Gospodarstvo

Kaj prinaša nov davek na motorna vozila?

Ljubljana, 04. 06. 2009 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
69

Z novim načinom obdavčitve želi vlada predvsem preprečiti davčne vrtiljake. Močna pa bo tudi ekološka nota, saj bodo avtomobili obdavčeni glede na količino izpusta CO2. Menda naj bi bil za kar 60 odstotkov vozil davek nižji kot sedaj.

Promet
Promet FOTO: DARS

Vlada je s predlogom novega zakona o obdavčitvi motornih vozil zasledovala predvsem dva cilja – zmanjšanje davčnih utaj, ki se najpogosteje dogajajo preko davčnih vrtiljakov, in okoljsko komponento.

Na ministrstvu za finance so pojasnili, da se v praksi kot največji problem z veljavnim zakonom kaže možnost utaj davka, predvsem takrat, kadar je omogočeno davek odmeriti na osnovi davčnega obračuna oziroma samoobdavčitve. "Pri tem so najpogostejši primeri določanja prenizke davčne osnove in davčne utaje tipa davčni vrtiljaki," pojasnjujejo na ministrstvu. V tem primeru prodajalec davek kupcu dejansko zaračuna, državi pa ga ne plača.

Bistvena sprememba pri novem zakonu pa je tudi okoljska naravnanost, saj bodo v sistem obdavčitve z zakonom vključili rešitve Kjotskega sporazuma glede postopnega zmanjšanja onesnaževanja okolja s toplogrednimi plini. V ta namen bo zakon vpeljal progresivno lestvico obdavčevanja. Kot osnovno merilo za izračun davka se bo upošteval izpust CO2.

Poleg tega bodo po novem obdavčena tudi motorna kolesa in kolesa z motorjem.

Za 60 odstotkov avtomobilov bo davek nižji

Primerjava davčnih stopenj za bencin
Primerjava davčnih stopenj za bencin FOTO: Ministrstvo za finance

Predlog lestvice je oblikovan tako, da so manj kot do sedaj obdavčena motorna vozila z izpusti pod 150 oz. 160 g CO2 (takih je med novo registriranimi v posameznem letu preko 60 odstotkov) in progresivno bolj obdavčena motornih vozil z izpustom CO2 nad to mejo. Torej bo za znaten del novo registriranih motornih vozil nov sistem obdavčitve ugodnejši, pravijo na ministrstvu za finance. Dodatno se obdavčujejo motorna vozila na dizelski pogon, s presežnim izpustom trdnih delcev oziroma z motorjem nižjega Euro standarda od Euro 5.

Davek samo ob prvi registraciji, tudi za rabljene avtomobile

BISTVENE VSEBINSKE SPREMEMBE ZAKONA:

- obdavčena bodo tudi motorna kolesa in kolesa z motorjem,

- ukinja se davek na motorna vozila, ki so bila v Sloveniji že registrirana,

- progresivne davčne stopnje glede na izpust CO2,

- davčni organ bo lahko v vseh primerih preveril ustreznost davčne osnove oziroma prodajne cene glede na dejansko prometno vrednost motornega vozila,

- uveljavlja se davčna evidenca za motorna vozila, za katera je bil davek že plačan,

- možnost vračila sorazmernega davka, kadar se vozilo proda v drugo državo članico EU.

Zakon bo veljal za vsa motorna vozila, ki se bodo prvič dala v promet oziroma prvič registrirala na območju Republike Slovenije po uveljavitvi zakona. Torej se bo po novem obdavčil tudi rabljen avto, ki se bo pripeljal v Slovenijo iz druge države EU ali uvozil v Slovenijo in se tukaj prvič registriral po uveljavitvi sprememb in dopolnitev zakona. Davek se plačuje le ob prvi registraciji in ne vsako leto. S spremembami zakona se predlaga ukinitev obdavčitve rabljenih motornih vozil. Po novem se torej davek za motorno vozilo, ki je v Sloveniji že registrirano, ob nadaljnji prodaji ne bi več zaračunaval.

Finančni učinki zakona

Vlada ima predlog novele zakona sicer že v obravnavi, vendar pa ga na današnji seji vlade še ne bo. Medresorko je zakon že usklajen. Po normativnem planu vlade pa naj bi bil sprejet v letu 2009.
Vlada ima predlog novele zakona sicer že v obravnavi, vendar pa ga na današnji seji vlade še ne bo. Medresorko je zakon že usklajen. Po normativnem planu vlade pa naj bi bil sprejet v letu 2009. FOTO: DARS

Pri ocenjevanju finančnih učinkov so na ministrstvu za finance izhajali iz obsega prodaje motornih vozil iz leta 2008. Ocena je bila, da bi bil v primeru nespremenjene prodaje skupni finančni učinek zakona 11 milijonov evrov oziroma 15,4 odstotka dodatnih prihodkov. Ob zmanjšanju obsega prodaje za 20 odstotkov, ki se napoveduje glede na trende prodaje v prvem trimesečju letošnjega leta, pa bi bil finančni učinek približno nevtralen. Iz naslova preprečitve davčnih utaj pa bi se lahko prihodek povečal tudi za nekaj odstotkov na leto. Poleg tega se zaradi sistema vračila davka v primeru izvoza oziroma dobave motornega vozila v drugo državo članico Evropske unije, ki ga uvaja predlog zakona, pričakuje določen negativen vpliv na javne finance, ki se ga v tem trenutku še ne da oceniti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leandra
04. 06. 2009 19.08
Predlagam davek za Golubiča, da mu kupijo pamet in še eno delnico, davek za Pahorja, da si bo kupil zamašek za rit, ter davek za Celjsko Čičolino, da se ne bo plazla po Sluzavcih in prodajala za pleh.
erikon
04. 06. 2009 18.32
Lopovi in lažljivci !!!!
Leandra
04. 06. 2009 17.00
Predlagam da za dobro Goospodarstva ukinejo poleg 200 Občin še vse fakultete katerih diplomanti se ne morejo preživeti na trgu dela in namesto njih prirejajo kuharske ter ostale popoldanske tečaje za te nikomur potrebne jezikače Družboslovja.
Leandra
04. 06. 2009 15.05
Za preživljanje družboslovcev z diplomami in doktorati, bi si lahko izmislili kakšen drugačen manj perverzen način nabiranja denarja za njihove plače kot je davek na dež ali davek na CO2 TAKO DA BODO VEDELI ZAKAJ EVROPA GNIJE, ZAUDARJA IN PROPADA..
Mundas
04. 06. 2009 14.48
Zdej nevem ali ste pol pismeni eni al pa mešate davke kaj je kaj... To je DMV in ne cestni davek, ki se plača ob vsaki registraciji vsako leto. DMV se plača le 1x. To je ob nakupu novega vozila ali ko vozilo uvozite v slovenijo in je pri nas prvič registrirano. Tako da tisti, ki se za brezveze pritožujete tukaj nimate pravega razloga za to. Razen če boste kupovali nov avti, ki ima tako ali tako nizke emisije in boste s tem zakonom na boljšem. Na slabšem boste samo če uvažate stara rabljena vozila, drugače se vas pa ta zakonska sprememba sploh ne tiče.
d33pm1nd
04. 06. 2009 14.47
a mislte da bi laufal posel z rikšami v LJ?
JanZiska
04. 06. 2009 14.39
Nja pa tudi to ni čisto res glede na to, da bodo obdavčeni tudi prvič registrirani v Slovenije, torej uvoz. Bomo počakali na učinke.
JanZiska
04. 06. 2009 14.37
Mundas se popralvjam imaš prav, kontraproduktiven zakon. Še več bo nakupov ralbjenega sranja uvoženega iz Nemčije.
gixxer
04. 06. 2009 14.09
ker nateg, sigurno bodo sprejel neki da bo za 60% vozil treba MANJ plačat
Sam Il
04. 06. 2009 14.04
Mala raja bo zopet naJ*ala!!!! Bravo, plosk plosk tistim, ki ste izvolili to gamad! (pa ceprav mi Jansa ni bil prevec vsec!)
Geronemo
04. 06. 2009 14.03
Hehe... Reveži ja, vas zanima za kakšno ceno se vozite? Cev pa auspuh v kabino napelat pa se gremo pelat, tisti ki zdrži 5km vožnje je zmagovalec. Namesto da bi jamrali in bi si kupovali rabljene ladje za "majhen" denar ki je ravno tako majhen da nosi relativno primerljivo ceno za nek nov manjši avto. Ampak ker smo materialni egoisti se bomo postavili gor in se pritoževali kako nas država spet pehari. Ne glede na ostale stroške ki pa z davkom nimajo niti malo zveze. Imam 10 let star avto in nimam denarja pa vseeno pozdravljam nov zakon. Če ne drugače že zato ker bo človek prisiljen v ekološko osveščenost pa če ima denar ali ne. Še vedno so na voljo kolesa in javni prevozi... Pozabil... Egoistični materialisti.... hja ne gre drugače, bunit se bo treba.
folc666
04. 06. 2009 13.43
ja itak veste kaj JZ BI TUD MEW AWTO KO MA MANJŠI IZPUST CO2 A NEVEM KJE BI DENAR POBRAW DA BI SI GA PRIVOŠČIL ... PA POMOJEM NISEM EDINI PRIMER TLE... prok3te lačne riti u parlamenti
Natalia Harrallo
04. 06. 2009 13.39
obdavčitev glede na izpust bi bla pravična, če bi šou ta dnar pol za grajenje kakih čistilnih naprav al pa kej podobnga...
miha040
04. 06. 2009 13.38
potem naj pa še uvedejo koliko s tem dejansko narediš km na leto ne da bo spet za vse isto.. vladni šejki se imajo super saj jim vse plačuje država ko se naokoli vozijo s službenimi audiji:)republika banana
miha-ibr
04. 06. 2009 13.30
UDRI PO SIROMAHU!!!!!!!
vetlan
04. 06. 2009 13.13
Defcon, nisem v Britaniji in tudi si ne želim tja. O okolju je vse bla bla bla. Če bi koga od naših politikanov res skrbelo za okolje, ne bi v to bogo malo Slovenijo uvažali odpadki iz drugih držav, spuščali neomejeno število kamionov s celega sveta, ki uničujejo vse naokoli, ter v škodo naravi gradili takšno količino avtocest, ki so v glavnem namenjeni EU. Stvar je v tem, da ne vedo kje bi še pobrali, ker že vse rasprodano. Ta sistem je totalno v r***.
dirkac_007
04. 06. 2009 13.08
spet bojo obdavčeni reveži, ki se vozijo v starih vozilih, z večjim izpustom CO2...
Mundas
04. 06. 2009 13.06
Defcon in JanZiska se enkrat si preberita članek ali pa vama kar jaz poudarim: "Zakon bo veljal za vsa motorna vozila, ki se bodo prvič dala v promet oziroma prvič registrirala na območju Republike Slovenije po uveljavitvi zakona...Davek se plačuje le ob prvi registraciji in ne vsako leto." Drugače pa kakor komu... jaz se osebno raje vozim v starem BMWju, Audiju,... kot pa da trpim v nikakvem cliju itd.
Defcon
04. 06. 2009 12.42
No, vsaj nekaj so naredili za Kjotski protokol, tle se malo preveč protivite glede tega, v Britaniji imajo takso nad katero bi vi z vilami in baklami šli, predlog tle pa je čisto sprejemljiv. Se tudi strinjam z JanZiskom ... preveč starih gas-guzzlerjev se vozi naokoli. Pa še ekonomijo varčnih avtov bo spodbudilo :D
meloman15
04. 06. 2009 12.33
---------- minus folku ter obisk restevracij politikou eto kaj pomen še več kraje