Gospodarstvo

Odpravljena glavna ovira za prodajo Telekoma Slovenije Cinvenu

Ljubljana, 08. 07. 2015 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Makedonska komisija za varstvo konkurence je odobrila združitev Telekomove makedonske družbe One z operaterjem Vip v lasti Telekoma Austria. Tako se je razrešilo glavno odprto vprašanje, zaradi katere je prišlo do zamrznitve pogajanj za prodajo Telekoma.

Družba One je imela konec leta 2014 v mobilnem segmentu 25,1-odstotni tržni delež in je bila tretji največji makedonski mobilni operater. V vseh segmentih storitev je imela skupno okoli 715.000 uporabnikov. V letu 2014 sta One in pridružena družba Digi Plus Multimedia na makedonskem trgu skupaj ustvarili 75,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 10,6 milijona evrov EBITDA.

Družba Vip pa je imela konec leta 2014 28,2-odstotni tržni delež v mobilnem segmentu in je bila drugi največji makedonski mobilni operater. V vseh segmentih storitev je imela skupno okoli 620.000 uporabnikov. Družba je v letu 2014 ustvarila 62 milijonov evrov prihodkov in 12,6 milijona evrov EBITDA.

Telekom Slovenije je poleg tega februarja letos kupil slovenskega ponudnika storitev mobilne telefonije Debitel. Glede tega se mora opredeliti slovenska agencija za varstvo konkurence.

Makedonska komisija za varstvo konkurence je danes odobrila združitev Telekomove makedonske družbe One z operaterjem Vip v lasti Telekoma Austria, je razvidno iz sporočila na spletni strani komisije. S tem je odpravljena glavna ovira, zaradi katere je prišlo do zamrznitve pogajanj za prodajo Telekoma Slovenije britanskemu skladu Cinven.

Komisija je združitev sicer odobrila pod pogojem, da bosta družbi izpolnili zaveze, ki sta jih sami podali tekom postopka pred regulatorjem, so pojasnili v makedonski komisiji za varstvo konkurence.

Kaj na to pravi Telekom Slovenije?

Telekom Slovenije je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil, da je med zavezami med drugim ta, da mora združeno podjetje zagotoviti dostop na makedonski trg virtualnim operaterjem. Zaključek aktivnosti je sicer načrtovan za zadnje četrtletje 2015.

Telekom Slovenije in Telekom Austria, lastnik tudi drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil, sta se oktobra lani dogovorila za združitev njunih makedonskih hčerinskih družb One in Vip. Priglasitev nameravane koncentracije sta regulatorju posredovala 30. decembra 2014, ko sta podpisala pogodbo o združitvi hčerinskih družb.

V novoustanovljeni združeni družbi bo imel Telekom Slovenije 45-odstotni delež, Telekom Austria pa 55-odstotni delež. Pogodba vključuje nakupno in prodajno opcijo za izstop Telekoma Slovenije iz združene družbe v roku treh let po zaključeni združitvi.

Kaj pa Telekom Austria?

V Telekomu Austria pravijo, da bo združitev na koncu koristna tako za konkurenco kot za makedonske potrošnike. Ob tem so še poudarili, da so zaveze, ki sta jih podala oba operaterja, dobra podlaga za nastop novih tekmecev na trgu.

Kako se bo odzval Cinven?

Telekom Slovenije - 2
Telekom Slovenije - 2 FOTO: Reuters

Z odločitvijo makedonskega regulatorja se je sicer razrešilo glavno odprto vprašanje, zaradi katere je prišlo do zamrznitve pogajanj za prodajo Telekoma Slovenije britanskemu skladu Cinven.

Britanski zasebni naložbeni sklad Cinven je svojo maja podano zavezujočo ponudbo za večinski delež v Telekomu Slovenije naknadno dopolnil z dodatnimi pogoji zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo One v Makedoniji. Te naj bi vnašale dodatno negotovost.

V Cinvenu so tedaj pojasnili, da so že od začetka jasno povedali, da je njihova ponudba za Telekom Slovenije temeljila na zagotovljeni 100 milijonov evrov vredni prodaji Telekomove makedonske hčerinske družbe One.

Slovenski državni holding (SDH) je sredi junija sporočil, da ne sprejema dodatnih pogojev, saj bi ti za konzorcij prodajalcev predstavljali preveliko tveganje in bi lahko neutemeljeno pripeljali do znižanja kupnine.

Hkrati pa je SDH tedaj sporočil, da je transakcijo še vedno pripravljen zaključiti pod pogoji, ki jih je potrdil nadzorni svet 10. junija. Nadzorniki so takrat potrdili osnovno ponudbo Cinvena ob upoštevanju pogojev, ki jih je naknadno določila vlada - ohranitev sedeža Telekoma v Sloveniji in opcijska pogodba o odkupu družbe Soline.

V Cinvenu so bili razočarani, ker se s SDH niso uspeli dogovoriti o odprtih vprašanjih, povezanih s prodajo Telekoma Slovenije, vendar so obenem dejali, da ostajajo zainteresirani za nakup večinskega deleža največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

"Še naprej ostajamo zainteresirani za nakup večinskega deleža v družbi Telekom Slovenije in smo v prihodnjih tednih, ko bo več jasnosti glede transakcije v Makedoniji, pripravljeni ponovno oceniti položaj," so pojasnili sredi junija.

Na njihov odziv po današnji odločitvi makedonskega regulatorja še čakamo.

SDH bo svoje stališče še sporočil

Iz SDH so danes sporočili le to, da bodo svoje stališče glede postopka prodaje Telekoma Slovenije oblikovali po tem, ko bodo prejel uradno stališče Telekoma Slovenije glede vsebine izdane odločbe makedonske komisije za varstvo konkurence.

"Po pridobitvi uradnih stališč glede odločbe in pridobitvi stališča potencialnega kupca bomo o možnostih glede uskladitve prodajnih pogojev obvestili javnost," so še sporočili iz SDH.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
20. 07. 2015 13.31
ZA RAZPRODAJO boste odgovarjali pred zakonom ki ga sploh ne bo..... Države pač ne bo. Nič ne bo. Sam tujec. Izumrtje Slovencev, pač.
Sara Rebek
09. 07. 2015 12.06
+1
naslov članka bi moral biti Odpravljena glavna ovira za popolno razprodajo Slovenije in pošilljanje prebivalstva v suženjstvo
Uporabnik113189
09. 07. 2015 10.14
+5
Vsi udeleženci te zgodbe zelo dobro vedo, da je zgodba z družbo One jasna in da bo združitev potekala po načrtu. V ozadju so veliki igralci. Gre samo za nižanje cene in nič drugega, naši pa nimajo hrbtenice, da bi jim razložili kar jim gre. So lahko še tako veliki in imajo v rokah cel arzenal za izsiljevanje, če ne prodam ne prodam in to je to. Pri Telekomu bi jim morali že davno povedati za takšen drobiž ceno si kar kupite nek telekom v Siriji ali Iraku..Če hočete našega boste plačali 220 najmanj. Saj prinaša dovolj da ga lahko tudi obdržimo. Če bi pa naša država že hotela narediti red bi ga tudi lahko. Uprava bi dobila nalogo, da se loti ukrepov, ki vodijo v stabilno poslovanje in donosnost..S tem pa tudi že znano nujno ukrepanje za znižanje zaposlenih. To pa ne, bi se zamerili svojim političnim kolegom vseh barv..Je bolje prodati..Slovenska zgodba. Če gre meni slabo, potem naj tebi pogine vsaj krava, če že ne ves hlev..Glede na to, kakšna družba smo in strankarske zdrahe je rezultat predvidljiv, Telekom bodo prodali. Tudi za drobiž če bo treba..Žal. Potem pa volivci res ne bomo imeli druge izbire kot se odločiti za Luko..
izlakarr
09. 07. 2015 09.27
+13
Če.se telekom,proda se,pa bo nasmejalo Vizjaku in še nekaterim iz SDS stranke..Saj so pokupili večina delnic. Zato jim je interes,čimprej prodat,banda janšiška
Multipratik
09. 07. 2015 08.36
+8
Kot bi prodajali mizico pogrni se za ceno enega kosila. Logično, a ne? Prisklednike odžagat, pa bo dobiček krožil po Sloveniji in ne odtekal v tujino. Tako bo pa kupnino zopet nekdo privatiziral, ljudstvo pa tonilo vse globje.
priest
09. 07. 2015 07.56
+4
Naši politiki so res eni veliki butalci in grobarji našega gospodarstva.Sedaj, ko ste že vse razprodali, celo za stari Fructal niste mogli odšteti borih 50 milijonov, boste morali kaj kmalu razsedlati tople stole in poprimiti za resno delo.
razocarani
09. 07. 2015 12.01
+3
vse moramo ob prvem uporu strpat v delovna taborisca naj gospoda tolce kamen v kamnolomih z kuglo na nogi in rinko v nosu ,,ob skorji kruha in malo postane vodice ,,pa da vidijo lumpje kaj se pravi zivljenje nalega slovencka
staridida
09. 07. 2015 07.29
-7
Levaki so nesposobni na celi črti!!!!!!
Rosvitaja
09. 07. 2015 09.28
+7
The John Doe
09. 07. 2015 09.36
+4
vprašaj koliko se hlače tresejo sds ovcem pri klimi petek ki ne bo več pri koritu ko telekom prodajo
razocarani
09. 07. 2015 12.05
+2
joj kako si pa ti obseden z temi levako ,,a te samo sovrastvo se drzi pri zivljenju ,,ne morem dojeti da ste fanatiki tako prizadeti ,,svojih lumpov pa ne vidite ,,oboli so pokvarjeni do amena ,,a taki kot si ti nimate tega z cim dojeti ,,mogoce ste prevec globoko zlezli v zadnjico vasemu firerju ,,pa ne vidite in slisite kako vas decko gunca ,,
Sara Rebek
09. 07. 2015 12.07
levaki niso nesposobni ampak bodo dobro zaslužili
staridida
09. 07. 2015 07.12
+3
Ha ha-kva delajo naši srtokovnjaki-20 € manj za delnico -nova ponudba!!!!
razocarani
09. 07. 2015 12.06
+2
saj to za njih ni pomembno ,,vazno je samo koliko bodo sami v svoje zepe dobili ,,noben posel se ne opravi brez takoimenovanih provizij ,,in tudi tale se ne bo ,,
Kwaj
09. 07. 2015 06.48
Na dela borzi bodo pa gužve...
razocarani
09. 07. 2015 12.07
+1
opazovalec2
08. 07. 2015 22.16
+13
Baje hočejo zdaj Angleži ceno zbiti še za 20 eur in kupiti Telekom za 90 eur na delnico. Če jim ga bodo naši vrli upravljalci državnega premoženja prodali pod takimi pogoji in po tej ceni, si res ne zaslužijo drugega imena kot IZDAJALCI.
ho?emVšolo
08. 07. 2015 23.57
+3
nasli drug izgovor, tokrat so krive obrestne mere
razocarani
09. 07. 2015 12.09
+1
kakorkoli -izdajalci so bili in bodo se naprej ,,tudi brez teh prodaj ,izdali so nas ze pred 23.leti in vsako leto je slo samo navzdol ..pa se vedno toliko volilcev voli te vole ,pokvarjene ,,tega pa ne morem razumeti ,,res je ze ura da se zgrnemo na ulice z morikami v rokah pa kaka sibica bo tudi prav prisla ,,
Ciganskavlada8
08. 07. 2015 21.05
+6
kupi drago, prodaj poceni... mencinger ekonomisti
mackon08
08. 07. 2015 21.01
+3
Naj prodajo vse firme v državni lasti, se vsaj več ne bodo napajali propadli politiki z njimi. Mi državljani in država od teh firm nima nič.
The John Doe
08. 07. 2015 20.04
+6
s prodajo bo cerar skupaj s trenutno aktivno politiko in sdh jem obveljal za izdajalca slovenije, pravzaprav to že je
puspan
08. 07. 2015 19.58
-5
Levaki jokajo.
Frane Šajn
08. 07. 2015 19.46
+9
Ne prodaja razprodaja najnižje vrste in to podjetje , ki ga je ustvaril Majzelj , ki je bilo tako močno , da bi pokupilo vse banke na jugu in kdo ga je uničil slovenska hlapčevska politika in ga je dotolkla s teml ukrepi sedaj. Še pridete v našo cerkev k maši zavedajte se tega grobarji! Ne boste se poskrili niti v najgloblje luknje položili boste račune temu okradenemu narodu!
Frane Šajn
08. 07. 2015 19.51
+4
In to komu bodo prodali Cinvenu celi evropi v posmeh ste tega se zavedajte amebe!
kakafonijaprava
08. 07. 2015 18.51
+6
Po 220 EUR za delnico, ali pa nov razpsi!
LovecNaKomuniste
08. 07. 2015 18.34
+1
Začel se je drugi krog silovite recesije. New Yorška borza zaprta...
Banion
08. 07. 2015 18.16
+3
Kadar politiki začno razpredati da je država slab lastnik in ne zna upravljati pljuvajo v lastno skledo saj smo upravljanje na volitvah zaupali prav njik ki so nas pred volitvami prepričevali o svoji poštenosti in sposobnosti upravljati državo, vsako besedičenje o slabem upravljanju pomeni da sami sebe imenujejo nesposobneži. Vse skupaj spominja na šalo in sicer: prijatelj vpraša a si bral Idi..ta in prijatelj mu odgovori ne, a sem ga volil
ArturianRex
08. 07. 2015 18.14
+1
Se navezujem na komentar: bolje da smo becki konjusari kot pa tole kar imamo zdaj. Vsak dalj casa zaposleni na dunaju ima bolj urejeno zivljenje, drzavo in placuje procentualno manj davka kot pa mi sedaj in kot kaze bomo se nekaj generacij. Na zalost..
ho?emVšolo
08. 07. 2015 17.28
+4
a se še kar omenja Cinven?? :)