Gospodarstvo

NLB bo začel prodajati, kar je dobil od neplačnikov

Ljubljana, 28. 06. 2012 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Belgijski KBC bo že v soboto postal tretjinski lastnik NLB, v zameno za nekaj svežega kapitala je dobil še eno nadzorniško mesto, država, ki bo banki posodila 320 milijonov evrov, pa bo namesto 45- odslej 40-odstotna lastnica banke.

NLB se je doslej izkazal za vrečo brez dna.
NLB se je doslej izkazal za vrečo brez dna. FOTO: Blaž Garbajs
NLB bo do konca tedna od države dobil 320 milijonov evrov, pravi včerajšnji dogovor lastnikov. Okoli 60 milijonov bo prispeval doslej četrtinski lastnik, belgijski KBC, ki bo tako že v soboto postal tretjinski lastnik.

A rešitev je le začasna. Šele ko bo končan skrbni pregled banke, bo namreč znano, koliko kapitala ta zares potrebuje, če lastniki ne želijo le gasiti občasnih požarov, ampak banko postaviti na dovolj trdne temelje, da bo sposobna opravljanja dejavnosti, ki jih Slovenija trenutno močno potrebuje – financiranja gospodarstva.

Bomo Evropo že kmalu prosili za pomoč?

Rezultati skrbnega pregleda bi sicer namesto olajšanja lahko prinesli velike skrbi. Ko bo namreč pregledan cel sektor, bo šele postalo jasno, v kako velikih težavah je slovenski bančni sistem in koliko kapitala potrebuje. Premier Janez Janša, ki sicer trdi, da teh podatkov še nima, občasno že namiguje, da bi lahko bila Slovenija naslednja na seznamu prosilcev za evropsko pomoč za svoje banke.

Milijonov tokrat ne bomo dali državljani. Vsaj neposredno ne …

Tokratna dokapitalizacija NLB naj bi potekala v dveh delih. Vlada Janeza Janše je pred nastopom mandata obljubljala, da v NLB ne bo pošiljala davkoplačevalskih nepovratnih sredstev. A ker strateškega partnerja za tokratno dokapitalizacijo ni našla, bo država vseeno morala sodelovati, a je banki za novo pomoč postavila ceno – posojilo z 10-odstotno obrestno mero.

Država bo tako prispevala 320-milijonsko hibridno posojilo, ki naj bi ga NLB vrnil v petih letih. Šele če kapitalska ustreznost banke pade pod sedem odstotkov, se posojilo spremeni v navadne delnice. Skupno bo s tokratno dokapitalizacijo količnik najkakovostnejšega kapitala povečan s šest na devet odstotkov. Svoj košček bo z 61 milijoni evrov prispeval solastnik KBC, ki bo nove delnice namesto po prvotni ceni 68,71 evra na delnico plačal po ceni 41 evrov. In povečal lastniški delež na tretjinskega, državi ostaja 40 odstotkov. Če bi prišlo do zamenjave hibridnih obveznic v kapital, bi se delež države povečal na 72 odstotkov, delež KBC pa bi padel na 20 odstotkov.

Ni prvič, da gasimo požar v NLB

Da je NLB vreča brez dna, postaja vse bolj jasno, ekonomisti pa težave naše največje banke pripisujejo predvsem dejstvu, da je njen lastnik država, ki se na tem mestu ne znajde najbolje, ko gre za obvladovanje vseh tveganj, ki v bančnem sektorju obstajajo. Politika v NLB pač po mnenju mnogih ''kuha predvsem politično enolončnico''.

Ekonomist Simon Mastnak je za 24UR povedal, da je velika težava NLB že vrsto let ta, da si politika preprosto ne prizna razsežnosti težav. Namesto tega manjše požare gasi z občasnimi dokapitalizacijami, ki banki omogočajo preživetje, ne prinašajo pa resnega kapitala, s katerim bi banka nato lahko dajala posojila gospodarstvu.

Rešitev je zato po Mastnakovem mnenju v novem zasebnem lastniku. "Banka, ki ima več kot 20 odstotkov slabih terjatev, potrebuje pomoč države, da ji odvzame slabe terjatve, da nekaj kapitala, nato pa omogoči zasebnemu vlagatelju, da takšno banko kupi," meni. NLB je imela sicer še leta 2008 le za okoli 3,8 odstotka slabih naložb oziroma za okoli 544 milijonov evrov, lani pa že 21,3 odstotka ali za okoli 3 milijarde evrov.

Dokapitalizacije, sanacije in podobni posegi države v NLB so bili doslej vse prej kot poceni. Sanacija, ki je trajala več let, je državo z vsemi stroški vred stala skoraj milijardo evrov. Skupaj s paradržavnimi družbami je vlada banko nato dokapitalizirala še leta 2007 in 2008, Pahorjeva vlada je nato v NLB lani poslala 244 milijonov evrov, letos pa lahko temu torej dodamo še 320-milijonsko posojilo.

Kljub vsem težavam Slovenci NLB še vedno zaupajo.
Kljub vsem težavam Slovenci NLB še vedno zaupajo. FOTO: Miro Majcen

Nacionalni ponos ali slepo zaupanje?

Mastnak sicer meni, da imajo Slovenci očitno neomajno zaupanje v NLB. "Že od projekta Sigma, ko komitenti nekaj časa niso vedeli, koliko denarja imajo na računu, je jasno, da imajo očitno zelo trdno vero v to banko. Na trgu je namreč veliko bank, ki poslujejo z dobičkom in pomagajo gospodarstvu, zato pametnih razlogov, zakaj bi morala imeti polovica državljanov račun v NLB, ni," še meni in dodaja, da je jasno sporočilo o tem, kaj o NLB meni večina potencialnih vlagateljev, tudi ta, da banki po 10-odstotnih obrestih ni bil kapitala pripravljen posoditi prav nihče.

Bo kdo za težave odgovarjal?

Državljani, ki opazujejo dramo v NLB, se medtem sprašujejo, kaj se dogaja z odgovornostjo tistih, ki so brez potrebnih garancij dajali tajkunska posojila ali sprejemali odločitve, ki so banko pripeljale v sedanjo situacijo. Čeprav njihovi podpisi zagotovo so na dokumentih, je uprava z Božom Jašovičem na čelu doslej podala le eno kazensko ovadbo. Zoper neznano osebo.

NLB bo začel prodajati "zaplenjeno"

Dokapitalizacijo je danes komentiral tudi finančni minister Janez Šušteršič. Kot je še dejal, naj bi po včerajšnji menjavi nadzornikov kmalu stekli postopki za imenovanje nove uprave.

Prvi mož aktualne uprave Božo Jašovič je namreč že konec minulega leta podal odstop. Šušteršič je izrazil pričakovanje, da se bo imenovanje nove uprave zgodilo v kratkem.

V pristojnosti nadzornikov pa je tudi odprodaja naložb banke, ki jih je ta pridobila ob nezmožnosti odplačila kreditov več podjetij. Tudi to je zato po navedbah ministra zgodba, ki se bo začela odvijati kmalu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutranjisij
29. 06. 2012 05.34
+3
Naše banke malim podjetnikom ali fizičnim osebam, ki se jim je zalomilo za pičla sredstva, brezobzirno zarubijo prav vse - tudi hiše ali stanovanja, bankirji pa počnejo stomilijonske izgube, ki jih moramo vračati vsi, pa nikomur nič, nihče ni zaprt, kaznovan, celo velike odpravnine si izplačujejo. Morda je imel nekdo ( tokrat "obe strani") od slovenske politike skrito korist od bank, pa zato ne upa nihče nič reči in ukrepati. V kakšni razbojniški državi živimo, še nekdanji divji Zahod bi nam zavidal!
Shisui
28. 06. 2012 23.29
+5
Zakaj pregon se vedno ne ugotavlja kdo je pokradel ta denar, ga primerno kaznuje in razlasti? Aha se ze spomnim. Zato, ker naso zakonodajo pisejo bivsi zaporniki.
Jeanus1
29. 06. 2012 00.07
+2
Zapret to vrečo brez dna in odgnat vse ovce, ki se lepijo nanjo!
theykilledKenny
28. 06. 2012 19.12
+5
Ko bo zadnja dokapitalizacija mimo, bom v NLB zahteval 30% letno obrestno mero za depozit!
lightning
28. 06. 2012 18.23
+13
vprašanje...ali ni veliki vodja ivan janez, pa tudi elita prevarantske stranke zatrjevala pred volitvami da nlb ne bodo dokapitalizirali????? kaj je zdaj s temi obljubami? torej lažejo? ti največji svetovni poštenjaki? ne morem verjeti....
tito-idol
28. 06. 2012 16.47
+11
Podali so eno kazensko ovadbo proti neznani osebi hahahaha.LOPOVI!!!!!!
Jeanus1
29. 06. 2012 00.13
+2
Ja, motala se je med šalterji in pobrala milijarde našega denarja...Lopovi na kubik, ne na kvadrat!!!
medo357
28. 06. 2012 16.26
+10
Lahko zapišem le kravje kupčije. Glede na vplačanih 61 M€ KBC vrednoti banko na približno 750 M€, (če se jim je delež za ta vplačan denar povečal iz četrtine na tretjino). Mi pa bomo samo v enem letu vplačali 564 M€, kar je približno 75 % vrednosti po KBC cenitvi, imeli pa bomo le 40 % banke in pufe. Najbolje bi bilo banko prodati za 1 EUR, če jo bo le kdo vzel in da prenehamo metati naš denar skozi okno. S temi 561 M€ bi lahko odprli na tisoče novih delovnih mest in investirali v razvoj, zdravstvo, šolstvo…
noire
28. 06. 2012 16.16
+11
Si bojo spet izplačali 1700 regresa
linj
28. 06. 2012 17.08
+5
pa saj zato pa se mudi tako, morajo na dopust iti :)
simevlado
28. 06. 2012 15.55
+14
NLB - Nacionalna Lopovska Banda
WikiX
28. 06. 2012 15.32
+6
Če torej v nekaj letih podvojimo osnovni kapital naše edine skupne nacionalne banke, si bomo lahko nekoč lastili mogoče celo 40%. Genijalno, takoj sprejmem, bojše ponudbe še ni bilo! HAHAHAHA... :)))
tron3
28. 06. 2012 15.24
+9
Vlada sploh ne misli resno z NLB, zato je tudi neveredostojna, ker noče in ne želi urediti razmere v NLB, raje delajo meglo z nakakšnimi dokapitalizacijami, da se ne bi zvedelo, kdo je dobil kredit, s čim ga je zavaroval, koliko je dobil bančnik ki mu ga je odobril, koliko politik, ki je bančniku naročil, da mora pravi stranki odobriti kredit, zato ne pričakujte da se ta saga o NLB kmalu končala, ker so vsi vpleteni na tej mizici pogrni se, bančniki, gospodarstveniki in najvidnejši člani slovenskih političnih strank, to velja tako za ta rdeče kot za ta bele, oboji imajo svoj lonček zraven vseskozi
Rde?iAlarm
28. 06. 2012 15.21
+9
Keri je še komitent NLB ima čisto izgubo zato priporočam da zamenjajo banko. Jaz sem NLB bako zamenjal že pred leti in imam pri banki ki jo ne bom omenja za polovico manjše stroške plačilo položnic preko interneta isto za polovico cenejše s tem da sem plačal za storitve samo enkrat dočim te pri NLB skubijo za KLIK vsake 2 leti "kao" za zamenjavo gesel pa še bi lahko našteval glede ugodnosti posojil pa še itn.....
BNAM2707
28. 06. 2012 16.26
+4
NLB zaračunava tudi ko podjetnik položi iztržek na okencu na svoj trs račun.
saintjozef
28. 06. 2012 15.15
+3
Več bomo plačali, manj bo naša. Janševa logika.
Rde?iAlarm
28. 06. 2012 15.12
+12
NLB lahko vse proda pa še ne bo dovolj da poravna tajkunskih kreditov
nogomet12
28. 06. 2012 15.15
+8
Pa dobro, kaj če bi prijel razne Bavčarje, Šrote, Hildice in podobne, pa naj oni rešujejo, kar so itak *...
Rde?iAlarm
28. 06. 2012 16.00
+3
kako bojo oni reševal če so pa že svoje firme spravili na kant
SuperX
28. 06. 2012 15.04
+17
NLB = Naši Lopovski Bankirji in nič druzga kot to!
saintjozef
28. 06. 2012 15.17
+6
"Bankirji" so le figure na šahovnici. Poteze vlečejo drugi.
XenoSlo
28. 06. 2012 14.44
+9
Če bi bil jaz lastnik banke, dvomim da posodim kakemu tajkunu denar. Raji pa bi dajal kredite, ker so edini sposobni odplačevat.
theykilledKenny
28. 06. 2012 19.18
+2
Jah, zadnje čase tudi raja precej piska...
BALDERJAN
28. 06. 2012 14.39
+21
NLB je aparat za nepovratne kredite "našim" in zakladnica, da je klapa lahko financirala "Zgodbo o uspehu" To čibkajo že vrabčki, le organi pregona tega ne vedo. "naši" organi.
antonino
28. 06. 2012 14.40
+16
antonino
28. 06. 2012 14.41
+6
theykilledKenny
28. 06. 2012 19.19
+2
Organi pregona ne znajo najti zmikavta v lastni stavbi, kaj šele, da bi se pri svoji puhloglavosti spuščali v finančne vode, lahko pregorijo.
wsharky
28. 06. 2012 14.31
+7
...Premier Janez Janša, ki sicer trdi, da teh podatkov še nima, občasno že namiguje, da bi lahko bila Slovenija naslednja na seznamu prosilcev za evropsko pomoč za svoje banke..... ... skrajni cas je da slovenija zaprosi EU za 50 miliard eurckov ...
nogomet12
28. 06. 2012 14.32
+12
...ki jih bodo videle nemške in francoske banke...
ochi
28. 06. 2012 14.22
+12
več kot država vlaga, manjši lastniški delež ima. hec.
nogomet12
28. 06. 2012 14.27
+14
To ni hec, ta banka je bila že 5x dokapitalizirana. Zanima me , ZAKAJ?
kori, srebrni, jezus...ovce
28. 06. 2012 14.35
+10
BNAM2707
28. 06. 2012 16.27
+5
robert1977
28. 06. 2012 14.20
+20
VSI DVIGNITI SREDSTVA, PA ČETRT TEGA ZAMENJAT ZA SREBRO IN ZLATO, OSTALO ZAMENJAT ZA DRUGO VALUTO, NPR. DOLAR ALI AVSTRALSKI DOLAR, PA KUPIT TREZOR PROTI VLAGI IN OGNJU, PA JE PROBLEM REŠEN....SAMO RAZMIŠLJAM NA GLAS
nogomet12
28. 06. 2012 14.22
+5
112011
28. 06. 2012 14.41
+4
dolar lahko kar črtaš, bo v še večjem s.ranju kot euro....
janez6bb
28. 06. 2012 14.04
+14
SAJ MORAŠ BITI NEUMEN ALI PODKUPLJEN DA KAJ TAKŠNEGA PODPIŠEŠ V KAO DOBRO SLOVENIJE:)
OtabE
28. 06. 2012 20.18
+1