Gospodarstvo

Odjemalci le menjajo ponudnike elektrike

Ljubljana, 25. 07. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
32

Po napovedanih podražitvah elektrike in pozivu Zveze potrošnikov Slovenije imajo pri najcenejšem ponudniku tudi po več kot 300 povpraševanj za zamenjavo elektrodistributerja na dan.

V zadnjih dveh mesecih je po napovedih podražitev večine elektrodistributerjev in pozivu Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) več kot 5500 gospodinjskih odjemalcev oddalo zahtevo za zamenjavo ponudnika električne energije v Gen-I, pri katerem se zavezujejo, da električne energije ne bodo dražili vsaj do 30. junija 2012.

Za zdaj električne energije ne bodo dražili v Gen-i, na Petrolu in v Elektru Gorenjska.
Za zdaj električne energije ne bodo dražili v Gen-i, na Petrolu in v Elektru Gorenjska. FOTO: 24ur.com
V Elektru Gorenjska so cene električne energije nazadnje spreminjali 23. marca 2009, električne energije ne bodo dražili vsaj do konca letošnjega leta. Pri njih se delež odjemalcev bistveno ne spreminja glede na pretekla leta. Sicer imajo približno 80.000 odjemalcev.

V Gen-I imajo zamenjav dvakrat več kot prej. Do aprila so namreč pridobivali povprečno 820 novih odjemalcev mesečno, maja in junija pa se je mesečno povprečje dvignilo na 1710 novih odjemalcev na mesec. Po napovedanih podražitvah imajo tudi po več kot 300 povpraševanj za zamenjavo na dan. Pri nekaj manj kot 3500 so že začeli z oskrbo, med njimi 432 iz Elektra Celje, 1449 iz Elektra Ljubljana, 845 iz Elektra Maribor, 222 iz Elektra Gorenjska in 480 iz Elektra Primorska. Ostali še čakajo na zamenjavo.

Skupaj je pri Gen-I danes več kot 26.000 gospodinjskih odjemalcev. V povprečnem gospodinjstvu z obračunsko močjo sedem, z dvotarifnim števcem s porabo VT:150 in MT:200 bi pri njih plačali 43,10 evra mesečno.

Tudi na Petrol, pri katerem v naslednjem letu ne bodo dražili elektrike, so se po podražitvah obrnila številna gospodinjstva. Trenutno je pri njih okoli 10.000 gospodinjskih odjemalcev, 2000 jih še čaka na podpis pogodbe.

Elektro Celje: Gre za poslovno politiko za pridobitev strank

V Elektru Celje so 15. julija podražili elektriko "zaradi razmer na trgu. Po pričakovanju in glede na močno kampanjo ZPS o zamenjavi dobaviteljev je bilo nekaj zamenjav dobaviteljev. Določeno število odjemalcev pa se nam je v tem kratkem času že tudi vrnilo nazaj". Sicer z elektriko še oskrbujejo 148.000 gospodinjstev in 16.174 podjetij, povišanje cen za štiričlansko družino, ki ima mesečno porabo električne energije v višini 400 kilovatnih ur (kWh), pomeni pri dvotarifnem merjenju dvig cene za 0,76 evra glede na majski račun. Razmerje porabe med višjo dnevno postavko in manjšo dnevno postavko je 55 proti 45.

Povišanje cen pri enakem gospodinjskem odjemu, se pravi 400 kWh na mesec in enotarifni način obračuna, pomeni dvig cene za 0,44 evra glede na majski račun. Dvig cene za povprečnega gospodinjskega odjemalca Elektro Celje, ki ima mesečno porabo 360 kWh, pomeni pri dvotarifnem merjenju dvig cene za 0,52 evra glede na majski račun. Razmerje porabe med višjo dnevno postavko in manjšo dnevno postavko je 57 proti 43. Povišanje cen pri enakem gospodinjskem odjemu, se pravi 360 kWh na mesec in enotarifni način obračuna, pomeni dvig cene za 0,29 evra glede na majski račun.

V Elektru Celje sicer menijo, "da je sklenitev zaveze o nepodražitvi električne energije do junija 2012 s strani podjetij, ki imajo majhno število gospodinjskih odjemalcev, del njihove poslovne politike, s katero želijo povečati tržni delež na segmentu gospodinjskih odjemalcev, ne glede na trenutne poslovne učinke".

Elektro Ljubljana: Iz leta v leto več zamenjav

Po podražitvi v Elektru Ljubljana se bo povprečni mesečni račun za gospodinjskega odjemalca ob enaki porabi električne energije v povprečju povečal s 43,98 na 47,27 evra.

V Elektru Ljubljana, pri katerem so se po podražitvi 1. julija zavezali, da električne energije ne bodo dražili vsaj do konca leta 2012, dobavljajo električno energijo 265.000 gospodinjstvom in 17.500 poslovnim odjemalcem, "vendar se število spreminja zaradi življenjskega cikla odjemalcev".

Opažajo, da je iz leta v leto več zamenjav dobaviteljev. "Odjemalci so vedno bolj aktivni in osveščeni ter prehajajo od enega k drugemu dobavitelju in nazaj glede na ponudbo na trgu, kar je značilnost razvitega trga bodisi z električno energijo bodisi z drugim blagom." A zatrdili so, da relativna deleža tako pridobljenih kot izgubljenih odjemalcev letos v celoti gledano nista velika, "saj je naša ponudba primerljiva s ponudbami ostalih dobaviteljev na trgu z električno energijo".

Elektro Primorska: Vzrok niso nujno podražitve

Podražitve opravičujejo z razmerami na trgu.
Podražitve opravičujejo z razmerami na trgu. FOTO: iStockphoto

V Elektru Maribor so po podražitvah izgubili manj kot odstotek gospodinjskih kupcev, medtem ko bistvenega prehoda pri poslovnih kupcih niso zaznali. Sicer imajo okoli 183.000 odjemalcev med gospodinjstvi in 16.000 med podjetji, elektriko pa so za šest odstotkov podražili 1. junija.

V Elektru Primorska se je za zamenjavo dobavitelja odločilo 622 gospodinjskih in šest poslovnih odjemalcev, in sicer s 1. avgustom, ko se bo elektrika pri njih v povprečju podražila za 6,96 odstotka, zaradi česar bo mesečni račun višji za 1,28 evra. Vendar v primorskem elektrodistibuterju za vse, predvsem za podjetja, za katera električne energije niso dražili, ne morejo trditi, da je vzrok v napovedani podražitvi. Sicer so imeli konec junija 107.600 odjemalcev med gospodinjstvi in 16.750 med podjetji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
25. 07. 2011 16.46
Macyy Še dobro, da nisi prebral plačanega prispevka "Ključ do uspešne kariere v sodobni družbi"
Peter Kralj 1
25. 07. 2011 16.38
+1
Kraljeve sanje: 1. Reorganizacijo vlade - zmanšanje ministerstev na 9 2. Zmanjšati število občin na največ 60 3. Zmanjšanje števila uradnikov za 50 %, ter dvig plač za 40 % 4. Ukiniti vse trajne mandate in zaposlitev za nedoločen čas 5. Zmanjšati število javnih zavodov iz 1500 na največ 300 6. Ukiniti vse dotacije izven javnih razpisov, razen socialnih podpor 7. V primeru socialnih podpor, razen v primeru invalidnosti ali bolniške, obvezno obliko javnega dela in intenzivnega iskanja zaposlitve v višini najmanj 40 ur tedensko 8. Vse pokojnine, ki niso isplačevane na osnovi minulega dela prenesti iz SPIZ-a na proračun vlade 9. Uvesti obvezno šolanje na nivoju srednje šole 10. Študentom omogočiti kredite za časa študija z načinom vračanja glede na uspešnost študija 11. Znižati davek na dodano vrednost za 20 % 12. Znižanje obdavčitve dela (na strani delodajalca in delojemalca) za 40 %
Turgensis
25. 07. 2011 15.34
Macyy ne vem če so samo družboslovci problem, tudi naravoslovci zelo težko dobijo službe. edino kjer zaposljivost ni problem je zdravstvo, povsod drugje je veliko šolanih ljudi brezposelnih.
Zascitnik
25. 07. 2011 13.46
Zascitnik
25. 07. 2011 13.46
Vsi so bandarija!
Macyy
25. 07. 2011 12.51
+1
RE..fux12 Meni je vse jasno Holding kot lastnik ali Eles lahko elekktriko prodajata najceneje nihče drug je ne more ceneje saj bi to bil Absurd. Gre pa za nekaj drugega enako je pri Občinah nihče jih ne potrebuje 300, nihče normalen in pri zdravi pameti tega ne bi podprl to notorično neumnost potrebujejo samo župani in podžupani in teško zaposljivi družboslovci ravno tako kot ta podjetja za prodajo tisti, ki želijo služiti brez dela na tuj račun.. Dejstva so, da zaradi teh neumnih nikomur potrebnih Občin in teh podjetij državljanom ni ostalo drugega kot dolg Nos..povešen Kljun nove pšoložnice, višje cene ter nove takse in exsotični davki in prispevki.. Dejstva so da je danes kriza dela kjer si moraš dan n dan izmišljati nove nikomur potrebne storitve in službe za katere potem, sprejemaš zakone, da lahko tistih sto avtobusov nikomur potrebnih diplomiranih družboslovcev nekako zaposliš iz ozadja pa pride plejada novih exsotičnih davkov in jamranje o tem da ni denarja ter kratenju pravic delavcem iz zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja... Seda lahkoj vidiš, da tebi ni jasno da ti ni popolnoma nič jasno.
Igor Potocnik 1
25. 07. 2011 12.39
Elektrika bi morala biti skoraj zastonj,kokor v Yugi, saj so elektrarne narejene z nasim denarjem reka pa zasonj tece oziroma zaradi dezja, placevati bi morali samo vzdrzevanje!!!!!! Nikakor pa nebi smela biti sredstvo za polnenje drzavne blagajne zaradi nesposobnosti nase vlade da dobi denar kje drugje, tudi prometne kazni so podoben primer...kasne razmere na trgu???? saj imamo svoj strom!!!!!!! ce ga pa nimamo dovolj se pa ve kdo je kriv da je tako, pa naj ga oni placujejo za nas!!!!
Turgensis
25. 07. 2011 11.45
@Macyy tebi pa nekaj z prodajo elektrike ni jasno. zakaj pa ne bi mogel prodajat elektrike če nima svoje elektrarne? kateri dobavitelj ima svojo elektrarno?! nobeden! dobavitelji zakupijo količino kw/h na evropskem električnem trgu in jo nato prodajo. to je vsa umetnost. lahko tudi ti odpreš s.p. in se začneš s tem ukvarjat! kar se pa tiče omrežja, če še niste nikoli videli, je v položnici strogo ločeno napisano koliko plačate za omrežnino in koliko za porabljeno el. energijo. tako da ne glede na dobavitelja elektrike boste plačali omrežnino z katero skrbi tisti, ki ima sklenjeno pogodbo in porabljeno elektriko tistemu, ki ste ga izbrali.
krivulja
25. 07. 2011 11.36
Vse skupaj z trženjem elektrike v Sloveniji je netransparentno. Država-privat -pa še malo izrabljene državne službe preden postaneš šef GEN1!!!!.
Turgensis
25. 07. 2011 11.34
gost859d1 ponudnik ne vpliva na kvaliteto elektrike. z zamenjavo dobavitelja se ne more povečati/zmanjšati kvaliteta elektrike, ker dobiš isto elektriko, le plačaš jo drugemu!
krivulja
25. 07. 2011 11.31
GEN ! lepo izkoriščena državna služba g.Goloba. Vsi drugi so po svojih političnih vezah dobili pravico trgovanja-Kar je pa regionalnih ponudnikov elektrike si je p zadržala politična sranja za svoje dohodke. Zadeva je netransparentna v celoti.
gost859d1
25. 07. 2011 11.23
Po navedbah sosede Esmerade, je elektrika Gen-i čisto zanič. Že dvakrat je zasmodila golaž, medtem ko je nič hudega sluteča klepetala s sosedo.
punke
25. 07. 2011 11.19
jaz ne bom nobenega ponudnika elektrike menjal.si že par cejta svetim na petrolejko:-)
hubertfast
25. 07. 2011 11.05
Elektro Celje pravi, da so se jim nekateri odjemalci vrnili nazaj, to mi ni logično.
Aaron-Heydar
25. 07. 2011 10.39
Najbolje bi bilo, da bi vsak nov zgrajen objekt po standardu vključeval sončne celice, kot je standard, da imajo hiše streho. Očitno se država boji samooskrbe domov z elektriko, ker potem ne bi mogli pobirati davkov in trošarin. Prekleta država požrešna!
Macyy
25. 07. 2011 10.12
Take bedarije so počeli z zavarovalnicami ko je bil samo je samo Triglav..ena cena sedaj na desetine in spet ena trikrat višja cena... In če bi sedaj bil samo Triglav bi bila trikrat nižja cena..pa so državljani nasedli ko krap na Frnikolo že najmanj desetič..
ggorenc80
25. 07. 2011 10.01
pri Elektro Gorenjska imate paket plačam kar porabim, meni se je račun lepo znižal za cca skor 10 eurov
Macyy
25. 07. 2011 09.56
To so zabnali tako drisko kot z Lokalno samoupravo..da so zaposlili na tisoče nekoristnih, teško zaposlivih družboslovcev in delavci pardon državljani so dobili za nagrado 300 Županov, 10000 podžupanov dolg nos in Kljun ter na stotine novih exsotičnih davkov, prispevkov, taks in polžnic. Gre za igro povuci potegni...
RagingPixel
25. 07. 2011 09.47
Sej prov, tako se to dela, če ti ni v redu, cena ali ponudba ne ustreza, ZAMENJAŠ! GREŠ NA BOLJŠGA! Jst sm kle drgač še zmer mnenja, da ne bi smel bit nevem kašem liberalni trg glede dobave, to je pač nujna stvar in bi prioriteta mogla bit kvalitetne zanesljiva dobava po nizki ceni ne pa da skoz dražijo!
G-i-z-m-o
25. 07. 2011 09.46
kako ni ugodnejši ko pa vsi pravijo da je?