Gospodarstvo

Novega šefa bodo iskali med najbolj kompetentnimi

Maribor, 17. 02. 2012 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

NKBM ostaja brez predsednika uprave. Plos, ki je manj kot dva meseca po imenovanju odstopil, ostaja na položaju do imenovanja nove uprave. Novega šefa bodo iskali z osebnim vabljenjem kandidatov.

NKBM - 5
NKBM - 5 FOTO: Mia Media

Nadzorni svet Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) se je seznanil z odstopom dosedanjega predsednika uprave Andreja Plosa in jo tudi sprejel. Plos je v torek odstopil manj kot dva meseca po nastopu funkcije, do imenovanja nove uprave pa ostaja na položaju. Kot je po seji povedal prvi nadzornik druge največje državne banke Dušan Jovanovič, se je nadzorni svet odločil, da postopek za imenovanje novega predsednika uprave NKBM izvede z osebnim vabljenjem najbolj kompetentnih kandidatov, ki lahko zasedejo to mesto v upravi banke. Po Jovanovičevih besedah bo kandidate, ki jih bodo povabili k pogovorom, izbiral nadzorni svet.

Po njegovih besedah bodo povabili kandidate z največjimi kompetencami s področja bančništva, o številu in njihovih imenih pa tokrat ni želel govoriti. Postopek bodo izvedli v najkrajšem možnem času, Jovanovič pa predvideva, da bodo seje v naslednjem mesecu in pol "zelo tempirali" ter tako v zelo kratkem času prišli do bodočega predsednika uprave. O drugih članih načrtovane štiričlanske uprave je dejal, da statut banke predpisuje mandatarski sistem, kar pomeni, da ima izbrani predsednik uprave pravico sestaviti svojo ekipo.

Plos bi še sodeloval z NKBM

Plos je pojasnil, da je razlog za njegov odstop v želji po čimprejšnjem oblikovanju oziroma imenovanju uprave v polni zasedbi, ne glede na to, kdo bo na njenem čelu. Funkcijo predsednika uprave bo tako opravljal do nastopa nove uprave. "Banka potrebuje odločanje in pri tem šteje vsak dan. Prav to zavedanje je vplivalo na mojo odločitev o odstopu. Ne glede na okoliščine pri sestavljanju uprave si bom prizadeval, da bo delovanje banke v tem obdobju teklo čim bolj nemoteno," je svojo odločitev pojasnil Plos.

Andrej Plos
Andrej Plos FOTO: NKBM

Predsednik nadzornega sveta pa je še povedal, da je Plos podal odstopno izjavo kot predsednik uprave banke, še naprej pa je kot dolgoletni sodelavec NKBM pripravljen sodelovati, če bo izbrani prihodnji prvi mož družbe njegovo pomoč želel.

Med kandidati za novega predsednika uprave se je v zadnjih dneh največkrat omenjalo sedanjega generalnega direktorja Pošte Slovenije Aleša Hauca. Z njim naj bi se poskušali za prevzem vodenja druge največje državne banke dogovoriti že decembra ob odstopu dolgoletnega prvega moža NKBM Matjaža Kovačiča, a naj bi Hauc takrat ponudbo zavrnil. Zdaj se po poročanju nekaterih medijev nagiba k temu, da bi o ponudbi razmislil, če bi ga nadzorniki znova povabili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jeanus1
22. 02. 2012 10.40
Do sedaj so bili prav vsi primerno "kompetentni"! Človek ne more verjeti, kaj se pri nas vse dogaja!
Odpri..Oci
19. 02. 2012 16.05
+3
hahahaha... pa ne moreš verjeti, kakšne id* imamo v Sloveniji...... in koliko korupcije !!!! . Stavka : "Novega šefa bodo iskali med najbolj kompetentnimi" in "Novega šefa bodo iskali z osebnim vabljenjem kandidatov." se medsebojno povsem izključujeta !!!! . Sicer pa .... verjetno so mislili "najbolj POLITIČNO kompetentnega..... ", takega, ki bo še naprej "prijateljem" rihtal nezavarovane kredite z vnaprejšnjim dogovorom o odpisu po parih letih....
ivo55
19. 02. 2012 12.19
+3
Kompetentnežev ima Slovenija za izvoz, sposobne in nepokvarjene kadre rabimo!
NCAT
18. 02. 2012 21.11
+10
Zaželjeno je, da ima kandidat izkušnje z poneverbami in nakazovanjem denarja (posojanjem) navideznim podjetjem, nesolventnim podjetjem in da dobro igra Monopoly; služba bo podobna tej igri, če zgubiš, se ti ne zgodi nič hudega, pa še denar s katerim igraš ni tvoj.......
saintjozef
18. 02. 2012 18.29
+4
kompetentnimi? Napaka. LOJALNIMI.
SLObunkeljn
18. 02. 2012 13.35
+4
Morda enkrat za spremembo raje ne bi iskali med t.i. "najbolj kompetentnimi"? Vsi zelo dobro vemo kakšen krog "super" managerjev je to! Po mojem skromnem mnenju so anjbolj kompetetni prav tisti, ki niso it kroga "najbolj kompetentnih" :) Vsak finančnik iz zavoda za zaposlovanje bi bil zagotovo boljši. Delal bi, da zasluži plačo, cenejši bi bil, pa ne bi reskiral službe in posojal oz. "dajal" denar prijateljem. Ob teh izjavah o "kompetentnih managerjih" in podobno se mi že pošteno obrača želodec.
max80
18. 02. 2012 06.25
+2
Problem naših bank poleg "Političnega igračkanja" je zaostalost. Nikoli ne investirajo v neke nove stvari, ne kopujejo deležev "napredno tehnoloških" podjetij itd, organizirajo delavnic in pomoči za napredna podjetja. Vedno se kupčka sem ter tja. Malce naj pogledajo čez mejo, kako se tam stvari streže...
tedo974P8medo
18. 02. 2012 04.58
+1
Obe naši državni banki bosta šli zelo hitro v zgodovino, če jim država ne bo več dajala umetnega dihanja.
bublika
17. 02. 2012 23.31
+1
Vsak mesec dobim še kako krvavo prisluženo plačo na moj tekoči račun pri NKBM. Upam, da boste v svoje in naše dobro vsi delavci banke NKBM naredili vse, da vam bomo zaupali (naš denar) kot do sedaj. Prosim potrudite se!
spidi33
17. 02. 2012 21.52
+3
jaz se javim za šefa NKBM, imam velik prjatlu k rabjo pa še več takih k ne rabjo!!
pika61
17. 02. 2012 20.24
+4
zakaj brišeš kdaj se je kradlo V NKBM POD MINISTROM BAJUKOM
schumacher55
17. 02. 2012 19.45
+4
kje so zdaj vse obljube nove vlade o preprečevanju kraj , ali sumljivih poslov, te vse bežeće gospode bi mogli takoj polovit, in jih dati v preiskovalni zapor, če pa ne znate pa pripeljite Hrvate, da vam pokažejo kako se da take gospode zapret.
pika61
17. 02. 2012 20.13
+5
zdaj pa vidiš kdaj se je nkb obogatil prav je imel jelenčič delnice so šle v argentino in na bahame
SLOVENISTAN
17. 02. 2012 19.14
+4
O NEEEE , možgani nam bežijo v tujino !!
lariy
18. 02. 2012 21.36
-1
tron3
17. 02. 2012 18.48
+4
Po novem ne bodo samo Pošte ropal amapk tudi NKBM Hauc je garant za to, poglejte ta obraz vrli odstopljena ja le kje so ga našli, na boljšem trgu, kjer ga je nekdo odvrgu, drugi pa pobral in ga prodal
Dušan Vre?ek
17. 02. 2012 21.50