Gospodarstvo

Novolesovi delavci na čakanju

Novo mesto, 01. 07. 2009 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Novolesu, kjer se soočajo z upadom prodaje, so na čakanje poslali 140 delavcev. Brez dela bodo vsaj pol leta, v tem času pa naj bi se izobraževali za delo v novih programih.

Straški Novoles
Straški Novoles FOTO: Novoles

140 zaposlenih v straškem Novolesu, od tega 130 delavcev iz proizvodnje, je od danes na čakanju. Brez dela bodo vsaj pol leta, v tem obdobju pa naj bi jih izobraževali in prekvalificirali, da bodo lahko delali v načrtovanih novih programih: opremljanju turističnih in poslovnih objektov, izdelavi pohištva lastne blagovne znamke ter razvoju izdelkov iz vezanega lesa.

Vodilni pričakujejo, da bodo lahko delno krili stroške izobraževanja in polovico nadomestila plače od skupaj 85 odstotkov osnove nadomestila, ki ga predvideva zakon, delavci z najnižjo plačo pa naj bi imeli nespremenjen dohodek.

Delavce so na čakanje poslali zaradi padca naročil in posledično prodaje. Naročila so v prvih petih mesecih letos v primerjavi z istim obdobjem lani manjša za skoraj 30 odstotkov. Največji upad naročil, kar polovični, je pri pohištvenih delih. Lani je Skupina Novoles poslovanje zaključila s približno dvema milijonoma izgube.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

YesNo
01. 07. 2009 22.48
Zakaj potem jaz čakam na Novolesovo spalnico že 14 dni. Ker imajo premalo dela, verjetno ne sem pa tudi sam delodajalec in vem da ponujene priložnosti se pač izkoristijo. V mislih imam odslovitev določenih delavcev, ki jih drugače niti v pravljici ne dobiš iz programa zaposlitve za nedoločen čas. Med njimi so tudi takšni, ki po letih trdega dela niso ali ne bodo več sposobni delati do upokojitve. Hoteli ste kapitalizem sedaj ga imate tudi to namreč spada k dobrim avtom in vsem dobrinam, ki so nam voljo.
brencl
01. 07. 2009 15.24
Polletne počitnice. Kdo si jih ne bi želel?
zelena.zmajcica
01. 07. 2009 14.01
JOJ kok je brezposelnostiiiiii...:/