Gospodarstvo

Novo znižanje bonitetne ocene 'sploh ni nedolžno'

Ljubljana, 03. 08. 2012 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ekonomist Damijan je prepričan, da mora Slovenija v enem mesecu prepričati finančni svet, da lahko obvlada javne finance in da je sposobna zagnati gospodarsko rast. Novo znižanje bonitetne ocene Slovenije "sploh ni nedolžno", pa je poudaril predsednik GZS Hribar Milič.

Jože Damijan
Jože Damijan FOTO: POP TV

Po novem padcu bonitete mora Slovenija po prepričanju ekonomista Jožeta Damijana v enem mesecu prepričati finančni svet, da lahko obvlada javne finance in da je sposobna zagnati gospodarsko rast. "Vlada mora nujno pripraviti obsežen New Deal za zagon gospodarstva, saj lahko samo ta Slovenijo potegne iz dolžniške spirale," je dejal.

Damijanu se bonitetne ocene agencije Moody's za Slovenijo – agencija je v četrtek oceno kreditnega dolga znižala z A2 na Baa2, obete za naprej pa ohranila negativne – zdijo korektne in relevantne.

Kot je poudaril, so se finančne težave Slovenije zaradi napačne ekonomske politike, in sicer glede zvišanja plač v javnem sektorju in minimalne plače, neprivatizacije bank pred krizo in nereševanja bank po začetku krize, močno zaostrile. "Če je še pred kratkim kazalo, da bo Slovenija potrebovala pomoč EU le v primeru sanacije bank, zdaj kaže, da jo bo potrebovala že za financiranje tekočega proračuna," meni Damijan.

Obeti se slabšajo, in kot kaže, je Slovenija zašla v grško-špansko javnofinančno spiralo navzdol, opozarja Damijan, ki ne glede na mnenje o bonitetnih agencijah izpostavlja dejstvo, da nam te posredno določajo ceno zadolževanja in s tem vzdržnost naših javnih financ.

Finančni viri bodo še težje dostopni in še dražji

Novo znižanje bonitetne ocene Slovenije "sploh ni nedolžno", je poudaril predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič.

Samo Hribar Milič
Samo Hribar Milič FOTO: Blaž Garbajs

Kot je dejal, bo to še otežilo poslovanje slovenskih podjetij, saj bodo finančni viri še težje dostopni in še dražji, kar se bo negativno izrazilo tudi pri gospodarski aktivnosti. Prvi mož GZS je uvodoma spomnil, da Slovenija že sedaj nima več gospodarske rasti. Ocenil je, da so napovedi Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), da se bo slovenski bruto domači proizvod (BDP) letos skrčil za dva odstotka, "žal točne", lahko pa "celo preveč optimistične".

Glede na to je opozoril, da v državi upada domače povpraševanje, zmanjšuje pa se tudi slovenska aktivnost na tujih trgih. To se pozna na gospodarski rasti in bo vplivalo na konkurenčnost slovenskega gospodarstva, je dejal.

Hribar Miliča skrbi tudi, ker na vidiku ni novih investicij, čeprav so jih v svojih predvolilnih programih napovedovale vse politične stranke. Vladajoča koalicija je to zapisala tudi v koalicijsko pogodbo, a v smeri gospodarskega razvoja ni začela še nobenega projekta, je bil kritičen.

"Preiti je treba od besed k dejanjem," je menil in pozval k hitrejšim in odločnejšim spremembam. "Mislim, da je interes Slovenije v tem trenutku pomembnejši od strankarskega interesa. Vsi smo na isti ladji – tako socialni partnerji kot politične stranke. In tej ladji se reče Slovenija, ki je zadnja tri leta na poti grškega scenarija," je sklenil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (366)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
07. 08. 2012 09.01
+2
Kolikor je videti Milič pije ko pumpa, potem pa malo bolane trosi...... ti, ti, ti roznbaverca.........
.eu.
06. 08. 2012 11.08
+7
Slovenske firmice sami mešalci megle.Plača 700 eur NE HVALA. Pol se čudite da nedobite delavcev
bogec9
05. 08. 2012 16.09
+10
važno je da se naša vlada ukvarja z zvezdo kot narodnim simbolom da ali ne. boli njo za rajo :-(
izbriši mi profil admin
05. 08. 2012 11.54
+14
hahahahaha - sploh ni nedolžno :))) Slovensko gospodarstvo je zame navaden sekret ! Samo Hribar --- ti to resno ???
dostmam9
05. 08. 2012 09.26
+0
Dokler nam bo vladala KPS iz Murgel, ki stalno ščuva pingvine, svizce in ostale sindikaliste proti vladnim ukrepom, dokler nepotrebnih administratorjev v širši javni upravi ne oklestimo za njmanj 30% in dokler se ne znabimo NLB, NKBM, SŽ in podobnih zažiralcev državne blagajne, toliko časa bomo tonili. Sicer to potapljanje itak ne bo dolgo trjalo, ker smo praktično že 3 lete pod vodo, v podmornici, tako da bo klestenje administracije in prodaja "srebrnine" za katero se tako borita F 21 in ruralni komunisti zbrani v SLS itak prišlo na komando, ker bomo morali zaprositi za pomoč, saj se sami ne bomo odločili za pametne ukrepe. Kako silovito se razni pingvini upirajo prodaji Adrie, ki samo še kuri proračunski denar, kako najdemo 1000 razlogov za obrambo NLB, gnojne jame, hobotnice mladincev KPS v LDS, ki je Slovenijo upravljala in dokončno zavozila v zadnjih 20 letih. Slovenci bi komaj iz vseh strank in tudi izven njih spravili skupaj dovolj strokovno in kompetentno vlado, a kaj ko so poleg javno deklarirane pingvinske stranke PS, grabežljivi pingvini prisotni v vseh strankah in blokirajo sprejemanje radikalnih ukrepov, ali pa vsaj nujno potrebne ukrepe toliko "popravijo", da nimajo učinka, in da totalno razvodenijo, kot ja to v primeru ukrepov v JU, ki so na koncu prav smešno absurdni in neučinkoviti.
Huey
04. 08. 2012 21.48
+6
Vlada bo visela! In pol javne uprave poleg!
usi-glih
04. 08. 2012 21.10
+16
je pa res da se glih dva prava parazita oglašata dmjan in milič, ki živita že celo življenje na račun raje
Zentrum
04. 08. 2012 20.04
+9
Če bi to bila Grčija, bi ulice že bile polne. Tako pa se spet nič ne dogaja in se spet samo čaka, da nam bodo še dodatno znižali plače, dodatke in dopust. Pa še tisto bomo rade volje sprejeli, kajne slovenci?
lodz68
05. 08. 2012 10.57
+8
Kako to misliš da nam bodo znižali plače??? Jaz sem zaposlen pri nemški firmi+tega sem bil skoraj 10 let zunaj.... Kaj vam enim še vedno ni jasno da je v sloveniji preveč javnih uslužbencev...
prašek
04. 08. 2012 19.09
+1
A je konj že pobegnil ????
prašek
04. 08. 2012 17.58
+8
Tisto , kar misli Tomaž vpisati v fiskalno pravilo , ima vsak normalen kmet v glavi !!!!
prašek
04. 08. 2012 17.57
+13
Problem Slovenije je bančni sistem. Nezavarovani krediti po sedanjih ocenah 1,5 milijarde evrov. Če bi bila politična volja, bi se dalo ugotoviti, kam je šel denar. Celotnega zneska se na da dobit, del pa ja. Glede na naše politike in to leve in desne, nam ne pomaga nobeno fiskalno pravilo, ker si ga bodo politiki razlagali po svoje.
krucyfix
06. 08. 2012 15.20
-1
Ma bejž no, sicer so nekej nakradli in kam parkirali, ampak to je majhen del. Večina denarja je izginila v monetarnih nebesih: borza dala, borza vzela. Posli cveteli, banka ponujala denar, vzeli so kredit, zanj privatizirali firmo ali pa kupili delnice za širitev "imperija", nastopila kriza, firma v zosu, banka ob reprogramiranju dvigne obresti, firma še bolj v zosu, delnice nič več vredne, kredit ostal, banka noče več reprogramirat, firma škrip, banka slabitve, eno dokapitalizacijo prosim. Če ne bi bilo krize, bi posli cveteli naprej, firma bi vrnila kredit in delala še profit, pa še veliko več bi zraven pokradli in se za to nihče ne bi sekiral. Po drugi strani, če bi se bali krize in ne bi vzeli kredita, jih kriza ne bi mogla tolk usekat, ampak v odsotnosti krize pa tud velkih profitov ne bi bilo.
prašek
04. 08. 2012 17.55
+5
» Predsednik vlade Janez Janša je ministru Andreju Vizjaku in Janezu Šušteršiču kljub krizi spet povišal plačo. Razlog za povišico je enak kot prejšnji mesec, ko sta Vizjak in Šušteršič prejela višjo plačo zaradi "izjemne obremenjenosti."« Kot piše Delo, so se plače premierja in večine ministrov prejšnji mesec zaradi varčevalnega zakona znižale. Izjemi sta bili takrat le Šušteršič in Vizjak.
prašek
04. 08. 2012 17.53
+6
Problem je ta da smo globoko v ri_i, gospodarstvo nazaduje, banke imajo slabe neizterljive terjatve. vlada nima vizije kako naprej. Sedaj so se pa oprijeli vpisa fiskalnega pravila v ustavo, kot da je to rešitev problema. Edino kar nas reši je odstop vlade in postavitev prislike s strani Bruslja. Sedanje elite leve in desne so preveč prepletene, da se lahko zgodi kaj na bolje. Sposobni ljudje, ki jih še ima Slovenija pa so se bili prisiljeni umakniti v tujino, saj so bili tu onemogočeni.
krucyfix
06. 08. 2012 15.32
+1
Vprašanje če bo prisilka za nas kej boljša kot je Majer. Nič ne kaže, da bi v Bruslju kej delali na tem, da bi oživili grško gospodarstvo. Kar je videt je predvsem reševanje nasedlih upnikov in puščanje krvi kot maščevanje za prevaro. Pri čemer naj kar plačujejo trikrat višje obresti kot Nemci.
matej962
04. 08. 2012 17.41
+9
Lepo bi bilo raziskati kje so naši slavni menedžerji kupili svoje diplome ali v Veliki Kladuši ali pa v Čačku?
prašek
04. 08. 2012 17.48
+4
labersek
04. 08. 2012 17.37
-2
še pred 3 leti je bilo stanje v sloveniji dobro , če bi bii zdaj ta trenutek na nivoju leta 2009 bi lahko bili veseli a žal tako ni
hanoveranec
04. 08. 2012 16.21
-2
SODOBNA SLOVENSKA LEVICA !!!!!!1 Direktor Arhiva Slovenije Jože Dežman o Udbinih tajnih agentih, ki se branijo z delom za domovino. Čeprav je bila tajna politična policija »šiba božja«, pa se zdaj dozdeva, kot da je pravzaprav ne bi bilo. Imamo smešen položaj, ko nihče noče niti slišati za to, da bi kakorkoli sodeloval, na primer z Udbo. Le redki njeni pripadniki so jo opisali kot zločinsko združbo (na primer Zavadlav in Svetina). Če pa že kdo kaj prizna, skuša prodajati racionalizacije v slogu, da je delal za »domovino«. Dežman temu ostro nasprotuje. Tajna politična policija ni delala za domovino, temveč za režim, ki je mnogim domovino jemal. Kogar je sistem izločil, je postal človek brez domovine. »Navsezadnje,« pravi Dežman, »rad bi videl kakšen zunanjepolitičen uspeh Udbe, kje je naš James Bond, ki je naredil kak svetovni rezultat v boju priti zunanjemu sovražniku. Raje bo obrnjeno, da so se v Jugoslavijo prihajali učit razni lopovski teroristi z vsega sveta.«
lnterReflections
04. 08. 2012 16.58
+2
Jožajoža
04. 08. 2012 17.08
+3
udba je izločila tistega, ki je škodoval 2 milionskemu slovenskemu narodu. in ti sovražniki ljudstva so ostali "brez domovine", ker so izdali in okradli narod in domovino. danes , ko ni več zaščitnika naroda, UDBE, je pa brez domovine ostal 2 milionski narod, ker ga je ta manjšina okradla in prodala.
lnterReflections
04. 08. 2012 17.25
+1
UDBA je poskrbela, da je prvič v zgodovini obstajala država z imenom Slovenija. Ustvarili so jo leta 1945 z imenom Socialistična republika Slovenija, ki je bila del Socialistične federativne republike Jugoslavije. Slovenija je bila v SFRJ to, kar je danes Kalifornija v ZDA! Do leta 1945 je nam stalno vladala zgodovinska SLS, ki je podpirala enkrat Franca Jožefa, drugič Aleksandra Karađorđeviča, tretjič Hitlerja. Vedno so se postavili na stran močnejšega. Po drugi strani pa so liberalci, komunisti in socialisti imeli nacionalno zavest in so se stalno upirali tuji nadvladi. Prešeren je bil primer liberalnega Slovenca, ki se je boril proti tuji nadvladi. Leta 1941 je komunistom, liberalcem in socialistom prekipelo, da jim vlada tujec, zato so ustanovili OF, ki bo s tujci pometla enkrat za vselej! Poleg tega pa so se odločili, da bodo pometli tudi z domačimi, ki se klečeplazijo za tujim okupatorjem, kar je pripeljalo do državljanske vojne! Cilj OF je bil osvoboditev Slovenije in ostale slovanske države, ki so jih stalno plenili in ogrožali Germani in Romani! Hoteli so, da bi bila od Moskve pa do Ljubljane nastale Združene države Slovanskih narodov. To bi nam celo uspelo, če ne bi bil Stalin tak dvoličnež, da se je narodu predstavljal kot komunist, a bil je največji antikomunist! Zato se mu je TITO uprl in je zaradi tega Jugoslavija šla svojo pot, brez ruske kontrole! Leta 1991 so komunisti osvobodili Slovenijo in jo dali stran od Jugoslavije (70% DEMOS-a so sestavljali komunist). Tako smo imeli do leta 2003 svojo državo, od leta 2004 pa se ponovno klečeplazimo Romanom in Germanom (Bruselj je glavno mesto Belgije, ki je mešanica Germanov in Romanov). Ker pa se zgodovina ponavlja, se bo ponovno ponovilo tudi to, da nas bodo novi Partizani ponovno osvobodili od Germanov in Slovanov, ki nas plenijo. Samo upam, da bo naslednjič šlo po mirni poti in brez prelivanja krvi!
matej962
04. 08. 2012 17.36
+5
kaj si ti vse zamešal tukaj ne teče beseda o zgodovini in Udbi ali pa mogoče podporniki plešastega JJ znajo samo o tem debatirati?
lnterReflections
04. 08. 2012 17.38
+3
Leva volilna baza razmišlja tako:\"Če hočemo lepše živeti, moramo narediti bolj konkurenčen trg in potem smo rešeni!\" Desna volilna baza razmišlja tako:\"Če hočemo lepše živeti, moramo uničiti Kučana in potem smo rešeni!\"\" :)
prašek
04. 08. 2012 17.44
+4
EuropeanLEFT V kratkem sestavku si povedal vse !!! Čestitam !!!!
Jožajoža
04. 08. 2012 19.21
+0
zakaj je bil janša zaprt.??????ker je švercal rifle iz italije!!!!!!
lnterReflections
04. 08. 2012 15.47
+5
Rast BDP v Sloveniji: 2001 2,9% 2002 3,8% 2003 2,9% 2004 4,4% 2005 4,0% 2006 5,8% 2007 6,9% 2008 3,6% 2009 -8,0% 2010 1,4% Rast BDP v Črni Gori: 2001 1,1% 2002 1,9% 2003 2,5% 2004 4,4% 2005 4,2% 2006 8,6% 2007 10,7% 2008 6,9% 2009 -5,7% 2010 2,5% Do leta 2003 je Slovenija rasla hitreje od Črne Gore, leta 2004 sta bile izenačene v rasti, od leta 2005 dalje Črna Gora raste hitreje od Slovenije. Če se ne motim, sta se državi izenačili ravno takrat (leta 2004), ko je Slovenija prišla v EU. Iz tega je razvidno, da vse kar imamo od EU-ja je to, da Črna Gora raste hitreje od Slovenije:).
zmago56
04. 08. 2012 20.42
+5
Še nekaj je zanimivega, Črna Gora se otresa vpliva Srbije, s Slovenijo pa je ravno obratno, morda pa to vpliva na BDP.
lnterReflections
04. 08. 2012 15.45
+9
Tako izgleda, ko je predsednik vlade obramboslovec:)!
lnterReflections
04. 08. 2012 15.45
+3
Slovenci pravijo:"Novi državljani živijo u Fužinama!" Majerci pravijo:"Novi državljani živijo u Murglama!" Po njihovo so vsega krive Murgle:)
Jožajoža
04. 08. 2012 14.49
+2
v trenutku, ko je oblast prevzela janševa vlada, so se sloveniji zaprla vsa vrata, kot finančni tok, kot gospodarski. zaradi prejemanja podkupnine in prodaje orožja v balkanske države , katere je osumljen janša, evropa zaradi njega vrši tihi enbargo nad slovenijo.
snifff
04. 08. 2012 15.25
+6
Joža oprosti ampak a tebi tolče vročina v glavo al si bil pa 20 let v komi? Če slediš 20 letni zgodovini in spremljaš politična dogajanja, pol veš da nas že ves čas peljejo v napačno smer. Tisti naši gospodarski rasti so predvsem botrovale notranje investicije, ki so bile napihnjene, če mene vprašaš, danes pa tega več ne zmoremo ker so se pipice zaprle oziroma so jih notranje uničili (pokradli)... no, da ne bom romanov pisal.
prašek
04. 08. 2012 15.39
+3
sniff Tole pa ne bo najbolj držalo ! Napihnjene investicije so se začele tam nekje okrog leta 2005. Ne trdim , da se prej ni goljufalo , samo milijardni dolgovi , ki so pokopali Slovenijo , so se začeli 2006 !!!!!!!!!!!!!!!
prašek
04. 08. 2012 15.41
+5
In dodajam ; Slovenijo je pokopal JJ ob podpori finančnika leta !!! Vse to pa mu je uspelo v štirih letih , od 2004-08 !!!!
Jožajoža
04. 08. 2012 15.47
+2
si že slišal za demos,bajuka,janšo,peterleta,rupla (povojno šolanje v ZDA)........in zaradi takšnih je slovenija odrezana od ostalega sveta.