Gospodarstvo

Od 350 do 400 delavcev bo ostalo na cesti?

Slovenj Gradec, 20. 01. 2010 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Prevent Globalu želijo v dveh letih uspešno zaključiti sanacijo in poslovati z dobičkom. Z reorganizacijo bo uprava pričela takoj, načrtovana pa so tudi odpuščanja.

Prevent-8
Prevent-8 FOTO: Mateja Klavs
Sanacijski načrt predvideva reorganizacijo matične družbe po modelu holdinga, reprogramiranje okoli 55 milijonov evrov vrednega dolga in dezinvestiranje. Ob tem načrt predvideva, da bo delo v skupini izgubilo od 350 do 400 delavcev.

Nadzorni svet Prevent Global je na današnji seji potrdil načrt reorganizacije družbe, ki ga je skupaj s strokovnimi sodelavci pripravila uprava družbe, pod vodstvom predsednika Renata Krajnca.

Načrt predvideva reorganizacijo matične družbe Prevent Global po modelu holdinga, zagotovitev trga z obstoječim in novimi poslovnimi partnerji, spremembo modela poslovanja avtomobilskih družb, zagotovitev finančne stabilnosti preko reprogramiranja obstoječih posojil, dezinvestiranja poslovno nepotrebnih sredstev in, če bo potrebno, tudi dokapitalizacije. Cilj Skupine Prevent Global je, da v dveh letih uspešno zaključi sanacijo in na ravni skupine posluje z dobičkom.

Krajnc je poudaril, da sprememba poslovnega modela in uresničenje poslovnega plana, ki je skupaj s poslovnim partnerjem pripravljen na realističnih predpostavkah, družbi kratkoročno omogočata izvajanje dejavnosti. S finančno stabilizacijo poslovanja, ki zajema reprogramiranje posojil in dezinvestiranje, kot skrajni izhod pa dodatno še dokapitalizacijo, pa si družba zagotovi dolgoročen obstoj in delovanje.

"Prepričani smo, da v Preventu še vedno obstaja dovolj znanja in izkušenj, da smo ob navedenih spremembah sposobni uresničiti cilje, ki smo si jih zadali – Prevent v smislu poslovnih uspehov vrniti na tisto mesto, kjer je pred leti že bil. Uprava verjame, da je načrt pripravljen na realnih temeljih in je vsekakor uresničljiv. Uresničitev načrta pa ni odvisna samo od dela uprave, vanj morajo verjeti tudi vsi zaposleni. Nujna pa je podpora tudi lastnikov in bank, od katerih je v veliki meri odvisna uspešnost predlaganega načrta. Čas je, da pustimo preteklost za sabo in se zavzamemo za prihodnost Preventa," so zapisali v izjavi za javnost.

Uprava je pripravila več možnih scenarijev ter predlagala najbolj realnega. Aktivnosti in posamezne priprave za izvedbo so že v teku, so še dodali. 

Bodo tudi odpuščali?

Renato Kranjc
Renato Kranjc FOTO: POP TV

"Vsekakor bo potrebno povečati učinkovitost, kar pomeni, da bodo prevetrili vsako delovno mesto. Predvideva se, da bo v Skupini Prevent Global potrebno zmanjšati skupno število zaposlenih za 350 do 400; seveda je število odvisno od uspešnosti dogovorov za pridobitev novih naročil," poudarjajo v družbi.

Kaj bodo storili z dolgovi?

Vrednost kratkoročnih finančnih dolgov skupaj z že zapadlimi obveznostmi (brez obresti) znaša 42 milijonov evrov. Ker družba zanje ne more zagotoviti denarnih sredstev iz dejavnosti, je z bankami nujen dogovor za reprogramiranje, opozarjajo.

"Dodatna finančna sredstva se bodo zagotovila s prodajo poslovno nepotrebnih sredstev, ki obsegajo predvsem nepremičnine. V kolikor bo potrebno, bo konec leta 2010 predlagana dokapitalizacija družbe," so optimistično zaključili v Prevent Globalu. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sweet_Cocaine
22. 01. 2010 10.59
Nov uspeh slovenske vlade.
llsash
21. 01. 2010 23.36
Ni kaj komentirat! Pač kapitalizem a ne!! Fajn.... one day, u all shall pays!
bron
21. 01. 2010 16.09
PRAV ZANIMIVO BI BILO VIDETI OGLAS KAKO SO POČISTILI V JAVNI UPRAVI IN KAKŠNA REACIJA BI NASTALA TAKOJ BI LAŽJE ZADIHALO GOSPODARSTVO.
antonino
21. 01. 2010 10.32
rafael.m21.01.2010, 06:303 a še ne bo konec teh odpuščanj! Vsak dan poslušamo samo te negativne novice. Kdaj bo pa kak lopov,z milijonskim premoženjem, ki je tega kriv, ostal na cesti. Kar grabjo in grabijo ti kravatarji, ki pravijo, da so še premalo plačani. Naj grejo v tujino, mlade generacije se bodo nekaj časa uvajale toda prepričan sem, da bo kmalu bolje. KAKO BO KONEC, ČE SO VEDNO V UPRAVAH SAMO TAKŠNI, KI NE ZNAJO OZ. NOČEJO REŠITI FIRME, AMPAK JO SAMO SPRAVITI V ZAPRTJE - ZA SEBE PA NAREDITI "HČERINSKE" TAKO, DA SO LE TE BREZ VSAKIH OBVEZNOSTI, A TRG, STROJE,ZNANJE, PA KAR DOBIJO NA LEPE OČI OD STARIH "NESPOSOBNIH" FIRM. ZAVEDAJTE SE TAKO NE MORE ITI VEČ DOLGO.
mica33
21. 01. 2010 09.56
No, 24 ur, zdaj ste pa zadeli terno...najprej članek o službah, kako ni problema najti službo v Sloveniji, potem pa članek o odpuščanjih..rahla anomalija, se vam ne zdi. Katastrofa.
rafael.m
21. 01. 2010 09.08
lobex kako nikoli! Bodo ja naši odraščajoči pametnejši in bodo pometali vso to golazen! Drugače pa svetu ni rešitve.
lobex
21. 01. 2010 07.56
rafael.m; NIKOLI ! ! ! ! ! ! ! !
stardec
21. 01. 2010 07.13
Take novice so brezvezne in sploh niso zanimive. Bolj so zanimive novice od Rebeke Dremelj, Nine Osenar, Damjanu Murku, Arturju Šternu, La Toyi itd....
rafael.m
21. 01. 2010 06.30
a še ne bo konec teh odpuščanj! Vsak dan poslušamo samo te negativne novice. Kdaj bo pa kak lopov,z milijonskim premoženjem, ki je tega kriv, ostal na cesti. Kar grabjo in grabijo ti kravatarji, ki pravijo, da so še premalo plačani. Naj grejo v tujino, mlade generacije se bodo nekaj časa uvajale toda prepričan sem, da bo kmalu bolje.
peterc
21. 01. 2010 06.28
Prevent global ima zaposlenih samo 300 delavcev. Ostalo so pa druge firme znotraj preventa...
mac4_m
20. 01. 2010 23.21
še en 'prevzem'?
misli-si
20. 01. 2010 21.46
ko smo danes dopoldan videli novinarje korakati proti preventu smo vedeli ,da novice,ki bodo prišle tekom dneva sigurno ne bodo dobre.No nič dobrega tudi ni za pričakovati,vse se že predolgo vleče.
Mamuth
20. 01. 2010 21.10