Gospodarstvo

Noveliran investicijski program za Teš 6 bo pripravljen avgusta

Šoštanj, 29. 07. 2012 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Teš pripravlja, skladno s sklepom državnega zbora, peti noveliran investicijski program za projekt izgradnje šestega bloka. Glavno tehnološko opremo za Teš 6 bo dobavil Alstom, ki nadaljuje dela na gradbišču, potem ko je obseg del za kratek čas v luči čakanja na poroštvo zmanjšal.

Teš - 1
Teš - 1 FOTO: POP TV

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) skladno s sklepom državnega zbora pripravlja peti noveliran investicijski program (NIP 5) za projekt izgradnje šestega bloka. "NIP 5 je v izdelavi in bo predvidoma pripravljen v avgustu," so pojasnili.

Poslanci so 18. julija sprejeli zakon o poroštvu države za posojilo Evropske investicijske banke (EIB) v višini 440 milijonov evrov za Teš 6, a so ob tem postavili nekaj pogojev. Med drugim se cena projekta ne sme povišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov.

Pred sklenitvijo pogodbe o poroštvu morata Teš in država (v njenem imenu ministra, pristojna za energetiko in finance) podpisati pogodbo, s katero bodo določili okvire izvedbe projekta skladno s pogoji vlade – glede investicijske cene projekta, pogodbo s Premogovnikom Velenje za lignit po najvišji ceni 2,25 evra za gigajoul, rokom dokončanja projekta, donosnosti projekta in omejitvijo izpustov CO2.

Po sklepu odbora DZ za finance in monetarno politiko mora Teš do podpisa poroštvene pogodbe pripraviti NIP 5, ki ga mora potrditi neodvisen in strokovno usposobljen recenzent. NIP 5 bodo morali pred podpisom poroštvene pogodbe potrditi nadzorniki Teša in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), na osnovi NIP 5 pa se bo preverilo izpolnjevanje pogojev iz zakona o poroštvu. Pogodba za podpis z EIB je po pojasnilih Teša v pristojnosti ministrstva za finance.

Pogovori z bankami še potekajo

V Tešu za začetek črpanja sredstev EIB – 440 milijonov evrov – potrebujejo do tri mesece. Teš je sicer za financiranje projekta pri EIB najel tudi 110 milijonov evrov posojila z bančno garancijo, pri Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) pa 200 milijonov evrov.

TEŠ
TEŠ FOTO: Damjan Žibert

Posojilo EIB v višini 110 milijonov evrov je Teš, kot so pojasnili, črpal v lanskem letu, od 200 milijonov evrov posojila EBRD pa je doslej črpal 82,5 milijona evrov.

"Največja težava nastopa pri konzorciju poslovnih bank, ki garantirajo za že črpano posojilo EIB, in pri EBRD," so poudarili v Tešu.

Tako konzorcij poslovnih bank kot EBRD sta rok za pridobljeno državno poroštvo podaljšale do 31. julija, ta rok pa si zdaj v Tešu prizadevajo podaljšati. Kot so pojasnili, pogovori z bankami glede podaljšanja roka še potekajo.

V primeru neizdaje poroštva imajo namreč banke po pojasnilih Teša pravico umakniti garancijo oziroma zahtevati povrnitev že črpanega posojila. To pa pomeni odpoklic že črpanih 110 milijonov evrov EIB in 82,5 milijona evrov EBRD ter posledično odpoved vseh pogodb. "S tem se bi seveda porušila finančna konstrukcija projekta nadomestnega bloka 6," so še dejali v Tešu.

Alstom nadaljuje dela

Glavno tehnološko opremo za Teš 6 bo dobavil Alstom, ki nadaljuje dela na gradbišču, potem ko je obseg del za kratek čas v luči čakanja na poroštvo zmanjšal.

Teš je nedavno začel zbirati ponudbe za izvedbo tehnoloških povezav za 600-megavatni Teš 6. Gre za izvedbo tehnoloških povezav šestega bloka z obstoječimi objekti in novimi pomožnimi objekti, v glavnem tehnološkem objektu šestega bloka in izvedbo energetskega mostu (jeklena konstrukcija, fasada, streha).

TEŠ - 2
TEŠ - 2 FOTO: Damjan Žibert

Predvidena vrednost naročila je 1,5 milijona evrov, ponudbe pa bodo zbirali do 10. avgusta do 11. ure. Uro pozneje bodo na sedežu Teša v Šoštanju ponudbe tudi javno odpirali.
Potencialni ponudnik mora imeti v zadnjih treh letih vsaj šest milijonov evrov prihodkov, predložiti pa mora tudi najmanj tri reference za enaka ali podobna izvedena dela za obdobje zadnjih petih let v višini najmanj pol milijona evrov brez DDV na posamezen posel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
02. 08. 2012 13.54
Alston - francoska firma ki bo gradfila TEŠ6 - za širšo sliko je mogoče dovolj da pogledamo v koliko afer z podkupovovanjem po celem svetu je ta firma vpletena
MERDE-AVE-MERDE
02. 08. 2012 13.58
svetovna banka je zaradi afer dala Alstom na črno listo
MERDE-AVE-MERDE
02. 08. 2012 14.25
na zadnji fotki so "lepe črte" na nebu ; )
WikiX
01. 08. 2012 13.52
-5
Vsaj tričetr državljanov ne da niti centa za te lopove, sploh nismo vedeli, da so se norci samvoljno odločili graditi termoelektrarno v 21.stoletju, nobene podpore nimajo. Morali bi odgvovarjati za nestrokovnost in namerne napake in zavajanje javnosti, ampak ne, psihopati nas prepričujejo celo, da je ta zajojen projekt edina perspektiva razvoja, ponudba, ki je Slovenci ne moremo zavrniti, več kot dvojna cena pa naj bi bila ugodna. Tega ni nikjer na svetu razen v kakšnih južnoameriških ali Afriških diktaturah, kakšno poroštvo neki, na ulice bi morali, dokler jih vseh ne zaprejo in ne iscedijo še zadnjega centa iz njih, ki ga veleizdajalci dolgujejo narodu. Slabši ste kot vlada, ta je dobila vsaj 15% podpore vseh volilcev, TEŠ podpirajo edino zaposleni in njihovi plačani lažnjivci!
minister
29. 07. 2012 21.55
+5
potem pa potegni varovalke ven pa imej tv, hladilnik pa komp pa še kaj na veter in sonce pa glej da boš imel velik uspeha ponoči in ob slabem vremenu, da ti bo vse delalo kot mora....a te kaj pika v glavi
WikiX
01. 08. 2012 13.46
+0
Kakšna oslarija, obnovljivi viri pomagajo in bodo sčasoma popolnoma nadomestili porabo energije iz jedsrke in hidroelektrarn. Sonce in veter se nikoli ne ustavita, medtem ko boste teševci še težko piskali, ko vas bo mafija metala iz omrežja, da boste plačevali več in bodo lahko pokrivali obresti za svoje neskončne dolgove. Ne vsi, jasno, ene bo zajela statistika rakavih obolenj zaradi škodljivih emisij skurjenega lignita, ampak pravi dezinformator se zato ne sekira.
minister
01. 08. 2012 20.55
+2
sonca ponoči ni, ko je oblačno in deževno ga ni, pozimi ga je še manj, če je pa vetra preveč ali premalo pa tudi ni efekta želim ti dražjo položnico za elektriko vsaj za 300 % pametnjakovič....najdražja je tista elektrika, ki je ni, če štekaš
musl
01. 08. 2012 22.45
WikiX: Povej mi ti nekaj. Ali mogoče delaš v energetiki? Če se tako spoznaš, bi lahko vedel kaj je glavni problem pri obnovljivih virih in zakaj se za 1x še ne da popolnoma nadomestiti HE. Če ne bi bilo TEŠ bi ti v konici porabe, kupoval energijo 5x dražje kot pa se drugače prodaja. A misliš da želijo kar tako iz dolgega časa narediti prečrpovalno HE na kozjaku?
speedracer
02. 08. 2012 03.34
wikix tebe bi za en let zapru v jamo brez vseh dobrin pridobljenih z el. energijo, bi vidl če bi potem spremenu mnenje o TE
Prophet
29. 07. 2012 21.15
-3
To je primer kako dela korupcija,kapital in politika.Gradimo najdražjo tovrstno TE na svetu...razviti svet gradi in investira v obnovljive vire mi pa v umazanijo.Ko se ljudje končno zbudimo čeprav smo bili postavljeni pred izvršeno dejstvo,so zbrali podpise za referendum in kaj naredi koruptivna politika-razveljavi tako da piskrčki niso v nevarnosti.Kapital je zmagal nad razumom.....namesto čiste zastonj elektrike umazana,draga elektrika.
minister
29. 07. 2012 09.48
+2
me zanima če bodo solatarji srali tudi proti plinovodu južni tok
mimic
29. 07. 2012 12.47
+4
nea bodo. mi bomo pa lačni. vsi projekti bi morali iti v javno dobro in ne v dobro nekaterih posameznikov! zato hlapci , zbudite se in vile in grablje v roko in popucat nesnago, da bo VSAJ NAŠIM OTROKOM BOLJŠE!
gizadlinka
29. 07. 2012 08.56
+3
a zdaj ko so si vsi priskledniki napolnili žepe. Ta dimnik je že skoraj zgrajen, pa šele zdaj delajo investicijski program. Kako bi bilo lepo če bi jaz zgradila hišo (ne vem kako), pa bi šele potem delala invest.program, no ja, če bi imela takega osla, da bi mi dajal denar, ne da bi mi bilo prej treba računat, zakaj.
minister
29. 07. 2012 09.34
+4
ti a kaj spremljaš dogajanje okrog tega projekta zgleda da ne in samo na pamet neki bluziš pa še to ne veš za kaj se gre preberi si vse kar se tiče teša 6 in ne samo tisto kar te je fosil kovačič napumpal potem pa kritiziraj
mimic
29. 07. 2012 12.45
-1