Gospodarstvo

'O uspešnosti prisilne poravnave bodo zdaj odločali upniki'

Maribor, 03. 10. 2011 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborsko okrožno sodišče je hitro zaključilo z ugovorom prisilne upraviteljice cerkvene družbe Gospodarstvo Rast Alenke Gril proti vodenju postopka prisilne poravnave in zahtevo za stečaj. Grilova je namreč zahtevo umaknila.

Gospodarstvo Rast je v preteklih letih od nadškofije prejela skoraj štiri milijone evrov neposredne finančne pomoči.
Gospodarstvo Rast je v preteklih letih od nadškofije prejela skoraj štiri milijone evrov neposredne finančne pomoči. FOTO: POP TV

Prvi narok mariborskega okrožnega sodišča, na katerem naj bi obravnavali ugovor prisilne upraviteljice cerkvene družbe Gospodarstvo Rast Alenke Gril proti vodenju postopka prisilne poravnave in zahtevo za stečaj, je bil zaključen v nekaj minutah. Grilova je namreč tokrat zahtevo zaradi spremenjenega načrta finančnega prestrukturiranja umaknila.

Kot je sodnici Lilijani Rebernik pojasnila prisilna upraviteljica, se je za takšen korak odločila zato, ker je uprava Gospodarstva Rast v spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja upoštevala vse njene pripombe.

"Vse terjatve, ki v prvem načrtu niso bile zajete, so zdaj vanj vključene," je pojasnila Grilova, ki o uresničljivosti predlaganega novega načrta ni želela govoriti, saj se bodo zdaj o uspešnosti ali neuspešnosti prisilne poravnave odločali upniki, ki jim je dolžnik ponudil dokapitalizacijo s konverzijo njihovih terjatev. Po njenem mnenju je prag uspešnosti omenjene ponudbe zastavljen zelo visoko, a je zdaj stvar upnikov, kako se bodo odločili.

'Nadaljnja usoda podjetja je v rokah upnikov'

V Gospodarstvu Rast so v spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja upnikom ponudili konverzijo terjatev v osnovni kapital družbe, in sicer najmanj v višini 79,5 milijona evrov ter 55-odstotno poplačilo navadnih upnikov v štirih letih, kar je več kot po prvotnem načrtu. Upniki imajo čas za vpis novih delnic do 21. oktobra.

Prvi mož družbe, ki je v lasti mariborske nadškofije ter celjske in murskosoboške škofije, Dušan Zazijal je bil z današnjim ravnanjem prisilne upraviteljice zadovoljen, tudi sam pa se zaveda, da je nadaljnja usoda podjetja v rokah upnikov. Od teh pričakuje, da bodo z vso resnostjo preučili nov načrt ter da bodo v njem videli možnost za nadaljnji obstoj Gospodarstva Rast.

"Če se to ne bo zgodilo, bo družba šla v stečaj," se zaveda Zazijal, ki hkrati priznava, da je prag uspešnosti predlagane konverzije, ta znaša kar 99 odstotkov navadnih terjatev, relativno visok, a se jim je po neuspešnih pogovorih z družbeniki, potencialnimi strateškimi partnerji in bankami upnicami to zdela edina smiselna možnost. Potencial podjetja vidi predvsem v naložbah, ki jih imajo v Zvonu Ena in Zvonu Dva Holdingu, a se vse to lahko kmalu poruši, saj sta tudi ti dve družbi v prisilni poravnavi in tik pred stečajem.

Zazijal meni, da rezervni načrti vselej obstajajo, a se jim letos poleti ni posrečil niti dogovor z nemško investicijsko družbo TAP 09, ki ni našla ustreznega dogovora z bankami. "Morda pa se še vedno lahko najde kakšen drug partner, ki bi vstopil v družbo. Če tega ne bo in se tudi upniki ne bodo odločili za predlagano rešitev, potem je na vrsti stečaj družbe," je še enkrat poudaril Zazijal.

Upniki Gospodarstva Rast so, potem ko je bila v dopolnjeni seznam uvrščena tudi terjatev NLB, skupaj prijavili za 132 milijonov evrov terjatev. Prav največja državna banka je s skoraj 92 milijoni evrov terjatev tudi največji od desetih upnikov mariborske cerkvene družbe.

Cerkvena ustanova bi izgubila skoraj osem milijonov evrov

Stečaj bi za Nadškofijo Maribor pomenil izgubo pomembne finančne naložbe, hkrati s tem pa dodatne odpise in slabitve. Gospodarstvo Rast je namreč v preteklih letih od nadškofije prejela skoraj štiri milijone evrov neposredne finančne pomoči, skupaj z denarnimi sredstvi za nekatere povezane družbe pa bi mariborska cerkvena ustanova izgubila skoraj osem milijonov evrov. Hkrati s tem bi najverjetneje ostala tudi brez nekaterih nepremičnin, in sicer samostana Studenice, orglarske delavnice v Hočah ter poslovne zgradbe na Barvarski ulici v Mariboru.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Libra77
04. 10. 2011 10.28
Od kar se Cerkev d.o.o. pojavlja v gospodarstvu je mali človek več ne želi obiskati. Manj krstov, veliko manj porok itd...zdaj se že pod prisilo otroke vleče med njihove vrste, s prijavnicami v šolskih klopeh, da starši še tistih prihranjenih 20€ mesečno dajo v mošnjiček oderuhov tisočletja. Cerkev d.o.o. pridiga o Jezusovih naukih, udevstvovanje le-te pa priča, da se krši vsaka zapoved. Po moje bi se še kršila tudi enajsta, če bi obstajala. Moja dohovnost kot posameznik je že zdavnaj prekašala vsakega duhovnika, ki seveda ne more biti objektiven, kot sem to lahko jaz.
Komentiranje prepovedano
04. 10. 2011 10.18
Grilova - razpeta med nebesi in peklom - je torej s tem dejanjem za korak bližje nebesom...
miki70
04. 10. 2011 07.39
Cerkev naj se ukvarja z vero ,ne z gospodarstvom in ne premičninami. Škofija nestrpno čaka ,da bi prišla na oblast SDS Z JANŠO, z namenom spet pokrast denar od državljanov Slovenije. SDSu in JANŠI jim ugaja , da sodeluje z zvin 1 zv in 2 že zelo znanim higjenskim tajkunstvom. Takšno veliko vsoto denarja sopokrdli preko zvon 1,in2 ,vačina Slovencev se niti jim ne sanja , to so SDS , NSI BAJUK in JANŠA. Upam ,da, ko bo sočenje med stankami, da bo imela kašna stranka tolilo srčne kolture , da pove ljudstvu ,kam je prjšna vlada ,od JANŠE SDS, dala in komu denar od državljanov Slovenije. Volici pa ,kar naj tvegajo še enkrat podpet SDS , potem se nam obeta črna tema.
GRAJENA
04. 10. 2011 07.07
daj jim pri maši še več oferja in jim hodite delat zastonj fari pa se vam smejijo ko jim kupček raste farji so zato da pomagajo svetujejo učijo ne pa da se bogatiji na revežih. Jaz ne potrebujem posrednikov med bogom in narodom ker posredniki največ poberejo
Hunter87
04. 10. 2011 05.17
-1
A komunajzarji lahko imajo firme in komunajzarji so lahko tajkuni, cerkev pa ne sme imeti nič?? Čeprav ne pravim, da je cerkev revna ker še zdaleč ni, ampak samo ena stran vam gre v nos. Glavno, da so vaši rdeči baroni lahko bogati tam pa ni nič narobe!! *
Justice1
04. 10. 2011 04.29
Pohlep je bratom zameglil razum. Sedaj bo treba z božjo pomočjo ovcam obrniti žepe. Bog bo vse v nebesih poplačal.
Majda Božnar
03. 10. 2011 18.32
-1
Cerkev naj bi bila dušni pastir svojim ovčicam- PA JE POSTALA KAPITALIST- in kakšna je razlika med POLITIKO IN CERKVOJO????