Gospodarstvo

Nova uprava razvpito privatizacijo Telekoma pošilja v prihodnost: najprej prestrukturiranje, potem pa ...

Ljubljana, 03. 12. 2015 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nova uprava SDH je predstavila svoje prioritete. Kot kaže, za nekaj časa "na hladno" postavljajo (politično) razvpito privatizacijo Telekoma. Ker ga - kot pravijo - želijo prestrukturirati in mu povrniti vrednost.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nova uprava SDH
    02:12
    Iz SVETA: Nova uprava SDH
  • Iz 24UR: SDH ima novo upravo
    02:32
    Iz 24UR: SDH ima novo upravo
Telekom
Telekom FOTO: Reuters

Nova uprava SDH pod vodstvom Marka Jazbeca  je predstavila svoje prioritete. Kot pravijo, so njihovi cilji dvig ugleda SDH,  prestrukturiranje naložb in podjetij s ciljem povečanja vrednosti naložb, zagotavljanje primerljivih donosov in doseganje drugih legitimnih strateških ciljev.

Nameravajo nadaljevati "postopke privatizacije in povečanje učinkovitosti razpolaganja z naložbami ter premišljeno pridobivanje naložb.

S seznama 15 podjetij za privatizacijo je bila doslej zaključena prodaja družb Adria Airways Tehnika (ta prodaja sicer še vedno jezi delavce, ki so se zavzemali za delavski odkup in želijo revizijo postopka), Fotona, Aerodrom Ljubljana, Helios, Elan in Žito, v teku pa so postopki prodaje Adrie Airways, Palome in NKBM, kjer je bil podpisan SPA in so v postopku zaključevanja transakcije.

Naslednji velik zalogaj: NLB

Načrt SDH upravljanja kapitalskih naložb za leto 2016, ki temelji na strategiji upravljanja z državnim premoženjem, čaka na potrditev na vladi. "V kratkem oz. ko bo potrjen, bomo formalno začeli privatizacijske aktivnosti za NLB. To bo za naslednji dve leti daleč največji strokovni izziv," je povedal Jazbec.

Državna strategija upravljanja naložb je v delu, ki zadeva prodajo NLB do konca leta 2017, relativno omejujoča, saj kot način privatizacije predvideva prvo javno ponudbo (IPO). "Z vlado se bomo skušali dogovoriti o razširitvi možnih načinov prodaje," je na današnji novinarski konferenci dejal prvi mož SDH.

Časovnica prodaje NLB, v kateri naj država obdrži 25 odstotkov plus eno delnico, je po njegovem relativno napeta, v njem pa se bodo po izkušnjah iz prodaje NKBM morali lotiti problematike razmeroma visokega deleža slabih kreditov v portfelju skupine NLB. Nekaj tveganj izhaja tudi iz naslova sukcesije.

"Sam privatizacijski postopek bo postopek resnega prestrukturiranja banke s ciljem priprave za prodajo, pri čemer pa bo cilj, da se vsa tveganja iz bilanc skupine NLB minimizira do mere, da bo mogoč maksimalen izplen kupnine za davkoplačevalce," je napovedal.

Glede prodaje NKBM Apollu in Evropski banki za obnovo in razvoj, v kateri se morajo izpolniti še nekateri pogoji, je Jazbec optimist ter zaključek prodaje in s tem nakazilo kupnine pričakuje do konca marca prihodnje leto.

Za prodajo združene Abanke je časovnica za Evropski komisiji obljubljeno privatizacijo nekoliko daljša. "Zato si z nadzornim svetom in upravo banke prizadevamo, da bo postzdružitveni proces prinesel v poslovanje čim več pozitivnih učinkov, tako na strani stroškov kot na strani novih, konkurenčnih produktov," je povedal Jazbec.

Na področju zavarovalništva je zgodba drugačna. "Treba je ohranjati močne tržne pozicije zavarovalnic doma in jih spodbujati k nadaljnji internacionalizaciji," je dejal. Glede igralništva pa se SDH po njegovih besedah zavzema za spremembo zakonodaje v smeri, ki bo pri privatizaciji sektorja omogočala večjo angažiranost privatnega kapitala, tudi tistega iz tujine.

Prestrukturiranje Telekoma

Odprta zgodba je tudi Telekom. SDH s prestrukturiranjem Telekoma želi doseči "novo vrednost družbe", temu pa bi po besedah Jazbeca sledil poskus nove prodaje v naslednjih letih.

"V SDH menimo, da je možno z aktivnimi pristopi v prestrukturiranju družbe - skladno z dobro prakso prestrukturiranj podobnih podjetij v zahodni Evropi - ponovno postaviti na plano neko vrednost, ki v prejšnjem privatizacijskem postopku ni bila ponujena," je na novinarski konferenci dejal Jazbec.

"V letu 2016 v smislu privatizacije ali razpolaganj z delnicami Telekoma Slovenije ne načrtujemo posebnih aktivnosti," je povedal Jazbec, "zelo pa pozdravljamo napore uprave in nadzornega sveta Telekoma Slovenije, ki zelo dejavno dela na različnih scenarijih prestrukturiranja Telekoma, kar bi lahko bili dobri nastavki za obnovitev privatizacijskih postopkov v naslednjih letih."

Avgusta letos se je končal tretji poskus privatizacije Telekoma Slovenije. Zavezujočo ponudbo je oddal le britanski sklad Cinven, ki pa je kasneje ponudbo dopolnil, in sicer zaradi zamud pri postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji. Nadzorniki SDH so sprejeli osnovno ponudbo Cinvena, ne pa tudi dopolnjene ponudbe. Cinven je bil še nekaj časa zainteresiran za dogovor, nato pa je sporočil, da ne želi nadaljevati pogajanj.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LazVRde?em
05. 12. 2015 17.05
+2
Hehe, zato rdeča mafija nastavlja svoje zveste vojščake. Da se ropa naprej in do konca.
emilzapata
04. 12. 2015 12.43
+5
včeraj sem v poslovalnici Telekoma urejal zadeve, pa so v vrsti pred mano štirje prekinili naročniško razmerje s predragim komunističnim Telekomom. Torej brez temeljitega pometanja po firmi prodaje ne bo. Kdo pa bo kupil parazita, saj te dobivamo brez naše želje.
butalistan
04. 12. 2015 12.27
+4
butalci prestrukturirajo butale v turbo butale. Slovenija leglo korupcije, bualcev in ovac
majorb
04. 12. 2015 10.52
+6
niso še ga dovolj izčrpali in okradli
gongash
04. 12. 2015 11.37
+7
sami sebe izčrpavajo, ni noben neumen, da bi imel kaj pri njih, ker so najdražji, niso najbolj kakovostni, imajo zanič daljince za komunikatorje, potem jih je še malo veber potunkal in več kot očitno je, da nočejo privatizacije, jih bomo potunkali mi potem, stranke oz. bivše stranke. naj jih koprivnikar financira, klovne zaostale v letu 1991. za stare naročnike pa popust en cel euro haha, sramota.
gongash
04. 12. 2015 11.43
+6
dokler se to podjetje ne "prestrukturira" na vrhu, ne bo nič, vrednost bo lepo nadalje padala, kdor ne zna poslovat pač ne zna.
Cakcik
04. 12. 2015 08.12
+19
Sedanja Telekomova uprava dela smo na tem da podjetje izčrpa do konca. Toliko kot se krade zdaj se ni še nikoli. Delo je zadnja stvar ki zanima to upravo.
Borec21
03. 12. 2015 21.28
+12
Vse bolj se kaže d aje treba gospodarstvo izčrpat do konca do zadnjega centa da bodo brezdelneži imeli tisti ki garamo pa ne. To je vse kar se kaže ker porodaja se proizvodne firme kamor paraziti - lenuhi nočejo ker treba delat
CestniKolesar370Wattov
03. 12. 2015 16.00
+17
Cela javna uprava je na Telekomu, čeprav jim je v preteklosti že več ponudnikov poslalo boljše in cenejše ponudbe. Tko se dons dela v socialističnem državnem kalifatu, eni pa sanjajo nek neoliberalizem. Veš kok je to enih telefonov in internetnih priključkov v javni upravi pa kakšne stroške si nabijajo "zastonj" na plečih davkoplačevalcev? Ampak ker živimo v socializmu, ni panike. V neki osnovni obliki kapitalizma bi vlada sprejela ponudbo cenejšega ponudnika in Telekom bi moral zniževati cene, tko majo pa monopol in se ne sekirajo. Čim manj vmešavanja države v gospodarstvo prinese večjo konkurenco, več ponudnikov. Več ponudnikov pomeni več delodajalcev. Čeprav se naj bi število vseh delovnih mest v zvezi s telekomunikacijami ohranilo na istemu nivoju, ima delavec več možnosti. Ker je več delodajalcev, bojo najboljši delavci stremeli k zaposlitvi v najbolje plačanemu podjetju in vsako podjetje z veseljem plača več za boljšega delavca. Kaj bi pa to pomenilo za potrošnike? Zniževanje cen na vse telekomunikacijske storitve. Nismo po indeksu ekonomske svobode zastonj na 88. mestu med Gvatemalo in Marokom. Le nekaj mest za nami so države kot so Uganda, Fidži, Zambija. Na repu lestvice je Severna koreja, na vrhu lestvice pa so Singapur, Švica, Avstralija, Kanada. A je že kdo slišal za kakšnega ekonomskega migranta, ki bi šel s trebuhom za kruhom iz Avstralije ali Kanade v Ugando, Severno Korejo, Zimbabve?
Popeye
04. 12. 2015 10.13
-6
Pa saj se vse plačano vrne nazaj v državo! Eni ste res čudni. Telekom ima jajca, pa dvigne ceno, ostali pa mu sledijo malo kasneje, tako da je vse isti k...c.
CestniKolesar370Wattov
04. 12. 2015 15.07
+4
Kaj ostane državi? Dobiček od podjetja? 2014 Telekom 18 milijonov, Simobil (ki nima monopola) pa 36 milijonov. Večje število zaposlenih pri Telekomu je pa zaradi monopola. Delavci v Sloveniji plačujejo davke v kateremkoli podjetju po isti stopnji. Ko Telekom dvigne ceno, ima "jajca", ko dvigne ceno Simobil, so pa neoliberalisti in ne vem kaj še vse. Zbudi se. Predvsem pa ostane državi tudi minus, ki si ga nakoplje državno podjetje. Skoraj vsaka država je včasih imela svoj lasten spletni iskalnik. Slovenija je imela Matkurjo in Najdi.si. V vseh državah so lokalne spletne iskalnike nadomestili večji iskalniki kot sta bila Google in Yahoo tiste čase. Najdi.si je bil v zatonu in vrabci so na strehah čivkali, da nima neke prihodnosti. In kaj je blo? Telekom je odkupil Najdi.si in le-tega je Google izpodrinil v roku 6 mesecev in napihnjena vrednost Najdi.si je izgubila prek 90% v samo pol leta. V privatni firmi za takšen minus odletijo delovna mesta in tak prevzem je preverjen iz skupin strokovnjakov, ki odgovarjajo s svojim kapitalom. Kdo je za ta kiks odgovarjal pri Telekomu? Grem stavit, da ni blo vse legitimno.
TRUMPP
03. 12. 2015 14.43
+13
Najbolje da ga preimenujejo v Veber.com......on je Telekomu zabil zadnji žebelj v krsto. Napravil je več stomilijonsko škodo......odgovarjal pa tako ali tako ne bo,......za bananastan normalno,... Levaki znajo in zmorejo,....pa to.
srebrnibreg
03. 12. 2015 17.22
-4
Veber je imel zelo prav saj je prisluškovalna afera to njegovo pravilnost dokazala.
kiboko
03. 12. 2015 20.09
+8
Prisluškovalna afera nima s tem nič. Varnost komunikacij med državnimi organi ne temelji na lastništvo telekomunikacijskega podjetja. Tudi prisluškovalna afera je to dokazala, ker so prisluškovali ne glede na državno lastništvo Telekoma.
CHANEL MADEMOISELLE
03. 12. 2015 14.39
+22
Prestrukturiranje predlagate g. Jazbec. Ko slišimo to besedo, mi zveni odpuščti delavce. Upam da boste odpuščali tiste, ki se na račun tega podjetja napajajo. Potem bo pa Telekomu zelo dobro šlo, ampak vemo da se to ne bo zgodilo, napajalniki se morajo napajati. Ne bi pa komentiral vašega prestrukturiranja v Hotelih Bernardin, zelo slabo. Nihče ne odgovarja s svojo denarnico.
kiboko
03. 12. 2015 20.10
+14
Odpuščali bodo tiste, ki imajo najslabše zveze in poznanstva. Kako drugače?
gongash
03. 12. 2015 13.48
+24
odjavil vse od telekoma, bye bye , smešno kako ponosno reklamirajo svoj trio paket po 59.99 € na mesec kar je najdražje med vsemi ponudniki pa skoraj vse programe moraš doplačat, inetrenet pa tud beda od bede, nikjer optike.
gongash
03. 12. 2015 13.50
+22
uživite skupaj z ostalimi "državniki" in državnimi podjetji, požrite se med sabo, pridejo lepo razni direktorčki preko vez na vodili polžaj in ne razmišlja o strankah ali razvoju podjetja le kako obdržati svoj položaj, kot, da je to neka ustavna pravica, to je glavno.
gongash
03. 12. 2015 14.02
+15
aja pa za stare uporabnike dajejo popust pri naročninin en cel euro, samo 1€, vtaknite si ta evro nekam
hotchilipoper
03. 12. 2015 13.47
+13
Stranke odhajajo,denarja ni,torej odpuščanja,da bodo vodilini še zmeraj imeli za visoke plače
i-mat
03. 12. 2015 13.40
+13
Kako Slovenci uživamo, ko uničujemo sebe! Itak je vsaka družba potrebna prestrukturiranja, če je poslovno podhranjena. Sedaj bomo v imenu tistih, ki so preprečevali prodajo Telekoma še enkrat nastradali povsem navadni ljudje. Kajti, država bo prestrukturirala Telekom iz slovenskega proračuna (odpravnine, ukinitev programov ...), obenem pa bo prestrukturiranje naredila itak na pol. Telekom pa prodala po najnižji ceni v zgodovini poskusov prodaje. Najbolj bi bil vesel, da bi naredili spomenik vsem, ki so še enkrat zgodovinsko nat... Slovence* in nam znižali že tako nizko kakovost življenja (*edine Osle, ki gredo večkrat na led).
brezveze13
03. 12. 2015 13.39
+6
mal dokapitalizirat da se ne bo vielo da smo dali podkupnino pa je ta pod preprogo,pa s tem še avtomatsko pokažemo slabo stanje firme in lahko na osnovi tega kupcu malo spustimo pri ceni ...saj razumete a ne?
FesterAdams
03. 12. 2015 13.39
+13
Zaradi nasilja nad komentatorji se po tednu abstinence oglašam še zadnjič. Našel sem portale, kjer nasilja, omejevanja, brisanja in smetenja po e-pošti ni. Ne vem, kaj še čakate vi...
Zmagovitoplemeniti
03. 12. 2015 13.35
+15
Zakaj te ne napišete jasno in glasno, da nameravajo zmanjšati čredo, beri odpuščati...?
macek_garfield
03. 12. 2015 13.33
+15
prestrukturiranje pomeni odpuscanje s tem se bodo zmanjsali stroski in povecal se bo prihranek tako se po samo v bilancah povecala vrednost tega zastarelega dinozavra potem bodo pa iskali naivnega tujega investitorja
TheMafiaDon
03. 12. 2015 13.27
+17
so vas spet zavedli z poslovno terminologijo ki jo ne razumete na FDV?