Gospodarstvo

Nyberg in Mansson čakata na uradno sporočilo o nezaupnici vlade

Ljubljana, 07. 10. 2015 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik upravnega odbora DUTB Nyberg in njen glavni izvršni direktor Mansson sta še vedno na svojih funkcijah. Od vlade namreč nista prejela uradnega dokumenta, da sta razrešena oz. odpoklicana. Nyberg je dejal, da je vlada podlegla pritiskom za njun odhod. Dragonja ta očitek zavrača.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Besedo dobila tudi Šveda
    02:39
    Iz 24UR: Besedo dobila tudi Šveda
  • Iz SVETA: Kaj se dogaja v DUTB?
    01:09
    Iz SVETA: Kaj se dogaja v DUTB?
Lars Nyberg
Lars Nyberg FOTO: Miro Majcen

Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg in njen glavni izvršni direktor Torbjörn Mansson čakata na uradno sporočilo vlade, da ju je ta razrešila oz. odpoklicala. Danes se zato še v svojih funkcijah udeležujeta skupne seje odbora in komisije DZ, ki razpravljata o DUTB. Nyberg je dejal, da je vlada podlegla pritiskom za njun odhod.

Vlada je v torek v vlogi skupščine Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) predčasno razrešila Nyberga in odpoklicala Manssona kot člana upravnega odbora. Kot je danes ob prihodu na skupno sejo odbora za finance in monetarno politiko ter komisije za nadzor javnih financ povedal Mansson, še ni dobil pisne odločitve vlade, zato je ne more komentirati.

Nyberg pa je na seji povedal, da vprašanje prejemkov ni pravi razlog za njuno odstavitev. "Danes nas obtožujejo, da delamo preveč, kar je seveda tudi razlog za pritisk za zamenjavo vodstva, ki se je vršil na finančnega ministra," je izpostavil.

Torbjörn Mansson
Torbjörn Mansson FOTO: Miro Majcen

Minister za finance Dušan Mramor mu je, kot je nadaljeval, pred medijskimi obsodbami glede plač povedal, da se je čez poletje močno povečal pritisk, da bi se znebili Manssona. "V začetku prejšnjega tedna je neizvršne direktorje prosil, naj čim prej pripravijo načrt za zamenjavo vodstva. Sledila je afera o plačilih, ki je ustvarila izgovor za odpoved pogodb," je dejal Nyberg.

DUTB je deležna kritik ne le zaradi visokih plač in dodatkov vodstva, temveč tudi zaradi načina dela, najbolj odmevne zgodbe so njihove poteze glede družb Sava Turizem, T-2 in Avtotehna. "V zadnjem mesecu smo tudi videli, da je želelo ministrstvo neposredno poseči v posamezne primere, kar se prej še nikoli ni zgodilo," je razkril Nyberg.

Dragonja zavrnil očitke

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je zavrnil navedbe Nyberga, da plače niso pravi razlog za razrešitev oz. odpoklic v DUTB. "Insinuacije o pritiskih na ministra za finance po razrešitvah v DUTB niso na mestu," je dejal in pojasnil, da je že premier Miro Cerar v torek po seji vlade izpostavil, da Nybergova razrešitev in odpoklic glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona nista bila politično motivirana.

Ministrstvo je zahtevalo dodatna pojasnila glede spornega izplačila Manssonove nagrade in vlada je zato, da jih je lahko preučila, sejo prestavila s ponedeljka na torek. "O tem, ali bo s položaja razrešen, pa bo odločal upravni odbor," je pojasnil Dragonja in dodal, da bo moral ta odločiti, če lahko Mansson, če bo želel, delo nadaljuje ali ne.

Dragonja je povzel, zakaj je minister za finance Mramor izgubil zaupanje v Nyberga. Mansson je po njegovih besedah pokazal tudi preslab odziv v pozive, da se politika nagrajevanja uredi v celoti, brez aneksa. Najbolj sporno pa je bilo izplačilo nagrade za uspešno delo Manssonu v višini 114.800 evrov bruto.

"Za to izplačilo nismo prejeli nobenega aneksa oz. pogodbene podlage," je dejal. "Ne samo, da je skušala obiti duh nove politike nagrajevanja, po naši oceni to ni bilo skladno tudi s prejšnjo politiko nagrajevanja," je nanizal Dragonja in ocenil, da je ta del v neskladju z vsemi praksami in politikami nagrajevanja ne le v Sloveniji, temveč po vsem svetu.

Prav tako je zavrnil Nybergove navedbe, da se je ministrstvo v zadnjem času vmešavalo v delo DUTB. "Razen, kadar nas je DUTB prosil, da podamo mnenje ali da se uskladimo v postopkih, kjer država vključena kot delničar ali upnik," je ponazoril in pokazal na primer Cimos.

"Edini apel je bil v primeru Save Turizma, kjer smo večkrat izrazili mnenje, da je treba znižati obseg pravnih bitk in sodnih postopkov ter da je ta prešel meje racionalnih postopkov in meje razumnega," je priznal Dragonja in zagotovil, da niso dali navodil, kako naj se to pelje.

Razpravljali o plačni politiki DUTB

Odbor DZ za finance in monetarno politiko ter komisija za nadzor javnih financ sta se seznanila s poročilom računskega sodišča o popravljalnih ukrepih za delovanje DUTB v letu 2013. Medtem ko so člani komisije glasovali za razrešitev celotnega vodstva DUTB, so bili člani odbora proti.

Na skupni seji o sporni politiki plač v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki jo je zahtevala ZL, so se člani komisije, v kateri ima opozicija večino, zavzeli za to, da bi morala vlada razrešiti celotni upravni odbor DUTB in hkrati imenovati novega. Vlada naj v enem mesecu po pozivu komisije uskladi politiko prejemkov tako poslovodstva DUTB kot njenih zunanjih svetovalcev.

Takšnih predlogov ZL pa ni podprl odbor za finance. Medtem ko so v opoziciji v razpravi ugotavljali, da so tudi ostali člani upravnega odbora, tudi tisti, ki jih je vlada imenovala marca, vedeli, kaj se dogaja s pogodbami vodilnih in usklajevanjem s politiko prejemkov, so koalicijski zagovarjali vlado, ki je v torek razrešila le dva člana upravnega odbora.

Alenko Bratušek (NP) je čudilo, da novejši člani upravnega odbora Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik v sedmih mesecih niso ničesar naredili. "Lahko bi predlagali razrešitev tistih, ki pogodb niso hoteli uskladiti," je predlagala. Marko Pogačnik (SDS) je ocenil, da bi lahko denimo glasovali o razrešitvi Larsa Nyberga s funkcije predsednika odbora.

"So ukrepali, a ni bilo rezultata. Na to je vplivalo več okoliščin: razporeditev moči v odboru, nepripravljenost ...," jih je v bran vzel državni sekretar na finančnem ministrstvu Dragonja. Ob tem je povedal, da je skupščina DUTB, ki je izvršila torkovo odločitev vlade o nezaupnici vodilnima v DUTB, pred notarjem potekala danes.

Nybergova razrešitev bo tako veljala z dnem vpisa v sodni register. Skupščina je danes odpoklicala tudi Torbjörna Manssona kot član upravnega odbora, na mestu glavnega izvršnega direktorja DUTB pa ta ostaja. O njegovi nadaljnji usodi bo odločal upravni odbor, je pojasnil Dragonja.

Pogačnika so zaskrbele odpravnine, ki bi jima lahko pripadle. Dragonja je povedal, da bodo te zaradi aneksiranih pogodb še stvar pogajanj, saj interpretacije niso enoznačne. "To je sestavni del tveganj, ki so povezana z odpovedjo pogodbe," je dejal.

"Z obema se bo ministrstvo skušalo dogovoriti, potem pa so varovalke, na osnovi katerih lahko oporekamo izplačilo," je povzel. O številkah, ki so v igri v primeru dogovora ali spora, ni želel govoriti. Na Pogačnikovo vztrajanje je razkril le: "Minimum je nič, maksimum šestmestna številka."

Lani je DUTB dosegla ključne cilje, kar se tiče upravljanja s sredstvi, unovčila je 11,7 odstotka portfelja, stroškovno je učinkovita. "Računamo, da je vzpostavljena institucija, ki izpolnjuje svoje poslanstvo, saj se je začela ukvarjati s prestrukturiranjem podjetij v primerih, ko teh ni smiselno takoj prodati," je menil sekretar.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
08. 10. 2015 14.36
+2
revščina in socialna neenakost ter bogatenje elit na drugi strani je problem večjega dela Evrope, večinoma so vsi na ameriški poti na ameriški sistem, s takšnim sistemom je pa nekaj hudo narobe in ne deluje, posledice pa nosi mali človek torej delavec , kmet, otrok, upokojenec
enakostzavse
08. 10. 2015 13.21
+0
Naj kar čakata. Doma in brez plače iz SLO. Nenormalno je vse okrog teh podlasic. Tudi to, da plačo dobivata pri nas, v celoti, davek od plače pa plačata v svoji državi. Absurd. Enako naj čaka un lopov sdsovski, šircl, kateri je v kompaniji z temi.
EMINENT
08. 10. 2015 13.32
+0
Uuuh slovenščina pa ni tvoje najmočnejše orožje, o strpnosti, pa boš moral še kako bukvo prečitat. Da je nimaš me ne preseneča, saj nam tvoji že 70 let vladajo.
EMINENT
08. 10. 2015 13.08
+1
Malo OT, ampak vseeno. Če bi meni moj nono bivši taboriščnik v IT. in njegova žena, svoje čase dojilja v Egiptu živeča na goriškem, kjer sem se skoraj dobesedno tudi rodil rekla eno besedo v dobro komunizma, bi verjetno letošnji pohod v Dražgoše bil moj 53. Je pa res, da ko sem očetu omenil junaštva Cankarjevega bataljona je samo z očmi zavrtel. Takrat je bila še Juga in nisi imel pravice do lastnega mišljenja.
enakostzavse
08. 10. 2015 13.16
+2
deathbite
08. 10. 2015 13.07
+1
Kilavo dete "kilavega" politika!
proletarec1
08. 10. 2015 12.43
-1
TA DVA STA PRIPRAVILA TEREN, ZA DVA SLOVENSKA POHLEPNEŽA,,KI BOSTA NAPREJ ,IZVAJALA, KAR STA ONADVA ZAČELA.TA VLADA NI NIČ BOLJŠA OD JANŠEVE.TUDI TI NAJRAJE BAŠEJO V SVOJE ŽEPE.
puspan
08. 10. 2015 13.41
Ti še predobro živiš za to, kar ustvariš.
EMINENT
08. 10. 2015 11.55
+4
Se je danes odvila seja komisije za nadzor javnih financ, prenos je bil na tretjem. Ga priporočam vsem. Torej na kratko; Če je DUTB svinjarija, potem za NLB v slovenskem jeziku ni izraza.
BULDOH
08. 10. 2015 12.02
+2
Lepo mi poje črni kos-tam Na Ljubljanskem Bukovju...
EMINENT
08. 10. 2015 13.11
+1
Ma lahko za črnega, ta se s vojim perjem hvali in ga razkazuje. Dvobarvni kosi so problem, da še samice ne vedo kateri je ta pravi.
biggbrader
08. 10. 2015 11.49
+2
Nyberg in Mansson čakata na uradno sporočilo o nezaupnici vlade Študirajo, kaj bi jima prilepili; kot tisto o Nybergovi koruptivnosti,...
biggbrader
08. 10. 2015 11.50
+3
More Karl iz dopusta priti - iz "njegove" Istre.
BULDOH
08. 10. 2015 11.54
+4
biggbrader
08. 10. 2015 11.55
+4
BULDOH
08. 10. 2015 11.25
+4
Zakaj bi tujci denar pobirali, če ga lahko naši rdeči....
biggbrader
08. 10. 2015 11.46
+2
BULDOH
08. 10. 2015 12.06
+3
User416781
08. 10. 2015 11.21
+6
Največja nemumnost pa so bili očitki, ki so se pojavili v določenih medijih, da je bil g. Nyberg obtožen korupcije na Švedskem. Veleumni novinarji niso ugotovili, da je na Wikipedii govora o njegovem soimenjaku. Leva opcija zopet ugrablja državo in se priklaplja na pipice - saj nenazadnje je gospodarska rast, a ne? Torej je spet čas za "črpanje".
biggbrader
08. 10. 2015 11.46
+2
Pašekovi vse prav pride, če ima odprto naročilnico.
resslovenka
08. 10. 2015 11.09
+11
Sama verjamem, da problem ni v plačah in nagradah teh dveh gospodov. Baje sta zafurala zaupanje naših posvečenih. Ampak prav ti so zafurali naše zaupanje dolgo, dolgo nazaj. Problem je bistveno globji.Znebiti se vseh, ki posežejo v skrite interese slovenskih lobijev.
deathbite
08. 10. 2015 12.33
+1
puspan
08. 10. 2015 13.43
+1
zaenotnost
08. 10. 2015 11.05
-5
Premoženje ki ga prodajajo-kradejo so ustvarili-pridelali delovni ljudje v bivši državi, ki jo imajo nekateri za nepošteno, izkoriščevalsko meni se zdi, da je bila bolj poštena do vseh prebivalcev kot je kapitalizem, ki ga imamo. ta dva gospoda se ne ozirata na interese države, njene prihodnosti, "hararata" po podjetjih brezkompromisno za neke "njihove strice" in potem to očitata vladi. Problem so izplačila ki so pretirana in nespoštovanja gostitelja in njegovega premoženja. Postavlja se mi vprašanje kako je nastala ta slaba banka. SDS je odigral odločajočo vlogo. Na začetku je bil postavljen ŠIRCELJ SDS za direktorja, to se vidi tudi na fotografijah. V DZ so sklenili, da ne more biti poslanec in direktor banke, da je lahko eno ali drugo, odločil se je za poslanca, to mi da misliti, dvomiti v poštenje teh ljudi...Tej vladi zaupam in mislim, da se premika v pravo smer. Težko pa je delati, če ti nekdo vedno znova meče polena...
butalistan
08. 10. 2015 11.10
+0
biggbrader
08. 10. 2015 11.47
+1
Kapitol
08. 10. 2015 11.50
+2
Kje pa vidite kak kapitalizem.... morda tovarišijski, to ja in to je ogromna razlika...Če bi bila bivša država tako ok potem ne bi propadla tako kot ni npr. Avstrija.
deathbite
08. 10. 2015 12.42
+0
S tem, da je šircelj pobasal 50.000 € odpravnine, za "uspešno" delo! Kako sektaši radi blejajo......Slovensko ne znajo, blejanje vam gre pa dobro "od jezika"! To prihaja verjetno iz srca, ker iz pametne glave ne more!
biggbrader
08. 10. 2015 12.46
+1
deathbite
08. 10. 2015 13.06
+1
biggbrader
08. 10. 2015 10.54
+4
Nekateri so se ustrašili za "svoje" hotele, drugi za "svoja" podjetja (nekoč dobra, a zafurana od njih samih),...in vse po starem.
Kollerik
08. 10. 2015 11.12
+3
Bingo, biggbrader! In to govorjenje o omrežjih. Seveda vsi verjamemo (vemo), da ta omrežja obstajajo.... vendar ob takšnih sodiščih kot jih imamo res ni čudno, da nikakor ne pride do objav konkretnih imen v javnosti.
murinar
08. 10. 2015 10.46
+0
Vsi samo govorijo o lobijih omrežjih a nobeden ne pove IMENA IN PRIIMKA LE TEH !! Da je uničevalcev države veliko pa vidi lahko slep!
biggbrader
08. 10. 2015 10.55
+4
Kdor jih ne vidi, ima nataknjene plašnice.
murinar
08. 10. 2015 11.35
biggbrader
08. 10. 2015 11.43
+2
Kučan, Rigelnik, Bohorič, Zemljarič, Dimnik, Jankovič, Černigoj, ...s svojimi izvršnimi sekretarji po vladi in agencijah; vmes pa se najde tudi kakšna zablodela ovca brez računa v davčnih oazah.
biggbrader
08. 10. 2015 11.44
+2
Veselo pa jim pomagajo tudi "vstajniki" v aktualni vladi (za nagrado).
scipio
08. 10. 2015 10.38
+2
včasih, pje, se je denar delal iz pridelkov, potem se je delal iz manufakturnih in kasneje industrijskih izdelkov. danes se njaveč denarja naredi iz denarja. in bolj ko je ta denar umazan, več novega sproducira. dobro jutro v deželi nasmeha!
helter skelter
08. 10. 2015 10.32
+6
Boljševiki so v Sloveniji zopet prevzeli oblast in začela se bo vsesplošna kraja državnega premoženja, nihče jih več ne bo pri tem oviral. Tudi nekaj nas komentatorjev je zapisalo, da problem s Švedi in Finci niso bile njihove plače in nagrade, ampak da so boljševiki izgubili popolno kontrolo nad dogajanjem v slovenskih državnih firmah. Slovenceljni pa kot vedno padejo na finto visokih plač, niso sposobni niti malo razmišljati, ker jim zaradi tega pade "mrak na oči". In kdo naj ta stampedo proti tujcem ustavi? Mogoče Cerar? Ta nima jajc. Mogoče Mramor? Ta je aparatčik, ki dela kaj mu naročijo. Mogoče Dragonja? Tega so v Novartisu nagnali zaradi nesposobnosti. V Rusiji pa se je še izpopolnil v boljševizmu. Mogoče boljševika Židan in Erjavec? Ta dva sta pa tako ali tako navadna butla, kar je pogoj, da si boljševik. Slovenski narod? Ta je prepariran s socializmom od glave do pet in poka od zavisti, čim sliši "tujci imajo visoke plače". Ne preostane nam drugega, kot da čakamo na naslednje volitve, na katerih pa bodo zopet zmagali boljševiki. Slovenija je resno bolana!
Kapitol
08. 10. 2015 10.39
+4
Slovenci bodo pa spet jokal, da jim slabo gre in še naprej nasedal na socialistične floskule o pravičnosti itd.. Temu narodu res ni pomoči, se je pač odločil za vegetiranje na napačni strani alp. Ta narod je bil navajen, da se je boljše življenje in razvitost začela preko karavank, pa nekako ne more iz te navade.
murinar
08. 10. 2015 10.43
+2
V ozadju so pokvarjeni uničevalci Slovenije!
ONniON
08. 10. 2015 10.01
-2
sami mafijozi povsod slovenski in tuji
aa8
08. 10. 2015 09.31
+3
In zdaj po razrešitvi, če do nje pride, pa so na vrsti odpravnine, odškodnine....Pogodbe so zagotovo tako spisane, da jim to ne "uide". Sicer pa kaj ,... saj slovenska raja vse plačuje.
steirer5
08. 10. 2015 11.01
+4
Ha, ha, to je samo drobiz proti temu, kar nas sedaj od nasih caka!!!
EMINENT
08. 10. 2015 12.03
+1
Tako je stajerc. Glava nas bo bolela šele zaradi nadaljnega dogajanja na DUTB. Odpravnine bodo zgledale približno tako, kot boksarju po 12 rundi zgleda klofuta.
VSEZNALECno1
08. 10. 2015 09.28
+7
HOJLADRIJA ZDAJ PA SPET VSE PO DOMAČE.......... ZA ŠE VEČJE PLAČE------------
scipio
08. 10. 2015 10.22
+1
ja, pomisli, zakaj smo sploh vzeli te tujce? zarad nas in še bolj zarad naših hitrih in lepih dečkov!?
deathbite
08. 10. 2015 09.13
+3
DUTB je prvovrstni nateg, ki omogoča upravi DUTB (in morda še komu?), da pokradejo še tisto, kar je malega ostalo po dokapitalizaciji bank. Samo dokapitalizacija bank je večja legalna kraja.
EMINENT
08. 10. 2015 10.23
+4
biggbrader
08. 10. 2015 10.47
+4
deathbite, ja, mogoče to velja za našo aktualno vlado. V Španiji, na Irskem in drugje, kjer je DUTB v večinski privatni lasti, so dobički veliki; čeprav tudi pri nas niso bili zanemarljivi - do sedaj. Od sedaj naprej bo itak megla.
deathbite
08. 10. 2015 12.29
+0
big, ne spuščam se v njihove plače, ker je to stvar pogodbe. DUTB je terjatve bank podcenila in jih bo "uspešno" prelila v denar. Za tako "uspešnost" bodo seveda bogato nagrajeni! Od tu dobički DUTBja! Lahko je s polno ritjo dobiček delat! Mislim, da ti marsikaj ni jasno v zvezi z DUTB! Aktualna vlada je zavezana pogodbam in verjetno nima vpliva na ocene, ki jih je opravil DUTB!
deathbite
08. 10. 2015 12.38
+1
Da poenostavim, da ti bo razumljivo. Dvosobno stanovanjevredno 140.000 € prodaš za 100.000€, če si ga dobil zastonj in ocenil na 60.000. In potem si zelo uspešen in nagrajen za razliko 40.000€! Razumljivo?
EMINENT
08. 10. 2015 12.45
-1
deathbite Je treba pa le pojasnit nepismenim, da ceno terjatev ni DUTB določala ampak SDH.
biggbrader
08. 10. 2015 12.57
-1
Aja, sedaj šele razumem. Samo ti bistva ne razumeš; da so to stanovanja, nepremičnine in premičnine ter blagovne znamke z preteklostjo in z HIPOTEKO. OKUŽENA.
deathbite
08. 10. 2015 13.08
+1
Ne glede na to, kdo je ceno terjatev določal, je to nateg! Kaj imajo s tem hipoteke?!
deathbite
08. 10. 2015 15.48
+1
Hipoteka iz let 2004-2008 je izvirni greh slovenske zadolženosti.
Oliguma
08. 10. 2015 08.08
-10
Lars Nyberg ..rit stara..spokaj v penzijo pa ribe loviti.
biggbrader
08. 10. 2015 08.53
+10
Bomo mi naprej kradli,....smo že navajeni.
deathbite
08. 10. 2015 09.09
-3
big, to tako ali tako že počnete. Samo v prvo vrsto pri koritu se boste pa težko zopet pririnili.
biggbrader
08. 10. 2015 10.51
+3
steirer5
08. 10. 2015 11.05
+2
deathbite@, tako iskrene izjave o vasi kraji, se pa nisem zasledil na forumu!!!
biggbrader
08. 10. 2015 11.53
+3
O Bog, odpusti mu, saj ne ve kaj piše. Deathbite namreč.
deathbite
08. 10. 2015 12.32
-2
. Mea culpa! Mi boste razložili?! Osnovne stvari o DUTB vam niso jasne¨!
deathbite
08. 10. 2015 13.12
+1
Naši kraji??!! Kakši naši?? Moji se niso nikoli drenjali pri koritu. Tako kot vaši črni in rdeči neoliberalni mrhovinarji!