Gospodarstvo

Občina Ajdovščina in Nectar skupaj za večjo konkurenčnost Fructala

Ajdovščina, 28. 07. 2011 20.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ajdovska občina je s srbskim Nectarjem, ki kupuje Fructal, podpisala pismo o nameri o sodelovanju pri razvoju ajdovske družbe in socialnega položaja prebivalcev Ajdovščine.

Nectar se je s pismom zavezal, da bo storil vse, da poveča konkurenčnost in prepreči morebitno odpuščanje, ajdovska občina pa bo pomagala z denarjem.
Nectar se je s pismom zavezal, da bo storil vse, da poveča konkurenčnost in prepreči morebitno odpuščanje, ajdovska občina pa bo pomagala z denarjem. FOTO: P.S.

Občina Ajdovščina in srbski Nectar, s katerim je Pivovarna Union v ponedeljek sklenila pogodbo o prodaji Fructala, sta danes podpisala pismo o nameri o sodelovanju glede razvoja ajdovske družbe in socialnega položaja prebivalcev Ajdovščine. Pismo vsebuje tako zaveze Nectarja kot občine in način usklajevanja aktivnosti.

Kot so sporočili iz agencije ePR, ki sicer skrbi za stike z javnostjo Pivovarne Laško, sta cilja podpisa pisma o nameri povečati konkurenčnost Fructala, ki je dolgoročno edino jamstvo za socialno varnost vseh zaposlenih in lokalne skupnosti v celoti, ter zagotoviti družbeno odgovornost poslovnih odločitev, povezanih z razvojem Fructala v prihodnosti. S podpisom pisma se je Nectar zavezal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da s povečanjem učinkovitosti prodaje in dodatnim investiranjem poveča obstoječo raven proizvodnje in prihodkov ter na ta način ohrani in celo poveča obstoječe število zaposlenih ali v najslabšem primeru zadrži na ravni, ki pri določenem obsegu proizvodnje in prihodkov zagotavlja konkurenčnost Fructalovih proizvodov na trgu.

Nectar bo tudi storil vse, da se izogne prisilnemu odpuščanju delavcev. V najslabšem primeru na trgu oz. v družbi pa bo v sodelovanju z občino storil vse, da odvečnim zaposlenim poišče novo zaposlitev v drugih podjetjih. Srbsko podjetje se je tudi zavezalo, da niti dolgoročno ne načrtuje zapiranja proizvodnih lokacij v Ajdovščini in Kamniku, da bo odkupil vse sadje za industrijsko predelavo, ki ga ponudijo v predelavo lokalni pridelovalci po prevladujočih tržnih cenah ter povečal vlaganja v razvoj lokalnih pridelovalcev sadja, še posebej v Ajdovščini in celotni Vipavski dolini.

Blagovna znamka ostaja

Fructal in vse druge Fructalove blagovne znamke ostajajo, ker predstavljajo temelj poslovne strategije Fructala ter zdaj tudi celotne skupine Nectar-Fructal.
Fructal in vse druge Fructalove blagovne znamke ostajajo, ker predstavljajo temelj poslovne strategije Fructala ter zdaj tudi celotne skupine Nectar-Fructal. FOTO: Špela Zupan

Blagovna znamka Fructal in vse druge Fructalove blagovne znamke ostajajo, ker predstavljajo temelj poslovne strategije Fructala ter zdaj tudi celotne skupine Nectar-Fructal. Nectar ne načrtuje prodaje nobenega od Fructalovih proizvodnih programov, Fructal pa bo ohranil kot samostojno pravno osebo in ne bo storil ničesar, kar bi lahko ogrozilo Fructalovo finančno stabilnost in solventnost.

Nectar bo skrbno proučil možne oblike sodelovanja v projektu ustanovitve podjetja za raziskavo in proizvodnjo učinkovin za biološka zdravila, ki ga podpira občina Ajdovščina, še posebej v delu, v katerem je projekt relevanten za živilsko industrijo in industrijo pijač ter delu, v katerem projekt predstavlja možnost ustvarjanja novih delovnih mest v Ajdovščini.

Občina bo pomagala pri subvencioniranju novih zaposlitev

S pismom o nameri sta se občina Ajdovščina in Nectar dogovorila, da Nectar vsako leto po pripravi poslovnih poročil predstavi rezultate poslovanja v preteklem letu in načrte za prihodnje.

Občina Ajdovščina pa se je s podpisom pisma zavezala, da bo storila vse, da iz lastnih sredstev ali sredstev državnega proračuna ali EU zagotovi subvencioniranje novih zaposlitev iz naslova obmejnih ogroženih območij, sodelovanje pri pridobivanju nepovratnih sredstev za neposredne tuje naložbe in pomoč pri zagotavljanju primernih komunalno opremljenih zemljišč po nizkih cenah za razvoj.

Občina se je tudi zavezala k vključitvi in sodelovanju v Razvojnem centru za napredne tehnologije na področju živilstva, biotehnologij in farmacije v nastajanju ter k sofinanciranju raziskovalcev in raziskovalne opreme, k možnosti sodelovanja z oddelkom novogoriške univerze v Ajdovščini in oddelkom ljubljanske biotehniške fakultete, pa tudi k pomoči pri pridobivanju nepovratnih sredstev za napravo in obnovo sadovnjakov ter namakalnih sistemov.
 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Socialisti?ni kulak
31. 07. 2011 12.25
...no najprej kdo je prodal Fructal slovenskim tajkunom in pogoltnežem? ajdovci sami delavci so prodali delnice, vodstvo podjetja tudi. ne pozabit tega. če tega ne bi nardili bi bil Fructal še danes "naš". meni je srbski Nektar precej boljša opcija kot Šrotovo-drnovšek-Rop-Janša-Barbikina naveza. Vas lepo prosim, niso kupili za to, da bodo pustili propasti, tako kot naš Šroti in Bavči-veliki demokratski osamosvojitelj. Da bi uničili konkurenco? Če bi bil Fructal Nectarju konkurenca ga ne bi bilo ptreba prodajat, žal mu ni nobena konkurenca, že dolgo ne več. Vse od prve prodaje in prvih političnih novodobnih komisarjev v njem (Mikuš....) Župan Poljšak pa prosim poglej na datum, ni več 1967, ko si še po LJ kaj malega prostestiral.....to je demokracoija, kjer krado kdor prvi pride, nimamo več Komiteja in partije, ki je takim tičem nemudoma stopila na prste. Pa saj smo se proti njim borili, sedaj imamo demokracijo, sicer res, da janša-pahor tipa, a imamo jo. Partije ni več, torej kradejo lahko vsi , razem matere samohranilke v marketu pol kg testenin, to se ne sme, takoj zaprt babo barabinsko,
Macyy
30. 07. 2011 19.16
Dodajam še.. Verjetno so ga kupili iz denarjem tistih 30 milijonov Evrov..ki so se izgubiloi v Srbiji iz NLB ja.. Tako, da tisto o Norcih 100% drži.
Macyy
30. 07. 2011 19.14
Ne vem zakaj bi bili Konkurenčni če je cel zahod propadel, vse je na kredit, vse na robu bankrota, sami pufi in nihče nima denarja. Konkurenčni komu in kaj.. A tako kot Grčija, morda Amerika..ali ostale naluknjane ladje kot so Irska, Španija Italija in največji cedilnik v Evropi Slovenija. Pa ja naj se ne delajo Norci Norce iz Norcev..
gigi39
29. 07. 2011 14.16
rootkit ti bom samo eno repliko dau ..se strinjam ampak se boim da bi ga potem pokončali tako kot so Kranbergerja ...
Smrekar1
29. 07. 2011 11.55
@schtrom: Res je, pravno je možno, da Nectar Fructal gladko zapre. To bi pomenilo, da je stran vrgel težke milijone evrov ... zakaj že? Če bo tale osebek razvijal blagovno znamko in Fructal širil, si ga zasluži in naj ga ima. Boljši dogovor bi bil malo verjeten. Razni Rauchi ipd. imajo pa tako zanič sokove, da sem v bistvu čisto vesel, da ga niso dobili oni, ker se na to očitno ne spoznajo.
petrusska
29. 07. 2011 11.34
rootkit...poljšak je zakon... schtrom strinjam se s tabo da pismo ni vredno nič
Schtrom
29. 07. 2011 08.24
Nekaj da vam bo jasno - lastnik je glavni, pa nobena pisma o nameri pa nevem kaj niso vredna NIČ. Nektar je kupil Fructal in lahko dela z njim kar hoče. Lahko ga tudi gladko zapre. Je pa zanimivo, kako so se občinski funkcionarji zmigali, ko je Fructal šel v roke Šrotu in druščini, ni noben nič mijavkal. Seveda je bila kakšna donacija posredi. Sedaj jim pa oblast polzi iz rok in ne bo več donacij.
moneytalk
28. 07. 2011 22.11
Če bi bil poljšak na mestu pahorja bi bili vsi lopovi za zapahi in bi slovenija cvetela.
loomis
28. 07. 2011 22.07
Mislim da boljsa izbira ni bila mozna
krivulja
28. 07. 2011 20.54
Dober so se izpogajali.Upajmo,da bo tako!
Mil?007
28. 07. 2011 20.36
Me prav zanima če bi avstrijci podpisali kaj podobnega.