Gospodarstvo

Odstopil že drugi nadzornik v dveh tednih

Slovenj Gradec, 05. 11. 2009 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prevent Global je izgubil že drugega nadzornika. Po Janku Šteharniku se je za odstop odločil še Bogdan Šavli. Vodstvo podjetja napoveduje ohranitev proizvodnih programov, sindikat pa dvomi v to.

Prevent Global
Prevent Global FOTO: Mateja Klavs
Bogdan Šavli je direktor in solastnik družbe Prevent Halog iz Lenarta v Slovenskih Goricah. V nadzorni svet koncerna ga je imenovalo nemško podjetje Prevent DEV, ki je v lasti 45-odstotnega lastnika Prevent Globala Nijaza Hastorja.

Bogdan Šavli je odstopil z mesta člana nadzornega sveta Prevent Globala, kot razlog pa je navedel zdravstvene razloge. Novico je potrdil prvi nadzornik Vladimir Bilić. Petkova seja nadzornikov naj bi bila vseeno sklepčna, pravi Bilić, saj kljub odstopu mandat še vedno teče članu Janku Šteharniku.

Šteharnik je, kot je znano, z mesta člana nadzornega sveta odstopil 22. oktobra, vendar mu mandat po internih aktih teče še dva meseca od podaje odstopne izjave. To pa ne velja, če član odstopi iz zdravstvenih razlogov.

V nadzornem svetu, ki bo v petek razpravljal o ukrepih pred grozečo plačilno nesposobnostjo podjetja, je poleg Bilića in Šteharnika še Janez Sušnik.

Vodstvo: Partnerji pripravljeni ohraniti proizvodnjo v Sloveniji

Vodstvo trdi, da bodo obdržali končne kupce, sindikat pa temu ne verjame.
Vodstvo trdi, da bodo obdržali končne kupce, sindikat pa temu ne verjame. FOTO: Mateja Klavs
Glede odnosa s Prevent DEV, ki je posrednik v poslih med Prevent Globalom in končnim kupcem, je Majcen poudaril, da ju vežejo konkretne poslovne pogodbe. Prevent Global jih izpolnjuje, to pa pričakujejo tudi od družbe Prevent DEV, je dejal.

Sicer pa je danes v Slovenj Gradcu na predlog predsednika uprave Prevent Globala Ivana Majcna potekal zbor delavcev. Majcen je zaposlenim pojasnil, da uprava nadaljuje z nizom aktivnosti za reševanje zaostrene poslovne in finančne situacije v podjetju in da se pomemben del aktivnosti uprave nanaša na ohranitev oziroma pridobitev novih proizvodnih programov. Kot je delavcem dejal Majcen, je uprava zato v zadnjem obdobju opravila sestanke pri Preventovih končnih kupcih, ki, kot so zapisali v sporočilu za javnost, "kot družbeno odgovorna podjetja izražajo pripravljenost za ohranitev proizvodnje v Sloveniji".

Sindikati ne verjamejo in še naprej napovedujejo stavko

Predsednik podjetniškega sindikata Vlado Zorman pa je dejal, da sindikat dvomi v napovedi uprave glede možnosti nadaljevanja proizvodnje in pridobivanja novih poslov. Ocenjujejo, da zdajšnje poslovanje in obeti ne kažejo na to, da bi podjetje lahko še naprej normalno poslovalo in hkrati odplačevalo dolgove.

V sindikatu so po Zormanovih besedah pripravljeni počakati do konca novembra, ko naj bi se položaj razjasnil, še vedno pa ostaja napoved stavke za 19. november. Izvedli jo bodo, če podjetje zaposlenim do 18. novembra ne bo izplačalo plač za oktober in poravnalo plačil za drugi pokojninski steber, kar delavcem v matični družbi in nekaterih hčerinskih družbah glede na dogovore iz preteklosti dolguje za štiri mesece pred letošnjim oktobrom, medtem ko je bil prispevek za oktober poravnan.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

llsash
07. 11. 2009 10.21
Šavli ni odstopil marveč smo ga nagnali! Hastor tu nima več kaj delat. DEJTE SE ŽE ZBUDIT ENKRAT NO! KOZMUSA PA ZAPRIT! Prevent je pridobitno podjetje, je pa res da NI TAKO PRIDOBITNO KOT BI BILO V BOSNI! Sej skor nobeno ne more bit, tej pa vse firme preselimo v Bosno, Kosovo, ipd. KA PA MI! A bomo vsi lastniki al kaj!
laufer
06. 11. 2009 08.29
Lastniki delajo zgago, da bi dobili od države denar! Naj podjetje propade, če ni pridobitno!
odbogaposlan
05. 11. 2009 19.09
Je že dosti colnge pootegnil, zdej pa pobegnil!
LiamNeeson
05. 11. 2009 19.00
hehe se strinjam z obema!
LiamNeeson
05. 11. 2009 19.00
hehe se strinjam z obema
Milan Koleznik
05. 11. 2009 18.37
kako da ne,naročiš si helikopter in greš drugam zopet kjer je keš.
Jožajoža
05. 11. 2009 17.56
kako odstopil? na ladji, ki se potaplja sredi oceana ne moreš izstopit tudi če si kapitan, nadzornik ali lastnik ladje .