Gospodarstvo

O zamenjavi Siročiča drugič

Ljubljana, 17. 10. 2007 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorniki Darsa so razpravljali o izgradnji predora Šentvid. O razrešitvi prvega moža Darsa ni bilo govora.

Nadzorni svet Družbe za avtoceste v RS (Dars) se je na torkovi seji med drugim seznanil z možnimi vplivi gradnje predora Šentvid. Ocenil je, da vrednost projekta ostaja znotraj ocene investicijske vrednosti, ki je bila potrjena v letnem planu razvoja in obnavljanja avtocest. O morebitni razrešitvi prvega moža Darsa Rajka Siročiča, ki jo je pretekli teden omenjal minister za promet Radovan Žerjav, nadzorniki niso razpravljali. Kot je znano, je to možnost pretekli teden napovedal prometni minister Radovan Žerjav. Žerjav je glede razlogov za zamenjavo uprave Darsa dejal, da ta po njegovem mnenju ni naredila napak. Do zamenjave pa bi kljub temu moralo priti.

Zavrnili izjave nekdanjega ministra

Žerjav se je pretekli teden tudi sestal s Siročičem, ni pa želel razkriti podrobnosti pogovora.
Žerjav se je pretekli teden tudi sestal s Siročičem, ni pa želel razkriti podrobnosti pogovora. FOTO: POP TV

Nadzorni svet je tudi zavrnil izjavo nekdanjega ministra za promet Janeza Božiča z dne 12. oktobra letos, v kateri je ta med drugim navedel, da je predsednik nadzornega sveta Franci Slak dvakrat ponaredil sklep nadzornega sveta. Kot ugotavljajo nadzorniki, so bili vsi sklepi nadzornega sveta sprejeti veljavno, torej ni mogoče govoriti o ponarejanju. Za veljavnost sklepa je potrebna večina oddanih glasov, sklep pa je veljavno sprejet v trenutku izglasovanja.

Uprava Darsa je po Žerjavovem mnenju pod velikim pritiskom medijev, nobena uprava pa pod takim pritiskom ne more delati normalno, tako tudi uprava Darsa ne. Če je kdo pod pritiskom, lahko potegne kakšno nepremišljeno potezo, to pa želimo preprečiti, je razloge za zamenjavo nanizal minister. Žerjav se je pretekli teden tudi sestal s Siročičem, ni pa želel razkriti podrobnosti pogovora.

O gradnji predora Šentvid

Da se investicijska vrednost projekta izgradnje predora Šentvid ni spremenila, že ves čas trdi tudi vodstvo Darsa. Vrednost avtocestnega odseka Šentvid - Koseze znaša 263 milijona evrov, od tega ocenjena vrednost izgradnje predora Šentvid (s polnim priključkom) 108,5 milijona evrov.

Nadzorni svet Darsa, ki se je sestal v stari sestavi, torej brez Tomaža Vidica in Simona Oša, ki ju je vlada med nadzornike imenovala v torek, se je seznanil tudi s poročilom o obsegu del po posameznih odsekih, ločeno po osnovnih pogodbah in aneksih ter poročilom o obnavljanju in vzdrževanju. Nadzorniki priporočajo, da so roki od podpisa pogodbe do uvedbe izvajalca v delo čim krajši, je Dars objavil prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Upravi Darsa so nadzorniki naložili, da v vseh postopkih uvajanja novega cestninskega sistema v prostem prometnem toku zaščiti intelektualno in drugo lastnino družbe, status in pravice družbe, ki so določene s sklenjeno koncesijsko pogodbo za upravljanje in vzdrževanje avtocest v Republiki Sloveniji. Soglasje za izgradnjo cestninske postaje Brezje na avtocestnem odseku Vrba - Peračica so nadzorniki preložili na naslednjo sejo. Do takrat naj uprava Darsa ugotovi, kakšne cestninske postaje zahteva nov cestninski sistem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

warezovc@email.si
17. 10. 2007 16.01
pa dej ze SPACAJTE ta glupi predor enkrat za bozjo voljo.. in pol nam nabijate cestnine pa kazni do 1000eurov pa kje je tuki logika.. kaj mas za pametovat o varnosti CE NISO CESTE SOLIDNE kot da še niste dost pokradl..