Gospodarstvo

Möderndorfer: Današnja uprizoritev Tomčeve je poznana taktika SDS - večno tožarjenje v Evropi

Bruselj / Ljubljana, 28. 11. 2017 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odboru EP za preiskovanje pranja denarja je obravnaval tudi primer domnevnega pranja iranskega denarja v NLB. Člane odbora je med drugim zanimalo, zakaj slovenska policija in pravosodje nista ukrepala ter kateri so primeri, ki so hujši od suma pranja denarja v NLB.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na pobudo Tomčeve Evropa o pranju denarja v NLB
    01:59
    Iz SVETA: Na pobudo Tomčeve Evropa o pranju denarja v NLB
  • Iz 24UR: Irangate pod drobnogledom Bruslja
    02:49
    Iz 24UR: Irangate pod drobnogledom Bruslja

Odbor Evropskega parlamenta za preiskovanje pranja denarja je danes v Bruslju na pobudo evropske poslanke Romane Tomc obravnaval tudi primer domnevnega pranja iranskega denarja v NLB. Predsednik odbora Werner Langen je po razpravi poudaril, da je treba odgovore na vprašanja v povezavi s tem velikim primerom pranja denarja poiskati v Sloveniji.

Člani odbora so v povezavi s primerom NLB zaslišali Anžeta Logarja (SDS), predsednika komisije DZ, ki raziskuje politično odgovornost za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, in novinarja Mladine Boruta Mekino.

V odboru Evropskega parlamenta o domnevnem pranju denarja v NLB menijo, da mora to razčistiti Slovenija sama.
V odboru Evropskega parlamenta o domnevnem pranju denarja v NLB menijo, da mora to razčistiti Slovenija sama. FOTO:

Logarja in Mekino je po neuradnih informacijah izbral sekretariat Evropskega parlamenta z dveh ločenih seznamov kandidatov, ki sta ju predlagali članica odbora Tomčeva (EPP/SDS) in nadomestna članica odbora Tanja Fajon (S&D/SD).

Logar je uvodoma izpostavil, da je namen predstavitve tega slovenskega primera na evropskem odru "dvigniti kakšno obrv". Pojasnil je sumljivo poslovanje banke in kako pristojni kljub opozorilom niso ukrepali.

Mekina pa je orisal širši mednarodni kontekst različnih odnosov EU in ZDA glede sankcij do Irana ter razsežnost pranja denarja v Evropi. Izpostavil je, da je omenjeni primer v Sloveniji priljubljen zaradi bližajočih se volitev in da to ni najpomembnejši problem v Sloveniji v povezavi z davčnimi oazami.

Je bilo vprašanje pranja denarja pravočasno raziskano?

Člane odbora je med drugim zanimalo, zakaj slovenska policija in pravosodje nista ukrepala ter kateri so primeri, ki so hujši od suma pranja denarja v NLB.

Logar je na prvo vprašanje odgovoril, da odgovornih za ukrepanje bodisi ni več med nami, pri čemer je navedel primer policista, ki je padel z lestve in se ubil, bodisi so dobili še višje položaje v strukturi, ki naj to preiskuje, kar je verjetno razlog, da se ni ukrepalo.

Mekina pa je na drugo vprašanje odgovoril, da je hujši sistemski problem, ki temelji v dejstvu, da je Slovenija s spremembo zakonodaje omogočila prodajo državnih deležev podjetjem iz davčnih oaz s ponudbo višje kupnine, s čimer je legitimizirala skriti denar.

Tomčeva je izpostavila, da je NLB največja državna banka, ki je dobila državno pomoč ob soglasju Evropske komisije v zameno za zavezo o prodaji, ki se ji vlada sedaj izogiba, ter da so na preizkusu slovenska pravna država in njene institucije, ki so bile doslej povsem neučinkovite.

Predsednik odbora Langen je na koncu povzel, da gre očitno za velik primer pranja denarja v Sloveniji in da vprašanje, kdo je odgovoren, ni bilo pravočasno raziskano.
Predsednik odbora Langen je na koncu povzel, da gre očitno za velik primer pranja denarja v Sloveniji in da vprašanje, kdo je odgovoren, ni bilo pravočasno raziskano. FOTO:

"Predsednik odbora je na koncu ugotovil, za kaj gre - EU ne more reševati notranjepolitičnih težav v posameznih članicah," je po razpravi dejal Mekina, ki meni, da je bila razprava namenjena zlasti pritisku, da se NLB proda.

Predsednik odbora Langen je na koncu povzel, da gre očitno za velik primer pranja denarja v Sloveniji in da vprašanje, kdo je odgovoren, ni bilo pravočasno raziskano. Ob tem je izpostavil, da je treba odgovore poiskati v Sloveniji in da njegov odbor tega ne more storiti.

"Debata je bila namenjena bolj slovenski javnosti kot poslancem, ki niso dobro razumeli, za kaj gre. Učinki pa, kot lahko predvidevamo iz napovedi predsednika, bodo deklarativni," je še povedal Mekina.

Logar pa je na vprašanje, kaj pričakuje od evropskih institucij, odgovoril, da predvsem pričakuje od slovenskih institucij, da bodo opravile svojo nalogo, evropske institucije pa so pomembne, ker dajo "zvočnik in glas" takšnim pomembnim temam.

Tudi poslanka Fajonova, ki je današnje zaslišanje pred odborom PANA spremljala ob robu vrha EU-Afrika v Slonokoščeni obali, je prepričana, da gre za zadevo, ki jo morajo rešiti nacionalni organi.

Poslanka Tanja Fajon je sicer že pred zaslišanjem izrazila pričakovanje, da bodo kolegi priča uravnoteženi in temeljiti razpravi.
Poslanka Tanja Fajon je sicer že pred zaslišanjem izrazila pričakovanje, da bodo kolegi priča uravnoteženi in temeljiti razpravi. FOTO: POP TV

"Zanimivost zaslišanja, ki je potekalo na predlog poslanske kolegice Romane Tomc je, da je bilo sklicano na zadnji dan delovanja odbora PANA, čeprav preiskave potekajo od leta 2010, dokumente pa je NLB stranki SDS posredovala že leta 2015. Zato se ne morem izogniti mnenju, da gre za namerno politizacijo nacionalnega vprašanja, kar Slovenji ne prinaša ugleda," je povedala.

Poslanka je sicer že pred zaslišanjem izrazila pričakovanje, da bodo kolegi priča uravnoteženi in temeljiti razpravi "in ne zgolj politiziranju slovenske notranje zadeve, s katero se morajo sicer ukvarjati slovenski notranji organi".

Tomčeva je po razpravi odločno zavrnila očitke, da gre za predvolilno potezo. Izpostavila je, da ta odbor nima konkretnih pristojnosti - ni ne policija ne tožilstvo, tako da je žogica na strani nacionalnih preiskovalnih organov.

Odbor, ustanovljen sredi lanskega leta po izbruhu afere Panamski dokumenti, zaradi česar je dobil ime Pana, sicer končuje svoj mandat. Pripravlja poročilo s priporočili za ukrepanje v boju proti davčnim utajam in pranju denarja.

Möderndorfer: Večno tožarjenje je taktika SDS

Na današnjo obravnavo se je odzval tudi predsednik komisije DZ, ki preiskuje politično odgovornost pri sumih pranja denarja v NLB, Jani Möderndorfer (SMC). Ugotovitev predsednika evropskega odbora Langna, da so to stvari, ki jih moramo urediti sami, ga ne preseneča, je zapisal.

"Današnja uprizoritev Tomčeve je poznana taktika SDS - večno tožarjenje v Evropi," je zapisal in izpostavil, da ob tem Tomčeva ni povedala, da poslanska skupina SDS ne želi sodelovati v preiskovalni komisiji, ki jo vodi on in ki je, kot je poudaril, "edina v DZ pristojna za ugotavljanje politične odgovornosti v primeru domnevnega pranja iranskega denarja v NLB".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (692)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ina5785
29. 11. 2017 14.27
+7
Že EU se je nažrla SDS-ovega TOŽARJENJA in laži!!!
prašek
29. 11. 2017 14.28
+4
ina ...... Pa še tebi čestitam ob današnjem prazniku !!!!!
ina5785
29. 11. 2017 15.11
+5
Najlepše hvala!!!! Moja mama ima danes r.d. - kar še krasi ta praznik! Ti si me pa tako razveselil, ko sem ti dala plus, da sem res POMOTOMA ga dala v naglici še sebi! Sorry prisotni na portalu!!!!
srebrnibreg
29. 11. 2017 13.40
+14
Slovenska D omobranska Stranka se je spet osramotila v Evropi.
ina5785
29. 11. 2017 14.19
+2
srebrnibreg
29. 11. 2017 14.21
+4
politik70
29. 11. 2017 13.11
+5
Kakor koli tale naša NLB.... Veliko smo že vložili in verjamem da bomo morali še kaj. Ampak vseeno naj ostane vsaj ena banka v lasti Slovenije. Naši južni sosedje nimajo več nobene banke v državni lasti ki bi lahko priskočila na pomoč gospodarstvu...
politik70
29. 11. 2017 13.09
+8
Vsem ki so bili prostovoljno sprejeti v Pionirčke in so častno nosili plavo kapo in rdečo rutico želim vse dobro
politik70
29. 11. 2017 13.08
+7
Se nam kaj kolca po dnevu republike???
ina5785
29. 11. 2017 14.19
+2
topo
29. 11. 2017 12.21
-6
Gospodu Jani Möderndorferju bi morali povedat da naj neha zagovarjat samo kraje in lumparije ker imamo tega dovolj.Prav so imeli naj kar raspravljajo in če bo potrebno tudi direktno posredujejo v Sloveniji saj take korukcije kot je pri nas jo je težko dobit.Glede privat in državnega šolstva naj raje naredite red in disciplino v državnem šolstvu ki lahko se med seboj pretepajo ošlatujejejo in še in še pa se vse prekriva.Dragi evropski poslanci tudi o tem dajte raspravljati v Bruslju,ker starši nimamo moči kjer vlada prekriva in nič ne ukrepa.Oglejte se samo tednik in za začetek imate dovolj..
prašek
29. 11. 2017 12.29
+7
Zakaj pa bi vlada plačevala privatno šolstvo, ko pa imamo državno šolstvo odlično ????? Je pa res da v javnih šolah ne učijo verouka !!!! In ga tudi ne bodo !
ina5785
29. 11. 2017 14.22
+4
popto - Möderndorfer NE zagovarja kraje in lumparije, pokaže s prstom in javno glasno pove, za kaj tu gre! in da upa stranka, ki ima na vesti /njen šef in falanga/ največ lumparij, se večno sprenevedati in se gre neko pravičništvo! Sicer pa tudi sam veš za kaj gre!
ArkaMast
29. 11. 2017 11.46
+10
Podobno je SDS naletela na gluha ušesa EU, ko je trobila v svet o sramotnem povojnem poboju v Sloveniji. Iz EU so namreč prejeli tih prišep, da so se povojni poboji dogajali po skoraj da celi Evropi, in da za spravo to ni najbolje. .... Ker ve se, ... izdajali so nas ..... in bili za to pregrozovito pobiti. Po vojni so rane in bolečine sveže še nekaj let. Nikjer ni kar takoj ljubezen in sprava, žal. Ker več kakor očitno je, da če bi zmagala nasprotna stran, bi bile vse kraške jame polne Slovencev. Ne bi nam prizanesli. In to SDS ve, a trobi fake news. Alternative fact
ina5785
29. 11. 2017 14.26
+4
Koliko mož in mladih fantov je umrlo v 2.vojni, ki so se zares borili, a CELO domači ovaduhi so jih ovajali /brat, brata/ !, a to ti je pa normalno, da so padle množice njih, ker je bila enostavno pač vojna. Pomembni so pa samo tisti, ki so se ves čas skrivali, paktirali z okupatorjem in s puškami merili na moške, ki so se borili!!!
ArkaMast
29. 11. 2017 11.42
+7
SDS spet sramoti SLO v EU...... Da pa njihov sam vodja ne ve od kje mu 4.000,00 € je pa smešno oz. sumljivo. Naj raje raziskujejo to, pred svojim pragom, ker se možakar še ni spomnil.
topo
29. 11. 2017 12.23
-4
Nima potrebe,ker v evropi dobro poznajo našo situacijo zato tudi ne bo prostora za nas na vlaku.
razocarani
29. 11. 2017 16.40
+2
kaj pa lahko pricakujes od sipca in se bivsega komica ,,,ta tip je zivo sovrastvo na dveh nogah ,,,le kaj je da je takoooo izprijen
sinhron
29. 11. 2017 10.28
+8
Celo EU je jasno povedala SDS - u , da naj umazano perilo perejo doma in ga naj ne poizkušajo prati po Evropi in svetu ! Obrekovanje in tožarjenje lastne domovine kot to počnejo v SDS kaže na njihovo " patriotsko " miselnost in držo , mislili so , da jim bodo drugi pritegnili in požugali Sloveniji , da bi sami pridobili na glasovih ; tisti , ki bi ali bo volil izdajalce je tudi sam to in takih Slovenija ne rabi , rabi državotvorne ljudi in stranke !
sinhron
29. 11. 2017 11.15
+4
SDS-a so polna usta sprave ( ampak enostranske ! ) , državotvornosti ( obstrukcije , interpelacije , hujskanje , potvarjanje resnice , komprimitiranje , diskvalifikacije , tožarjenje v tujini ,...) To je način in strategija delovanja SDS !
Uporabnik113189
29. 11. 2017 10.17
+9
To pranje umazanega perila v Bruslju povzroča veliko škodo naši državi. Ampak to je stalna praksa te domobranske miselnosti, lakajstvo, hlapčevstvo, tožarjenje..Te stvari se morajo rešiti v naši državi, gre pa za navaden politični boj, SDS bi uničila vso državo, če je potrebno samo da zleze na oblast. No, pod SDS mislim nekatere posameznike, ki igro vodijo, večini pa sploh ni jasno kam jih vodijo, vse dokler ne bodo zopet bežali čez Karavanke. Pa še takrat bodo zopet krivi drugi, ne, oni pa že niso, hoteli so dobro slovencem..
topo
29. 11. 2017 12.24
-2
In kdo je kriv da se to dogaja pri nas,to se vprašajte.Za plače pa ni denarja..
muci007
29. 11. 2017 10.07
+0
Pomanjkljivost našega "demokratičnega" sistema je neomejeno št. mandatov v politiki.
buksl12
29. 11. 2017 09.31
-4
Nekatere pa tole malo boli saj se bojijo da bo prišlo kaj takega na dan kar si ne želijo ,zato toliko gneva da se ta barabija razišče.Levi počasi se vam čas izteka morali si boste izmisliti kaj drugega saj vam vse propade.
razocarani
29. 11. 2017 09.50
+2
no no a so tvoji kaj boljsi daj spelji se v rit janzku ,,,je se veliko prostora za take ki ljubite siptarja ,,,zalostno kako ste prizadeti fanatiki obeh sekt tako milanovi kot janezkovi ,,,le kako bi bilo lepov tej dezeli brez teh dveh pokvarjencev ,,in seveda fanatikov kot si ti
majo2
29. 11. 2017 08.57
+6
Veste sosedje imajo super izraz za posameznike-GOVNARI!
eFranjo
29. 11. 2017 08.39
+2
lopovska posla
majo2
29. 11. 2017 08.31
+10
Govoričenje o pranju denarja in s tem povezavi terorizma je le domneva in fikcija v glavah domobranskih potomcev.Lepo jih je včeraj zavrnila Evropa in jih poslala naj takšne stvari rešujejo doma.Toda SDS-ovska klika pač poizkuša nabirati predvolilne točke in zanje bi s sveta spravila tudi lastnega brata.Bratomorne vojne pa je v preteklosti bilo dovolj in današnji Slovenski narod kaj podobnega ne bo več dovolil.
Uporabnik113189
29. 11. 2017 10.07
+3
Bilo bi preveč lepo, da bi bilo res. Poskuša se vse, da bi sprli slovence enega proti drugem. Kar je pa najhuje, se pa vsi izgovarjajo da delajo za narodov blagor..Kje si Cankar..
krmeki
28. 11. 2017 22.57
+13
Ne vem katera stranka še tako blati svojo državo v EU parlamentu?
mackintosh
28. 11. 2017 22.49
+13
Eh svečkarji svečkarji še tožit več ne znate tako kot je treba. Res ste bogi .
mackintosh
28. 11. 2017 22.51
+6
če bi imeli lesene nosove bi vam zrasli v nebo ne samo točliko kot pinokiju
mackintosh
28. 11. 2017 22.51
+11
felix58
29. 11. 2017 10.43
+1
sploh mi ni jasno, kaj so hotli sektaši doseč v evroparlamentu s svojim početjem...dobli pa so brco v ta zadno
piljan
28. 11. 2017 22.42
+13
Sedaj malo zatišja,zadnjih deset minut bo pa naval svečkarjev z "resnico".
CyberWorm90
28. 11. 2017 22.54
+0
itaq : ))) pranje keša prek držawnih bank je čist legitimna in normalna zadewa wsake mafijske držawe : ))) wpraš taljansko policijo k so preiskowali pranje keša prek nkbm od taljanske mafije : )))
piljan
28. 11. 2017 22.58
+0
felix58
28. 11. 2017 22.22
+10
ha ha ha, še ena velika blamaža za SDS...v Bruselj so se šli jokat in se osramotili....ja kdo vas bo izdajalci poslušal in zapravljal denar od poštenih, dajte no, tako vam je blo rečeno
masni
28. 11. 2017 22.02
-10
Prav, da se tudi Evropski poslanci seznanijo, kako deluje Mafijska država Slovenija.Sedaj pa Fajonovi in političnemu kameleonu donu NUDELDORFARJU spet ni prav, da bi tuji pravniki brskali po mafijskih papirjih, ter ugotavljali nepravilnosti bančništva in njihovih botrov.
piljan
28. 11. 2017 22.14
+14
Svečkar,a na nori piše,da se bodo EU ukvarjala s tem?Kot vemo jih je specanje komunistov iz sdeeska bolj malo brigalo.Bili so slabe volje,ker so jim kradli čas.
etul
28. 11. 2017 22.21
+9
Eh bebec z svojim dejanjem so sam sebi medvedjo uslugo naredili,bodi brez skrbi da imajo v Bruslju mnogo bolj pametnega dela kot da se gredo ene SDS policaje,da se ne menimo da bo SDS s temi neumnimi dejanji izgubil volitve,volili bomo tukaj in ne v Bruslju pa verjemi da ne bomo pozabili neumnosti ki so jih počeli