Gospodarstvo

Odlašanje z dokapitalizacijo bank otežuje okrevanje gospodarstva

Ljubljana, 21. 06. 2012 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenija ostaja med članicami EU, kjer se je gospodarska aktivnost med krizo najbolj zmanjšala, okrevanje pa otežuje odlašanje z dokapitalizacijo bank, ugotavlja Umar. Napovedi, da bomo letos zabeležili 0,9-odstotni padec BDP, ostajajo.

Umar za leti 2013 in 2014 še vedno pričakuje okrevanje gospodarske aktivnosti.
Umar za leti 2013 in 2014 še vedno pričakuje okrevanje gospodarske aktivnosti. FOTO: Thinkstock

Vlada se je danes seznanila tudi s pregledom uresničevanja spomladanske napovedi gospodarskih gibanj Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Urad ocenjuje, da se napoved glede 0,9-odstotnega padca bruto domačega proizvoda (BDP) uresničuje, spremenila pa so se pričakovanja glede strukture BDP.

Napovedi mednarodnih inštitucij za gospodarsko rast v evrskem območju so se stabilizirale, razmere na finančnih trgih pa se še poslabšujejo in predstavljajo glavno tveganje, da bi bila lahko gospodarska aktivnost slabša od pričakovane. Brez sistemskih rešitev za dolžniško krizo v območju evra tako po mnenju Umarja ni moč pričakovati umiritve razmer na trgu državnih obveznic, odlašanje z nujno dokapitalizacijo domačih bank pa dodatno otežuje okrevanje slovenskega gospodarstva.

BDP se je sicer po občutnem padcu v zadnjem četrtletju lani v prvem trimesečju letos povečal, a Slovenija ostaja med članicami EU, kjer se je gospodarska aktivnost med krizo najbolj zmanjšala

Zaposlenost naj bi se letos in v prihodnjih dveh letih še zniževala, brezposelnost pa bo v povprečju ostala približno na ravni lanskega leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorka57
26. 06. 2012 08.04
Država bi rada prdnila in stinila rit.Rada bi denar za dokapitalizacijo,vendar hoče obdržati primat pri odločanju.Z zamenjavo stolov in miz v pisarnah,se računica ne bo izšla!!!
Shisui
24. 06. 2012 11.26
+8
Haha zanimivo je predvsem to, da lahko banke ustvarjajo denar, ki ga posojajo raji, saj ga ta vraca z obrestmi.... Ampak, ko pa same rabijo denar ga je potrebno vzeti pa od davkoplacevalcev? Dajte no nehat, JJ ne bluzi pa pusti to zalego da propade. Da tvoja beseda ne pomeni nic, sem vedel ze dolgo preden te nisem volil ;)
Roberto69
23. 06. 2012 15.17
+7
Dokapitalizirajo naj se banke same. One so si naredile minus zato ga naj sanirajo. Lak imam jaz s tem. Nič!!!!
BNAM2707
24. 06. 2012 23.13
+4
Pandemia
22. 06. 2012 12.32
+12
1.Banke morajo prodat svoje premoženje in na tak način probat sanirat finančno luknjo-tako kot to delajo smrtniki. 2. Banka je nepotrebna institucija, katera je derivat Hranilnice.(hranilnica ti je zaračunala ležarino tvojega imetja in nikakor ni mogla razpolagat s njim) 3. banka bi morala skrbet samo za pretok denarja ali materjala ali kar koli. Kot neke vrste sistem, ampak obvezno brezplačni in brez nekih provizij in obresti.Letna članarina. 4. Banka nesme imeti dobička. 5. Banka nesme imeti v lasti nič, če komitenti tega ne zahtevajo. Banke imajo v lasti vse in če bi vse prodale bi dobile spet vse kar je na trgu. Tako da brez veze zavajat folk da so v težavah. Bančni sistem je eden in jih ni več, zato je to enako kot, da bi nekdo rekel da propada nogometni klub Barcelona in zato bo propadel nogomet.UTOPIJA!!! Žalostno pa je, da 99% ljudi se boji kaj bo jutri. Jutri bo!!! če si za ali ne. Edina možnost na tem svetu, da premagamo tak sistem tako kot so to premagale živali že miljone let nazaj je da poskrbiš za svoj edinstven razvoj in ne razvoj sistema. Kot človek za človeka si nenadomestljiv. Za sistem pa imaš ceno na hrbtu in ta je dolg sistema deljen na vse nas!!! nočem nobenega užalit ali kaj. to je samo moje osebno mnenje-če ti je prav ali ne!! Na planetu je vsega v izobilju in je zelo narobe razmišljat da ni dovolj hrane na svetu!!! v skladiščih je hrane za 20 let in ne za 1 zimo!!! nafte je več kot dovolj-dokazi so!!! Denar pa ni nič vreden in je samo škoda dreves za njih!!! Brez denarja bi bili vsi bogati!!! vir energije je sonce v našem osončju!!! druge logične alternative ni!!! energija sonca je vir življenja!!! thats it!! Toliko o bankah, ki jih rabimo. Naj si natisnejo par miljard pa bo mir-sej si sami tiskajo denar, kaj hočejo od nas.to ni naša igra!!
minister
22. 06. 2012 10.35
+10
naj grejo te banke v vražjo mater naj dajo denar ljudem ne za dokapitalizacijo lopovov
Shisui
22. 06. 2012 09.28
+6
Clovek bi mislil, da se casi spreminjajo, pa se ne. SDS oz. nasi najjaci domobranci se vedno drzijo z okupatorjem, ga podpirajo in spravljajo ljudstvo na kolena. 70 let je skoraj od 2SV pa je se vedno vse isto. Groza.
Sputnik
22. 06. 2012 06.35
+10
in ima to pufanje bank kako resno osnovo s to trditvijo??meni je to malo neverjetno ker bank nismo zapufali mi ampak taki kot je jašovič ipd ki dobijo milijonske nagrade in odpravnine ko je banka v skoraj milijardnem minusu. nlb pa na 3 dni pridela milijon eur izgube. zakaj torej dat denar? meni ga tudi ne da noben če nimam za položnice!!!!!!! komu naj rečem???? pokličem v vlado pa rečem rabim denar ker ne dobim plače od državnega podjetja?????
Peter Kralj 1
21. 06. 2012 22.52
+14
Banke so malega človeka vedno kradle, ga kradejo in ga bodo tudi v bodoče.
Adolph
21. 06. 2012 22.04
+9
Brez slovenskih bank bo zivljenje Slovencev lazje . . . ...
titovka
21. 06. 2012 21.35
+11
naj dokapitalizirajo banke TISTI, KI SO JIH SPRAVILI NA DNO!!!! JAZ SEM SVOJE STORITVE DRAGO PLAČALA....