Gospodarstvo

NLB: Uprava si bo znižala plače

Ljubljana, 25. 03. 2009 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
2

Veselinovič je napovedal, da bo uprava plače uskladila z vladnimi priporočili na prihodnji seji nadzornega sveta. Obenem je predstavil tudi nekatere načrte NLB.

Nova ljubljanska banka
Nova ljubljanska banka FOTO: Dare Čekeliš

Draško Veselinovič je danes na novinarski konferenci izjavil, da se v zvezi z višino svoje plače ni "nikoli skušal kakor koli izogniti usmeritvam vlade na tem področju". "Osmega aprila bomo na seji nadzornega sveta sveta NLB uskladili plače z usmeritvami in željami vlade," je dejal. Svoje stališče je predstavil ob polemikah glede uresničevanja vladnega priporočila o zniževanju prejemkov nadzornih svetov in uprav družb v večinski državni lasti; nezadovoljstvo nad uresničevanjem priporočila je nedavno javno izrazil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Širitev uprave NLB

Sicer pa je na današnji prvi novinarski konferenci po februarskem prevzemu položaja Veselinovič poudaril, da naj bi NLB pred poletjem izdala svojo obveznico. Država ji je odobrila do 2,5 milijarde evrov poroštva, od "razmer na trgu, povpraševanja in tudi zasičenosti s slovenskim tveganjem kot takim pa je odvisno, do kakšnega zneska bomo zadevo peljali".

Zaradi izdaje druge državne obveznice bodo v NLB nekoliko počakali, saj je, tako Veselinovič, v tem trenutku "finančni prostor nekoliko zaprt". NLB bi se z izdajo obveznice finančno okrepila in lahko še intenzivneje spremljala gospodarstvo, seveda tisto, ki bo sposobno pridobivati kredite, je dejal.
Napovedal je, da bo prišlo do širitve uprave NLB. Kot je dejal, gre v bistvu za zapolnitev, saj ima lahko uprava NLB po statutu šest članov, zdaj pa jih ima pet. Na vprašanje, ali je mandatarstvo v njegovih rokah, je odgovoril, da "naj bi bilo tako v urejenih hišah".

Slovenija je tudi uradno v recesiji

Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič
Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič FOTO: POP TV

Med svojimi sporočili na novinarski konferenci je izpostavil, da je Slovenija s koncem marca tudi uradno v recesiji. V spremenjenih okoliščinah v NLB po njegovih besedah pozdravljajo predvsem jamstveno shemo bankam za kreditiranje podjetij, za katero je vlada predvidela 1,2 milijarde evrov.

"Zmanjšati je treba odvisnost skupine NLB od tujih virov, kar bo v teh razmerah težka naloga, pa vendar," je poudaril. Poseben poudarek je po njegovih besedah namenjen prebivalstvu. Beležimo rast depozitov, gre za zveste stranke, je opozoril in napovedal nekatere nove produkte. Posvetili naj bi se tudi malim in srednje velikim podjetjem ter pomagali strankam pri učinkovitejšemu črpanju sredstev iz evropskih kohezijskih in strukturnih skladov.

Kar zadeva lastništvo NLB, se zavzemamo za prevladujoče slovensko lastništvo, je dejal. KBC skuša že nekaj časa prodati svoj nekaj več kot 30-odstotni lastniški paket, a je čas zelo neprimeren in kot kaže, bo še nekaj časa lastnik, je rekel. "Lahko ugotovimo, da je KBC korekten lastnik in v tem smislu dobro sodelujemo," je dejal.

Pričakovati je dokaj nizko stopnjo kreditiranja in povečevanje tveganj doma in v širši regiji, zato ocenjuje, da bo dokapitalizacija NLB potrebna v letu 2010. "Kapitalska ustreznost je v tem trenutku zelo dobra in zelo stabilna," je poudaril. "Ostajamo vodilna finančna ustanova v regiji srednje in JV Evrope in to nameravamo ostati tudi v prihodnje," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
27. 03. 2009 14.41
JA,JA,JA SEVEDA,SAMO BUTCI&BUTCI VERJAMEJO TEM FLOSKULAM
Milan Koleznik
26. 03. 2009 07.46
Čestitam ali pa bodo lahko živeli,bodo imeli pa ja premalo,imajo drugačna usta od ostalih ljudi,ibogi.