazenskega pregona proti stečajnemu upravitelju zaradi negospodarne odprodaje premoženja in nesorazmernega in nepravičnega poplačila delavcev. Stečajni upravitelj pa bi moral biti za svoja dejanja kazensko odgovoren.
srebrnibreg
26. 12. 2011 19.10
Še sreča za delavce, ker jih je Matoz zastonj zastopal.
korintos1
25. 12. 2011 20.14
+0
se vam kolca po socializmu a?
Tarika55
25. 12. 2011 14.26
+5
Delavci tako ne morejo nič doseči, če je s stečajnim in sodniki že vse v naprej dogovorjeno. Delavce pa samo izigravajo. To pa pozabljajo da so vse to premoženje ustvarili prav delavci, ki so garali dneve in noči, da so država in tajkuni lahko mirno ropali. Žalostno, da so sedaj taki izgovori kje je kdo delal, če je to bilo vse za"MURO" enotno. Potem pa je prišlo do razporeditev. Samo nihče si ne vzame časa, da bi prebral kaj na teh papirjih piše, pa potem dali razsodbo.
Jimi1
25. 12. 2011 12.51
+3
Izigrane delavce še naprej ropajo, delavci pa se za svoje najosnovnejše pravice borijo z prišlekom Đorđevićem..... Zapuščam družbo takšne pokvarjene mentalitete in protipravnega pravnega sistema....
adventurer
23. 12. 2011 22.03
+16
PO ZAKONU kot on trdi,ne bi smeli narediti SLAMNATA PODJETJA in to skupaj z VLADO SLOVENIJE so na ta način izigrali delavce!!!!!!!!!!