Slovenija

Od 40 do 400 evrov globe, če ne boste shranili računa?

Ljubljana, 08. 05. 2015 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V osnutku zakona, ki predvideva uvedbo davčnih blagajn, je predvideno tudi kaznovanje potrošnikov v primeru, da ne bodo prevzeli in zadržali računa neposredno po odhodu iz poslovnega prostora oz. do poteka garancijske dobe oz. ga na zahtevo ne bodo predložili pooblaščeni osebi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Obrtniki in podjetniki so razburjeni
    02:36
    Iz 24UR: Obrtniki in podjetniki so razburjeni
  • Iz 24UR: Uvedba kazni za kupce
    02:56
    Iz 24UR: Uvedba kazni za kupce
Šok zaradi računa
Šok zaradi računa FOTO: Thinkstock

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) vlado poziva, naj iz predloga zakona, ki predvideva uvedbo davčnih blagajn, nemudoma umakne določbo o sankcioniranju potrošnikov.

Zakaj imamo inšpekcije, če se odgovornost za tržni in davčni nadzor prelaga na potrošnike, se sprašuje predsednica ZPS Breda Kutin.

Uvedbo davčnih blagajn z 2. januarjem 2016 predvideva predlog zakona o davčnem potrjevanju računov. Tega je vlada predstavila v četrtek, ko je Mateja Vraničar s finančnega ministrstva povedala, da bodo morali zavezanci, preden bodo natisnili račun, tega prek internetne povezave potrditi na Finančni upravi RS (Furs).

V osnutku zakona je predvideno tudi kaznovanje potrošnikov v primeru, da ne bodo prevzeli in zadržali računa neposredno po odhodu iz poslovnega prostora oz. do poteka garancijske dobe oz. ga na zahtevo ne bodo predložili pooblaščeni osebi. Globa lahko sega od 40 pa vse do 400 evrov.

''Tak ukrep je nesorazmeren, saj bo potrošnik, če nima veljavnega računa lahko prikrajšan že s tem, da bo imel težave pri uveljavljanju garancije oz. stvarne napake za izdelek, če bo šlo kaj narobe,'' so opozorili pri ZPS in dodali, naj vlada nemudoma umakne 3. odstavek 12. člena in 17. člen, ki opredeljuje sankcioniranje potrošnikov.

"Predlagani ukrep ponovno potrjuje našo ugotovitev, da v vladi sploh nimamo več ministra za varstvo potrošnikov in da potrošniki (p)ostajamo zgolj davkoplačevalci," so se v sporočilu za javnost odzvali v ZPS.

Blagajniški račun
Blagajniški račun FOTO: Reuters

Namesto tega pogrešajo ukrepe, ki bi potrošnike spodbudili, da zahtevajo račun. A ne zaradi sankcij, ki jih sicer lahko doletijo, temveč zaradi prednosti, ki jih za področje zdravstva, otroškega varstva, izobraževanja in delovanje socialne države prinaša poštena obdavčitev državljank in državljanov, so zapisali.

Namen te določbe je sicer spodbuditi potrošnike, da vzamejo račun oz. ga zahtevajo, kadar ga ponudnik blaga in storitev ne izda. Dodatno je kot spremljajoča aktivnost ob uveljavitvi tega zakona predvidena tudi nagradna igra, podobno kot pri uveljavitvi davka na dodano vrednost v letu 1999.

Kaj pravita 12. in 17. člen predloga zakona o davčnem potrjevanju računov?

Račun
Račun FOTO: Thinkstock

12. člen (obvestilo o računu in obveznost kupca)

(2. odstavek)
Kupec blaga oziroma prejemnik storitve mora prevzeti račun in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora in ga na zahtevo predložiti pooblaščeni osebi davčnega ali tržnega organa v skladu z zakonom, ki ureja tržno inšpekcijo.

(3. odstavek)
Kupec blaga oziroma prejemnik storitve mora v primeru dobave blaga oziroma izvajanja storitve v prostorih kupca oziroma prejemnika prevzeti in zadržati račun do poteka garancijske dobe in ga na zahtevo predložiti pooblaščeni osebi davčnega ali tržnega organa.

17. člen (prekršek kupca)

Z globo od 40 do 400 evrov se kaznuje za prekršek kupec blaga oziroma prejemnik storitve, če ne prevzame in zadrži računa neposredno po odhodu iz poslovnega prostora oziroma do poteka garancijske dobe oziroma ga na zahtevo ne predloži pooblaščeni osebi (drugi in tretji odstavek 12. člena).
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (594)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pingo44
10. 05. 2015 11.18
-2
BRAVO!! Vlada me je prepričala, da od sedaj naprej razen osnovnih življenskih potrebščin kupujem vse prek interneta v tujini. Zelo verjetno se bom tudi za osnovne potrebščine sprehodil čez mejo vsakih 14 dni. In srčno upam, da mi bo sledilo več sodržavljanov..
nesre?ko
10. 05. 2015 10.00
+2
Malega človeka bodo kaznovali,Igorčki in Janezi bodo kradli naprej!
paradajzz
09. 05. 2015 23.44
+1
To ni več normalno. Jaz res ne vem kdaj se bomo slovenčki zbudili?? Preden se bomo dobro zavedali, bo davek že na 80%, študentom bodo pobrali 60% (za pokojnino seveda), za izhod iz hiše boš potreboval dovolilnico (seveda mastno zaračunano), obiskovali te bodo lahko kar na domu, in morali jim bomo predložiti vse od a do ž, drugače seveda spet kazen.....Kam drvimo, to je res neverjetno. V JU jih je toooliko, da bi lahko čisto vsak primer davčnega dolga preučili posebaj in se na podlagi tega odločili za sankcije. Tistim, ki so kradli, živijo v gradovih, vse pobrat takoj, tisti ki pa so zaradi takih padli v to, pa pustite jim dihati in jim pomagajte, da se postavijo na lastne noge. svašta, res
luger
10. 05. 2015 08.07
+1
Obstaja kakšna države, kjer prodajalcu ni potrebno odvesti davka? Ne. V severnih državah n iti ne pomislijo, da računa ne bi dali (plačali davka). Bolj ko greš proti jugu, manj spoštujejo državo in slabše živijo. Zato dajmo prosim ločit tematiko, eno je izstavljanje računov in s tem zagotovitev, da bo država delovala, drugo pa korupcija v politiki. Tudi tu velja, bolj ko greš proti jugu, bolj so politiki pokvarjeni in delajo več za svoj žep kot za državo. Ampak tudi tu imamo državljani veliko vpliva, predvsem skozi volitve. Volimo pač kar volimo in imamo kar imamo (kar zaslužimo). A niso naši politiki samo odsev nas volivcev, saj smo jih mi postavili, ne pa tujci.
robi1971
09. 05. 2015 20.38
+1
Mislim, da me inšpektor pred trgovino nima kaj za ustavljati. Kaj mi bo omejil gibanje oziroma mi odvzel prostost oz. se ne bom mogel prosto gibati? Naj poskusi...
tron3
09. 05. 2015 19.56
+1
Ta mladi komunisti s Cerarjem na čelu, bodo to Državo popolnoma okradli, pokradli, to Vam je Vraničeva povedala pred parimi minutami!!! Se je vrli Miro veliko let pri mamici Zdenki učil, kako se krade, laže, tlači drugače misleče itd.
batom@pinkponk.com
10. 05. 2015 11.15
Ce bi se ti kaj pri svoji materi naucil, ne bi tako govoril. Smarnica press.
BULDOH
09. 05. 2015 19.55
+3
Smo imeli že zdaj zakon, da inšpektorji kontrolirajo izdajo računov-Samo lepše je sedet v pisarni za računalnikom z igricami-potrošniki pa naj se sami nadzirajo , oni pa vlečejo mastne plače...
slovenskidelavec
09. 05. 2015 19.47
+9
Za te inspektorje imajo denar za inspekcijo za delo pa ne, da bi pregledala v podjetjih kako se spoštuje zakon o delovnih razmerjah TO PA NE. BANDA
BULDOH
09. 05. 2015 19.42
+7
Davčna ima za izterjat za skoraj milijardo davka-a tega si ne upa pred nekaj leti je odstopila direktorica davčne, ker so ji grozili, da ji bodo sina ubili.No zdaj so se spravili na reveže...
soba666
09. 05. 2015 19.55
+1
ja, ko se gre za njihove otrok so občutljivi in raje rep med noge, folk pa gre v tujino
Super Huey
09. 05. 2015 19.33
+4
Ni se nam treba bati Jenkijev..niti Marsovcev..niti Dojčarjev...nas lepo uničuje kr lastni 250 000 glavi politični. javni, birokratski aparat prek davkov!!
LOPOVIGOTOVISTE
09. 05. 2015 18.52
+0
VSE BI NAREDLI.. ŠE GATE BI NAM SLEKLI... SAMO DA BI ODRŽALI SVOJE STOLČKE.. IMAMO 30700 DRŽAVNIH URADNIKO- POZOR SAMO URADNIKOV!! ČE BI JIH PORAZDELILI MED 212 OBČIN BI ZNESLO NA VSAKO OBČINO KAR 145 DRŽAVNIH URADNIKOV !! IN KAJ BI SEDAJ TI GOSPODJE RADI OD KATERIH ČAKAMO NA ODLOĆBE DVE LETI, KATERIM MOREMO PLAČAT 5000 EVROV ZA GRADBENO DOVOLJENJE ( LIST PAPIRJA ), 10 EVROV ZA NJIHV PODPIS, KAJ BI RADI??? ZARAČUNAJO VSAK SVOJ PREMIK Z ROKO JA KAM PA GRE DAVEK??? KAJ BI RADI DA JIM POOOOOSRANE GATE NOSIMO TJA IN DA PLAČAMO EKOLOŠKO TAXO??? PA Z TAKIMI GLUPIMI IDEJAMI DELATE LJUDI NASILNE... VSAKEMU NORMALNEMU ČLOVEKO OB TAKIH STVAREH PREJ ALI SLEJ POČI FILM!!
jagermeister1
09. 05. 2015 16.33
+1
eno vprašanje za vse ki ste tako vneti zagovorniki davčnih blagajn , ki jih uvaja Cerarjeva vlada .............zakaj je ta isti Cerar ( in seveda še veliko drugih ) , delal preko dveh S.P-jev in enega D.o.o -ja................ali je mogoče to zato , da nebi prekoračil meje 50 000 evrov na posamezen S.P in bi bil zavezanec za DDV ????????..............meni to smrdi na davčno utajo , sicer legalno , ampak je s tem še vedno okoli pinesel proračun ! ! !
slovenskidelavec
09. 05. 2015 17.51
+2
Pa menda nisi mislil da bo delal za državo.Zakoni so pisani na kožo eliti, če ne pa si jih prikrojijo ali ne upoštevajo saj so vsi povezani, če ne pa si JJ.
luger
09. 05. 2015 14.10
+5
Ma moram napisati nekaj v bran državi. V Nemčiji podjetnik niti ne pomisli, da ne bi dal računa. Ve, da na ta način zagotavlja da država sploh živi. Pri nas in seveda južneje od nas pa se samo razmišlja kako bi čim več pokradli državi. potem pa jo pljuvamo, čaš kakšne ceste ima, kakšno zdravstvo ima.... Poznam veliko privatnikov in šušmarjev, ki imajo resnično veliko denarja, vendar so po podatkih reveži. Pa še hvalijo se s tem, kako so državo okrog prenesli. In ti predavajo kako je v Nemčiji vse lepše kot pri nas. Ljube duše, izstavljajte račune in plačajte davke, potem pa se primerjajte. Delodajalec mora zaposlenemu plačati vse davke in prispevke, če ne plačuje je kriminalec. A ni enako z podjetniki: plačajte davke- torej izstavljajte račune. Ko se vam stopi na rep, je seveda vse narobe, razumem zakaj: zato ker bo manj denarja. Ga bo pa več za državo. In tako je prav, saj jo kradete na vsakem koraku. Nima pa to veze z visokimi honorarji v šolstvu in ostalimi svinjarijami v javni upravi. Tudi to obsojam in je treba drastično ukrepati, vendar sedaj govorimo o davkih.
Diškor
09. 05. 2015 14.52
+6
LUGER, ZDRAVLJENJE NI ŠKODLJIVO, KO ŽE OMENJAŠ NEMČIJO, TAM Z VESELJEM PLAČUJEJO DAVKE, KER DRŽAVA RACIONALNO DELA Z DENARJEM, CESTE IMAJO TIPI TOPI, PREDVSEM PA JU DELA ZA NJIHOVO DOBRO, NE PA NAŠA, KI SKRBI, DA ZAKOMPLICIRA ENOSTAVNO STVAR IN JE V BISTVU VELIKA OVIRA ZA NAPREDEK.
ManicMatt
09. 05. 2015 15.01
+2
Seveda, ampak naši politiki, vključno s strankami, se napajajo iz državnega proračuna in dejansko kradejo davkoplačevalski denar, ne samo da ne prijavijo svojega realnega premoženja. Dokler moj denar ne bo šel za ljudi, zdravstvo, socialo in bo šel v žepe nesposobnih politikov za osebno rabo, bom prav na vsaki točki poskušal obdržat denar. Bi dali denar tatu, ki bo obljubil, da ga bo dal babici in bolnicam?
luger
09. 05. 2015 16.31
+3
ampak kaj ni prav, da mi vulkanizer da račun za menjavo gum? V AMZS mi ga vedno dajo. V čem je štos? Po vaše ga privatniku ne bi bilo treba dati in še socialno podporo bi moral dobiti, ker nima prikazanih dohodkov? Ne glede na to, da ima mercedesa in žena BMWja? Zakaj pa delavec na AMZS da račun?
vzdev
09. 05. 2015 17.07
+0
Če mi bo vulkanizer ponudil ceno za 20% manj brez računa, bom to vsekakor sprejel. Ker sem jaz v dobrem, pa še on nekaj zasluži. Kaj je mene briga za državo? Kaj bom jaz skrbel, da bodo potem lahko "ta glavni" zopet kradli. Pa ne mi omenjati ceste. Samo poglej koliko je v Sloveniji registriranih vozil. Koliko je prodanih vinjet, koliko je cestnin. Sedaj si pa samo malo izračunaj koliko je to denarja. Če bi šel denar tja kamor je namenjen, bi morale biti ceste tip top.
slovenskidelavec
09. 05. 2015 17.54
+2
V nemčiji podjetnika enkrat dobijo, da ni izdal računa pa ve da bo podjetje bankrotiralo in nikoli več drugega odprl.
luger
10. 05. 2015 07.58
+1
VZDEV, ker večini za državo ni nič mar , je tako kot je. Ni prav da je korupcija, ampak zbudite se ljudje, borimo se proti njej. To pa tudi pomeni: proti vsem, ki ne izstavijo računa. Jaz sem zaposlen v transportnem podjetju in niti na pamet mi ne pride, da nekomu ne bi izstavil računa. Privatnik, ki mi je zadnjič pripeljal drva, mi je pa že vnaprej povedal, da računa ne bo dal. Je to prav?
DrMrrr 1
09. 05. 2015 13.13
+2
Od kod in komu sploh takšne ideje?! Resnično podpiram idejo spodaj, da bi moral avtor in tvorec takšne ideje, ki se napaja iz sredstev javnega sektorja, ... izgubiti službo. In resorni minister, ki svojo funkcijo črpa iz legitimitete volitev, takisto. Kaj se je sploh prebralo tole, preden je šlo kot predlog v javnost?! Nobene vzdržne teorije in realne podlage namreč ni, da bi se takšna nebuloza uzakonila.
eFranjo
09. 05. 2015 13.04
+4
mutna posla vlade slo. kdor bo hotel delati brez računa, ga nobena blagajna ne bo ustavila.
Ramzess
09. 05. 2015 12.54
+0
Še nikoli nisem videl, kaj šele doživel, da bi pred kakšno trgovino bila inšpekcije, in preverjala račune, ... tako da ...
Timy15
09. 05. 2015 12.47
+13
Nekaj manj kot 400 € imam pokojnine,kupil bom svečo,da prižgem na grobu,račun pa po poti navadno izgubim.Čaka me kazen do 400€,Res prava represija nad državljani v samostojni Sloveniji!
cool1
09. 05. 2015 12.39
+11
Ja pa ja, policijsko državo imejmo ne, če ne boš dvignil roke preden boš kihnil, je kazen pa 700 eurov ! To še nas vse čaka, ne se slepiti, vedno bolj je vse prepovedano, in kaznivo, prdnit pa tako več ne smemo.....!
Ramzess
09. 05. 2015 12.53
+1
tron3
09. 05. 2015 11.41
+8
Fašizem pod zvezdo, kladivom in srpom razsaja po Državici tej, včasih so z puškami noreli ta rdeči, sedaj pa z inšpektori itd, dokončno so se odločili, da bodo finančno uničili državljana!!! Ta beli bi delali isto, da se razumemo!!
jagermeister1
09. 05. 2015 11.29
+12
jaz trdim , da brez korenite davčne reforme ne bo v Sloveniji nič bolje in ne bodo pomagale nobene davčne blagajne..............to pomeni , znižanje DDV-ja , na 15 % , enotna davčna stopnja DDV-ja , obračunavanje DDV-ja vsepovsod , brez omejitev na promet , ( do 50 000 prometa nisi davčni zavezanec in DDV-ja ne obračunavaš ) , nič več sprenevedanja DURS-a ob večletnem neplačevanju prispevkov v večjih podjetjih in takojšnja blokada računov teh podjetij , tako kot pri samozaposlenih oz SP-jih , ITD.................potrebno je preveriti učinkovitost JU in njena reorganizacija , ter tam kjer so dejanski viški takoj ukrepati in ljudi odpustiti , sicer vem , da se to sliši kruto , ampak je kruto tudi obdavčevanje realnega sektorja , ki to državo drži nad vodo.............izenačitev plač JS z realnim sektorjem , ampak ne takoj mahat z raznimi diplomami v JS , ker so tudi v realnem sektorju zelo izobraženi ljudje , pa imajo tudi do 30 procentov nižjo plačo v primerjavi z zaposlenimi v JS z isto izobrazbo.............potrebna je reorganizacija policije , kjer je treba ustanoviti finančno policijo ( del policije ) , ki bo hitro in učinkovito preiskovala in preganjala finančne malverzacije in razna izčrpavanja podjetij , ter pranje denarja...............zakonsko preprečiti , da bi zaposleni na raznih ustanovah , poleg tega , da so tam zaposleni delali še na razne svetovalne in avtorske pogodbe , preko svojih SP-jev...............zakonsko preprečiti , da politiki po končani politični karijeri zasedejo visoko plačane stolčke v raznih državnih podjetjih in to za dobo vsaj dve leti.............omejitev odpiranja raznih podjetij , ki so dejansko slamnata , preko katerih se pere denar..............prepoved odpiranja novega podjetja nekomu , ki je prejšnje podjetje spravil v stečaj in to za toliko časa dokler traja stečajni postopek oz. dokler niso poplačani upniki ..................premoženjska odgovornost lastnikov in direktorjev podjetij , tako kot je to pri S.P -jih................še bi lahko našteval , ampak to so neke osnove na katerih bi se dalo delati in bi se kmalu pokazali rezultati , ampak tega naši veleumni politiki ne bodo nikoli storili , ker bi s tem pljuvali v svojo skledo ! ! !
Prassek
09. 05. 2015 13.02
+2
DrMrrr 1
09. 05. 2015 13.05
+1
juwel
09. 05. 2015 11.15
+2
LETA 1941 - 1945 SO SE BORILI ZA DANAŠNJE RAČUNE - SVOBODO ?! ....KI NAM GROZIJO SEDAJ DO 400€ GLOBE ZA TO SO SE BORILI