Gospodarstvo

O preobratu v pozitivna gibanja je prezgodaj govoriti

Ljubljana, 05. 06. 2009 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav je v zadnjih mesecih opaziti prve znake stabilizacije gospodarske aktivnosti v Sloveniji, pa je ta še vedno na razmeroma nizkih ravneh.

Boštjan Vasle
Boštjan Vasle FOTO: Kanal A

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) menijo, da je o morebitnem preobratu v pozitivna gibanja prezgodaj govoriti.

Območje evra je imelo v letošnjem prvem četrtletju najhujši padec obsega bruto domačega proizvoda (BDP) doslej. Podatek za Slovenijo bo Statistični urad RS objavil v torek, bo pa po oceni direktorja Umarja Boštjana Vasleta verjetno izredno slab. "Ne bo presenetljivo, če bo padec obsega BDP v letošnjem prvem četrtletju večji od celoletne napovedi Umarja," je dejal Vasle.

Umar je v aprila objavljeni pomladanski napovedi gospodarskih gibanj Sloveniji za letos napovedal znižanje obsega BDP za štiri odstotke. Ob tem je Vasle spomnil na takratna predvidevanja, da bo prvo četrtletje glede gospodarske rasti najslabše četrtletje od vseh, začetek postopnega okrevanja pa napovedal za tretje in četrto četrtletje.

Zato na Umarju ne pričakujejo, da bi jih podatek o gibanju obsega BDP v prvem četrtletju presenetil v tolikšni meri, da bi morali spreminjati spomladi objavljeno napoved. Novo napoved je tako Vasle napovedal za september.

Evri
Evri FOTO: Reuters

Vasle je predstavil majsko številko publikacije Ekonomsko ogledalo, v kateri Umar ugotavlja, da se je prosti pad ključnih kazalnikov v zadnjih mesecih umiril in zdaj stagniramo na zelo nizkih ravneh v primerjavi s četrtletji izpred 16 let. Proizvodnja v predelovalnih dejavnostih je na 20 odstotkov nižji ravni kot pred letom dni, izvoz blaga je bil v prvih treh mesecih vrednostno za 23 odstotkov manjši kot v prvem četrtletju lani, uvoz pa za 28 odstotkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PoTelebajs
08. 06. 2009 11.53
tonkoo78 tooo jee čistt ress kar si ekuu...da so djetja u krizi zaradii slabega vodstva...:) edinaa kar je dobrr...daaa see je kapitall zaceuu obračat...in...bozni indeeksii...see višajo...tu pa tam je neki padec.... čee soo eni preživeli...1 pa 2 svetovno..vojno...bomo ja tut mi to največjo gospodarsko krizo
brencl
06. 06. 2009 10.59
Vsak , ki si ogleda film Denar kot dolg, mu je 10x bolj jasno kaj je ekonomija, kot pa neki brezvezni študenti ekonomije.
julij13
05. 06. 2009 18.04
UMAR je kot vedeževalni servis, davkoplačevalci pa plačujemo....
luciluk
05. 06. 2009 13.44
ja Križanič laže kot njegov fuerer
Antonio7887
05. 06. 2009 13.13
seveda ne mormo govorit o pozitivnih gibanjih če pa država podpira z subvencijami taka podjetja ki so že par let u krizi-pa ne zaradi recesije ampak slabega vodstva!! uspešna podjetja z zelo dobro predvsem pa realno vizijo pa se lahko samo pod nosom obrišejo za kakšno državno pomoč in so primorana delati tudi pod ceno da lahko preživijo u teh kriznih časih...medtem ko si menedžerji pa take nagrade izplačujejo na račun državnih subvencij-beri na račun DRŽAVLJANOV!! nas tepčkov...