Gospodarstvo

Od sedaj na čelu Mercatorja Balažič

Ljubljana, 01. 06. 2012 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodenje Mercatorja prevzema Toni Balažič. Dosedanji prvi mož družbe Žiga Debeljak bo s ciljem čim bolj tekočega prehoda menjave vodstva predvidoma do konca septembra svetovalec uprave. Balažič želi še okrepiti položaj družbe v Sloveniji.

Toni Balažič
Toni Balažič FOTO: Dejan Vrtačnik

Toni Balažič, ki je do zdaj vodil Žito, danes prevzema krmilo trgovskega podjetja Mercator. V upravi družbe se mu pridružuje tudi Drago Kavšek, do imenovanja še dveh članov uprave pa na položajih ostajajo trije dosedanji člani. Do popolnitve nove uprave, ki bo po novem štiričlanska, tako v njej ostajajo Vera Aljančič Falež, Stanka Čurović in Peter Zavrl. Meliti Kolbezen je mandat članice uprave, pristojne za področje financ, potekel v četrtek, ko je mandat predsednika uprave potekel tudi dosedanjemu prvemu možu Mercatorja Žigu Debeljaku. Slednji bo s ciljem čim bolj tekočega prehoda menjave vodstva predvidoma do konca septembra svetovalec uprave.

Balažiča, ki je do zdaj vodil Žito, je nadzorni svet Mercatorja za novega predsednika uprave družbe imenoval 18. maja. Balažič je po imenovanju začel pogovore s kandidati za člane uprave, nadzorniki pa so v ponedeljek za člana uprave, pristojnega za področje financ in informatike, imenovali Kavška, do zdaj prvega moža Fructala. Preostala dva člana uprave Mercatorja bodo nadzorniki predvidoma imenovali na naslednji seji, ki bo 18. junija.

Balažič med prednostnimi nalogami nove uprave Mercatorja izpostavlja tri. Ena je okrepiti položaj družbe v Sloveniji, prenoviti ponudbo za potrošnika in še utrditi položaj prvega trgovca. Treba bo tudi okrepiti poslovanje v tujini, kjer bosta potrebna osredotočenost na trge nekdanje Jugoslavije in jasno stališče glede razvoja na novih trgih. Sočasno s tem pa je tako glede poslovanja kot potencialne razdolžitve pomemben tudi projekt monetizacije nepremičnin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ughiue
04. 06. 2012 23.19
Še eden k je prišu do korita.Ko se bo dost nažrl,bo prišu naslednji.to se bo ponavljal do konca Merkatorja.enako je povsod po firmah....Vsi bi mogli na pomanjšanje želodca,kajti apetiti so nenormalni...Če pa to ne zaleže,bi podganji strup sigurn.
olyca
02. 06. 2012 10.19
+1
Zanima me kako kaj Jankovičeve firme, ali so še glavni dobavitelj za Merkator ???????????????
srebrnibreg
06. 06. 2012 12.37
Malo počakaj, da bodo glavni dobavitelji Todoričevi in potem boš srečen, ker bodo naše firme in teh nekaj dobaviteljev propadlo. Tipično slovensko: ni važno, če je meni konj crknil glavno, da je sosedu krava.
dostmam9
02. 06. 2012 08.29
+5
Za Mercator je že skoraj prepozno, oziroma bo prepozno preden bo nova uprava doumela, kaj je največji problem Mercatorja. Francoski Carrefour, ki je nevem kolikokrat, a več kot 10x večji od Mercatorja, ima v administraciji pol manj zaposlenih, v Mercatorju pa si vodje, šefiči, šefi in številni direktorji kar kjuke podajajo na številnih brezveznih sestankih in se gredo neko visoko trženjsko politiko, eksperimentirajo, doktorirajo, v operativi pa šepa. Gredo se neke smrkastične igrice, na policah so pa nekonkurenčni in še toliko časa nimajo, da bi pred izdelke namestili cenovne lističe. Janković je Mercator zapufal do grla, z nakupom Kranjskih Živil, pa je v Mercator verjetno nevede pripeljal slabe navade njihovega vodstva, ki je svoje najpomembnejše odločitve sprejemalo v gostilnah. Namesto nagrajevanja trgovcev za dobro delo, kar delajo v tujini, so v Mercatorju po vzoru gorenjske naveze vpeljali kaznovalno politiko, razan za priviligirance, ki se udeležijejo "team buildingov" (nebi o tem, kaj to je po gorenjsko). Uprava v odhodu je naredila največjo napako, ker so dosledno izvajali politiko, ki so jo narekovali nekje od zunaj in kadrovsko uničila dobre delovne navade s tem, da so na novo zaposlovali dirigirane ljudi, ki nimajo pojma o trgovini, nimajo nikakršne pripadnosti firmi, ampak so prišli le kasirat. Ti ljudje so napredovali na vodilna mesta, tisti, ki pa so znali delati so pa ostali potlačeni in rezultat Debeljakove uprave je znan, izguba precejšnjega deleža trgovske pogače v Sloveniji. Nova uprava naj se krepko zamisli, če ne bodo Mercator olajšali vsaj za 300 delavcev v administraciji, jim ni pomoči. Predvsem se je potrebno soočiti z gorenjsko navezo in dodobra preveriti strokovnost (ne formalne izobrazbe) vseh "strokovnjakov", ki so v Mercator prišli v zadnjih 5 letih. Pa še nekaj je zelo pomembno, na Mercator je prisesanih brez potrebe ogromno prijateljskih firm, ki za provizije dobavljajo blago iz vsega sveta, mercatorjevi zaposleni pa sedijo v pisarnah (podobnost z javno upravo je simptomatična) in ne znajo najti blaga direktno pri proizvajalcih. Potem so tu še stalne reorganizacije v trgovinah in v administraciji, ki brez potrebe povzročajo stroške (mogoče kdo doktorira iz tega) in kar je najvažnejše odganjajo kupce iz prodajaln, ki so postale otroško igrišče za kvazi smrkastične tržnike. Med tem pa tuje trgovske verige ne eksperimentirajo, gradijo nove objekte in prevzemajo kupce. Upajmo, da ne bo tudi novi šef uprave kmalu paradiral pred ljubljanskim Magistratom, in da se bo resnično posvetil problemom, ki tarejo Mercator, sicer bo hudo in nastala bo nepopravljiva škoda, ker bomo izgubili največjega trgovca v državi.
olyca
01. 06. 2012 12.18
+4
Merkator, gnezdo za bogatenje, trgovke pa imajo najnižje osnovne plače. Tu se vidi kako pošteno državo imamo, poveličujejo samo gospode, delavec pa kot neko nujno zlo. Menedžerji v Sloveniji so vse preveč plačani, glede odgovornosti pa sploh ne vedo kaj to pomeni, važna je samo njihova debela denarnica..............
Brabus
01. 06. 2012 08.52
+2
==== Balažič želi še okrepiti položaj družbe v Sloveniji.=== Ta slogan je zlajnan toliko, kot tisti, da je vsak proces proti tajkunom politično motiviran. Zato bo Balažič okrepil samo svojo denarnico, pa nič drugega.Ko si enkrat v takšnem krogu foteljev, ne moreš več izpadit iz njega.Že po samem " defaultu" jim pripada vsaj 10000€ na mesec in vse bonitete, da ne govorimo o odpravnini, tukaj ni važno, kriv ali ne, za njih se vedno najde denar.
Jaka..
01. 06. 2012 08.02
+7
pa plače delavk,..ko garajo ko roboti
wsharky
01. 06. 2012 07.58
+6
... upam, da bo Balazic znizal marze in razkorak med nabavno in prodajno ceno - vsaj za slovenske dobavitelje zelenjave, sadja in mesa Mercatroju ...