Gospodarstvo

NLB: Vlada naj se do počitnic izreče o dokapitalizaciji

Ljubljana, 27. 05. 2010 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
21

Nadzorniki NLB so potrdili strategijo banke, ki želi ostati vodilna banka v Sloveniji in utrditi svojo prisotnost v JV Evropi. Za tak načrt bo nujno potrebna dokapitalizacija, pravi Jašovič.

Člani uprave NLB
Člani uprave NLB FOTO: Blaž Garbajs

Nadzorni svet NLB je na današnji seji potrdil strategijo skupine NLB za obdobje 2010–2015. Odprto pa ostaja vprašanje, na kakšen način jo bo NLB financirala. Po strategiji nameravajo ostati vodilna banka v Sloveniji in še dodatno okrepiti svoj položaj v državah jugovzhodne Evrope. Iz ostalih nestrateških trgov pa se nameravajo umakniti, je napovedal predsednik uprave NLB Božo Jašovič.

Ob tem je dejal, da že za obstoječi obseg poslovanja banka nima dovolj kapitala, zato je dokapitalizacija nujna. Član uprave David Benedek je dodal, da je kapitalska ustreznost skupine NLB nižja od njihovih tekmecev v Sloveniji in na trgih jugovzhodne Evrope, ki sta njihova strateška trga.

Trije možni načini za dokapitalizacijo

Kot je dejal Jašovič obstajajo trije možni načini za dokapitalizacijo. Da obstoječi lastniki izvedejo dokapitalizacijo z prednostnimi delnicami, da pride v banko nov lastnik s svežim kapitalom in se zato zmanjša delež obstoječih lastnikov, ali pa z javno prodajo delnic. Pri tem je dodal, da je zadnja možnost zgolj teoretična, saj bi bilo takšno prodajo možno izvesti najprej septembra prihodnje leto. Pretekli teden se je Jašovič zato sestal tudi z ministrom za finance Francem Križaničem in predsednikom vlade Borutom Pahorjem. Na sestanku jima je predstavil možnosti. "Strinjali smo se, da mora biti odgovor o možnem načinu financiranja skupine NLB dan relativno hitro," in dodal, da v banki odločitev pričakujejo pred poletnimi počitnicami.

Minister za finance Franc Križanič in premier Borut Pahor
Minister za finance Franc Križanič in premier Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

EBRD in IFC bi pomagala, če bi se država postopoma umaknila iz lastništva

O vstopu v NLB se je vodstvo banke po Jašovičevih besedah pogovarjalo tudi s predstavniki Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) in mednarodno finančno korporacijo (IFC). Obe sta izrazili pripravljenost za vlaganje v NLB v višini 200 do 250 milijonov evrov, njihov pogoj za to pa je, da bi "njihovo vlaganje spodbudilo proces zmanjšanja državnega deleža v banki in tranzicijo banke na borzo".

Kjer ni ekonomske logike, bomo morali potegniti bolj drastične poteze

Kot je povedal član uprave Marko Jazbec, imajo zaradi preteklih odločitev sedaj določene težave z izpostavljenostjo gradbenemu sektorju, nepremičninskim projektom, finančnim holdingom in menedžerskim prevzemom, ki niso bili dobro zastavljeni. Zato bodo v bodoče to področje restrukturirali.

Podjetjem, ki trenutno težko odplačujejo kredite zaradi krize, sicer pa bodo v banki ocenili, da so perspektivna, bodo pomagali in jim dolgove morebiti tudi reprogramirali. "Kjer pa ekonomske logike ni, pa bodo bankirji v prihodnje morali potegniti bolj drastične poteze," je dejal Jazbec. V banki nameravajo v prihodnje svoja kreditna tveganja bolj razpršiti.

V treh dneh prodali za 15 milijonov evrov obveznic

Član uprave David Benedek pa je ob koncu novinarske konference še dodal, da prodaja navadnih subordinarnih obveznic teče zelo dobro, saj so v treh dneh prodali že za 15 milijonov evrov obveznic. Vseh obveznic je NLB sicer izdala za 100 milijonov evrov, ena pa je vredna 100 evrov.

Benedek tudi ni izključil možnosti, da bi že pred koncem leta ali pa v prihodnjem letu izdali novo obveznico, tokrat brez poroštva države.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 05. 2010 03.00
kaj je sedaj pahor,mafijci so v zaporu po nalogu iz amerike in ppolitiki nimate več vira dohodka oooooo,,kdo bo sedaj financiral tajkune,in kdaj bo mafija začela drobit glave skorumpiranim politikom
igog
28. 05. 2010 15.50
TA VLADA NAJ GRE NA POČITNICE V GRČIJO IN NAJ SE NE VRNE!!!!!!
dannajja
28. 05. 2010 12.52
Kakšna dokapitalizacija neki! Banka je podjetje, ki se fino financira iz tujega denarja. Naj poskrbijo da bodo dobili nazaj denar od posojil ki so jih dajali raznim tajkunom in podjetjem, pa se bodo sami dokapitalizirali. Če so pa posojali denar brez garancije (npr. Ultra) so si pa sami krivi pa naj crknejo. Vsem tistim ki pa imajo denar v NLB - pa čeprav samo nekaj Evrčkov - naj nemudoma dvignejo ta denar in zaprejo račun. Saj ga lahko odprejo na katerikoli drugi banki. Ni blema. Me prav zanima kakšna panika bi nastala po enem tednu ko bi zaprlo račune cca 20% komintentov. Hahahah, se vam ne zdi da bi bilo vredno poskusiti???? Pa še nezakonito ni!
xes
28. 05. 2010 10.09
Cas je, da zaprem racun na nlb in si najdem drugo banko....
Odpri.oci
28. 05. 2010 09.45
Po vseh prejšnjih reševanjih in dokapitalizacijah te PODEN banke je sedaj res že čas, da se klinično mrtvega bolnika odklopi od DRŽAVNIH respiratorjev.... pa naj propadejo.... . Če pa hočejo preživeti.... bančni sektor ima(poleg zavarovalniškega) najvišje plače... pa naj jih malce zmanjšajo.... . Dela imajo vedno manj (vse več plačil se izvaja preko e-bančništva...), provizije letijo v nebo (za plačilo 0,43 EUR prispevka za porodniško mi banka zaračuna 2,55 EUR provizije...).... država jih pa ščiti z neumnimi izgovori Krebsove, da združitev 8-ih (osmih) položnic v eno ni mogoča zaradi "starih računalniških programov".... . Pa koga farbajo ??? Že v stari jugi so (npr.) obrtniki plačevali vse obveznosti do države z eno položnico (!!!) sedaj morajo pa z sedmimi (7).... in to celo na isti TRR - samo z različnimi sklici !!!! Idiotizem brez primere... in potuha bankam, ki veselo služijo na ta račun !!!!
vlab
28. 05. 2010 08.39
Uf, celih 16 komentarjev. Ko to vidiš ti je kmalu jasno zakaj gredo vse dokapitalizacije državnih podjetij skoz brez. Folku enostavno ni jasno zakaj se imajo tako slabo.
resslovenka
28. 05. 2010 08.08
Dokapitalizacija? Jasno. Kdo pravzaprav koga rešuje? A zato se delijo milijonske odpravnine? Ko zmanjka pa naj davkoplačevalci zapolnimo na pol prazno bisago. Kaj ko bi ljudi dokapitalizirali, tiste ki so bili zaposleni vdržavnih podjetjih, pa jim par let niso plačevali prispevkov. Kaj ko bi pošteno pritisnili tiste, ki so bili postavljeni na kjučna mesta pa so zaupanje izigrali. Kaj ko bi Vegradu zasegli stanovanja, jih prodali in zapolnili miljonski dolg do NLB? Pa še en vlak od Ljubljane do Beograda je podobnih zadev, ki se jih ne postopimo rešit. Pa take velecenjene strokovnjake imamo.
igog
27. 05. 2010 21.16
zakon ulice bi naredil tej KRAJI konec!!!
luciluk
27. 05. 2010 21.01
Hahahaha, a NLB bo diktirala da do počitnic???? Ma prodejte jih skopuhe in nagonte te voluharje. Naj gredo raje na borzo, da vidimo kako so res sposobni. NLB je največji krvoses SLO prebivalstva.
apiar
27. 05. 2010 19.49
Zamudne obresti so 10% opomini stroški vzdrževanja računa, obresti za vlogo na vpogled pa nič. Banki plačuješ, da upravlja (služi) s tvojim denarjem. Sedaj naj jim pokloni denar še država. Če to ni lumparija.
apiar
27. 05. 2010 19.43
Poslanci nič jim ne dajte. Samo močnejši še bodo in bolj in bolj arogantni.
mbhudournik
27. 05. 2010 19.22
Bavcar naj vrne dnar nazaj al pa nej tujcu prepustijo banko,ker dokler je v rokah nase politike nas bodo sam nategovali. Ce bi mu tujci dajali kredite bi svoje zahtevali nazaj al pa v lukno.
bnam 2707
27. 05. 2010 19.21
To je največja sramota.Če banka nima denarja,naj gre v stečaj. Njeno mesto naj prevzame taka banka,ki bo vredna tega,da ji rečemo nacionalna banka.
MarkoKnez
27. 05. 2010 17.21
@JanezNovakJohn 27.05.2010, 16:18 3 Kratko, jedrnato, RESNIČNO!
vlab
27. 05. 2010 17.16
@JanezNovakJohn, največji rop naroda je dokapitalizirati državno banko, z našim denarjem, zaradi propadlih naložb, političnega vodenja, držanje stolčka gradbenim baronom, kreditiranja tajkunov in nerentabilnih projektov aka Stožice. z našim denarjem bodo pokrivali izgube ki so jih ustvarili ko so denar posojali slovenskim tajkunom, ki ga ne bodo nikoli vrnili. iz naših žepov v žepe tajkunov. in potem poglej slovenčke. članek ima le peščico komentarjev. tukaj se dogaja največje nasilje nad narodom, pa narodu ni jasno. ko pa letijo kocke v parlament pa se vsuje 1000 komentarjev. ko se posoja grčiji se vsuje enako - polna vreča komentarjev. ko pa se krade doma na očeh vseh, javno, sploh ne pod mizo - takrat pa slovencelj kar ne ve kaj bi. jamrate da ni služb, da je gospodarstvo v krizi, da ni za to da ni za ono, tu pa z vašim denarjem filajo firmo - vrečo brez dna, iz katere bo šel nato denar za jankovičev projekt in njegove prijatelje, s katerimi bodo pokrpali dolgove do tujine ki so si jih nakopali posojanjem prijateljem tajkunom in hkrati s tem zadržujejo naravno selekcijo po zakonih ekonomije, da bi gradbeniki končno morali odprodati svoje nepremičnine ker bi jih banke moral zagrabiti za vrat. s pomočjo vašega denarja jim tega ne bo treba in še vedno bodo lahko držali cene na nenaravnih ravneh. kapo dol, slovenec, da to dopuščaš.
Marija Demec
27. 05. 2010 17.11
a mogoče NLB rabi kredit ??????
Nandadevi
27. 05. 2010 17.06
Ne vem kako lahko sploh kaj rečejo po milijonski odpravnini, po delitvi kreditov brez garancije in po mastnih plačah nadzornikov ter ostalih kreditih pod roko. Kako imajo obraz, ko so z to pomočjo pokupili nikoli pa vrnili najetih kreditov brez garancije. In kako imajo sploh " Obraz " govoriti o podaljšani delovni dobi, državi, enotnosti ter o pravni državi. Kdo so ti, ki si to dovolijo otroci ZKJ.
tedo974P8medo
27. 05. 2010 16.29
Banka = legaliziran kriminal
JanezNovakJohn
27. 05. 2010 16.18
Kaj je najbolj čisti rop? Dokapitalizirati banko.
JanezNovakJohn
27. 05. 2010 16.17
Kaj je huje od ropa banke? Ustanoviti novo banko