Gospodarstvo

'Odločba ATVP z napakami'

Ljubljana, 21. 04. 2009 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Maksima Holding izpodbija globo ATVP glede prevzema Istrabenza, saj naj bi ''po skrbni preveritvi ocenila, da je izpodbijana odločba ATVP obremenjena z napakami''.

Družba Maksima Holding je 16. aprila vložila zahtevo za sodno varstvo zoper odločbo Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) o prekršku, s katero je ATVP družbam Maksima Holding, NFD Holding, Finetol, Maksima Invest, Daimond in Fidina naložila plačilo skupno 1,18 milijona evrov kazni, ker niso objavile prevzema Istrabenza. "Družba Maksima Holding je po skrbni preveritvi ocenila, da je izpodbijana odločba ATVP obremenjena z napakami, ki predstavljajo zakonske razloge za vložitev zahteve za sodno varstvo," so zapisali v Maksimi Holding, ki je v posredni lasti prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja.

ATVP je izdala odločbo, s katero je oglobila lastnike Istrabenza in njihove odgovorne osebe, ker niso objavili prevzemne ponudbe.
ATVP je izdala odločbo, s katero je oglobila lastnike Istrabenza in njihove odgovorne osebe, ker niso objavili prevzemne ponudbe. FOTO: Mateja Klavs

ATVP je 31. marca izdala odločbo, s katero je oglobila omenjene lastnike Istrabenza in njihove odgovorne osebe, ker kljub preseganju prevzemnega praga v koprski družbi niso objavili prevzemne ponudbe. Naložila jim je plačilo skupno 1,18 milijona evrov kazni, pri čemer kazen Maksime Holdinga znaša 250.000 evrov, NFD Holdinga, Finetola, Maksime Invest in Fidine po 200.000 evrov, Daimonda pa 130.000 evrov. Poleg tega morajo kazen plačati tudi odgovorne osebe omenjenih podjetij, in sicer vsaka po 5000 evrov. Omenjena podjetja in odgovorne osebe morajo skladno z zakonom o prekrških plačati tudi stroške postopka, ki za pravne osebe znesejo po 10.000 evrov, za odgovorne osebe pa po 500 evrov.

ATVP je ugotovila, da omenjene družbe 27. marca 2008 niti kasneje niso objavile prevzemne ponudbe za holdinško družbo Istrabenz, čeprav so delovale usklajeno in skupaj dosegale prevzemni prag v koprski družbi. Skupaj družbe obvladujejo 49,41-odstotni delež Istrabenza. ATVP je postopek zoper lastnike Istrabenza uvedla konec letošnjega februarja. Na agenciji so ugotavljali, da so se odgovorne osebe zavedale, da so družbe solidarno zavezane dati prevzemno ponudbo, saj so 19. marca 2008 sklenile pisni sporazum o izvajanju finančnega inženiringa, družbe pa so imele cilj pridobiti in utrditi kontrolo v ciljni družbi Istrabenz, zaradi česar so od 19. marca 2008 delovale usklajeno, 21. marca 2008 pa so skupaj tudi dosegle prevzemni prag v ciljni družbi Istrabenz.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manco-capac
21. 04. 2009 17.56
Kje pa sploh še imajo denar za plačilo kazni?