Gospodarstvo

Medved: Držal sem obljubo

Velenje, 01. 10. 2010 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po besedah predsednika uprave Vegrada Borisa Medveda bo šlo v stečajno maso tudi premoženje hčerinskih družb. Nekdanja predsednica uprave Hilda Tovšak dogajanja ne komentira.

Boris Medved
Boris Medved FOTO: POP TV
Vsa hčerinska podjetja normalno funkcionirajo, vendar bodo zdaj verjetno predmet stečajne mase. Boris Medved

Predsednik uprave Vegrada Boris Medved je za 24ur.com povedal, da so včeraj umaknili predlog za prisilno poravnavo, zdaj pa bo sodišče v osmih dneh najverjetneje razpisalo stečaj. Za umik prisilne poravnave so se odločili, ker ni bilo sredstev za tekoče poslovanje in tudi za plače. ''Uprava je napovedala umik prisilne poravnave, če do 30. septembra ne bo uspela zagotoviti sredstev za tekoče poslovanje.''

Pojasnil je, da bo 11 hčerinskih družb, med njimi so projektna podjetja, nekaj pa je tudi proizvodnih, tudi predmet stečajne mase. Z njimi bo razpolagal stečajni upravitelj, ki ga bo določilo sodišče. Predvideva, da bo šla njihova lastnina v prodajo.

Na vprašanje, kako se počuti ob verjetnem stečaju Vegrada, je odgovoril, da je že ob nastopu dela napovedal ustrezne ukrepe, če bo ugotovil, ''da zadeve ni mogoče speljati. Načelno sem držal obljubo.'' Po njegovih informacijah sicer Vegradovi finančni podatki do poročila 30. junija ''bolj ali manj držijo. Nekaj računov je bilo v potrjevanju, nekaj računov je bilo zavrnjenih, zato jih ni v evidenci. Prava slika bo vidna po prijavi vseh podatkov'', kar pa je že stvar stečajnega upravitelja, ki bo odločal tudi o nedokončanih poslih. "Nekateri se bodo verjetno dokončali, drugi pa ne."

Na vprašanje, kaj bo s kupci stanovanj v Celovških dvorih, ki jih je prodajalo hčerinsko podjetje Vegrad AM, je odgovoril, da gre spet za eno od hčerinskih podjetij, za katerega pa za zdaj stečaj Vegrada nič ne pomeni. A sčasoma bo tudi Vegrad AM predmet stečajne mase, kar pa ne velja tudi za stanovanja.

Stavka se nadaljuje v torek

Srečko Čater
Srečko Čater FOTO: POP TV
Dobili smo bitko, ne pa vojne. Srečko Čater za 24UR ZVEČER

Po umiku predloga za prisilno poravnavo je večdnevna stavka za dva dni prekinjena. Delavci imajo danes in ponedeljek odobreno plačano odsotnost z dela, nato pa se bo nadaljevala do izpolnitve stavkovnih zahtev, ki so poplačila plač vsem zaposlenim v Vegradu in njegovih podjetij, je dejal sindikalist Srečko Čater.

Zahtevajo namreč enakopravno obravnavo vseh udeležencev, tako 633 zaposlenih v Vegradu, kot tudi dobrih 400 zaposlenih v ostalih hčerinskih podjetjih Vegrada. O nadaljnjih postopkih bodo po njegovih besedah zaradi številnih odprtih vprašanj v ponedeljek odločali pravniki in ekonomisti sindikata.

Po stečaju bo lahko tudi država aktivno pomagala pri socialnem položaju delavcev. Ob razglasitvi stečaja bo namreč prišel stečajni upravitelj, ki bo razdelil obvestila o odpovedi delovnega razmerja. 633 delavcev bo lahko takrat zaprosilo za pomoč iz jamstvenega sklada in se prijavilo na zavod za zaposlovanje. ''Direktor Jamstvenega sklada mi je zagotovil, da bo pomoč možno zagotoviti v 22 do 24 dneh,'' je dejal Čater. Denar lahko dobijo tudi delavci iz tujine.

Pogoja za pridobitev denarja iz Javnega jamstvenega in preživninskega sklada sta sicer prenehanje delovnega razmerja zaradi stečaja in prijava terjatev v stečajno maso. Obenem mora stečajni upravitelj skladu poslati finančne podatke, koliko je podjetje dolžno delavcem. Po zatrdilu vodje sektorja na jamstvenem skladu, Aleša Marinčka, se po pridobitvi vseh podatkov potrudijo za čimprejšnje izplačilo delavcem. Pomoč je enkratna, upravičenec lahko dobi največ štiri in pol minimalne plače, kar je nekaj manj kot 2350 evrov. Zatem v skladu čakajo na povračilo iz stečajne mase, če ga dobijo.

Kaj bo s hčerinskimi podjetji?

Čater je še opozoril, da je trenutno predlog za stečaj samo za Vegrad, medtem ko hčerinskih podjetij, med njimi tudi Vegrad Inde, v katerem je zaposlenih okoli 200 delovnih invalidov, ki tudi pet mesecev niso dobili plače, ne zajema. Upa, da bo njihov položaj uredil stečajni upravitelj.

Pravnik Ude: Stečajni upravitelj bo imel težko delo

Minimalna plača v Sloveniji je 734,15 evra bruto, kar je 521,73 evra neto. Enkratna pomoč jamstvenega sklada lahko torej znaša največ 2347 evrov.

Profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani Lojze Ude delavcem svetuje, naj skušajo, da ne bodo znova izigrani, s pomočjo sindikata doseči čimprejšnjo razjasnitev, katere delavce bodo obdržali za dokončanje nujnih poslov. Preostale bodo odpustili, tako da bodo lahko takoj uveljavljali pravice na jamstvenem skladu. Stečajni upravitelj bo imel po njegovih pojasnilih vsa pooblastila vseh organov in bo dejansko opravljal zelo težko, ekonomsko in pravno delo. Glede Vegradovih hčerinskih družb, za katere ni bil podan predlog za stečaj, je pojasnil, da bodo šli njihovi lastninski deleži verjetno v prodajo.

Nekdo naj bi kupil stanovanje od Vegrada še po Jazbinškovem zakonu, vendar lastništvo ni vpisano v zemljiško knjigo. Ude je dejal, da gre za izločitvene zahtevke, ki so pravno zelo zahtevni. Poglavitno vprašanje je po njegovem mnenju, kako je s kupci stanovanj pri nedokončanih Vegradovih poslih. Njihova usoda je delno odvisna tudi od tega, katero podjetje je sklepalo kupoprodajne pogodbe.

Na vprašanje, ali bo nekdanja predsednica uprave Hilda Tovšak odgovarjala s svojim premoženjem, je odgovoril, da lastnik delnic ne odgovarja za obveznosti kapitalske družbe. S premoženjem bi odgovarjala samo v primeru osebne odgovornosti, ugotovljene v odškodninski tožbi. Sicer ji očitajo neizplačevanje plač in prispevkov, prikrivanja poslovnih podatkov. Postopki dokazovanja naštetega pa so zahtevni. Prikrivanje podatkov je lahko v skrajnem primeru zloraba pooblastil v gospodarstvu. ''Ampak vsako kaznivo dejanje je treba dokazati.'' Morebitne postopke mora sprožiti stečajni upravitelj, iztoženo gre namreč v stečajno maso.

Banke so februarja blokirale račune

Težave Vegrada, ki je bilo eno največjih slovenskih gradbenih podjetij, so se začele stopnjevati letos, zaradi česar so banke februarja blokirale račune podjetja, s čimer so se začele stopnjevati težave pri izplačilih plač zaposlenim. Vse glasnejši so bili tudi dobavitelji in podizvajalci Vegrada, zaradi česar je prišlo med drugim do večmesečnega zamika pri dokončanju gradnje 822 stanovanj ljubljanskih Celovških dvorov in do zastojev pri številnih drugih gradbenih podjetjih.

Protest Vegradovih delavcev
Protest Vegradovih delavcev FOTO: POP TV
Protest Vegradovih delavcev
Protest Vegradovih delavcev FOTO: POP TV
Hilda Tovšak, ki je vložila predlog za prisilno poravnavo, predloga za stečaj ne komentira, "saj ima Vegrad novo upravo".

Že konec junija, ko je bil Vegrad upnikom dolžan 240,7 milijona evrov, so prvi upniki podali predlog za stečaj podjetja, uprava Vegrada takrat na čelu s Hildo Tovšak pa je 12. avgusta razglasila plačilno nesposobnost podjetja in se zavezala, da bo pripravila program finančnega prestrukturiranja podjetja. Nato je Tovšakova mimo nadzornega sveta podala predlog za prisilno poravnavo družbe, hkrati pa je skladno z zakonom morala vložiti tudi podrejeni predlog za stečajni postopek, kar pomeni, da se prisilna poravnava lahko zaključi ali s pravnomočno izglasovano prisilno poravnavo ali s stečajem.

Sodišče je nato postopek prisilne poravnave uvedlo 1. septembra in za upraviteljico prisilne poravnave imenovalo Alenko Gril. Vegrad je v predloženem načrtu finančne reorganizacije navadnim upnikom, ki so imeli konec junija do Vegrada skoraj 186 milijonov evrov terjatev, predlagal, da se odpovejo skoraj 80 odstotkom terjatev, ostalo petino pa bi dobili povrnjeno v štirih letih. Upniki so sicer imeli do 1. oktobra čas za prijavo svojih terjatev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

letalooo
03. 10. 2010 23.24
kaj pa Hilda bo ostala na prostem in jedla iz Lihtensteina jagode in lizala med ... naši organi pa jo bodo na koncu nagradili !!! kot manager leta - nategovanja
hrcekmuri
03. 10. 2010 11.00
DELAVCI KATERI SO POŠTENO DELALI NIMAJO ZA PASUL, LJUDJE UPAJO ,ČE BODO DELALI DA BODO IMELI VSAJ ZA PREŽIVET-GLEDE NA TO KAJ POČNETE OD SAMOOSVOJITVE NAPREJ BI MORALI IMETI ŽE VSI LUKNJE V KOLENIH.PA ZAČNITE PREDAVAT O ZDRAVI PREHRANI
evasle
02. 10. 2010 19.51
minnaema: Da ubogi delavci nimajo plač in da v prazni vreči-državni blagajni ni denarja, niso krivi javni uslužbenci, ampak direktorji zaradi vsega, kar so že drugi napisali. Čeprav ne pišejo z nikomer znanimi izrazi, imajo več pojma kot ti!
titovka
02. 10. 2010 17.25
kdaj bo pa hilda poklicana na odgovornost?
slosap@yahoo.de
02. 10. 2010 10.00
bombaša so našli takoj, Hildinih nečednih del pa nikakor ne morejo odkriti....a je komentar sploh potreben?
bnam 2707
02. 10. 2010 09.34
Kam se pa skril stari škaf.
pika9
02. 10. 2010 07.36
svinarija, kako dolgo bodo lahko še takole kradl, a je res tako težko zaplenit vse, pa uvedit finančno policijo, tako kot v italiji. sama bom prisiljena zapret svoje podjetje, če mi v roku tega meseca ne plačajo dolžniki, pa nič ne morem, še davek moram plačat za račune, ki so bili izstavljeni, pa bom še jaz v breme državi. obljubim da bom šla na zavod in potegnila vse kar se da, pa ččeprav bom to naredila 1. v življenju. kam smo prišli?
snifff
01. 10. 2010 19.40
Pa še enkrat naj nekdo reče da se z nasiljem ne poravnavajo računi. Hilda je imela NEsrečo da ni šla prva tisti dan na vrata. V Sloveniji poznamo samo ta način in je edini pravilni.
galiot
01. 10. 2010 19.00
Namesto da bi Tovšakovi in njej enakim pobrali premoženje ,ter vrnili kamor paše,ne bi bilo stečajev,stavk,ljudje bi dobili plačo.Seveda pa vse dosedanje vlade mirno gledajo kako vse tone,majhnemu človeku bo pa pobrala vse kar ima.Zelo so umazali našo zastavo z nemoralnimi početji in človeka je sram pod kakšno politiko živim.Pa še nekaj ni važno levi,desni,beli,črni,rdeči vsi so enaki..
hrcekmuri
01. 10. 2010 18.58
KATERA TAJNICA JE ŽE BILA-BLUŽIČI
lesnikovsok
01. 10. 2010 18.20
tolk časa so zadrževal da so pokradl kar se je še dal.. zdj bojo pa v stečaj dal :) pametni so ni kej :)
selector
01. 10. 2010 17.43
Eh zgodba se ponavlja kot vedno. Prazna lupina gre v stečaj, vse ostalo je sposobni g. Medved že zdavnaj prenesel na Hildine ostale družbe. Pač slaba zakonodaja..
smeh-lol
01. 10. 2010 17.18
A bodo šla v stečaj tudi podjetja v osebni lasti Tovšakove, ker tam je veliko več premoženja kot v hčerinskih družbah. Vendar Medved to ve, saj bo dobil kos pogače.
Martin Riggs
01. 10. 2010 14.07
Ne samo Hildi! Vsej upravi s komercialisti,pravniki,financerjem-tudi oni so si postavljali hiše na račun delavcev.
erikon
01. 10. 2010 13.44
Hildi je potrebno vso premoženje pobrat..dovolj časa je uživala na plečih delavcev
komarec
01. 10. 2010 13.32
Tovšakovo ven dobit pa naj poravna delavcem kar je dolžna oziroma je pokradla. Takoj za tem njo in njene pomočnike zapret do smrti.
Šmrkolino
01. 10. 2010 12.40
Tovšakovo v arest, pa še en autobus drugih tajkunov in politikov
scipio
01. 10. 2010 12.19
@minnaema01.10.2010, 11:51 daj no, če ga v gospodarstvu ne bi biksali tako kot ga takele cvetke kot so HT, IB, JŠ, BK in podobni tajkići, bi bili dosti bliže narodni blaginji, o kateri pišeš s finimi tujimi izrazi, in se tudi javni sektor ne bi pogovarjal o teh svojih procentih.
danii4
01. 10. 2010 12.15
Nič ne piše kaj bo s Hildo in z denarjem, ki je "izginil". Nekdo bi moral poskrbet da bi odgovarjala za vso to agonijo.
cica_draza
01. 10. 2010 12.06
hilda je dobila vse plače??? kok so pa njej dolžni ostali???