Gospodarstvo

'Novo vodstvo Elana ni znalo povezati izjemne zgodbe letošnje Planice ter Petra Prevca'

Ljubljana, 20. 04. 2016 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Za nas je odločitev vodstva Elana velik udarec," je sporočil predsednik odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič. "Kapital je prevladal nad športno zgodbo," je dodal. V zvezi iščejo rešitev, da bi proizvodnja skakalnih smuči ostala doma v Sloveniji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Velik udarec za slovenske skakalce
    02:30
    Iz 24UR: Velik udarec za slovenske skakalce
  • Iz 24UR: Skakalne smuči Elanu prinašajo le majhno izgubo
    02:39
    Iz 24UR: Skakalne smuči Elanu prinašajo le majhno izgubo
  • Iz 24UR: Prevc ne bo več zmagoval s smučmi iz Elana?
    02:04
    Iz 24UR: Prevc ne bo več zmagoval s smučmi iz Elana?
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo vsaj proizvodnja skakalnih smuči ostala v Sloveniji?
    07:24
    Iz 24UR ZVEČER: Bo vsaj proizvodnja skakalnih smuči ostala v Sloveniji?

Odločitev novih lastnikov Elana, da bo družba iz svoje proizvodnje izločila program proizvodnje skakalnih smuči, čudi tudi predsednika odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljuba Jasniča

Jasnič je začuden predvsem nad tem, da novi lastniki in novo vodstvo Elana "niso znali povezati izjemne zgodbe letošnje Planice ter Petra Prevca in Japonke Sare Takanaši, skupnih zmagovalcev minule zime."

Jasnič je dejal, da so se po torkovi novici, ki je sprožila številne odzive v javnosti, že pogovarjali z nekaterimi dosedanjimi strokovnjaki, ki so delali na programu skakalnih smuči, da bi "znanje in več desetletne izkušnje ostali pri nas."

"Danes imamo prvi zbor smučarskih skakalcev pred novo sezono. Začeli bomo s kondicijski pripravami, čez kašen mesec dni pa bo pomembna tudi smučka, ki sedaj še ni. V začetku julija poteka mini turneja v Sloveniji s tekmami v Kranju in na Iliriji. Imamo še kakšen teden časa do se po prvomajskih praznikih dogovorimo, kako bomo nadaljevali z delom in morebitnim nadaljevanjem proizvodnje pri nas," je povedal.

Peter Prevc - 7
Peter Prevc - 7 FOTO: Damjan Žibert

"Za nas je odločitev vodstva Elana velik udarec"

Po njegovih pojasnilih je avstrijski Fisher ostal praktično edini proizvajalec skakalnih smuči, nemški Fluege.de ni več zraven, Sport 2000 pa po njegovih podatkih diha na škrge. "Če ne bo naše proizvodnje, ostanemo v podrejenem položaju in bomo pač primorani pristati na pogoje, ki jih bo dal edini proizvajalec," je ocenil Jasnič.

"Za nas je odločitev vodstva Elana velik udarec. Ne gre le za vrhunsko reprezentanco A in ekipo za celinski pokal. Gre za klube, imamo namreč okrog 500 registriranih skakalcev, tudi najmlajši so trenirali na Elanovih smučeh. To vrzel bo treba zapolniti. Smuči namreč stanejo nekaj sto evrov in to je velik izdatek za klube," je dejal.

Skakalni program je bil sicer po navedbah vodstva marketinški in ne prodajni ter je v strukturi izdatkov za marketing predstavljal pomemben delež. Sredstva iz skakalnega programa bodo tako preusmerili v aktivnosti za krepitev znamke na ključnih trgih, kot so ZDA, Kanada in Francija ter v preoblikovanje trženjskih aktivnosti v smeri digitalnega marketinga.

Kot drugi vidik pa je izpostavil vrhunski šport. "Pri tem smo izgubili oboji, saj je kapital prevladal nad športno zgodbo. Očitno novi lastniki niso znali unovčiti kapitala izjemnih rezultatov, da bi ta šport razvijali naprej," je obžaloval. "Denimo, če v Sloveniji ne bi razvijali ženskih skokov, ti ne bi bili tu, kjer so, in bi se zgodil zaton, kot v velikih državah, kot so ZDA, Kanada in Francija, ki so imeli že razvite ženske smučarske skoke," je še navedel.

Dolgoletni vodja tekmovalne ekipe Elana v smučarskih skokih je bil Toni Justin, serviser Aljoša Branc, okovje za Petra Prevca in za skoraj 90 odstotkov skakalcev v svetovnem pokalu z mnogimi svojimi inovacijami pa izdeluje Peter Slatnar iz Cerkelj. Usoda slovenskega znanja je tako sedaj negotova.

"Nisem pričakoval, da nas bo novica o umiku podpore doletela na domačih tleh, po izjemni minuli zimi sem prvi 'udarec' ali umik podpore pričakoval od zunaj. Želim si, da bi ekipa, ki je delala vrhunsko smučko, ostala skupaj, da ostane skozi desetletja nakopičeno znanje," je povedal Jasnič in dodal, da se letno v svetu proda okoli 3000 parov skakalnih smuči.

Prvi je na smučeh, tedaj še niso bile uradno Elanove, skočil Rudi Finžgar pred več kot šestimi desetletji na Cerknem. Znanje so nato soustvarjale tudi generacije slovenskih tekmovalcev, ki so pomembne informacije o obnašanju smuči v zraku prenašali v tovarno, kjer so delali Justin, Branc, ki je v zadnjem času servisiral predvsem Prevca, slovenska pamet pa je naredila tudi izjemno vez, je povedal.

"Vse te ljudi želimo obdržati skupaj in bomo skupaj z njimi skušali najti rešitev, da bi skakalne smuči še naprej delali pri nas. Pod kakšno blagovno znamko in kako je stvar dogovorov, odločitev in marketinške strategije. Najmanj so vredni stoji, veliko več ljudje in njihovo v dolgih letih pridobljeno znanje," je bil jasen.

Begunjski Elan
Begunjski Elan FOTO: POP TV

V sindikatu šokirani

Verjetno je prav majhen obseg prodaje skakalnih smuči vzrok za odločitev vodstva Elana, ki ima od lani poleti novega lastnika. Proizvodnjo skakalnih smuči bodo tako izločili, zanj pa si želijo poiskati prevzemnika.

V sindikatu Elana, ki je lani ustvaril dobrih 71 milijonov evrov prihodkov, čisti dobiček pa je dosegel 3,8 milijona evrov, so bili nad odločitvijo šokirani. Vodstvo pravi, da bodo v prihodnje usmerjeni predvsem v razvoj blagovne znamke Elan na segmentu alpskih smuči in na trge z razvitimi zimskimi športi, njihova ambicija pa je postati "najbolj inovativna blagovna znamka med smučkami za alpsko smučanje".

V vodstvu, ki ga sestavljajo Michaela Stitz kot predsednica upravnega odbora, Pascal Aymar in Jeffrey Tirman, so prepričani, da je taka usmeritev uspešna formula za dolgoročni razvoj podjetja.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
22. 04. 2016 16.14
Koliko zanimanja za eno rusko firmo, izdeluje pa tudi skakalne smuči, pa z izgubo, 800 na leto, pa tu jih precej donirajo. Še Rusi niso tako trapasti, ne bodo delali z izgubo, ne sovražijo kapital kot Slovenci.
Nowotny
22. 04. 2016 12.58
+1
Nevem zakaj toliko hrupa. Za fabriko kot je Elan, toliko dil na leto ni rentabilno. To je morda rentabilno za eno delavnico, s parimi zaposlenimi. Torej, če je toliko znanja in interesa.. potem to ne bo problem naredit eno takšno mikro fabriko, z novo zgodbo o uspehu. Če tega v Sloveniji ni nihče sposoben... potem ni potrebno hvaliti inovativnosti Slovencev, ker je potem celotna sedanja generacija zanič. Kar se pa Elana tiče .. ve se, kdo je zacuzal to podjetje, tovarišija kot so Kučan in Kocijančič... , preko svojih poverjenikov.. blo o tem že veliko na TV, malo se spomnite.. in tam tov. Kučan ni igral pozitivca... Samo malo plaho se ga je omanjalo.
šlogar
22. 04. 2016 08.04
A, da niso znali izkoristiti naše Planice?. Boste videli, kaj vse bodo izsilili in koliko denarja bodo iztržili. Država bo dala vse, kar bodo zahtevali. Vidite, tako se to dela!.
enakostzavse
21. 04. 2016 08.25
+4
In kdo so novi lastniki Elana ? Ah ja, rusi !
ONniON
20. 04. 2016 21.11
+4
zgledujte se po uspešni češki, idite tja na praktično usposabljanje
enakostzavse
21. 04. 2016 08.27
-4
Bo predrago. Zgledujmo se po besedah in ne po dejanjih janševe sds. Bomo na dobri poti ! Da kot država dokončno propademo !
rossi66
20. 04. 2016 21.07
-6
3000 parov skakalnic smuči prodanih na leto??? Pa recimo da so po 500 euro par, to je milijon in pol!!! Pa kako se komu sploh splača delati te planke, to je čisto butična trgovina... Pa recimo, da je Elan obvladoval tretjino trga, če sploh, kar je pol milijona na leto.. Tukaj ni nobene racunice, pozabi ti na neko nacionalno zavest in tradicijo. Pozdravljam odločitev Elan managementa, biznis je biznis. Ampak se zmeraj se mi rezi, ko pomislim kako marginalnih nepomemben je poslovno gledano ta sport...
rossi66
20. 04. 2016 21.07
-4
1Tone
20. 04. 2016 21.32
+8
rossi66
21. 04. 2016 08.04
-2
@mihay... T.e.s.l.o... Letno se v svetu proda 3000 parov skakalnih smuci... Jasnic je to dodal v trpniku in ne tvorniku!!! Ergo, trditev se ne nanasa izkljucno na Elan, ker bi drugace govoril v prvi osebi! Interpretacija je pomembna dete..., in ti mene zigosas z bedakom...
rossi66
21. 04. 2016 08.43
-2
Googlaj Rossi 66... In bos videl cemu sledi moj nadimek...
enakostzavse
21. 04. 2016 10.40
+2
Sem googlal, pa sem našel samo linke od nekih ustanov.
TRUMPP
20. 04. 2016 20.40
+9
Elanovi klošarji,.....To je to.
gnu
20. 04. 2016 20.22
-2
Morda pa bi bilo potrebno ukiniti tudi ljudi, če ne delajo profita? Tržno gospodarstvo pa to. Če ni od tebe profita, pod giljotino.
nikhrast
20. 04. 2016 20.25
-2
Končno ena brilijantna ideja. Ej, v Severni Ameriki pa imamo odpustnino, pa $400 na teden za brezposlenost, v Ameriki in Kanadi.
gnu
20. 04. 2016 20.30
-3
Ma kaj bi komplicirali. Bodo mar smuči dobile odpustnino, UTD? Jaz pravim: bodimo realni. Kar ne dela profita, in to realnega (ne nek minimalni donos 10% na leto ..), je za stran. Dedki, babice, brezposelni, umetnost, filozofija, sploh pa ta CERN, pa ta kultura .. to je vse treba pokončati. Ni profita, ni prostora. Tako je to v teh časih.
luciluk
20. 04. 2016 19.16
-5
Sprijaznimo se da nobena firma ne bo obstala če ne bo profita.
nikhrast
20. 04. 2016 20.23
-1
Slovenci to težko dojamejo, večina misli da podjetje laufa da zaposluje, ne pa da dela uspešno. Folku so investicije, delnice... nekaj tujega.
rossi66
21. 04. 2016 08.59
-1
@nikhrast... Pa se kako prav imas. Razumevanje kavzalnosti pri Slovencih je, predvsem kar se tice dela, pravic in placila, zelo zelo sibko... jasno, ker so vili od majhnega navajeni socialisticnega razvajanja po sistemu "pripada mi dobra sluzba, zastonj solstvo in zdravstvo in visok zivljensjski standard", ker..., eh, zato ker pac obstojam, a ne? Saj vendar mi Slocenci delamo uslugo podjetju, da sploh obstaja, s tem ko se namalamo na delovnem mestu, torej vse pritekline so samo po sebi umevne... kako drugace je v uspesnem svetu.
enakostzavse
21. 04. 2016 10.42
+0
vikendaš
20. 04. 2016 19.04
+2
Se zgodi, da ne bo več proizvajalca smuči. Planico bodo zaprli in slovenci smo spet vrgli denar skozi okno. Islandci ukrepajo, slovenci grejo k Hrvatom na morje. Dokaz da smo butale, ampak Američani so še bolj trčeni.
1Tone
20. 04. 2016 21.37
+3
nekaj na tem se dela. Kaj pa sport 2000 a so oni proizvajalec smuč?
AceMcCloud
20. 04. 2016 17.54
+3
Naj proizvodnjo skakalnih smuči prevzame Pipistrel, namontira propelerje, pa bo drugo leto v Planici ziher svetovni rekord.
dinamitek
20. 04. 2016 17.40
-5
sej je to normaln, od Perota nimajo NIČ dobička,sam njemu se morajo podrejat- KAPITALIZEM in to glin do konca
SEJBOBOL
20. 04. 2016 17.34
-5
V vodstvu, ki ga sestavljajo Michaela Stitz kot predsednica upravnega odbora, Pascal Aymar in Jeffrey Tirman, so prepričani, da je taka usmeritev uspešna formula za dolgoročni razvoj podjetja.
SEJBOBOL
20. 04. 2016 17.36
+7
SAMA SLOVENSKA IMENA :) , a je to SLO podjetje? ,prodano? , oddano? šenkano?
luciluk
20. 04. 2016 19.06
+1
Svalbard
20. 04. 2016 17.28
+14
Pejte na svoje, uzamte znanje in kader pa čau! Nova znamka je rojena.
nikhrast
20. 04. 2016 16.09
-6
Zgleda da še Rusi niso tako trapasti da bi izdelovali te smuči z izgubo. Prodajo 800 teh smuči, zanimanja za ta šport pa malo, v Severni Ameriki še rezultate ne dobiš. Planica bi bila tudi prazna če bi bil najboljši Slovenec na 30. mestu. Folk v Sloveniji potrebuje dozo realizma, zmaga Prevca je lokalna zadeva,
290ktober
20. 04. 2016 17.31
+6
ojoj si pa res pameten ...Prevc ni prvak tvoje vasi ampak sveta ,eu itd in amerika je samo merilo za teroriste in krajo in ne skokov!
nikhrast
20. 04. 2016 20.20
-2
Poglej podporo tega športa v Evropi, bolj malo, nekaj pa na Japonskem. To je isto kot da bi rekel da je football ali pa baseball svetovni šport
ata_jez
20. 04. 2016 15.52
+2
Torej je najverjetnejša razlaga da je Merkova zahtevala od Obame naj preneha s proizvodnjo smuči v ZLOveniji, ker bodo le tako lahko norvežani preskočili Prevce? Logično!
Uporabnik1306070
20. 04. 2016 15.13
-1
Rusi so 95% lastniki Elana, Američani pa 5%, ampak kapital ne pozna nobene pripadnosti, važen je profit. Prevc ima pa tudi dovolj časa, da se navadi na Fischerjeve smuči. Če si tak super talent kot je on, te menjava smuči ne ustavi.
askralj
20. 04. 2016 15.23
+2
Ti nimaš pojma. Misliš da Nemci hočejo da bo on zmagoval namesto njih... Kje ti živiš. Dobil bo drugorazredno robo...to je tak vsakemu jasno...
User792410
20. 04. 2016 15.41
+3
vor2, ne bo držalo, ker so lastniki tega ruskega hedge sklada Američani !
290ktober
20. 04. 2016 17.33
+2
Rusi v Ameriki so lastniki...malo moraš poznat kapitalizem!
valjhunsinkajtimara
20. 04. 2016 15.11
-13
Prevčeve zmage niso nikogar, ne v Sloveniji še manj pa na tujem, prepričale naj kupi Elanove smuči. To je imelo nič vpliva na prodajo smuči. Da so športniki neka dobra promocija ja je mit. Zaradi njih se elanu prodaja ni dvignila, kaj šele, da bi to imelo neko vlogo pri prepoznavnosti Slovenije...... Take laži je pred leti okoli trosil oni koruptivninež Vogrinc ( ki je revež in nima nič premoženja, medtem, ko njegovo podjetje pa...), ko je zbiral denar za svoje podvige, ljudje pa temu še vedno verjamete.....
askralj
20. 04. 2016 15.24
+11
Zato so pa pri nas vsa podjetja propadla. S takim odnosom
gregolin
20. 04. 2016 17.51
+4
Slovenski managerji so opravili svoje delo.S propadom seveda.
Gojzer980
20. 04. 2016 21.13
-1
Moj?ica123
20. 04. 2016 15.06
+2
Vse so zafurali,he,he,he,.....…....banda skorumpirana.
CastrumFF
20. 04. 2016 15.03
+1
"Zlata kura" "paradni konj",itd,itd,tid in potem pogledas podatke. Manj kot 3000 prodanih smuci! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Majhni,nepomembni slovencki.
290ktober
20. 04. 2016 17.34
+1