Gospodarstvo

Nučič: Za bančno luknjo niso krive banke, šlo je za splet okoliščin

Ljubljana, 16. 01. 2014 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji viceguverner Banke Slovenije Samo Nučič je prepričan, da je šestmilijardna bančna luknja izključno posledica krize. "Napaka je, da iščete posameznika, ki je odgovoren," je prepričan. Primera, da bi konkretna oseba od njega zahtevala odobritev posojila, se ne spomni.

Samo Nučič
Samo Nučič FOTO: POP TV

Slovenska bančna luknja je po oceni nekdanjega viceguvernerja Banke Slovenije Sama Nučiča posledica finančno gospodarske krize, ki je k nam prišla iz ZDA in Evrope. "Napaka je, da iščete posameznika, ki je odgovoren," je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu dejal Nučič.

Za težave v slovenskem bančnem sistemu po mnenju Nučiča, ki je bil viceguverner med letoma 1996 in 2008, niso eksplicitno krive banke, pač pa je šlo za splet okoliščin. Ker se je s približevanjem Slovenije EU cena denarja znižala, so se banke razmeroma poceni zadolževale v tujini, denar pa ponudile slovenskim podjetjem, je pojasnil.

"Ker je Slovenija beležila rast, ki se je pričakovala še naprej, so bile banke verjetno manj kritične," je ocenil Nučič. Zagotovil je, da je Banka Slovenije pri nadzoru poslovanja bank upoštevala takratna pravila in njeno ravnanje ni bilo nič drugačno kot v drugih evrskih državah.

Nučič: Banka Slovenija je storila vse, kar je bilo v njeni moči

Na vprašanje predsednika komisije Marka Pogačnika (SDS), ali je do šestmilijardne bančne luknje torej prišlo izključno zaradi finančno gospodarske krize, je Nučič odgovoril pritrdilno.

Prepričan je, da je Banka Slovenije takrat storila vse, kar je bilo v njeni moči, vedenju in sposobnosti, da je bančni sistem deloval pod ustreznim nadzorom ter v skladu s pravili.

Podrobnosti o postopkih v okviru nadzora bank sta danes pred komisijo pojasnjevala tudi nekdanji viceguverner Božo Jašovič in zdajšnja viceguvernerka. Oba sta povedala, da je centralna banka v tistem času opazila nevzdržno rast kreditiranja, zaradi česar je bankam tudi naložila nekatere ukrepe.

Komisija, pred katero sta decembra lani kot prva pričala nekdanja guvernerja Banke Slovenije Mitja Gaspari in Marko Kranjec, bo z zaslišanji nadaljevala že v petek. Na sejo je povabila direktorico Agencije za javni nadzor nad revidiranjem Mojco Majič, nekdanjo direktorico nadzora bančnega poslovanja v Banki Slovenije Natašo Pukl in direktorja nadzora bančnega poslovanja v Banki Slovenije Mateja Krumbergerja.

KPK: Banka Slovenije je svoje delo opravljala nevestno in neodgovorno

Po oceni predsednika Komisije za preprečevanje korupcije v odstopu Gorana Klemenčiča je Banka Slovenije opravljala svoje delo nevestno in neodgovorno, kar je komisija zapisala že v lani predstavljenem poročilu, v katerem opozarja na sistemsko korupcijo v slovenskem bančništvu. "Banka Slovenije je res podala kar nekaj ovadb, a šele takrat, ko se je v javnosti zelo resno začelo govoriti o nepravilnostih v slovenskem bančnem sistemu," je dejal.

Nučič se konkretnega primera ne spomni

Ker je komisija ugotovila primere, ko se je kredite dajalo na podlagi prijateljskih ali političnih povezav, so člani komisije želeli od prič izvedeti imena odgovornih. A Nučič se ni spomnil nobenega primera, da bi konkretna oseba od njega zahtevala odobritev posojila. V času, ko je bil viceguverner, niti ni imel možnosti soodločati o kreditih, saj gre za odločitve bank, pozneje na položaju generalnega sekretarja v NLB pa ga ni nihče klical, naj poskrbi za odobritev kakšnega posojila.

Sicer pa tako enostavno ne gre, je dejal Nučič, a dodal, da pa je zagotovo prihajalo do določenih priporočil ali lobiranja. "To je normalno tudi v sedanjih razmerah," je povedal.

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Reuters

Jašovič pravi, da se je odločal na podlagi zahteve in dokumenatcije

Tudi Božo Jašovič, ki je jeseni 2009 prevzel položaj predsednika uprave NLB, je zanikal, da bi kdorkoli vplival nanj z namenom, da bi mu bil odobren kredit. "Kolikokrat ste bili navzoči pri odločanju o večjih kreditih, ko ste se samo spogledali in jih odobrili," ga je vprašal Franc Pukšič (SLS), Jašovič pa je odgovoril, da se ni nikoli z nikomer spogledoval, pač pa se je odločal na podlagi zahteve in dokumentacije.

Še bolj konkreten je bil Jožef Horvat (NSi), ki je Jašoviča vprašal, ali je on ena od sivih eminenc slovenskega bančnega sistema, o kateri Komisija za preprečevanje korupcije govori v poročilu o dodeljevanju kreditov funkcionarjem ali uradnikom na položajih. "Nimam te sreče," je odgovoril Jašovič.

Kdo so sive eminence slovenskega bančništva?

Odgovora na vprašanje, kdo so sive eminence slovenskega bančništva, člani komisije niso dobili niti od Klemenčiča. Ta imena predstavljajo v glavnem del predkazenskega spisa, odstopljenega tožilstvu, zato jih komisija ne sme razkriti, je pojasnil. "Če vam tožilstvo ne da podatkov, ne morete mene poklicati, naj vam te podatke dam," je očital članom komisije.

Po njegovem mnenju bi bila potrebna javna preiskava, da bi izvedeli, kdo v državnih bankah je dajal slabe kredite. Čeprav še ni nujno, da gre za kaznivo dejanje, je dodal.

Je pa Klemenčič povedal, da je bilo veliko kreditov odobrenih "na nekih vampih na rednih tedenskih srečanjih fantov, ki se poznajo". So se te zgodbe končale s slabimi krediti ali s krediti nasploh? To je pa vprašanje za milijon dolarjev, je odgovoril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (314)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtaksn
10. 10. 2014 20.14
Placala bo pa raja! Ofce, ofce ! Le vkup le vkup
proletarec1
20. 01. 2014 22.48
V BANKAH NI KRADLA KRIZA , AMPAK, LOPOVI ,KI JIH ,NOČEJO RAZKRITI,KER JE PREVEČ, ROK V MARMELADI, PRAV IZ VRHA SLOVENSKE SRENJE.
arthur1982
20. 01. 2014 16.47
V Sloveniji ne more biti sprave, dokler ne bodo lopovi s političnimi in bančnimi pomagači v arestu.
25letluzerjev
20. 01. 2014 13.09
+2
Splet okoliščin- IZJAVA TEDNA. Kdor da tako izjavo, še posebno iz vrha v bančnem sistemu, potem ni sposoben voditi ni ti domačega kokošnjaka. Okoliščine dela človek , še posebno na vodilnem mestu. Izgini v kokošnjak , ta ki si upa s takimi izjavami v javnost.
Fifi Garbo
19. 01. 2014 19.44
+4
V Sloveniji nimamo krize, mi imamo Lopove!!!!!!!!!!
brabusednet
19. 01. 2014 14.22
+1
Za takšno izjavo moraš bit mal čez les mahnjen.
brabusednet
19. 01. 2014 14.19
+4
No če so takšni norci bili v vodtstvu bank ni čudno da je šlo vse v maloro.
luciluk
19. 01. 2014 13.53
+6
Nučič: Za bančno luknjo niso krive banke, šlo je za splet okoliščin..........za to izjavo si zasluži svinc v glavo. Mamu-mu-J***m pa nismo mi nepismene opice NUĆUĆ-u
babi jelci
19. 01. 2014 14.24
+2
svinca lih NE, zato di dam minus "luciluk", dve okol kepe sprenevedave pa bi mu z veseljem prilepila
babi jelci
19. 01. 2014 13.27
+7
točno g.bivši guverner banke, banke niso krive za luknjo, tudi tajkuni ki so jih dobili ne, smo res nesramni in meobjektivni ko krivdo prelagomo na vas, kriva sem očitno jaz pa moji otroci in vnuki pa ostali sodržavljani in mislim , da vam pripada še kakšna nagrada.
jafalical
19. 01. 2014 11.19
+6
Upam, močno si želim, da kdo sporoči javnosti, da to obstajajo pri nas(kod ponekod drugod) dva, trije, sodniki, ki bodo zašili te take bankirje, ki se zdaj spretno izmotavajo, skrivajo za hrbti drugih vpletenih v aferah.Da jim zaplenijo, oglobijo, da vrnejo, odgovarjajo.Po pravici povedano, tud Kordež, Tovšakova, Zidarji, Pogačarji, Šroti, ...ostali, ki so spravili firme v stečaje, odpustili toliko delavcev, uničili preveč vsega... s tolkimi miljoni kreditov od naših bank, si ne bi mogli nikakor jemati, dovoliti jemati brez garancij, zavarovanj, če ne bi direktno bili podprti od bankirjev iz korita.Tako, da ti bankirji, ki so plesali okrog teh takozvanih pomebnih kravatajrev, so še kako krivi,da so si upal bando" motivirat", da se to da in da se lahko.
11qq
19. 01. 2014 07.33
+3
Še nekaj: Bine Kordež je sam priznal, da je v NLB dobil 100 milijonov € na "DOBRO IME"!!!!!!!!!!!!!!!!! Torej, prosto po Nučiću: tak način odobravanja kreditov je prišel iz ZDA in Evrope...ja, ja praksa je bila, v Lehman Brothers Holdings Inc., da če si rekel, da si Kordež-evo ti 100 miljonov... In pol je svizec zavil čokolado.
11qq
19. 01. 2014 07.27
+2
Ne verjamemu mu. Mislim da laže, ker s tem ščiti svoje interese. Če bi se poiskali odgovorni posamezniki, bi Nučič tudi odgovarjal. Sicer pa se kaže tudi "otroški vrtec" preizkovalne komisije DZ...namreč: - na zaslišanje vabijo samo veliko živino, ki je sama odgovorna za nastalo stanje-torej lažejo -niso sposobni ali ne upajo poklicati tudi uslužbencev bank in BS...mislim na tajnice, referente, strokovne sodelavce, ki so pripravljali posamezne dokumente-oni bi znali drugače povedati, kaj je kdo ukazal in za koga se je "delalo po domače"... ...imam občutek, kot da si Slovenija ne želi izvedeti resnice, ne želi najti krivcev in jih ne želi kaznovati. P.S. Seveda, da bi nižji uslužbenci bank "zapeli" bi se jim moralo nuditi zaščito...ker tile banksterji in umazani politiki, bi jih drugače v uničili.
alescipko
18. 01. 2014 08.34
+4
tudi sam je v tem zosu
VSEZNALECno1
18. 01. 2014 08.13
+4
Hahaha kriv je juzno veter, primorska burja nad Postojno. Snezni metez v Kranju.
Arguss
17. 01. 2014 21.06
+11
ČE BI BIL AVSRIJSKI NADZOR IN ZAKONI BI ŽE VSI SEDELI.ŠE DOBRO DA NAS ČEDALJE VEČ SLOVENCEV DELA TAM TAKIM IN ŠE MNOGIM DRUGIM SE PA SAMO SMEJIMO .
25letluzerjev
17. 01. 2014 20.12
+6
Vsak dan nova katastrofa, vsak dan večja bančna luknja, vsak dan pa je manj krivih za tako stane- no praktično nobenega krivega za tako katastrofalno stanje. Severna Koreja je lahko Sloveniji za zgled-tako nizko smo padli. Sramota . Le kaj si mislijo drugi o nas. Ali sploh še sprejmejo naše politične iztirjence kot verodostojne. Mene , če bi zastopal tako mafijsko državo bi bilo sram. Zgleda, da pa naših vrlih politikov ni , pomemben jim je le denar, dokler lahko kaj izcuzajo , neglede na domače in zunanje mnenje ne bodo zamenjali šihta- ali pa sihta.
slovenc59
17. 01. 2014 19.57
+16
Vi gospod Nučič niste opravljali svojega dela, zdaj boste pa skupaj s pokvarjenimi bankirji našli imaginarnega krivca. Take butaste izjave pa ne bi pričakoval od enega takega bančnega "strokovnjaka" , kot ste vi pa vaši sostrokovnjaki na BS. Slej ko prej se bo tudi pri nas našel kakšen Snowden, pa bomo izvedeli za vse svinjarije, ki jih je počenjal bančni sektor.
aquauris
17. 01. 2014 16.50
+21
Buuuuhuhuhuahahahaha... Niso krive banke? Ja kdo pa? Zvezde? Planeti? Globalno segrevanje mogoče? Daj no daj. Posojila so dajale BANKE. Če so ga dale na lepe oči, so krive BANKE. In zaradi mene naj potem crknejo BANKE, ne pa da zdaj mi pokrivamo to luknjo.
Polly ß
17. 01. 2014 16.49
+7
Kakšne bučke ser..... A Kordeža in ostale tajkune je potrebno izpustiti, ker so ubogi? Kriza je dajala na lepe očke, ki jih pa eden od tajkunov NIMA!
lepota in zdravje
17. 01. 2014 16.29
+7
"Kriza" je dajala kredo na lepe učke a ne.