Gospodarstvo

Nova dokapitalizacija, nov nadzorni svet. Se maje tudi uprava?

Ljubljana, 11. 06. 2013 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

NLB bomo tokrat dokapitalizirali s 500 milijoni evrov. Izbira članov novega nadzornega sveta pa je naletela na kritike. "V Sloveniji očitno ne moreš biti neodvisen," je dejala Marianne Oakland. Medja pa: "S svojo funkcijo v NLB nisem poročen."

NLB - 2
NLB - 2 FOTO: Reuters
Uprava je od pretežno državnih delničarjev dobila razrešnico za lani, čeprav se je eden od malih delničarjev na skupščini pridušal, da ob izgubi v višini 305 milijonov evrov ta ni upravičena. Prav tako ga je zmotila pogodba banke s kadrovsko agencijo Korn-Ferry.

Nova Ljubljanska banka (NLB) je pred novo dokapitalizacijo, že tretjo v času krize, tokrat v višini 500 milijonov evrov. Delničarji so jo potrdili na današnji seji.

Na mizi so sicer imeli predlog o dokapitalizaciji v višini 367,2 milijona evrov, a so se nazadnje odločili za višji znesek.

Tokratna dokapitalizacija po besedah prvega moža banke Janka Medje pomeni ključni mejnik v preobrazbi banke. Ta naj bi se prestrukturirala in prenovila, tako da bo v prihodnje poslovala vzdržno in ne bo več potrebovala državne pomoči. Že naslednje leto bi banka lahko spet poslovala pozitivno, napoveduje Medja.

Prvi prenosi na slabo banko že ta mesec?

Neizvršni direktor t. i. slabe banke in poslanec SDS Andrej Šircelj pravi, da je bila odločitev skupščine NLB o potrditvi dokapitalizacije z odobrenim kapitalom v višini do 500 milijonov evrov glede na razmere v banki in širše v bančnem sistemu pričakovana.

Glede imenovanja novega nadzornega sveta NLB je Šircelj izrazil upanje, da bo statutarno zmanjšanje števila nadzornikov z 11 na sedem omogočilo bolj učinkovito delo nadzornega organa banke. Pri potrjenih imenih novih nadzornikov pa ga je presenetilo in zmotilo le to, da med njimi ni mednarodnih strokovnjakov. Meni namreč, da dajo tujci delu nadzornega sveta drugačno noto in predvsem nevtralen pogled.

Skoraj gotovo je, da bo dokapitalizacijo izpeljala država, saj je del ukrepov za krepitev stabilnosti NLB, ki vključujejo tudi prenos sredstev na t. i. slabo banko. V tej luči je pričakovati iztisnitev obstoječih malih delničarjev.

Medja ocenjuje, da bi banka prvi paket sredstev na slabo banko lahko prenesla do konca junija, dokapitalizacijo pa bi nato okvirno izvedli do konca julija. A za uspeh tega procesa je treba opraviti še kar nekaj stvari, med drugim mora zeleno luč prižgati Evropska komisija.

Preiskave odkrile nepravilnosti

V NLB potekajo številne preiskave poslov in odločitev iz preteklosti. Medja pravi, da so dinamiko obravnav teh primerov letos občutno okrepili, pokrivajo pa že več kot tretjino terjatev banke oziroma okoli 1,5 milijarde evrov.

Marca se je tako v LHB Frankfurt kot v Interfinanz Zürich začela forenzična preiskava in bo trajala predvidoma do junija. Preliminarne ugotovitve kažejo na številne nepravilnosti, ki bodo vsaj v primeru švicarske podružnice po Medjevih besedah skoraj gotovo vodile v določene postopke.

Med novimi nadzorniki tudi Arhar

V nadtzornem svetu NLB bo sedel tudi France Arhar.
V nadtzornem svetu NLB bo sedel tudi France Arhar. FOTO: Aljoša Kravanja
Skupščina NLB je izglasovala nadzornike, ki jih je predlagal Sod, ne nadzorni svet banke.

Skupščina NLB je poleg tega potrdila nove nadzornike. Namesto dosedanjih enajstih jih bo sedem, med njimi pa je tudi France Arhar. Poleg njega bodo v novem nadzornem svetu sedeli Goran Katušin, Gorazd Podbevšek, Sergeja Slapničar, Tit A. Erker, Miha Košak in Uroš Ivanc.

Gre sicer za redno zamenjavo nadzornega sveta, pa čeprav so obstoječi nadzorniki na svojih položajih večinoma preživeli le malo manj kot leto dni. Skupščina jih je namreč imenovala konec junija lani po obsežnih kadrovskih spremembah v banki, v okviru katerih se je dva meseca pozneje na čelo NLB zavihtel tudi dotedanji prvi nadzornik Janko Medja.

'V Sloveniji očitno ne moreš biti neodvisen'

Če se nekatere ljudi, mednarodne strokovnjake s takšnimi izkušnjami in življenjepisi, ki jih imajo, skuša izločiti najprej z diskreditacijo v naročenih člankih, potem pa še z vsem, kar se dogaja, in to popolnoma brez osnove, potem mislim, da Slovenija ni na dobri poti. Nekdanji nadzornik Sašo Cunder

Menjava nadzornikov na sami skupščini je bila za številne presenečenje, vrstijo se tudi kritike. Nekdanja nadzornica Marianne Oakland je tako izrazila ogorčenje nad netransparentnostjo postopka in neprofesionalnostjo. "Država je pri imenovanju nadzornikov ravnala skrajno neprofesionalno in očitno v Sloveniji ni nobene volje, da se kaj spremeni," je povedala v izjavi za medije. Čudi jo, da med novimi nadzorniki ni nobenega tujca z izkušnjami, kakršne ima, kot je navedla, Stephan Wilcke. "Ne gre za to, da imenovani nadzorniki niso kompetentni," je poudarila, a hkrati ugotovila: "V Sloveniji očitno ne moreš biti neodvisen," je dejala.

Se obeta tudi menjava Medje?

Janko Medja pravi, da bo tokratna dokapitalizacija ključna.
Janko Medja pravi, da bo tokratna dokapitalizacija ključna. FOTO: Blaž Garbajs

Medja obžaluje, da z ljudmi iz prejšnjega nadzornega sveta ne bo mogel več sodelovati, vendar se zaveda, da mora uprava spoštovati voljo lastnika. "Ne vem, ali sprememba nadzornega sveta pomeni spremembo uprave. To morate vprašati nadzorni svet," je dodal. "S svojo funkcijo v NLB nisem poročen," pa je odgovoril na vprašanje, kako trden se mu zdi njegov položaj. 

To, da v nadzorni svet prihaja njegov nekdanji šef Arhar, se mu ne zdi sporno. "Imava profesionalen odnos," je povzel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (753)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SMRDIsmrdiSMRDI
16. 06. 2013 16.48
+3
In zakaj rabi bit ta članek že teden dni na prvi strani gospodarstva??? Naj gre ta slovenija že enkrat u materono in mi vsi z njo....sej nebo nič bolje....samo lačni bomo vsak dan bolj.....
zmago56
16. 06. 2013 13.49
+3
Če bi pred dvajsetimi leti NLB prodali danes ne bi imeli vreče brez dna, dokapitalizacij, ne tajkunov, niti lopovov, ki so državo preko banke okradli denar pa v davčne oaze znosili, ker tuji lastniki tega ne bi dovolili. Vsi tisti, ki imajo polna usta nacionalnega interesa pa delajo samo za svoj interes in interes drugih narodov zato jim niti malo ne verjamem.
ROMELS
16. 06. 2013 14.34
+3
ochi
14. 06. 2013 15.00
+5
500 milijonov bomo dali Slovenci in Slovenke banki NLB, da bo lahko kreditirala Agrokor, da kupi Mecator. bravo.
anyssa
14. 06. 2013 11.18
+5
"S svojo funkcijo v NLB nisem poročen." Očitno ne, sicer bi bil že davno na hladnem!
gongash
14. 06. 2013 02.23
+2
poberimo svoj denar iz nlb in lepo v drugo banko pa nej se pojejo med sabo
resssssss
13. 06. 2013 22.23
+1
Vse kar je potrebno so dobre veze.. Tudi jaz bi šel za predsednika kakšne banke ali druge ustanove, eno leto bluzil, ta dobre prijatle nastavil se veselil in pobiral denar. Po enem letu bi rekel da grem, pobasal odpravnino in šel spet za predsednika kakšne druge banke ali usanove. I tako nekoliko puta, pa je familija preskrbljena.. Raja pa naj crkne, saj ne razume da je kriza...
SMRDIsmrdiSMRDI
13. 06. 2013 11.56
+5
Međja...ti bi moral biti poročen z svojo funkcijo....ker, bil si postavljen na to funkcijo, da bi korektno vodil to ustanovo in ji povrnil ugled in zaupanje vaših komitentov...pa si enak lopov kot tvoji predhodniki....sram naj te bo!!! Tudi zate raste palca...samo odlomili je še niso!
drahnreb
13. 06. 2013 18.11
+1
Tale Medja pa kompanija delajo kar se jim zazdi,jeb. se jim saj dobro služijo
resssssss
13. 06. 2013 22.20
+1
tako so polni samega sebe.. Da bi se pa en enkrat potrudil to pa ne... Vsi samo gledajo kako bodo profitirali..
resssssss
13. 06. 2013 22.20
+1
če so nesposobni pač naj grejo. brez odpravnine seveda
Saloreich
13. 06. 2013 11.17
+3
Na gruntih nam banke že davno sedijo, obresti in davki nam pijejo kri, od žuljev se naših pijavke redijo, zaman kmet znoji se in trpi. Oj, čujte nas mi smo prodani, oj kmet spametuj se, spreglej; zdaj plug naj počiva, le v kup vsi tlačani, nabrusimo kose, hajd naprej!
Saloreich
13. 06. 2013 02.41
+3
Vstajniki bi mogli it na ulice in zahtevat holding in slabo banko. Aja, pa še opravičit bi se mogli JJ-ju ker so se spravili na napačnega!!
jankomat
12. 06. 2013 23.25
+3
mislim,da ljudje v frankfurtu in zurichu bolj uničujejo dokumentacijo,ki bi mogoče koga bremenila,kot pa da kaj iščejo.saj težave -kraje so tam že skoz ,še za časa udbe in to vse je treba počistit. zato pa sedaj ni več zunanjih članov v nadzornem svetu,ampak so člani sami domači -specialci za zakrivanje resnice.še vedno se ne ve ,kako misli banka splavat iz rdečih številk. vsako podjetje ,ki dobi denar,naj bi banki pokazalo program sanacije . kaj pa banka ?' govori se ,da bodo odpučšali --bodo !!!!,čeprav je izguba že nekaj časa-kolk od tega bo belih ovratnikov,ki so politično zaposleni in ne vejo kaj bi delali,al bodo odpoved dobile samo snažilke in referenti.?? kolk pa je raznih avtorskih pogodb v banki -??-razni advokati,kadroviki,psihologi,izobraževalci ?? kolk denarja operejo in nakradejo na ta način,inšpekcija pa love reveže z minimalno plačo .
kure bedne
12. 06. 2013 22.18
+8
Janko Medja pravi, da bo tokratna dokapitalizacija ključna. Ja, seveda bo za njih. Pokradli bodo še ta denar in spakirali. Joj kako smo Slovenci naivni. Pa še Arhar je zraven.. Križana gore kje živimo. Vsi lopovi so sedaj na kupu, samo zapreti bi jih morali.
puspan
15. 06. 2013 14.19
+2
Pa se prisparali bi z organi pregona, ker jih sploh iskat ne bi blo potrebno, mas prav.
Huey
12. 06. 2013 19.43
+6
Spoštovani delavski prijatelji iz gospodarskega sektorja...tole je tipičen primer kjer jaz ob vsakem nakupu ŽEMLJE IZ LIDLA večkrat premislim napram mnenju tega kaviar mafijaša za pol milijarde našega delavskega denarja!
anonimus23
12. 06. 2013 17.11
+4
lopuza ena,,dol z nlbja
bus303
12. 06. 2013 12.23
+8
Pa kdo je ta smrkavec?
lepota in zdravje
12. 06. 2013 11.20
+6
To je začetek dokapitalizacije nove uprave,kdaj bo konec,pa še bog ne ve.
M74R
12. 06. 2013 10.09
+3
10 letne slovenske obveznice so na 6.59% in počasi ter vztrajno rastejo. ko so šle obresti dol ste veliko pisali, zdaj je pa vse tiho
resslovenka
12. 06. 2013 09.22
+12
Dajte me razsvetlit. A še v kateri državi po svetu, vedno znova dokapitalizirajo zgubaške banke? Ali je to ustaljena praksa samo pri nas? Kako prav je imela islandska (že odstavljena) nadzornica. "Posvečeni" v teh združbah se okoriščajo - dobivajo kredite, čeprav že obstoječih ne odplačujejo, živijo na veliki nogi... mi vse to brezkompromisno plačujemo. Razočarana sem tudi nad to vlado, vseeno sem pričakovala, da bo prekinila s takšno prakso. Pravzaprav mi je vse bolj jasno zakaj se tako otepamo evropske trojke ,za katero odkrito rečeno niti naši poslanci ne vedo iz katerih evropskih inštitucij izhajajo in kaj je njihova vloga. In prav oni z vlado odločajo o naših usodah. Sami ne bomo naredili reda, ga bo moral kdo drug. Ker nismo sposobni? Ne, ker nočemo in ker slovenskim lobijem sistem, ki ga trenutno imamo najbolj odgovarja!
volek
12. 06. 2013 11.04
+7
Moderndorfer misli da je trojka vprega treh konj v sani po ruskem vzoru, lahko pa je tudi ruska vodka.
volek
12. 06. 2013 08.53
+6
Bivši podpredsednik NLB B.Z. si je z našim denarjem kupoval tudi drage pocestnice skupaj s svojim prijateljem I.B., tudi bivšim direktorjem velike firme iz Kopra.
volek
12. 06. 2013 08.50
+7
Najboljši direktor slovenskih državnih bank je tisti, ki ga ni v službo. Takrat napravi najmanj škode.
SMRDIsmrdiSMRDI
12. 06. 2013 07.42
+6
Oni so "izglasovali" dokapitalizacijo, tokrat zadnjo in država prec v prašička in 500 mio vn.....ja mamo pa velzga prašička....in to vse zato, da bodo lahko prodal jo naslednje leto.....halllooooo.....skregan z logiko.....prodajaš avto(vrednost 5000eur)....vanj vložiš še 10.oooeur, da ga boš lahko naslednje leto prodal za 4.000eur.....ja to je pa čisti zaslužek, ja. Le tako naprej saj drugače z kupljeno izobrazbo nemorete.