Gospodarstvo

'NLB potrebuje dodaten kapital'

Ljubljana, 08. 07. 2010 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tako meni predsednik uprave NLB, ki pravi, da banka potrebuje precej več dodatnega kapitala od 250 milijonov evrov. Številka 200 do 250 milijonov je po njegovi oceni minimalna številka, ki je prej obliž za banko.

Božo Jašovič
Božo Jašovič FOTO: 24ur.com

NLB po besedah predsednika uprave banke Boža Jašoviča potrebuje precej več dodatnega kapitala od 250 milijonov evrov. V naslednjih letih zapade namreč od 600 do 700 milijonov instrumentov hibridnega kapitala in če ga želi banka nadomestiti z najbolj kakovostnim kapitalom, potrebuje veliko večjo vsoto, med 400 in 600 milijonov, je danes dejal v DZ.

Jašovič je v okviru nujne seje odbora DZ za finance in monetarno politiko na temo dokapitalizacije NLB ponovil, da banka potrebuje dodaten kapital.

Trije razlogi

NLB-7
NLB-7 FOTO: Blaž Garbajs

Med razlogi je navedel tri. Glede na spreminjajočo se regulativo EU bodo evropske banke že za obstoječ obseg poslovanja namreč potrebovale več najbolj kakovostnega (Tier 1) kapitala.

Dokaz za to bo po Jašovičevih besedah že 23. julija, ko bo odbor evropskih bančnih nadzornikov objavil rezultate stresnih testov 91 bank v EU in videlo se bo, da je NLB s šestodstotno kapitalsko ustreznostjo, ko gre za Tier 1 kapital, na repu v EU. To lahko povzroči padec bonitete, težje zadolževanje v tujini in posledično še slabši rezultat in šibkejšo posojilno dejavnost, je povedal.

Zakonske zahteve banka sicer izpolnjuje, a večina evropskih bank se je kapitalsko že dodatno okrepila. Pojasnil je, da je banka v preteklosti financirala svoj razvoj s hibridnimi instrumenti, ki pa so v temelju dolžniški. Večina (med 600 in 700 milijonov evrov) jih zapade v naslednjih letih in banka jih mora nadomestiti z bolj kakovostnim kapitalom.

Kot drugi razlog je izpostavil dejstvo, da se slabšanje portfelja v Sloveniji nadaljuje. Število podjetij, ki zamuja pri obveznostih, še narašča, pojavljajo pa se tudi stečajni postopki, zato se nekatere načrtovane izgube že uresničujejo, je povedal

Tretji razlog, ki je za zdaj bolj hipotetičen, pa je po Jašovičevih besedah potreba po dodatnem kapitalu v primeru ponovne rasti posojilne dejavnosti.

Kakšna je strategija banke?

Glede morebitne dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) je premier Borut Pahor na vrhu koalicije povedal le, da je poslance danes opozoril, "da ni potrebna nobena panika glede strahu, češ da bo vlada na hitro povlekla kakršnokoli odločitev glede tega pomembnega vprašanja". Slovenija po njegovih besedah potrebuje uspešno banko, ki "danes v regionalnih merilih pomeni banko, ki je več kot lokalna hranilnica, torej banko, ki ima tako kapitalsko ustreznost in ambicije, da se poteguje za pomembnejši delež na regionalnem bančnem trgu". Da bi lahko NLB uspešno uresničila strategijo, ki si jo je zadala do leta 2015, je po Pahorjevih besedah potrebna dokapitalizacija. Pahor je poslance zato danes obvestil, da se je v sredo s pristojnimi ministri in visokimi predstavniki nadzornega sveta in uprave NLB posvetoval o morebitnih poteh do tega cilja. "Odločitve ne bomo odlašali, ne bomo pa z njo tudi prehitevali," je dejal predsednik vlade, ki je prepričan, da je potrebno to odločitev sprejeti transparentno.

Predsednik uprave največje slovenske banke je obenem ponovil, da je strategija banke do 2015 konsolidacijska in ne ekspanzivna. Za uresničevanje strategije tako ne potrebuje kapitala, saj ga bo s prodajo naložb nekaj sprostila, a to ne bo dovolj glede na omenjene razloge.

Številka 200 do 250 milijonov je tako po Jašovičevi oceni minimalna številka, ki je prej obliž. Banka zato potrebuje veliko več kapitala, je dejal. Za dolgoročno stabilnost naj bi bil maksimalni znesek dokapitalizacije od 400 do 600 milijonov evrov, ostalo pa bo morala zagotoviti sama, je sklenil.

Predsednik odbora Anton Rop (SD) je sicer na zahtevo poslanske skupine SLS v okviru točke dnevnega reda o dokapitalizaciji NLB na današnjo sejo povabil tudi premierja Boruta Pahorja, ministra za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparija in ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika. Ker se ti seje iz različnih razlogov niso udeležili, je odbor proceduralno sklenil, da točko preloži na eno od naslednjih sej, ko bo lahko v bolj polni zasedbi dobil vse potrebne informacije v zvezi s tem vprašanjem. Na seji je bil danes sicer nekaj časa, do odhoda na vrh koalicije na Brdu pri Kranju, prisoten tudi minister za finance Franc Križanič. Ta je sprva ugotovil, da gre za preliminarno razpravo, saj so priprave na dokapitalizacijo šele v teku. Vseeno je ugotovil, da je razprava na mestu. Minister pričakuje, da bo dokapitalizacija banke glede na napovedano donosnost kapitala v strategiji NLB donosna investicija za državo in jo bo lahko izvedla v okviru bilanca B državnega proračuna, če bo DZ temu pritrdil.

Na vprašanje Andreja Vizjaka (SDS), kako je odločitev za dokapitalizacijo NLB odvisna od vizije vlade o strukturi slovenskega finančnega sistema, je Križanič povedal, da je slovenski finančni sistem odvisen od evropskega, saj je odprt za igralce v Evropi in svetu, ki želijo na njem konkurirati in prispevati k izboljševanju storitev, prav tako lahko slovenski subjekti delujejo na širšem evropskem in svetovnem finančnem trgu.

Je pa NLB po Križaničevih besedah subjekt, ki dobro pozna domač trg in je pomembna za financiranje slovenskega gospodarstva. Opozoril je tudi, da obstajajo primeri v svetu, ko se je zaradi izgube neodvisnosti najpomembnejših bank v nekaterih državah zmanjšala posojilna dejavnost.

Križanič je sicer poudaril, da se lahko neodvisnost banke zagotovi tudi, če vsega dodatnega kapitala ne bo prispevala država. Omenil je možnost delničarskega sporazuma, kjer bi se opredelile bistvene vloge posameznih lastnikov ter njune medsebojne odnose in obveznosti.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
12. 07. 2010 14.28
Lepše povedano: NLB potrebuje snacijo, ker so kreditirali managerske odkupe, denar je puhtel, vrača ga pa nihče, garancije niso vredne nič! Ko si delijo dobičke in nagrade, so tiho, ko so v riti, hočejo pa davkoplačevalski denar in "tuja vlaganja"! Vsa Slovenija je enk hibridni isntrument, kdo z njimrokuje pa dobro vemo!
ivo55
12. 07. 2010 08.06
'NLB potrebuje dodaten kapital' Glede na vzroke: - zapadle obveznosti - slab kapital - stečaji podjetij v katerih ima banka plasiran denar - slabo vodenje in nadzor bo svež kapital potrebovala vsak drugi mesec, ki se bo prisilno pobral gaspodarstvu in davkoplačevalcem. Odgovornost pa je akterjem španska vas...
hotchilipoper
11. 07. 2010 19.51
BitterMan
11. 07. 2010 18.43
Vsako leto pa uprava dobi nagrado za uspešno vodenje? Sej bi banka boljše laufala, če je nebi nihče vodil.
volek
11. 07. 2010 10.35
KatiFafi, verjemi mi, da je Božo Jašovič najbolj strokoven direktor NLB kar jih je imela od osamosvojitve naprej. Rešuje kar se rešiti da. Bivši direktorji so bili slabi, nestrokovni, prava katastrofa pa je bil Boris Zakrajšek. V začetku 90 let je s svojimi bedarijami ugonobil tovarno pohištva STOL iz Kamnika, potem je takoj presedlal s pomočjo politike; Drnija, Bavčarja, Rupla, Arharja na mesto podpredsednika uprave NLB!!!!!. Človek, ki o financah ve toliko kot jaz o NLP je bil nato poslan na mesto direktorja LHB Frankfurt, pralnico denarja davkoplačevalcev. Tudi to banko je spravil v globok minus, njegove mahinacije pa nihče ne preiskuje. Sedaj pri 61 letih uživa "zasluženi"pokoj v svojem gradu na Notranjskem, zelo blizu brunarice pajdaša Bavčarja. njegovega pajdaša Bavčarja.
bnam 2707
11. 07. 2010 08.50
orimf: bo kar držalo Davkoplačevalci moramo reči vladi in NLB odločno NE,dovolj je bilo.NLB naj gre v stečaj.Pod krinko pomenbne banke ne more biti neodgovornega vodstva,ki je to banko tolikokrat spravilo na tla.
volek
10. 07. 2010 18.00
KatiFafi, saj tudi oče finančnega ministra Križaniča, matematik univ. prof. dr. france Križanič ni vedel ali je 2in2 4 . Če mi ne verjameš, vzemi v rokenjegov učbenik aritmetike iz 60 let 20. stol. Bila je za 1. letnik gimnazije in to je bila največja bedarija ki sem se jo moral učiti v življenju. Jabolko ne pade daleč od drevesa.
KatiFafi
10. 07. 2010 16.18
NLB naj gre v tujo last in, potem se tile Božoti Jaševići ne bojo tako preseravali z denarjem, bojo imeli malo strožji nadzor, kot pa danes nadzor z Borutom Pahorjem na čelu, kar nekako pomeni, kot da sploh ni nadzora, saj vsi vemo, da Pahor ne zna seštet niti 2 2
boy123
10. 07. 2010 15.17
Kako bi bilo lepo,ko bi še men banka reprogramirala kredit!!!!!Nebi ga nikol več vzel ne pa samo tajkunam in to zdej še dodatno poleg kredita plačujemo mi davko:::::
sudja
10. 07. 2010 15.07
NLB naj proda nepremičnine ki jih ima v lasti,in tajkunsko premoženje pa ne bo več problemiv z denarjem
volek
10. 07. 2010 11.20
NLB bo močna in uspešna le v primeru če bo predsednik u8prave Boris Zakrajšek. Ta človek je genij. Iz banke s portfeljem milijardo € v nekaj mesecih naredi portfelj 1 mio.€.
klavdijl
10. 07. 2010 10.54
mrhe nesposodbne.... menjat vodstvo brez odpravnin pol pa dajajmo 'obliže'prej pa ne
Adolph
10. 07. 2010 09.42
Upam, da ne bojo nasli norcev,ki bi zaupali denar banki, ki ga potem zafucka na globalnih spekulacijah . . .. ..
vetrolov
10. 07. 2010 09.09
vsakdanje nove vesti o firmah v stečaju, kjer so "popušili " milijone ........ oni pa imajo še toliko idej .... računajo pa na nas.
vetrolov
10. 07. 2010 08.22
milijonski krediti "sposobnim" tajkunom ki so pripomogli, da je 100.000 ljudi na cesti , preostali še zaposleni pa na minimalcu ! res dobre naložbe ! FUUUUJ ! in mi naj to saniramo ?! po tej sanaciji in tem "trendu uspešnosti", bo pa kmalu cela slovenija brezposelna ...
proofreader
10. 07. 2010 01.10
Narobe svet. Namesto da bi banka ponujala denar državi, ga hoče ona dobiti od države.
JanezNovakJohn
09. 07. 2010 14.42
Kje je meja kapitala? V Kapitalu.! Ta kapital jemlje Kapital nam ovcam bresplačno, brezobzirno in se redi in si ustvarja kapital, da s tem kapitalom ustvarjajo še hujše metode za jemanje kapitala. Popetumobile. !
Izbrisani5
09. 07. 2010 13.33
Spet za Jankoviča in njegovo osebno okoriščanje.
noone00
09. 07. 2010 12.54
vse banke zapret pa dnar na roko kdo pa še rabi banke v teh cajtih sej te sam ožirajo.
CKKPJ_Milko
09. 07. 2010 12.42
Lepo je biti v naši deželi predsednik uprave državne firme. Če gre dobro si v žep bašeš nagrade...če gre slabo pokrije raja izgubljeno.