Gospodarstvo

Furs vse, ki nepremičnino oddajajo v turistične namene, poziva k samoprijavi

Ljubljana, 04. 12. 2017 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Furs bo pričel s poostrenim nadzorom vseh, ki nepremičnine, tudi preko spletnih platform, oddajajo v turistične namene. Poglavitni razlog za to je sicer še zmeraj dobiček. Posameznik lahko namreč oddaja in oglašuje oddajanje prostih nastanitvenih zmogljivosti v turistične namene le, če ima to dejavnost ustrezno registrirano. V nasprotnem primeru gre namreč za delo na črno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Oddajanju na črno je očitno 'odklenkalo'
    02:38
    Iz 24UR: Oddajanju na črno je očitno 'odklenkalo'
  • Iz SVETA: Poglavitni razlog za oddajo stanovanj preko spletnih platform še zmeraj zaslužek
    02:26
    Iz SVETA: Poglavitni razlog za oddajo stanovanj preko spletnih platform še zmeraj zaslužek

Finančna uprava RS (Furs) bo v začetku prihodnjega leta izvajala poostrene aktivnosti nadzora pri vseh, ki oddajajo nepremičnine v turistični najem. Pridobila je namreč podatke o teh dohodkih, tako iz Slovenije kot tujine, zato zavezance, ki jih morda še niso napovedali, poziva, naj se s samoprijavo izognejo plačilu globe.

Posameznik lahko oddaja in oglašuje oddajanje prostih nastanitvenih zmogljivosti v turistične namene le, če ima to dejavnost ustrezno registrirano. Fizična oseba, ki oglašuje ali oddaja nepremičnine v turistični najem in ni vpisana ali nima priglašenega dela, opravlja delo na črno.

Za izogibanje obveznostim v zvezi z oddajanjem nepremičnin v turistični najem je zagrožena globa, ki se giblje v višini 400 do 30.000 evrov, so pojasnili na Fursu.

Globa za izogibanje plačilu davka je visoka.
Globa za izogibanje plačilu davka je visoka. FOTO: Thinkstock

Kdo vse oddaja nepremičnine na črno, na Fursu že vedo. Pridobili so namreč podatke tako o fizičnih osebah kot tudi o fizičnih osebah z dejavnostjo in pravnih osebah, ki so dosegale dohodke z oddajanjem nepremičnin v turistični najem, in sicer tudi prek spletnih portalov, kot so Booking, Airbnb in podobni.

Zavezance zato pozivajo, naj preverijo, ali so napovedali vse tovrstne dohodke. Če jih niso, jim ponujajo možnost samoprijave, s katero se lahko izognejo postopku o prekršku in globi. To lahko vložijo do 31. januarja 2018 in v tem primeru bodo plačali le tri odstotke obresti od premalo plačanega oziroma neplačanega davka.

Fizične osebe lahko to dejavnost opravljajo kot registrirani sobodajalci, če opravljajo dejavnost le občasno, ali pa kot samostojni podjetniki. Registracijo uredijo pri Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), ki je pred kratkim vzpostavila register nastanitvenih obratov ter uvedla elektronski sistem poročanja podatkov o gostih in prenočitvah. Pridobiti je treba tudi digitalno potrdilo in se registrirati v Fursov sistem eDavki.

V okviru poostrenih nadzorov, ki jih napovedujejo v začetku leta 2018, bo pozornost namenjena tako ustrezni registraciji ponudnikov storitev kot tudi izpolnjevanju davčnih obveznosti, so še povedali na Fursu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolo1982
05. 12. 2017 19.28
+2
Zdaj ko imajo vodni top, bodo pa počasi zategovali zanko...Ker živimo v tako lepo državi, nas to pač drago stane in tisto kar nam trgajo od plače je premalo + 22% od vsakega zapravljenega €...itd. premalo, premalo...
kolo1982
05. 12. 2017 19.16
+2
A to resno? Želite, da se odseli v tujino še kdo, ki o tem do tega trenutka še ni razmišljal? Glede na to, v katero smer gremo, vem da ne bom več volil...ni več koga volit 212 občin, miljon nekih uradov in preiskovalnih komisij...vlaki pa vozijo redkeje in počasneje kot v času Marije Terezije...
tali?ni tom
05. 12. 2017 18.25
+2
zanima me če je furs pobrad davek od dobička od osebkov ki v tujini skrivajo denar? ali so tudi tem osebkom dali možnost da se samoprijavijo? ker jih oziroma sigurno majo podatke o njih! dvolična zadeva je tole!
mentorhercul
05. 12. 2017 16.32
+3
Pokorno javljam št. računa............in prosim nakažite spodobno vsoto, da me nebo sram pokazat račun.....
Pantokrator
05. 12. 2017 13.17
+1
Ahaha........samo naivci verjamejo v pravljice ala rdeča kapica in hudobni volk
opazovalec_
05. 12. 2017 12.23
+10
Vklopi razum, vzemi račun, da bo lahko država kradla pokasirane davke.
srebrnibreg
05. 12. 2017 11.36
+3
Takšni so razlog, da podpiram nepremičninski davek in naj se za objekte kateri so več kot za normalno življenje plačuje davek.
ravtar
05. 12. 2017 18.14
+4
Ja, ampak potem naj drzava vrne davek od materiala, pa davek, ki so ga placali obrtniku, tistemu, ki je imel prazno glavo in je zahteval racun.
Bojan-F
05. 12. 2017 11.01
+2
To je paradoks ... Desni sektor, guruji komuniciranja in obcasno se zagovorniki Kaosa izkoristijo vsako priloznost (tudi ta prispevek), da napadejo javno upravo ali ce se le da cel javni sektor ...hrati pa so zaposleni v javnem sektorju ali prejemniki socialne pomoci ... razumi ce mores!
Uporabnik113189
05. 12. 2017 09.25
+10
No, še ena lepa zgodba o naši "pošteni" državi. Nauk te zgodbe pa je, da vsi tisti, ki so pošteno plačevali vse davke NISO obogateli v času "tranzicije" ki še traja. To je preprosta resnica in dejstvo. Vsi tisti, pa ki so danes premožni pa so tajili davke, imeli visoke dohodke iz davkoplačevalskega denarja in kupovali na črno, delali na črno, nosili v kovčkih denar na borze po balkanu in nazaj. Skratka, preden bo naša država res država, ki bo obravnavala vse državljane z istim vatlom se bo pisalo NIKOLI. Ne bom omenjal koliko časa smo nekateri v pričakovanju, da se bo naredil red in da bomo vsi plačevali svoje obveznosti pošteno. Mislim da to traja že iz časov od nastanka Jugoslavije, pa potem z novim upanjem Slovenije, pa še kar traja. Očitno smo se navzeli nekaterih navad in običajev, ki niso tipični za severne sosede. Množice ki so verjele da se bo nekoč to zgodilo so že davno v žari in so vse življenje samo UPALI. Sam sem izgubil vsako upanje, ker riba smrdi pri glavi in ta naša pošteno zaudarja. Vse te akcije so sicer dobrodošle, nekaj "primerkov" bodo ujeli, glavnina velikih barab z množico sob in stanovanj pa ima že nov scenarij ter je že ušla novim dobičkonosnim prigodam nasproti, saj plačajo tudi svetovalce, odvetnike, pa tudi v sodstvu se dela na črno, saj smo vsi samo ljudje. FURS pa bo z vso silo planil na male in naivne ki verjamejo da se pri nas da živeti na pošten način. Praksa kaže da samo životariti, velika razlika. Ali povedano konkretno, če si vse življenje pridno delal, plačeval vse davke imaš 400€ pokojnine, pa državi ti doplača do 500, ker je sramota prehuda (zanjo seveda).
El Koronito
05. 12. 2017 08.58
+9
Vse lepo in prav a sprašujem se, zakaj glede davkov močno pritiskajo samo revne? Bogati svoj dobiček nosijo v davčne oaze in se na različne načine izogibajo plačilom davkov. Država in sistem sta popolnoma v rokah kriminalcev (politikov, bankirjev, advokatov, lobistov, svetovalcev in druge parazitske zalege) na katerih privatne račune, dnevno odtekajo milijoni iz javnih financ. Ko bodo tudi od bogatih uspešno izterjali njihov delež se lahko gremo to igro ... dokler pa terjajo in zajedajo samo skromne,poštene in delovne državljane pa mi verjemite, da bomo verjeli v delo na črno.
mackon08
04. 12. 2017 22.49
+1
Pravilno naj plačajo davek, tako kot ga mi vsi . Ti najemodajalci niso nobeni siromaki, imajo po več stanovanj namenjenih za oddajo. Takih, ki oddajajo zaradi stiske je za vzorec. Tudi hoteli plačajo davek in turistično takso.
ravtar
05. 12. 2017 18.21
+3
Davek od gradbenega materiala, davek gradbincu, davek pri elektriki, davek pri komunali, davek pri placilu spleta.... Kdo bo pa se delal? Jaz bom, dokler gre vsaj pol na crno, ko pa ne bo vec slo, pa adijo. Davki so preveliki. Kdor je gradil s kredito, je pogrnu.
ni_mi_vse_eno
04. 12. 2017 22.06
+13
Točno tako maček garfield. Prejšnji teden sem bil pri zobozdravniku. Naredil mi je majhno plombico, 50€, denar na roko brez računa. Pri odvetniku je isto, sodnica ima pa raje hišo na tuji zemlji, da ji ni potrebno davka plačevati.
mackon08
04. 12. 2017 22.39
-9
Kdo ti je pa kriv da si mu plačal 50e, majhna plombica toliko ne stane.
gumy
05. 12. 2017 10.27
-2
ni_mi_vse_eno
04. 12. 2017 21.56
+17
Ker pomembno ni, da pravniki delajo na črno. Pomembno je, da branjevka prodaja solato brez računa. Zato se samoprijavite, ker v črno gradnjo inšpektorji nimajo vstopa, vas pa, ki vse delate po črki zakona vas bodo takoj obiskali in oglobili. Živimo namreč v teksasu, kjer poslanci kradejo paštete in knjige, medtem ko bogaboječe reveže takoj najdemo in oglobimo zaradi pretečene prve pomoči. Sodnica si lahko postavi hišo na tuji zemlji, medtem ko vi v vaši hiši ne smete imeti vaših prijateljev, ker vas bo tisto minuto obiskal inšpektor. ☺
estelle.r
04. 12. 2017 21.23
+7
"Kdo vse oddaja nepremičnine na črno na Fursu že vedo" ste zapisali 24ur. Prebrala sem uradno sporočilo za javnost Fursa in NIKJER ne piše, da vedo, kdo je to. Piše samo "FURS je namreč pridobil podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem, zato predlagamo, da ponovno preverite, ali ste napovedali vse dohodke, dosežene z oddajanjem v turistični najem. " Ta stavek je tako medel in brez konkretnih in točnih infomracij, da gre samo za ustrahovanje. Ker Bog ne daj, da bi se naši premaknili in dejansko kaj naredili na tem področju.
Bororo
04. 12. 2017 21.07
+2
zakaj, če ze, kontrola po Novem Letu .... v obdobju Novega Leta bo samo v Ljubljani na črno prenočevalo približna ocena 2500 gostov in to vsak ljubi dan ......, 3.1.2018 bojo vsi ti odšli :)
Mladen sir
04. 12. 2017 20.03
+5
Meni bi lahko dali že po zakonu enkrat katera-e hiša-e je moja so moje ne pa da odvetniki se skrivajo pa delajo bedaka iz mene pa iz sebe.Če so hiše prevzeli bi mi morali tudi predat so sami v postopku.
SDS_je_poden
04. 12. 2017 20.06
-3
Mladen sir
04. 12. 2017 20.47
+3
Ti sebi jo najdi če si preveč kradel ali mantral ljudi.
Bororo
04. 12. 2017 19.56
+2
sledila naj bi samoprijava za delovanje ... kakorkoli že ???? Kaj pa zakonodaja, ki predvideva vpis v knjigo gostov v roku 12 ur ????? praktično so vsi ki se bojo samoprijavili kandidati za prekršek in nekateri - mnogi tudi za kaznivo dejanje, ker so vmes tudi vplivneži in oblastniki vprašanje če se bo karkoli zgodilo v tej smeri .....
Uporabnik113189
05. 12. 2017 10.02
-2
FURS nima dostopa do podatkov iz knjige gostov, to je policijska evidenca, zaradi varnosti v državi. Vsakogar ki se takšni prijavi izogiba, bi morali obravnavati kot podpornika terorizma, ga zapreti in zasliševati pod močno lučjo itd.. Brez izjeme. Kakšna denarna kazen, denar tu nima nobene vloge..
SDS_je_poden
04. 12. 2017 19.54
+4
Dvomim, da je res Aibnb dal kakršne koli podate o ponudnikih nastanitev, to je bolj blef. Drži pa, da so taki nelojalna konkurenca tistim, ki delajo po črki zakona in plačujejo davke. Kršitelje je pač treba privit. Slovenec ima v krvi davčno goljufijo.
Bororo
04. 12. 2017 19.59
sledila naj bi samoprijava za delovanje ... kakorkoli že ???? Kaj pa zakonodaja, ki predvideva vpis v knjigo gostov v roku 12 ur ????? praktično so vsi ki se bojo samoprijavili kandidati za prekršek in nekateri - mnogi tudi za kaznivo dejanje, ker so vmes tudi vplivneži in oblastniki vprašanje če se bo karkoli zgodilo v tej smeri .....
SDS_je_poden
04. 12. 2017 20.01
+0
Imajo amnestijo, če se samoprijavijo. Verjetno drugače nebi pozivali k samoprijavi.
ROMELS
04. 12. 2017 19.30
+11
Rok Snežič Fursu pošilja pozdrave iz bosne.
motorka57
04. 12. 2017 20.43
+4
kajpavzdevek
04. 12. 2017 19.16
+7
Ko bo davek pod 10 % bom pa začel pošteno dajat državi tak del. Sedaj ta oderuški preko 20 % davek in kup lopovščine.....niti centa nedam ! A si niso že dovolj bogi ljudje da morajo svojo posteljo dat v najem da sploh kaj zaslužijo za nujno preživetje ?? V cajtu Jugoslavije ni nobenemu šlo tako zelo hudo da bi moral nekemu popolnemu tujcu dat svojo posteljo da jo tujec posvinjari ! Zamislite se
TrixTrax
04. 12. 2017 19.34
-2
ko bo kaj narobe, ne klicat policije al pa rešilcev.. ne bodo prišli
mackon08
04. 12. 2017 22.40
+1
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++