Gospodarstvo

Odbor DZ za več pozornosti do reševanja Mure

Ljubljana, 20. 07. 2009 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor DZ za gospodarstvo je pozval vlado, naj prek Soda skupaj z drugimi lastniki najde rešitev za perspektivne programe v Muri ter ohrani in odpre čim več delovnih mest v Pomurju.

Pobudnik sklica današnje nujne seje o problematiki Mure Radovan Žerjav iz SLS je opozoril na pomen te družbe za regijo, ki je slabo razvita in se sooča z visoko stopnjo brezposelnosti. "Zahtevamo več pozornosti do pokrajine in več pozornosti do reševanja Mure," je poudaril.

Rešitev za novo Muro je vstop novega zasebnega lastnika, ki ima ustrezen ugled v poslovnem svetu in bo prevzel odgovornost in tveganje ter nadzor nad stroški, je minister za gospodarstvo Matej Lahovnik dejal, potem ko je predstavil izsledke posebne revizije – da Mura v sedanji obliki, ob tem poslovnem modelu, ne more obstati. Rešitev je treba najti zelo hitro; ustrezen model bi morali pripraviti že v tem mesecu, je opozoril.

Žerjav se zavzema za več pozornosti do Pomurja in reševanja Mure.
Žerjav se zavzema za več pozornosti do Pomurja in reševanja Mure. FOTO: POP TV

Predsednik uprave NFD Holdinga, največjega posamičnega lastnika Mure, Stanislav Valant je dejal, da zaradi velike lastniške razpršenosti nihče od delničarjev ni imel odločujoče besede, niti ni bil sposoben strateško upravljati družbe.
Po Valantovem mnenju je treba pred sprejemom odločitve narediti analizo stroškov in koristi, ki jih pomenijo posamezne možnosti; kakšen strošek bi za delničarje in državo pomenil stečaj, kakšnega prisilna poravnava.

Na Trgu kulture v Murski Soboti sicer danes poteka javni shod v podporo delavcem Mure, ki ga organizira Mestna občina Murska Sobota. Shod naj bi bil znak složnosti in odločnosti širše lokalne skupnosti celotnega Pomurja v podpori delavcem Mure.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manco-capac
20. 07. 2009 18.17
Da ni krivo to, da poslanci prejšnjega sklica niso izglasovali pokrajin? To bi rešilo vse razvojne in druge gospodarske probleme, vsaj tako so govorili poslanci takratne vladajoče koalicije... Mogoče celo svetovno finančno krizo, kaj se ve.
brez_faksa
20. 07. 2009 16.51
Tehale zrejenega Radota bi fprašal, kaj je pa pred tem njegova vlada naredila, ko so že vedli da bo šlo fse zugrundt, pa smo bili v letih debelih krav. Aja, kradli so. Rado, kdaj boš cestninske postale dol fdaru? Da se nisi takrat lago?
oljka24
20. 07. 2009 16.41
Pa da se nebo slučajno delalo tak kot z Mclubom ko niso iskali perspektivne programe,pač pa so iskali perspektivne "šefe" ,ki bi lastninili.Pa grem enkrat v Merkur noter na vrtnem oddelku direktor Mcluba in še par dedov govorijo na polno.Čim sem pa jaz prišel mimo pa so bili naenkrat tiho.Vsi takratni LDS-ovi pa še kakšn politik so bili na VIP turnirjih ki jih je organiziral MClub politiki so še vsi,Mcluba pa ni več
gloss
20. 07. 2009 15.55
joj ta Žerjav zdaj se neka pametnega dela, kaj je pa prej naredil? nič. taki so res bedni