Gospodarstvo

'Nora, osupljiva odločitev'. Britanija se za organizacijo EPK lahko obriše pod nosom

London, 29. 11. 2017 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanska mesta Nottingham, Leeds in Milton Keynes so ogorčena, ker jim je Evropska komisija zaradi brexita odrekla organizacijo Evropske prestolnice kulture. "Zapuščamo Evropsko unijo, ne pa Evrope," so povedali. Nad potezo Bruslja so presenečeni tudi člani izbirne komisije EPK.

Britanska mesta, ki jim je Evropska komisija zaradi brexita odrekla organizacijo Evropske prestolnice kulture (EPK) v letu 2023, so ogorčena. "Naša premierka je bila jasna, da medtem ko zapuščamo Evropsko unijo, ne zapuščamo Evrope," so za povedali na britanskem predstavništvu pri EU.

Pogajalci so se po poročanju Independenta dogovorili, da naj bi "ločitveni račun" znašal okrog 50 milijard evrov.

Nad potezo Bruslja so bili presenečeni tudi člani izbirne komisije EPK, ki bi morali prav v teh dneh obiskati britanske kandidatke za EPK, da bi preučili njihove prijave. Kot je povedala slovenska članica Suzana Žilič Fišer, vse do zadnjega niso vedeli, ali naj potujejo tja.

Komunikacija je zmotila tudi britansko stran. "Globoko smo razočarani, da so z odločitvijo na Evropski komisiji čakali vse do potem, ko so britanska mesta predložila svoje končne prijave," so povedali na britanskem predstavništvu v Bruslju. "Ne strinjamo se s stališčem Evropske komisije. Radi bi še naprej sodelovali z našimi prijatelji v Evropi, tudi na področju kulture," so dodali.

Za naziv EPK v letu 2023 so se potegovali severnoirski Belfast, škotski Dundee ter angleški Leeds, Milton Keynes in Nottingham. "Glede na to, da naj bi Velika Britanija konec marca 2019 zapustila EU in tako ne more leta 2023 gostiti EPK, menimo, da je najbolje, da se izbirni postopek prekine," so prejšnji teden sporočili z Evropske komisije.

Na pomisleke, da so naziv EPK dali tudi Istanbulu, Stavangerju in Novemu Sadu, pa so odgovorili, da je projekt odprt le za tiste nečlanice EU, ki so kandidatke za vstop ali del evropskega prostotrgovinskega prostora.

Predstavnik britanske vlade, pristojen za področje umetnosti John Glen je odločitev Evropske komisije označil za "noro", škotsko premierko Nicolo Sturgeon je "osupnila".

Britanska poslanka v Evropskem parlamentu Julie Ward je uperila prst v London: "Konservativna vlada sledi politiki brexita za vsako ceno, s čimer nam grozi popolna ločitev od institucij in programov, ki so igrali pomembno vlogo pri razvoju naše kulturne ekonomije v zadnjih 50 letih."

Britanska mesta se lahko za organizacijo EPK obrišejo pod nosom.
Britanska mesta se lahko za organizacijo EPK obrišejo pod nosom. FOTO: AP

Razočaranje je izrazila tudi prej omenjena strokovna komisija Evropske komisije za izbor in nadzor EPK. V odprtem pismu so člani vključno s slovensko strokovnjakinjo Suzano Žilič Fišer izpostavili, da so britanska mesta, ki kandidirajo za EPK, vložila v to veliko dela. "Svet in Evropa potrebujeta zdaj bolj kot kdajkoli prej spravo in sodelovanje. Kultura in umetnost lahko igrata ključno vlogo pri gradnji mostov in sodelovanja," so zapisali.

"Razumemo, da je zaradi brexita treba ponovno definirati odnose med Veliko Britanijo in EU, a pestra kulturna izmenjava in skupni projekti bi morali ostati, saj prinašajo koristi na obeh straneh," so dodali.

Suzana Žilič Fišer je ob tem dodala, da so za EPK kandidirala mesta, ki so prepoznana kot proevropska, zato je toliko bolj kruto, da morajo nositi posledice britanske politične odločitve. "Uspeh in koristnost Liverpoola kot EPK je prinesel širše koristi celotni državi in različnim področjem, ne le kulturi. Če niso o posledicah za medkulturno sodelovanje razmišljali pred referendumom, pa mnogi upamo, da bodo sedaj našli rešitev za nadaljevanje in razvijanje teh potencialov, saj so priprave zahtevale že veliko energije, sredstev in sodelovanja akterjev iz Velike Britanije in drugih evropskih držav. V zadnjih dneh, urah so kulturni operaterji pripravili in poslali veliko pozivov in pisem odločevalcem, saj upajo, da sta medkulturno sodelovanje in dialog še mogoča," je povedala.

Od britanskih mest sta bila EPK že Glasgow leta 1990 in Liverpool leta 2008. Letos ta naziv pripada danskemu Arhusu in ciprskemu Pafosu, v letu 2012 je bil EPK Maribor s portugalskim Guimaraesom. V letu 2023 naj bi bil EPK poleg Velike Britanije še na Madžarskem.

Do odločitve glede britanske EPK prihaja le nekaj dni potem, ko sta bila Pariz in Amsterdam izbrana za sedeža evropskih agencij za zdravila in banke, ki se po brexitu selita iz Londona.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
29. 11. 2017 19.54
Hoteli so tako in sedaj imajo, kar so želeli.
Uporabnik981904
29. 11. 2017 12.35
+6
Sploh ni nora odločitev. Bolj noro bi bilo da gostijo EPK če so izstopili iz unije.
big_foot
29. 11. 2017 12.01
+1
eh jim bo še žal
orcus
29. 11. 2017 11.45
+3
Žilič Fišer en priimek je popolnoma dovolj.Odloči se kaj si!!!
korintos23
29. 11. 2017 11.39
+9
Še kaj kaj vas čaka, najbolj bom pa srečen ko jih bo policaj in carinik obračal za vstop v EU!
dunc46
29. 11. 2017 11.32
+9
so ja evropa ...sem bil gor..nihce noce vedet o ostalih sploh o nas kao vzhodnjakih...lrpotnentnezi ...mejte se lepo tam gori ..
kiboko
29. 11. 2017 11.00
+13
Odločitev je pravilna, Britanci se pa vedejo kot Rusi (češ EU ni Evropa).
bohinj je zakon
29. 11. 2017 10.48
+14
te bahave britance - šutnit ven
scipio
29. 11. 2017 10.41
+16
breksit, ja... tudi ko jim bo spet na otoku padlo 5 cm snega, si bodo govorili, da je "kontinent izoliran". Če hočejo biti nekaj posebnega, naj bodo, a za svoj račun.
fafajonka
29. 11. 2017 11.31
+2