Gospodarstvo
Oglas

Nov partner pri privatizaciji

Ljubljana, 10. 12. 2014 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novi val privatizacije je rešilna bilka za slovenski proračun. Od prvih letošnjih prodaj podjetij je osrednji borzni indeks SBI TOP pridobil približno 30 %.

Alpen Invest - 1
Alpen Invest - 1 FOTO:

Še višjih donosov so se razveselili vlagatelji v vzajemne sklade, ki imajo v portfelju večino sredstev na slovenskem kapitalskem trgu. Z nadaljevanjem privatizacije se njihov optimizem prenaša še v leto 2015, visoki donosi pa privabljajo tudi nove vlagatelje. Po ohladitvi burne poletne predvolilne razprave in jesenskega sestavljanja vladne koalicije je vlada v zimski čas vstopila z jasnejšim stališčem glede nadaljevanja privatizacije.

Med najbolj donosne domače vzajemne sklade letošnjega leta sodi ALPEN.SI, ki glavnino sredstev (74 % oz. približno 67 milijonov evrov) vlaga v slovenska podjetja. V skladu je trenutno približno 35 % naložb, ki so del privatizacijskega procesa. V svojem portfelju delnic ima ALPEN.SI tudi najbolj vroča podjetja, ki so v zaključni fazi privatizacije, med njimi sta Telekom d.d. in Cinkarna Celje d.d. Skladu ALPEN.SI pa zaupa že več kot 26.000 vlagateljev.

Novi val privatizacije je prinesel tudi razkritje t.i. poštenih vrednosti podjetij, katera so na trgu dosegla celo trikratno in štirikratno vrednost od prvotnih, ki so bile posledica svetovne gospodarske krize in nezanimanja tujih vlagateljev. Lahko rečemo, da je novi val privatizacije končno privedel do prodaj podjetij po poštenih tržnih cenah. Pri ALPEN Investu so podcenjenost delnic predvideli, zato so vztrajali in še kopičili naložbe na slovenskem kapitalskem trgu, in v tem letu se je izkazalo, da so bila pričakovanja upravičena in njihovi modeli vrednotenja zanesljivi. To je najbolj razveselilo vlagatelje v njihove sklade.

Bančni depoziti so sicer najbolj priljubljena oblika varčevanja pri slovenskih varčevalcih, vendar se je izkazalo, da v primerjavi z donosi na kapitalskih trgih in v vzajemnih skladih dolgoročno izgubljajo na vrednosti. Nizke obrestne mere in trend nadaljevanja njihovega padanja je tudi najbolj konzervativne varčevalce spodbudil k iskanju alternativnih oblik varčevanja.

Za uresničitev ciljev in finančne stabilnosti je najprimernejša oblika varčevanja individualni Varčevalni načrt, ki s kombinacijo različnih vzajemnih skladov zmanjša tveganje.
Z vplačili v enega izmed Varčevalnih načrtov ALPEN (Classic, Gold, Premium in Diamond) se prihranki lahko razpršijo med podsklade ALPEN.SI, ALPEN.DEVELOPED in ALPEN.EMERGING. Vsak od načrtov je prilagojen posameznemu vlagatelju in njegovim željam skladno z zneskom vplačila in časovnim obdobjem varčevanja. Vsem Varčevalnim načrtom ALPEN je skupna enostavnost, visoka likvidnost, visoka prilagodljivost in personaliziranost.

V sodelovanju z Diners Clubom je ALPEN Invest oblikoval posebno ALPEN Invest Diners kartico, ki je ena od prvih tovrstnih kartic, s katerimi lahko tudi varčujete. Kartica je namenjena vsem, ki želijo plačevati z odloženim plačilom ter svoje premoženje enostavno upravljati. S kartico bo mogoče vplačevati sredstva v Varčevalne načrte ALPEN. Novi imetnik kartice bo deležen brezplačnega svetovanja priznanih finančnih strokovnjakov in vseh drugih ugodnosti, ki jih omogoča Diners Club.

Kaže, da bo leto 2015 naklonjeno investitorjem na kapitalskih trgih, le pri izboru naložb je potreben tehten premislek, zato ga zaupajte izbranemu finančnemu strokovnjaku. Tokrat ste del donosov lahko tudi vi.

Alpen Invest - 2
Alpen Invest - 2 FOTO:
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1