Gospodarstvo

Od žvečilnih k čokoladi

Chicago, 28. 01. 2007 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Podjetje, ki proizvaja žvečilne gumije, Wrigley, prek Rusov vstopa na svetovni trg čokolade.

Wrigley bo delal tudi čokolado.
Wrigley bo delal tudi čokolado. FOTO: Reuters
Ruski proizvajalec prvovrstne čokolade A. Korkunov je bil ustanovljen leta 1999 s strani dveh ruskih poslovnežev Andreja Korkunova in Sergeja Ljapuncova. To je sedmi največji proizvajalec čokolade v Rusiji in drugi največji ruski proizvajalec v kategoriji visokokakovostne čokolade.

Ameriški proizvajalec žvečilnih gumijev in sladkarij Wrigley se namerava razširiti na trg čokolade. Podjetje je potezo napovedalo z nakupom 80-odstotnega lastniškega deleža v ruskem proizvajalcu kakovostne čokolade A. Korkunov, za kar je Wrigley odštel 300 milijonov dolarjev. Wrigley si je za vstop na trg čokolade prizadeval štiri leta, pri tem pa je bil njegov poskus prevzema družbe Hershey, za katero bi odštel 12,5 milijarde dolarjev, neuspešen.

"Vedno smo trdili, da bomo na trg čokolade vstopili takrat, ko se bo pokazala prava priložnost, s katero bi lahko povečali vrednost podjetja in ta prevzem je prava priložnost," je dejal predsednik družbe Bill Wrigley. Potezo ameriškega koncerna morajo dokončno odobriti še varuhi konkurence.

"To je eden od načinov, s katerimi lahko Wrigley izkoristi svojo razpršeno distribucijsko mrežo," je ocenil analitik Mitchell Corwin. "Trenutno Wrigley proizvaja predvsem žvečilne gumije. Če bo lahko ponujal več svojih proizvodov na istih prodajnih mestih, pa to pomeni dolgoročno korist za podjetje," je pojasnil Corwin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
29. 01. 2007 09.30
janez: preberi si, kako je aspartame dobil FDA approval, pa ti bo vse jasno... pred 10 leti je bila popularna ena pesem... "it's all 'bout the money..."
janez105@gmail.com
29. 01. 2007 09.05
oooooooo, Tomaž hvala, zanimiva stran...tale orbit tudi vsebuje aspartam...se pravi, da je strupen! Ne samo to, povzročal naj bi raka!!!!! Zakaj nas nihče za to pristojen o tem ne informira?!!
tomazbodner
28. 01. 2007 18.35
Morda, ker te bi Trident ali Clorets se prej ubila. Poglej si sestavine na ovitku, potem pa se stran sweetpoison.com (predvsem del o Aspartame-u).
janez105@gmail.com
28. 01. 2007 12.13
Meni gre pa na živce, ker imajo v naših trgovinah samo te Wrigley's žvečilne. Zakaj ni nobenega KONKURENČNEGA izdelka na policah????????????