Gospodarstvo

NLB povzroča nova trenja

Ljubljana, 21. 05. 2009 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Polona Križnar
Komentarji
14

Nova Ljubljanska banka očitno spet povzroča trenja v koaliciji. Kljub drugačnim Pahorjevim napovedim sta med kandidati za člane nadzornega sveta tudi dva nekdanja nadzornika.

NLB
NLB FOTO: Dare Čekeliš

Vlada danes kljub pričakovanjem ni potrdila petih kandidatov za nadzorni svet NLB. Med njimi sta bila tudi dva nekdanja nadzornika največje slovenske banke. Premier Borut Pahor pa je še pred kratkim javno zatrjeval, da med novimi nadzorniki ne bo ljudi, ki so že sedeli v nadzornem svetu banke.

"Nadzorni svet, ki je zaupanje Veselinoviču dal, mu ga je tudi vzel,“ pravi premier Pahor.

A novega nadozornega sveta, ki bi poiskal novega šefa državne banke, pa nikakor ne morejo sestaviti. Pahor je razlagal, da tam nimajo kaj početi nadzorniki, ki so to v NLB že bili. Potem pa seznam – dva od petih vladnih predstavnikov sta tam že bila – Dolenc in Škapin, sicer bančnika, nekdaj uslužbenca svetovne banke. Spet drugače od napovedi.

"Čeprav sem jaz predsednik vlade, ne želim nekih odločitev uveljaviti, povem svoje argumente. Vlada si je vzela čas do naslednje seje oziroma do četrtka najkasneje, ko bo dokončno sprejela to odločitev,“ dodaja Pahor.

"Sklepi še niso dokončni, lahko se še spremenijo z nasprotnim predlogom skupščine, tako da bodo vsa imena še dodatno preučena, pravi minister za finance Franc Križanič.

Draško Veselinovič
Draško Veselinovič FOTO: Dare Čekeliš

Opozicija opozarja na dvoličnost

Občutljivo kadrovanje, še bolj občutljivo pa bo podeljevanje oziroma podaljšanje takoimenovanih tajkunskih kreditov. Opozicija že zdaj opozarja na dvoličnost, država bo nudila banki jamstvo tudi za takšne kredite, takrat ko bodo ocenili, da je to nujno potrebno.

"To so veliki zneski in to kar predlaga opozicija je igranje s stabilnostjo finančnega sistema. Opozicija si to lahko privošči, mi pa seveda moramo resno pristopiti,“ pravi Križanič.

"Tem, ki so mislili, da se bosta cedila med in mleko vseskozi in so najeli posojila zato, da so prevzeli podjetja in so sedaj v težavah zaradi svoje pogoltnosti, tem bo sedaj pomagala država, da bodo izpeljali scenarij do konca," je kritičen bivši minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

O tajkunskih kreditih se bodo v naslednjih dneh prepirali v državnem zboru.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofar
10. 06. 2009 12.23
Moje mnenje je sledeče - nacionalni interes ni reševanje podjeti oz. eni plačajte več drugi manj. nacionaslni interes je zgolj stabilno zaposlovanje in vzdržljivost pokojninskega sistema, evo to je to
Buena Vita
22. 05. 2009 23.58
jaaaaaaaaa špicelj kako pa to da je tebi uspelo povedat pol stavka resnice samo da veš;;;TO VE CELA SLOVENIJA,IN CELA SLOVENIJA VE DA SDS NIMA VELIKIH LOPOVOV,KAK MIKEN SE NAJDE,TO JE PA TUD VSE
SPICELJ
22. 05. 2009 12.36
NLB je ena redkih bark,ki ne pluje pod zastavo SDS-a...
Marija Krebs
22. 05. 2009 10.21
Vizjak, kje si bil, ko si lahko bil bolj direkten?
CKKPJ_Milko
22. 05. 2009 09.49
Take vlade še nismo imeli..... no ja rezen v osemdesetih letih ko je "cvetel" socializem po meri človeka BRAVO zmagoviti trojček
danaaajaaa
22. 05. 2009 09.31
Naj se že ta vlada spelje nekam! Popolnoma nesposobni ! Glede na to da so nesposobni in da njihovo dosedanje delo kaže da so bili lažnjivci v predvolilnem obdobju in da so lažnjivci in nesposobneži še sedaj, jim je potrebno dati nezaupnico. In to čim prej!
didlos
22. 05. 2009 07.53
Vizjak naj bo pa kar lepo tiho, ker mi gre še dons na bruhanje !!!
Buena Vita
22. 05. 2009 02.07
JAH IN TAJKUNI SO SAMI UZAKONILI 180 DNEVNI ROK ZA PLAČILO --TO JE REKVIEM ZA VSE MALE FIRME,KDO PA ZA BOGA LAHKO VZDRŽI ŠEST MESECEV BREZ PRIHODKOV,IN KOLIKO PODJETJI LAHKO PLAČUJE ŠEST MESECEV DELOVCE,MATERIJAL,POTROŠNE STROŠKE,SEVEDA IN VLADI PAVŠAL TOREJ,TO JE NAČRT VLADA,,,;;;;UNIČIT DROBNO IN MALO PODJETNIŠTVO,DELO SAMO ZA TAJKUNE,OSTALI POCRKAJTE TO JE RES VRAŽJI NAČRT,,,,TAKEGA ŠE STALIN NI IMEL
tony_abcde@yahoo.com
22. 05. 2009 00.05
v take pravljice lahko verjamejo samo naivneži in mali otroci...
Simon Jug 1
21. 05. 2009 23.53
vse skupaj je ena velika žalost
bron
21. 05. 2009 22.42
D..K SEM ŽE NAVAJEN
Buena Vita
21. 05. 2009 20.56
borat je lažljivec številka ENA v SLOVENIJI
J.K. & Gang
21. 05. 2009 20.40
Saj smo navajeni: Borat govori eno, dela pa drugo.
operater
21. 05. 2009 20.02
res...kriminal brez primere...tajkunom takoj hitijo na pomoč...bogim delavcem, ki izgubljajo službe in nimajo denarja za osnovno preživetje, pa pustijo da shirajo do konca... žalostno, da se to dogaja v kao razvitem svetu svobode in demokracije...