Gospodarstvo
Oglas

Odpadne nagrobne sveče: Bodite pozorni na nečistoče!

Ljubljana, 03. 11. 2010 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.M./U.F.
Komentarji
2

Po 1. novembru se izrazito poveča količina odpadnih nagrobnih sveč, ki jih moramo na pokopališčih dosledno in natančno ločevati od drugih vrst odpadkov.

Po 1. novembru se izrazito poveča količina odpadnih nagrobnih sveč, ki jih moramo na pokopališčih dosledno in natančno ločevati od drugih vrst odpadkov. Če jih mešamo z drugimi vrstami odpadkov in ne odstranimo nečistoč, močno otežimo in podaljšamo postopek predelave oziroma po nepotrebnem obremenjujemo okolje z odpadki, ki bi jih sicer lahko predelali.

Ker so odpadne nagrobne sveče lahko onesnažene z nečistočami, je postopek predelave, še posebej faza razvrščanja in sortiranja, precej otežen.
Ker so odpadne nagrobne sveče lahko onesnažene z nečistočami, je postopek predelave, še posebej faza razvrščanja in sortiranja, precej otežen. FOTO:
Na pokopališčih so ločenemu oddajanju odpadnih nagrobnih sveč namenjeni posebni zabojniki z napisom "samo za nagrobne sveče". Če v te zabojnike oddajamo odpadne nagrobne sveče v plastičnih vrečkah, jih pomešano z ostanki cvetja, staro zemljo lončnic in ostanki vaz iz različnih materialov močno otežimo njihovo nadaljnjo predelavo. Pravilno oddane odpadne nagrobne sveče omogočajo namreč reciklažo kar 75,4 odstotka sestavnih materialov odpadnih nagrobnih sveč.

Celovit sistem ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami, ki zagotavlja ločeno oddajanje, zbiranje in recikliranje odpadnih nagrobnih sveč, je vzpostavila družba Interseroh, vanj pa so se vključili večji slovenski proizvajalci, uvozniki in pridobitelji odpadnih nagrobnih sveč, med njimi: Sveča, d.o.o., Svečarstvo Jurkovič, d.o.o., Pax, d.o.o., in EMMA, d.o.o. Upravljavci pokopališč pa morajo zagotoviti zabojnike za različne vrste odpadkov: poleg odpadnih nagrobnih sveč še za biorazgradljive odpadke, odpadno embalažo in druge odpadke, ki niso biorazgradljivi.

Prvo fazo predelave odpadnih nagrobnih sveč predstavlja sortiranje in razvrščanje ter ločevanje po materialih. Najprej odstranijo kovinske pokrovčke, plastiko pa razdelijo na različne plastične frakcije (PVC, PP, PET in PE), saj jih je zaradi različnih kemijskih lastnosti treba dosledno ločevati.

Za odgovorno ravnanje z odpadki na pokopališčih smo odgovorni vsi: obiskovalci pokopališč, da dosledno in natančno ločujemo odpadne nagrobne sveče od drugih vrst odpadkov in jih odlagamo v posebej označene zabojnike, ter upravljavci pokopališč, da namestijo dovolj zabojnikov za različne vrste odpadkov.
Za odgovorno ravnanje z odpadki na pokopališčih smo odgovorni vsi: obiskovalci pokopališč, da dosledno in natančno ločujemo odpadne nagrobne sveče od drugih vrst odpadkov in jih odlagamo v posebej označene zabojnike, ter upravljavci pokopališč, da namestijo dovolj zabojnikov za različne vrste odpadkov. FOTO:

Reciklirane materiale odpadnih nagrobnih sveč nato uporabljajo v različnih industrijah in panogah, odvisno od vrste materiala:

• zmletine plastičnih mas (PVC, PP, PE in PET): izdelava manj zahtevnih plastičnih izdelkov (cevi, polizdelki za uporabo v gradbeništvu itd.);
• parafin: ponovna uporaba v proizvodnji nagrobnih sveč;
• kovine (železo in aluminij): izdelava kovinskih izdelkov in polizdelkov;
• druge kovine (mangan, cink, nikelj in baker): uporaba v različnih industrijah.


 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
05. 11. 2010 14.50
gdo bo predelal odpad bo dobro zaslužil .čudno kako zadnja leta navaljujejo da mora vse biti BIO .
pinek
04. 11. 2010 18.34
bioteroristi ukrepajte in se ponudite za sortiranje smeti na deponijah najlaže je drugim nalagat obveznosti in rihtat biznis monopolnim biopodjetjem